Bakgrunden
Statistiska centralbyrån (SCB) redovisar för mars månad en öppen arbetslöshet på 8,4 procent. Härtill kommer 5,1 procent som sysselsätts i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Storleken på den öppna arbetslösheten är den högsta för mars månad SCB någonsin uppmätt i sina arbetskraftsundersökningar (AKU). Det sker mer än ett år efter att regeringen - enligt egen utsago - placerat kampen mot arbetslösheten överst på sin agenda och statsministern själv utställt löfte om en halvering av den öppna arbetslösheten till år 2000.
Det är uppenbart att denna "kamp" inte satt några spår på arbetsmarknaden. 700 000 människor saknar alltjämt ett arbete att gå till, långtidsinskrivningen slår ständigt nya ovälkomna rekord och det börjar bli svårt att finna någon utanför regeringskansliet som på allvar tror på halveringslöftet.
För att utan tricksande med statistik och avvecklande av arbetskraft uppnå en halvering av den öppna arbetslösheten till år 2000 behövs det netto 300 000 nya jobb. Det skulle ge en öppen arbetslöshet på 4 procent och närmare 3 procent i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Om regeringen tar sitt eget mål på allvar är det detta som måste åstadkommas. Förutsättningarna att lyckas måste emellertid ifrågasättas. Hittills under mandatperioden har regeringen bedrivit en politik som gjort att jobben blivit färre, inte fler.
Arbetslösheten - i synnerhet den öppna - har stått i fokus under större delen av 1990-talet. Dess bakomliggande orsaker och följder för samhällsekonomi och enskilda människor har lyfts fram och diskuterats ur olika perspektiv. Samtidigt har sysselsättningsutvecklingen kommit i skymundan, trots att den är minst lika central.
Sysselsättningen har etablerat sig på en nivå som långsiktigt hotar välfärden. Det är genom sitt arbete som människor bidrar till att de resurser som krävs för att säkerställa välfärd och utveckling skapas. Ju fler som arbetar, desto större resurser skapas för att bygga och fördela Sveriges välstånd.
Från att länge ha legat i topp bland OECD-länderna i fråga om sysselsättningsnivå har vi i dag tappat flera placeringar. Medan nivån i Sverige gått ner med flera procentenheter under 1990-talet har den hållit sig konstant eller rentav stigit i flera av våra konkurrentländer.
Pos. Land 1995 1990 Diff.
1 Island 81,0 76,8 + 4,2
2 Schweiz 79,2 77,6 + 1,6
3 Japan 74,1 72,6 + 1,5
4 Norge 74,0 73,9 + 0,1
5 USA 73,5 73,0 + 0,5
6 Danmark 73,4 77,1 - 3,7
7 Tjeckien 72,3 - -
8 Sverige 71,1 80,9 - 9,8
9 Nya Zeeland 70,5 67,5 + 3,0
10 Australien 69,0 69,3 - 0,3
Sysselsättning i procent av befolkningen i åldern 18-65 år (OECD).
Det är mot den här bakgrunden problemen på svensk arbetsmarknad måste betraktas om ambitionen är högre än att kortsiktigt nedtvinga delar av arbetslösheten. Om regeringen insett detta hade den i stället för ett arbetslöshetsmål uppställt ett mål som anger det nödvändiga antalet nya riktiga jobb, vilket gjort det mer angeläget att skapa nya marknader för både de yngre och de äldre än att föra bort äldre arbetskraft från arbetsmarknaden. Med en tidshorisont som inte sträcker sig längre än till annalkande riksdagsval väljer regeringen emellertid - föga överraskande - att bortse från det långsiktigt nödvändiga. Målmedvetna åtgärder för arbete, företagande och tillväxt låter ånyo vänta på sig, då all kraft ägnas en symbolikens strategi.
"Siffrorna över den öppna arbetslösheten har blivit målvariabel istället för sysselsättningen. Det inbjuder till statistiska manipulationer där man försöker lösa arbetslöshetsproblemet genom att minska utbudet av arbetskraft."
(Assar Lindbeck i Finanstidningen 20 januari 1997)
En bättre politik för fler jobb
Ogenomtänkt strategi
Det är bara fler och växande företag som kan skapa de arbetstillfällen som krävs för att pressa tillbaka massarbetslösheten och lyfta sysselsättningskurvan. Ett brett och vitalt företagande ger kraft åt människor att växa och genererar resurser som gör hela samhället rikare. I vår partimotion 1996/97:Fi42 (Carl Bildt m.fl.) redovisar vi vilka åtgärder som krävs för att åstadkomma detta.
Villkoren för företagandet påverkas på flera sätt. Skatter och lagar som reglerar förhållandet mellan arbetsmarknadens parter spelar roll, liksom arbetsmarknadspolitiken. I vårpropositionen presenterar regeringen ett antal förslag om förändringar på just arbetsmarknadspolitikens område. Merparten av dessa återfinns i tilläggsbudgeten, uppenbarligen för att ge intryck av extra dådkraft.
Hastigt sjösatta åtgärder saknar emellertid värde om de blott utgör delar av en symbolikens strategi som skulle imponera på självaste Potemkin. Kulisserna i arbetsmarknadspolitiken blir trots allt inte mindre kulisser för att man reser nya vid deras sida. Att förlänga raden av åtgärder som inte leder till riktiga arbetstillfällen i växande företag är tvärtom en cynisk strategi mot massarbetslösheten. Regeringens förslag leder i fel riktning. En nation som växer behöver fler människor i arbete - inte färre.
En friare användning av arbetslöshetsförsäkringen
En bestående framgång i kampen mot massarbetslösheten och för fler arbetstillfällen förutsätter en sammanhållen och målinriktad politik. En sådan politiks olika delar måste vara väl samstämda med varandra och genomföras i ett sammanhang. Moderata samlingspartiet förordar därför en samlad och genomgripande förnyelse av Sverige som inbegriper bl.a. skatteförändringar, kunskapsutveckling, förändringar av arbetsmarknaden och en effektivisering av arbetsmarknadspolitiken.
Rätt utformad bidrar också arbetslöshetsförsäkringen till en sådan förnyelse. En försäkring som uppmuntrar aktivt sökbeteende och främjar en annorlunda lönebildning leder till en förbättring av arbetsmarknadens funktionssätt och därmed i förlängningen till ett ökat antal arbetstillfällen. För att skapa de incitament som erfordras för en optimal utformning av försäkringen är det emellertid nödvändigt med ett tydligt och stringent regelverk. Endast om synnerliga skäl föreligger bör avsteg kunna medges. Hit kan räknas individuella behov av en fokuserad yrkesutbildning.
Regeringens förslag om att öppna möjligheter för arbetslösa att behålla sin arbetslöshetsersättning utan att stå till arbetsmarknadens förfogande utgör emellertid inte ett sådant skäl. Bakom förslaget ligger bl.a. önskemål från arbetsförmedlingsnämnderna om en större frihet för kommuner att skapa projekt för arbetslösa. Oklarheter kring motiv, bristfälliga hänsyn till undanträngnings- och inlåsningseffekter samt en avsaknad av helhets- perspektiv över arbetsmarknaden är samtliga problem som är förenade med flera av de nya kommunalt initierade och drivna arbetsmarknadsprojekten. Ytterligare projekt av den här karaktären bör därför undvikas så länge kommunernas roll inte är tillfredsställande preciserad.
"Resursarbeten"
Regeringen förordar att den s.k. Kalmarmodellen introduceras brett under en försöksperiod som sträcker sig fram till utgången av 1998. Arbetsgivare och fackliga organisationer inom den offentliga sektorn skall ges möjlighet att under sex månader - med möjlighet till förlängning - inrätta s.k. resursarbeten för långtidsarbetslösa som uppbär a-kassa eller KAS. Den anvisade "kvalitetshöjaren" skall delta i åtgärden på heltid och uppbär under tiden utbildningsbidrag. Tio procent av tiden bör dock avsättas för att söka arbete. Arbetsgivaren skall som motprestation förbinda sig att täcka uppstående behov av vikarier med "resursarbetarna".
Regeringen sprider med sitt förslag uppfattningen att kvalitet i t.ex. vård och omsorg är något som kan erbjudas först när man har tillgång till arbetslösas för vårdgivaren kostnadsfria arbetsinsatser. Så är det naturligtvis inte. Kvalitet i vård och omsorg säkerställs om fler människor - inte färre - genom sitt arbete genererar resurser i samhället, men också av att verksamheter organiseras på ett sätt som ger större utrymme för enskilda människors ambitioner och önskemål. Det är mot den bakgrunden behovet av en förnyelse av samhället måste ses. Det kräver mer av den enskilda sektor som finansierar, men i växande omfattning också erbjuder, välfärd och trygghet och mindre av den offentliga sektor som vuxit på bekostnad av enskilt företagande.
En ofta förekommande - och logiskt oklanderlig - invändning mot åtgärder av det här slaget är att de utgör dåliga alternativ till att ge kommunerna större resurser för riktiga anställningar. Kjell-Olof Feldt går så långt i sin kritik att han i en TT-intervju beskriver Kalmarmodellen som "det värsta exemplet på vad man inte skall göra". Mot bakgrund av de strukturproblem vi nyss pekade på menar vi att problemen med åtgärden primärt är av annat slag.
För det första finns det risk att - i första hand - kommunerna bromsar sin pågående utvecklingsprocess. Tillgången till "resursarbetare" kan ge en bild av villkoren som inte överensstämmer med verkligheten, vilket i förlängningen leder till att förändringsbenägenheten avtar. Förbättringen och renodlingen av verksamheten, som är nödvändig för att säkerställa medborgarnas valfrihet och tillgång till god kommunal service, blir mindre än den borde.
Ett annat problem rör de enskildas roll i utvecklingsarbetet. Redan den företrädesrätt till återanställning som anges i 25 § lagen (1982:80) om anställningsskydd har en återhållande effekt på den uppsagdes rörlighet, mellan regioner såväl som mellan branscher. Det aktuella förslaget förstärker denna effekt genom att sända signalen till dem som mist sina jobb att de kan stanna kvar i sektorn. I stället för att t.ex. utbilda sig för andra sektorer eller starta egen verksamhet i konkurrens med sin tidigare arbetsgivare väljer de lätt att stanna kvar som "kvalitetshöjare" i hopp om att en dag återfå sin fasta anställning.
Ett tredje problem rör fördelningen av de vikariat som uppstår i verksamheten. Så som lagförslaget är utformat skall kortare vikariat med automatik tilldelas de "resursarbetare" som eventuellt tjänstgör på arbetsplatsen. Då åtgärden riktar sig till en kategori arbetslösa som inte bara skall uppfylla krav om långtidsarbetslöshet och ersättning från a-kassa eller KAS utan också godkännas av facket, innebär det en radikal inskränkning av arbetsgivarens möjligheter att välja vikarier. Kommunalarbetareförbundet medger också öppet att åtgärden kommer att ge dem en större makt över den lokala verksamheten. Förlorarna återfinns framför allt bland dem som tidigare givits möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden genom olika former av korta påhugg, dem som saknar ersättning från a-kassa eller KAS, och inte minst anställda hos de personaluthyrningsföretag som stegvis mötts av ett växande intresse från arbetsgivare också inom den offentliga sektorn. Utan möjlighet att några nya jobb skapas tar regeringen sålunda på sig risken att ytterligare arbetstillfällen går förlorade.
Vi avvisar regeringens förslag om s.k. resursarbeten.
Den äldre arbetskraften
När problemen på svensk arbetsmarknad diskuteras framskymtar allt oftare uppfattningen att de äldre måste lämna plats för de yngre. Uppfattningen, som har stöd i regeringen, grundar sig huvudsakligen på två felaktiga föreställningar, vilka båda känns igen från debatten om arbetsdelning. Den första utgår från att antalet arbetstillfällen är konstant, eller i värsta fall i avtagande. Föreställningen är lika felaktig i dag som den var när den först lanserades i samband med den industriella revolutionen. Behoven förändras när möjligheter - teknologiska eller andra - växer och värderingar förändras. Flera av de tjänster och produkter som efterfrågas i dag var okända för bara någon generation sedan, och på samma sätt skapas och efterfrågas nya produkter och tjänster av kommande generationer. Efterfrågan växer med ekonomin, liksom möjligheterna att möta den tilltagande efterfrågan. Med en stabil samhällsekonomi i grunden vågar och kan entreprenörer omsätta sina idéer i företag och arbetstillfällen.
Den andra föreställningen handlar om utbytbarheten människor emellan. På tailorismens arbetsplatser var arbetstagarna oslipade kugghjul, vars muskelkraft efterfrågades mer än "hjärnkraft". Muskler byttes mot muskler utan för produktionen besvärande avbräck. I dag är medarbetaren i en helt annan utsträckning en förfinad del i produktionsprocessen. Specialkunskaper, utbildning och inte minst erfarenhet väger tyngre än muskelkraften, och varje medarbetare är därför unik. Den ökade vikt arbetsgivarna tillmäter rekryteringsarbetet är ett bland flera uttryck för den avtagande utbytbarheten.
De medarbetare som har en lång livs- och/eller yrkeserfarenhet är därför en tillgång på dagens arbetsmarknad, inte en propp som utestänger de yngre. Att ta vara på det samlade kunnande och den kompetens som den äldre arbetskraften erbjuder gör Sverige rikare, inte tvärtom.
Det är riktigt att det på en del arbetsplatser - i synnerhet inom den offentliga sektorn - finns en skev åldersfördelning. Skälet härför är turordningsreglerna i LAS som med kirurgisk skärpa skurit bort de yngsta först när kommuner och landsting omstrukturerat sin verksamhet. Den ökade andelen äldre personal på arbetsplatserna är sålunda inte problemet, men väl symtomet.
Regeringen föreslår att äldre långtidsarbetslösa skall kunna "pensioneras" bort från arbetsmarknaden och aviserar därtill ett kommande förslag om att kunna byta äldre medarbetare mot yngre, person mot person. Båda förslagen har en felaktig signaleffekt som redan på kort sikt riskerar att påverka arbetsgivares attityd till äldre medarbetare, nuvarande såväl som potentiella. Redan av det skälet finns det anledning att avvisa regeringens förslag.
Konkret innebär det första av regeringens förslag att arbetslösa som fyllt 60 men inte 65 år skall ges möjlighet att under återstoden av 1997 ansöka om en s.k. tillfällig avgångsersättning. Villkoret för att erhålla avgångsersättningen är att den enskilde under perioden 1 januari 1996 till den 15 april 1997 erhållit arbetslöshetsersättning eller deltagit i en arbetsmarknadspolitisk åtgärd under minst 12 månader. De som beviljas den tillfälliga avgångsersättningen får under den tid som återstår till pensionsåldern behålla sin arbetslöshetsersättning utan krav på aktivitet.
Idén om förtidspensionering som verktyg i kampen mot arbetslösheten är orimlig. För en regering som är angelägen om att till varje pris hyfsa statistiken är de kortsiktiga fördelarna uppenbara. Faktum kvarstår emellertid. Metoden är ineffektiv, oekonomisk och orättfärdig.
Det är inte genom att lyfta bort folk från arbetskraften som vi skapar bättre förutsättningar för fler människor i arbete. Att lyfta bort människor från produktionen innebär att vi skapar en situation där allt fler skall försörjas av allt färre. Sverige har inte råd att pensionera bort människor som kan bidra till sin egen och hela Sveriges välståndsutveckling.
Att förslaget dessutom är slarvigt utarbetat framgår av den bristande samordningen med övriga åtgärder. En tredjedel av deltagarna i OTA är över 60 år och sålunda berättigade till den tillfälliga avgångsersättningen. Valet för dessa kommer att stå mellan att - för i princip samma dagersättning - delta i en arbetsmarknadspolitisk åtgärd och dra sig tillbaka från arbetsmarknaden. Det handlar naturligtvis inte om något självklart val för den enskilde, men överlappningen mellan åtgärderna är likväl olycklig.
Mer anmärkningsvärt är ändå de turer som redan hunnits med kring planerna på att växla äldre anställda mot yngre. LO vänder sig mot att en s.k. generationsväxling, som bygger på en överenskommelse mellan en anställd, en tillkommande anställd och arbetsgivaren, kan komma i konflikt med företrädesrätten till återanställning. Det är samma LO som en gång lanserade idén som nu motsätter sig idéns konsekvenser. Utan att på något sätt ställa oss bakom förslaget konstaterar vi för vår del att det varken var första eller sista gången som reglerna i LAS utgjorde ett hinder för nyordningar.
Bättre förmedlingsverksamhet
Vi har vid ett flertal tillfällen - med stöd i en samstämmig svensk och internationell forskning - framfört att förmedlingsinsatser utgör det mest betydelsefulla och effektiva inslaget i varje arbetsmarknadspolitik. Förmedlingen hjälper arbetssökande och arbetsgivare att finna varandra. En professionell förmedlingsverksamhet har därför en naturlig plats i vår samlade politik för fler riktiga jobb.
Arbetsförmedlingens karaktär har förändrats under 1990-talet. Somt har förändrats till det bättre, annat till det sämre. Till det positiva kan räknas en viss konkurrens, vilken - som på så många andra områden - har lett till bättre möjligheter för kunderna, i det här fallet arbetslösa som söker arbete och arbetsgivare som söker arbetskraft. De positiva effekterna har emellertid delvis förtagits av den kraftiga ökning av antalet arbetslösa som sökt sig till förmedlingarna. En hastig försämring av arbetsmarknaden, som femdubblat köerna av arbetssökande har belastat framför allt de offentliga arbets- förmedlingarna hårt. Förmedling av arbetsmarknadspolitiska åtgärder har upptagit mycket av den tid som annars kunde ägnats åt förmedling av jobb. Tillfälliga personalförstärkningar, effektiviserad verksamhet och betydande uppoffringar från personalen har begränsat, men inte löst problemen. Förmedlingsverksamheten kan fungera bättre.
Vi menar att en prioritering av förmedlingsverksamheten måste få tydligare konsekvenser för arbetet på de offentliga arbetsförmedlingarna. En markant separering av förmedlingsverksamheten och den åtgärdsrelaterade verksamheten är ett första nödvändigt steg. I kombination med den minskade åtgärdsvolym som följer av vår politik ger det bättre villkor för arbets- förmedlingarna att förvalta sitt huvuduppdrag - förmedling av jobb.
Eftersom vår arbetsmarknadspolitik kan genomföras tidigast under 1998 och regeringens förslag om en resursförstärkning motsvarande ytterligare 100 Mkr, till de extra 600 Mkr som redan anslagits, gäller tillfälligt för 1997 är vi beredda att acceptera åtgärden. Då lösningen på arbetsförmedlingarnas problem inte primärt är en fråga om myckenhet menar vi emellertid att de tillskjutna medlen i första hand bör användas för en omorganisation av verksamheten och en satsning på kvalitet.
Missriktad åtgärdspolitik
Arbetsmarknadspolitiken har länge varit styrd av kvantitativa mål. Genom fastställande av volymmål för de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna anger riksdagen ramar för Arbetsmarknadsverkets (AMV) verksamhet. Av detta följer en tydlig fokusering på AMV:s förmåga att nå de kvantitativa målen, snarare än kvaliteten på och effekterna av de olika åtgärdsprogrammen. Detta är olyckligt, i synnerhet som de fastställda volymmålen ofta grundar sig mer på politiska överväganden än hänsyn till vad som är optimalt för arbetsmarknaden.
En effekt av för högt satta volymmål är att AMV, för att tillmötesgå statsmaktens krav, omfördelar resurser till billigare åtgärder som ger fler platser för pengarna.
Volymmålen leder därför till att högt ställda krav på kvalitet och effektivitet åsidosätts till förmån för en arbetsmarknadspolitisk massproduktion. Regeringen tycks nu delvis ha insett detta och föreslår ytterligare en sänkning av volymmålet, från 228 000 till 207 000 i genomsnitt per månad för återstoden av 1997. Ur kvalitets- och effektivitetssynpunkt är åtgärden riktig. Fasthållandet vid volym som vägledande parameter utgör emellertid ett strukturproblem i arbetsmarknadspolitiken. Att varje enskild insats leder till arbete, eller märkbart förbättrar den arbetslöses möjligheter att återgå till arbetslivet, är viktigare än att så eller så många erbjuds aktivitet. Kvaliteten måste vara helt avgörande för utformningen av arbetsmarknadspolitiken. I konsekvensens namn saknas det därför skäl och möjlighet att i förväg ange hur många som skall befinna sig i en arbetsmarknadspolitisk åtgärd varje månad.
Regeringen föreslår att arbetsmarknadsutbildningen tillförs ytterligare resurser. Härigenom hoppas man delvis kunna kompensera för att volymmålen kraftigt reducerat antalet deltagare i den dyrare arbetsmarknads- utbildningen till förmån för billigare åtgärder som t.ex. ALU. Satsningarna på yrkesinriktad utbildning till trots kommer arbetsmarknadsutbildningen alltjämt i många hänseenden att bedrivas på ett ineffektivt sätt. Den omfattar för många och insatserna utformas i flera fall felaktigt.
Vi förordar en arbetsmarknadsutbildning som skiljer sig från dagens. Den bör styras mot ett klart definierat arbetsmarknadsbehov och erbjuda en kvalitet som tillmötesgår högt ställda krav från såväl deltagare som framtida arbetsgivare. Utbildningsinsatserna bör vara yrkesinriktade och i allt väsentligt genomföras tillsammans med företagen. För att kunna erbjuda en sådan fokuserad arbetsmarknadspolitisk utbildning är det inte rimligt att planera för de volymer regeringen utgår från.
Utbildningsinsatser erbjuds inte bara inom ramen för arbetsmarknads- politiken. Utöver den grundläggande skolutbildningen - alltjämt överlägsen i betydelse för enskildas möjligheter att hävda sig på arbetsmarknaden - rymmer utbildningsväsendet flera möjligheter för den enskilde. Några av dessa är direkt yrkesinriktade och bör - trots att de återfinns inom andra utgiftsområden - finnas med i diskussionerna om arbetsmarknads- utbildningens volym och utformning. Den kvalificerade eftergymnasiala yrkesutbildningen (KY) har t.ex. förutsättningar att i stor utsträckning tillmötesgå förändrade behov från såväl arbetsmarknaden som från enskilda. Vi förordar därför en betydande satsning på denna utbildningsform.
Övrigt
Regeringen föreslår regelförändringar som berör de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna ALU, API och de förlängda starta eget-bidragen för kvinnor. För ALU och API handlar det om större möjligheter till förlängning, medan det i det senare fallet handlar om en vidgad målgrupp. Den arbetsmarknadspolitik vi förordar innebär att flera av dagens arbetsmarknadspolitiska åtgärder successivt minskar i omfattning för att senare helt utgå. Åtgärdssammansättningen måste tydligare än i dag inriktas på att förbättra enskildas möjligheter att återkomma till reguljärt arbete, inte på att erbjuda aktivitet åt så många arbetslösa som möjligt. Vi avvisar därför regeringens förslag.
De s.k. Europastipendierna som infördes i juli 1995 har inte varit någon framgång. Intresset har varit svalt från såväl ungdomar som företag. Som ersättning vill regeringen nu införa s.k. Interpraktikstipendier, enligt modell från Svenska EU-programkontoret för utbildning och kompetens. I regeringens utformning görs stipendierna tillgängliga också för volontärarbete i utvecklingsländer. Enligt vår uppfattning bör syftet med program av det här slaget vara att erbjuda unga människor bättre möjligheter att tillgodogöra sig erfarenheter från övriga EU-länder, men också en chans att etablera sig på den alleuropeiska arbetsmarknaden. Frivilliga insatser i tredje världen må vara behjärtansvärda i sig, men att dessa skulle uppmuntras och finansieras genom medel avsatta för arbetsmarknadspolitiska åtgärder är inte försvarbart. Vi avvisar därför regeringens förslag i denna del.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om försök med resursarbete,
2. att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1973:370) om arbetslöshetsförsäkring,
3. att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1973:371) om kontant arbetsmarknadsstöd,
4. att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1997:000) om ändring i lagen (1973:370) om arbetslöshetsförsäkring,
5. att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1997:000) om ändring i lagen (1973:371) om kontant arbetsmarknadsstöd,
6. att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1997:000) om arbetslöshetsförsäkring,
7. att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1997:000) om införande av lagen (1997:000) om arbetslöshetsförsäkring och lagen (1997:000) om arbetslöshetskassor,
8. att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1997:000) om försök med resursarbete,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förmedlingsverksamheten,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om volymmål i arbetsmarknadspolitiken,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en förstärkning av arbetsmarknadsutbildningen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetslivsutveckling och arbetsplatsintroduktion,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om starta eget-bidragen,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om interpraktikstipendier.
Stockholm den 30 april 1997
Per Unckel (m)
Kent Olsson (m) Patrik Norinder (m) Christel Anderberg (m) Anna Åkerhielm (m) Per Bill (m) Olle Lindström (m) Ulf Melin (m) Jan Backman (m) Ulf Kristersson (m) Annika Jonsell (m)