Allmänt
Riksdagens revisorer har i en rapport 1996/97:2 " Undanträngningseffekter på arbetsmarknaden", publicerad under hösten 1996, fortsatt sina granskningar av arbetsmarknadspolitikens effekter i enlighet med förslag från riksdagens arbetsmarknadsutskott. Utvärderingen är mycket snävt utförd.
En stor del av rapporten utgör sammanfattningar av en lång rad disparata forskningsrapporter, uppföljningar, utvärderingar och enkäter som med utgångspunkt i olikartade metoder och datamaterial kommenterat arbets- marknadspolitiska åtgärder. Revisorerna har även initierat en ekonometrisk studie om undanträngningseffekter som enligt vår uppfattning har så stora metodologiska brister att den knappast kan ligga till grund för några slutsatser alls. I övrigt granskas arbetsmarknadsmyndigheternas interna instruktioner och kontrollmekanismer vilket ger upphov till några välmotive- rade kritiska kommentarer från revisorernas sida.
Problem med arbetsmarknadspolitikens inriktning och omfattning
Efter remissbehandling har revisorerna till riksdagen lämnat en skrivelse 1996/97:RR10 som innehåller två mycket allmänt hållna och modesta förslag till vidare arbete inom Arbetsmarknadsdepartementet och AMS. Vänsterpartiet biträder förslagen som för övrigt avser initiativ som delvis redan kommit i gång.
Liksom när det gällde granskningen av arbetsmarknadsutbildningen anser Vänsterpartiet att en del påpekanden som görs av revisorerna är av värde men att mycket är gammal skåpmat som inte för analysen särskilt mycket vidare. Det borde ha varit möjligt att såväl analytiskt som metodologiskt göra en mer genomarbetad studie som kunnat tjäna som ett mer relevant underlag för de arbetsmarknadspolitiska besluten i framtiden. Det borde också ha varit möjligt att anlägga ett bredare perspektiv.
Revisorerna borde då också varit mycket tydligare i sin kritik av arbets- marknadspolitikens inriktning och omfattning under senare år. Måhända hade detta varit alltför politiskt känsligt eftersom revisorerna - med ett undantag - såsom riksdagsledamöter under senare år har biträtt den urholk- ning av arbetsmarknadspolitikens kvalitet som olika regeringskonstellationer har drivit fram.
Revisorerna gjorde viktiga påpekanden vid sin granskning av arbetsmark- nadspolitiken för några år sedan i skrivelsen 1993/94:RR9 som sedan följdes upp av den arbetsmarknadspolitiska kommittén. Det handlade om att arbetsmarknadspolitiken fick bära en alltför stor börda och kom att överlastas kvantitativt på kvalitetens bekostnad. Den ekonomiska politiken svek och närings- och utbildningspolitik hängde inte med. Nedskärningar i den offentliga sektorn gjordes i ett konjunkturpolitiskt läge som massivt kom att öka den öppna arbetslösheten. Arbetsmarknadspolitiken fick agera buffert ofta med rent socialpolitiska motiv. Kostnader och ansvar övervältrades på kommunerna. Därmed blev de arbetsmarknadspolitiska målsättningarna alltmer otydliga. Ofta styrdes verksamhetsvalen av rena finansieringsfrågor. Från vilken portmonnä skulle pengarna tas: Från a-kassan, från staten eller från den kommunala budgeten? Konjunkturpolitiska ambitioner blandades samman med struktur- och fördelningspolitiska motiv. I många fall valdes felaktiga åtgärder på grund av det massiva trycket från massarbetslösheten. Att politiken var ryckig med ett stort antal regeländringar och nya åtgärder kom tillsammans med växande resursbrister hos AMV:s personal att leda till en försämrad effektivitet och kontroll.
Revisorerna tycks medvetna om att denna utveckling är den huvudsakliga förklaringen till många av de brister som observeras men väljer att begränsa perspektivet till "kontroll och uppföljning samt vissa aspekter som rör åtgärdernas utformning". Vi anser att detta är olyckligt. Vänsterpartiet menar att den volymökning och kvalitetssänkning som skett inom arbetsmarknads- politiken genom regeringarnas medvetna politik inte varit förenlig med att upprätthålla effektivitet inom arbetsmarknadspolitiken. Därför måste en diskussion om t ex undanträngningseffekter ägna stort intresse åt detta förhållande för att vara relevant.
Likaså har den kraftfulla omläggningen av arbetsmarknadspolitiken i riktning från kompetensutveckling till sysselsättningsskapande åtgärder haft negativa effekter. Detta har starkt framhävts av AMS och de fackliga organisationerna. Vänsterpartiet har under en följd av år oupphörligt varnat för denna utveckling.
Över huvud taget blandas ofta olika politiska ambitioner ihop. Inte heller revisorernas skrivelse är särskilt klargörande i dessa avseenden. Att öka den reguljära sysselsättningen i ett givet tidsperspektiv är en sak. Att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt är en annan. Att förstärka den enskildes ställning på arbetsmarknaden är en sak. Att förhindra utslagning och social marginalisering genom meningsfyllda aktiviteter är en annan. Konjunktur- politiska efterfrågestimulanser inom arbetsmarknadspolitiken har vissa effekter på arbetsmarknaden. Strukturpolitiska och kompetenshöjande insatser helt andra. Arbetsmarknadspolitik kan aldrig ersätta andra nöd- vändiga politiska beslut. Det är ett "tilläggsområde". Den bör styras av tydliga syften och relativt snäva operationella mål. Att höja sysselsättnings- graden i ekonomin eller att halvera arbetslösheten är målsättningar som åvilar sysselsättningspolitiken som är långt vidare än vad som meningsfullt kan benämnas arbetsmarknadspolitik.
Vänsterpartiet menar att ett inom ramen för en övergripande sysselsätt- ningspolitik kan arbetsmarknadspolitiken få en rimligare volym som medger en större effektivitet. Det innebär exempelvis att ordinarie offentliga budgetar ges tillräckligt utrymme för att klara nödvändiga uppgifter inom skola, vård, omsorg, kultur och miljöarbete så att inte arbetsmarknads- politiska åtgärder skall finansiera vad som borde vara reguljär sysselsättning. I den mån det handlar om meningsfull aktivering i projektform bör medel anslås i detta syfte. På samma sätt bör kostnadsansvaret för rehabilitering och anpassade arbetsplatser till väsentligt större del än i dag axlas av arbetsgivar- na. Det skall vara en naturlig del i arbetslivets åtaganden. Alla människor måste kunna beredas plats i arbetslivet efter sin förmåga. Likaså bör en stor del av kostnaderna för utbildning, praktik och introduktion i arbetslivet ses som en investering i framtida arbetskraft och därmed naturligt bäras av arbetsgivarna. På detta sätt uppstår inte så stora effektivitets- och undan- trängningsproblem som i dagens situation när den statliga arbetsmarknads- politiken får agera städgumma och finansiär i stor skala i den situation med massiva marknadsmisslyckanden som har ställt mer än en halv miljon kvinnor och män utanför ett ordinarie arbetsliv.
Problem med utvärderingar
Det ovan angivna breda perspektivet leder till mer meningsfulla bedömningar som borde ha uppmärksammats mer av revisorerna. Revisorerna tycks medvetna om problemen. Det noteras i skrivelsen att "flertalet av de studier i vilka undanträngningseffekter har analyserats inte är invändningsfria och att resultaten är osäkra". Detta gäller i hög grad även om den studie som revisorerna själva initierat. Revisorerna efterlyser mer forskning och utvärdering och ser fram emot nya studier som förhoppningsvis skall genomföras av det nya institut för arbetsmarknadspolitiska studier som inrättas under Arbetsmarknadsdepartementet.
Vänsterpartiet kan dela uppfattningen att det behövs ytterligare studier men förutsätter att de då uppfyller rimligt ställda krav på kvalitet så att de verkligen ökar kunskaperna och inte endast tjänar till att motivera behovet av ytterligare forskning för att vinna någon klarhet. Studierna måste uppvisa en rimlig metodologisk säkerhet men också vara ägnade att besvara relevanta frågeställningar.
Ett problem med utvärderingar av tveksam kvalitet är att de, även om starka reservationer framförs som i revisorernas fall, ändå leder till slutsatser av "ingen rök utan eld"-karaktär. I den vidare politiska diskussionen glöms ofta alla reservationer bort. Forslunds studie, som ligger till grund för en del av revisorernas ställningstaganden, håller uppenbart inte måttet. Sjöstrands kritiska metodologiska kommentarer och alternativa modellberäkningar som leder till ett helt annat resultat borde ha fått revisorerna att stanna upp och starta nytt.
Redan Forslunds "resultat" med orimligt höga värden för "undanträng- ning" - beredskapsarbete 84 %, ALU 78 %, ungdomspraktik 95 % och utbildningsvikariat 42 % - borde fått revisorerna att kritiskt fundera på vad som faktiskt uppmättes med den använda metoden. En mera jordnära analys hade varit på sin plats.
Enligt Vänsterpartiets uppfattning finns betydande effektivitetsproblem inom arbetsmarknadspolitiken som har lett till rundgångsproblem. Såväl direkta undanträngningseffekter på den reguljära arbetsmarknaden som meningslösa aktiviteter är inte svåra att observera. Huvudorsaken är miss- lyckanden inom sysselsättningspolitiken i stort som lett till alltför låg arbets- kraftsefterfrågan. För stora volymer tillsammans med för klen kompetens- och strukturinriktad arbetsmarknadspolitik är avgörande. Massarbetslösheten har starka effekter. En anpassning till åtgärds- och subventionsfloran på arbetsmarknaden från aktörernas sida på arbetsmarknaden spelar roll. Före- tagen kräver bidrag vid anställning och gratispraktik före anställning. Kommunerna försöker att komma åt statlig eller a-kassefinansiering för att undvika ännu högre kostnader för arbetslösheten i ett mycket kärvt ekono- miskt läge. De fackliga organisationerna har svårt att bjuda motstånd vid missbruk av åtgärdsmedel. Ett alltför tufft fack förpassar lätt sina medlem- mar till ett destruktivt passivt bidragsberoende. Givetvis är arbetsmarknads- myndigheternas rutiner och kontroll också en viktig faktor men med de volymer och regelsystem som statsmakterna uppställt ligger knappast den huvudsakliga lösningen här.
Något om undanträngningsproblemet
"Undanträngning" är endast en effekt bland många. Det är viktigt att det görs en samlad bedömning som tar hänsyn till olika åtgärders effekter på kort och lång sikt och som väger samman en bedömning grundad på åtgärdernas syften. Det är också revisorernas slutsats och lämnar därmed över mycket av den uppgift som anförtrotts dem till vidare analys och övervägande. I detta läge delar Vänsterpartiet revisorernas ståndpunkt, men vi hade faktiskt väntat oss mer.
I själva verket är inte "undanträngning" något särskilt väldefinierat. Revisorerna uppmärksammar både distinktionen mellan direkta och indirekta och mellan planerade och oplanerade undanträngningseffekter. Mer analys borde ägnats åt denna begreppsutredning i förhållande till de arbetsmark- nadspolitiska syftena. Vi ger här endast några kortfattade synpunkter som borde utvecklas i en kommande granskning.
En del undanträngning handlar om att en viss anställning skulle ha kommit till även utan en given åtgärd. Då handlar det om en viss subvention som ekonomiskt gynnar arbetsgivaren. Eventuellt vanns något också: T.ex. tidigarelagd anställning eller anställning av en person som förmedlingen prioriterade av arbetsmarknads- eller fördelningsskäl. Eller kanske innebar subventionen att merkostnader täcktes för att åstadkomma en praktikplats med utbildning som gav bättre möjlighet till fotfäste på arbetsmarknaden. Handlar det om att personer i grupper som annars har svårt att få arbete, t.ex. handikappade, utomnordiska invandrare eller långtidsarbetslösa blir det mest fråga om ett slags positiv särbehandling av personer som annars negativt diskrimineras på marknaden.
Således en planerad undanträngning av personer men inte av arbetsplatser.
Motkonjunkturell tidsförläggning av anställningar tränger givetvis undan senare anställningar men detta innebär knappast något problem såvida inte marknaden "lär sig" och planerar sina jobb med statlig extrafinansiering. (Ingen bygger om utan ROT-bidrag). Problemet är egentligen inte undanträngning utan ett finansiellt problem med marknadskrav på statliga subventioner för att åstadkomma efterfrågan.
"Gratis arbetskraft" i form av arbetsmarknadspolitiska åtgärder på en konkurrensutsatt marknad är ett genuint problem som måste undvikas. Här riskerar vi att ordinarie arbetstillfällen försvinner på grund av osund konkurrens. Här handlar det om en verklig undanträngning av arbetsplatser. I detta fall hotas sysselsättningen av dåliga åtgärder.
Inom kommuner och landsting har det förekommit att praktikanter och ALU-deltagare gör mer eller mindre ordinarie jobb. Det är ett missbruk som gör att ett B-lag utan anställningstrygghet eller kollektivavtal introducerats på den svenska arbetsmarknaden. Tendensen har förstärkts under senare år med alltfler ALU-platser, OTA och försök av typ Kalmarmodell. Det kan givetvis utvecklas till en genuin undanträngningssituation där kommunen planerar att använda åtgärder i stället för att anställa inom budget. Ofta är det dock snarast ett finansieringsproblem som kommunen försöker lösa genom att utnyttja statliga medel och försäkringspengar samtidigt som den kommunala välfärden förstärks.
Vänsterpartiet är mycket kritiskt till denna utveckling såväl av arbetsmark- nadspolitiska skäl (inlåsning m m) som på grund av den tudelning och diskriminering som uppstår på kommunala arbetsplatser. Problemet handlar dock inte så mycket om undanträngning på arbetsmarknaden som en felaktig och irrationell användning av offentliga resurser.
Även när det gäller utbildningsvikariat är det mest fråga om att avgöra vilka utbildningsinsatser som borde ligga inom det ordinarie arbetsgivar- ansvaret och var en statlig subvention kan motiveras. Undanträngnings- effekter i egentlig mening torde inte vara något större problem.
I många fall har mönstret för att anställa blivit att starta med en praktik- åtgärd som följs av en tidsbegränsad anställning med rekryteringsstöd. Detta är ett exempel på den övervältring av arbetslivets kostnader på de offentliga kassorna som Vänsterpartiet menar måste brytas och avvecklas. Åtgärderna fungerar som ett slags statligt subventionerad provanställning. Försvann de skulle många, men inte alla, anställningar ändå komma till stånd. Åtgärderna tränger ofta inte undan arbetsplatser men subventionerar dem - i många fall säkert helt i onödan. Vänsterpartiets förslag på s k obligatoriska praktik- platser är ett strukturellt grepp som till stora delar eliminerar dessa problem.
Slutsatsen är att vad som kallas för undanträngning i realiteten handlar om helt olika saker. Ibland är det ett arbetsmarknadspolitiskt problem, ofta inte. Däremot kan det handla om onödiga subventioner och meningslös finansiell rundgång som gör både samhällsekonomin och arbetsmarknaden mindre effektiv. Med det kraftiga bidragsflöde som arbetsmarknadspolitiken medför finns stora risker för orationella marknadsanpassningar och felallokering av ekonomiska resurser. Arbetsmarknadspolitik bör aldrig ha karaktären av "gratis arbetskraft". Insatserna skall styras av övergripande strukturella och fördelningspolitiska mål.
Det är viktigt att den vidare analysen görs konkret och verklighetsnära. Konjunkturläge och arbetsmarknadsläge bör uppmärksammas. Hänsyn bör tas till olika branscher, yrken och regioner. Olika målsättningar för utsatta grupper på arbetsmarknaden bör vägas in i analysen. Det krävs extra insatser om de regionala klyftorna och den könssegregerade arbetsmarknaden skall kunna bekämpas. Positiv särbehandling måste kunna understödja utsatta gruppers ställning på arbetsmarknaden. Olika åtgärder har helt olika syften och effekter. Revisorernas granskning av undanträngningseffekter är inte till fyllest. Analysen måste föras vidare i enlighet med ovan anförda synpunkter.
Rutiner och kontroll
Med utgångspunkt i att statsmakternas beslut om resurstilldelning och volymkrav har försatt arbetsmarknadsmyndigheterna i en omöjlig situation när det gäller att utan negativa bieffekter uppnå de arbetsmarknadspolitiska målsättningarna bör det ändå noteras att mycket kunde göras för att förbättra de konkreta åtgärdsplaceringarna. Vänsterpartiet biträder revisorernas förslag.
Det är särskilt viktigt att inte arbetsplatser slentrianmässigt utnyttjas som "åtgärdsplatser" gång efter gång. Om upprepade placeringar planeras måste särskild uppföljning ske av utbildningsinnehåll och att inte ordinarie arbete utförs. Rutinmässigt bör arbetsplatsbesök utnyttjas för kontroll av åtgärder- nas utformning.
Enligt Vänsterpartiets mening är det av särskild vikt att de individuella handlingsplanerna innehåller avstämningspunkter, rapporter och kontroll som positivt kan bidra till åtgärdernas effektivitet. Revisorerna borde ha uppmärksammat detta viktiga instrument som med goda rutiner skulle få ett stort genomslag.
Avslutande synpunkter
Det är uppenbart att arbetsmarknadspolitiken blivit överlastad och till stor del därför fungerar med allt lägre effektivitet. Revisorerna själva antyder detta på flera ställen i sin granskning. De tunga remissinstanserna inklusive de fackliga huvudorganisationerna delar uppfattningen. Synpunkterna stöds av de flesta forskare. Även den av revisorerna anlitade forskaren finner i sina allmänna kommentarer boven i dramat här.
Den politiken har tyvärr fortsatt in i allra senaste tid. Andelen arbetslösa i passivitet ökar och de aktiva åtgärderna får allt lägre kvalitet. Det blir vanligare att få åtgärdsplaceringar som antigen innebär projekt långt från den reguljära arbetsmarknaden eller också arbetsplaceringar inom offentlig sektor som egentligen är svåra att skilja från ordinarie jobb. Inlåsnings- och undanträngningseffekter förekommer liksom en riklig provkarta på menings- lösa artificiella verksamheter.
De välgrundade insikter som framkommer i revisorernas granskning ger stöd åt en ny inriktning av arbetsmarknads- och sysselsättningspolitiken i enlighet med vad Vänsterpartiet länge krävt. Det egendomliga är att varje rapport med denna insikt följs av en regeringspolitik som tenderar åt motsatt håll. Det borde vara dags att ändra på detta.
Vänsterpartiet menar att strukturella förändringar måste till inom ramen för en mer ambitiös sysselsättningspolitik och att kostnadsansvaret tydligare måste läggas på arbetsgivarna. Vi menar att sammanblandningen mellan sysselsättningspolitik, arbetsmarknadspolitik och socialpolitiska ambitioner har försvårat en effektiv utformning av politiken. Vi menar också att mycket av den s k undanträngningsproblematiken i själva verket ofta avser andra frågor. Det hindrar inte att "gratis arbetskraft" och konkurrenssnedvridning leder till helt oacceptabla konsekvenser på marknaden med verklig undanträngning av reguljära arbetsplatser som följd i vissa fall.
Rutinartade tillämpningar av ekonometriska studier utan arbetsmarknads- politiska insikter riskerar enligt vår mening att leda helt fel när det gäller bedömningen av vilka problem som är de centrala. Verklighetsnära och konkret analys med hänsyn tagen till politiska syften och sammanvägda effekter i ett bredare perspektiv måste till för att skapa en klarare bakgrund till framtida beslut. Det fanns skäl att förvänta sig mer av revisorernas rapport. Nu återstår mycket att göra.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsmarknadspolitikens inriktning och omfattning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvärderingar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om undanträngningsproblemet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rutiner och kontroll.
Stockholm den 12 maj 1997
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v)