Sveriges fiskares arbetslöshetskassa bildades 1963 som första arbetslöshetskassa med rätt att omfatta även företagare. Kassans verksamhetsområde gäller yrkesfiskare som antingen är anställda eller företagare. Som anställd betraktas den fiskare som har en fastställd lön som inte påverkas av hur fisket går. Som företagare betraktas yrkesfiskare som är ägare eller delägare i båt eller fiskare som bara har andel i fångsten (s.k. lottfiskare eller partfiskare). Det förekommer ytterst sällan att en fiskare är anställd.
En fiskare som är företagare betraktas som arbetslös när fiske omöjliggöres av väderlekshinder, ishinder, haverier och fångstbegränsningar som beslutats av EG eller av Fiskeriverket. Däremot omfattas fiskare som är företagare inte av lagen (1973:370) om arbetslöshetsförsäkring när de drabbas av "vanlig" arbetslöshet. Sveriges fiskares arbetslöshetskassa är därmed den enda a-kassa som inte får bevilja sina medlemmar arbetslöshetsersättning när de blir helt arbetslösa och verksamheten har upphört, vilket exempelvis inträffar vid försäljning eller skrotning av båt, konkurser och vid egen "uppsägning" eller när man på grund av minskade kvoter eller dålig lönsamhet tvingas minska besättningens storlek. Vid sådan arbetslöshet får fiskarnas a-kassa idag inte bevilja ersättning även om den som drabbats av arbetslösheten kan styrka både medlems- och arbetsvillkor som medlem i kassan.
En fiskare som är anställd kan beviljas arbetslöshetsersättning när anställ- ningen upphört.
De svenska yrkesfiskarna konkurrerar främst med danska och norska yrkes- fiskare. I båda dessa länder har man anpassat arbetslöshetsförsäkringen till fiskets speciella villkor.
Den som helt slutat fiska kan bara ansöka om KAS
Medlem i Sveriges fiskares arbetslöshetskassa och som helt slutat som yrkesfiskare kan få kontant arbetsmarknadsstöd till dess vederbörande fått ett nytt arbete och blivit medlem i en annan kassa. Detta regleras genom en föreskrift till den nuvarande KAS-lagen (AMSFS 1984:30 p 1). De nuvarande KAS-enheterna prövar dessa ansökningar och ställer därvid kraven att fiskaren, som av olika skäl mist sin anknytning till en fiskebåt, inte får ha för avsikt att fortsätta att utöva yrket. För att kunna få någon ekonomisk hjälp under sin arbetslöshet måste således en yrkesfiskare avstå från att söka arbete inom det område han eller hon kan bäst. De måste stå till arbetsmarknadens förfogande och vara beredda att anta ett erbjudet lämpligt arbete (dock inte som fiskare). De har dock inte rätt att neka om arbetsförmedlingen trots allt erbjuder arbete på en fiskebåt. I så fall kan de drabbas av avstängningsreglerna. ARBOM-utredningen (SOU 1996:1150) har beaktat vad som händer med fiskare som drabbas av sådan typ av arbetslöshet och föreslår därför i sitt slutbetänkande att yrkesfiskares nuvarande arbetslöshetsförsäkring skall kompletteras med möjligheten att få inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning vid "normal" arbetslöshet. Beträffande hur sådan arbetslöshet skall styrkas och om vissa avstängningsregler skall tillämpas föreslår utredningen att AMS får utfärda närmare föreskrifter.
Fiskares arbetslöshetsförsäkring efter 1 januari 1998
Den 1 januari 1998 upphör nuvarande lag om arbetslöshetsförsäkring och lag om kontant arbetsmarknadsstöd. I stället skall arbetslöshetsförsäkringen bestå av en grundförsäkring och en inkomstbortfallsförsäkring som skall handhas av de nuvarande arbetslöshetskassorna och en ny kompletterande a-kassa. De ärenden som idag handläggs av KAS-enheterna som gäller helt arbetslösa fiskare torde därför efter den 1 januari 1998 handläggas av Sveriges fiskares arbetslöshetskassa. Kassan kommer att, med nuvarande tillämpning, tvingas göra komplicerade bedömningar där inkomstrelaterad ersättning bara kan utgå vid tillfällig arbetslöshet och grundbeloppet till medlemmar som inte längre har någon anknytning till en fiskebåt, dock endast om de inte söker jobb som fiskare. För att undanröja dessa missförhållanden bör fiskares arbetslöshetsförsäkring kompletteras, såsom ARBOM-utredningen föreslår, och låta även yrkesfiskare omfattas av rätten till ersättning vid "vanlig" arbetslöshet. En lottfiskare som "frivilligt" sagt upp sig eller själv vållat sin arbetslöshet bör kunna stängas av från ersättning. De avstängningsregler som tillämpas inom övriga företagarkassor bör kunna tillämpas även för båtägare som upphört med fisket. Att fiske helt har upphört kan bl.a. styrkas med uppgifter från Fiskeriverket om återkallande av yrkesfiskelicens och fartygstillstånd. Reglernas utformning bör få utformas av AMS i form av föreskrifter.
En utvidgning av begreppet yrkesfiske
I begreppet yrkesfiske ingår, förutom det egentliga fisket, också vissa förberedelse- och avslutningsarbeten i samband med fiskeresa. Under fiskeresan utförs fiske samt sortering, filetering, packning av fångsten och viss beredning exempelvis kokning av råräka. Som landbaserat avslutningsarbete på fiskeresan räknas när man lossar och lastar fångsten. Av utrymmesskäl kan en del av de ovan uppräknade sysslorna inte utföras på mindre fiskebåtar utan utförs i land. Sådan landbaserad hantering av den färska fångsten ingår också i begreppet yrkesfiske. Enligt praxis sedan starten av en arbetslöshetskassa för yrkesfiskare godkänns traditionell kompletterade fiskeverksamhet i form av mindre rökning av egen fångst samt löjromsberedning dock endast om verksamheten är liten i förhållande till det totala fisket under året och utförs av den som bedrivit fisket.
Stora förändringar i fisket
Det svenska yrkesfisket har under senare år allvarligt påverkats av omfattande fångstbegränsningar och fiskestopp. Under perioder när yrkesfisket varit förbjudet har den sviktande tillgången av färsk fisk även drabbat förstahandsmottagare av färsk fisk samt fiskberedningsindustrin som, särskilt inom olika kust- och insjöområden, tvingats minska eller helt upphöra med verksamheten till följd av de långa perioderna med bristande råvarutillgång. För yrkesfiskarna har detta medfört förändrade avsättnings- och försäljningsmöjligheter. En enskild yrkesfiskare är i betydligt större omfattning än tidigare hänvisad till att själv finna nya avsättningsmöjligheter för sin fångst. Ett sätt är att sälja egen fångst på hemmamarknaden och att genom viss beredning öka försäljningsvärdet av sin fångst.
Den strukturomvandling som fisket genomgått har först och främst påverkat det småskaliga, kustnära fisket. De större fiskefartygen är mer mobila och har därför bättre möjligheter att transportera sina fångster till förstahandsmottagare och industrier över längre avstånd.
Den som vid sidan av fisket bedriver annan egen verksamhet i form av försäljning eller beredning av egen fångst kan med hänsyn till företagar- reglerna i lagen (1973:370) om arbetslöshetsförsäkring inte betraktas som arbetslös vid tillfällig arbetslöshet i fisket eftersom företagare normalt inte kan få arbetslöshetsersättning förrän hela verksamheten lagts ner annat än tillfälligt.
ARBOM-utredningen föreslår att yrkesfiskebegreppet utvidgas till att omfatta även viss beredning samt försäljning av egen fångst, dock under förutsättning att verksamheten kan bedrivas jämsides med ett heltidsfiske och att dessa kompletterande verksamheter bedrivs uteslutande av den som bedrivit fisket. En utvidgning av begreppet yrkesfiske är helt i linje med de intentioner som EU tillkännagivit bl.a. i Gemenskapsprogrammet 5b och i Parlamentsinitiativet PESCA, enligt vilka utvecklingen i de gles- och kustområden som främst berörs av den ovan beskrivna försämrade förstahandsmottagningen av fisk aktivt främjas genom satsningar på lokala initiativ för att bibehålla fortsatt utveckling och bosättning i glesbygderna. Det bör därför accepteras att i begreppet yrkesfiske inräknas även viss mindre beredning och försäljning av egen fångst.
Nuvarande AMS- föreskrifter
AMS har utfärdat föreskrifter till lagen (1973:370) om arbetslöshetsförsäkring som gäller fiskares nuvarande arbetslöshetsförsäkring, exempelvis rörande definition av fiskares tillfälliga arbetslöshet, arbetsvillkor, beräkning av dagsförtjänst, intyg och blanketter. Dessa föreskrifter bör finnas kvar även efter den 1 januari 1998.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om yrkesfiskarnas arbetslöshetsförsäkring.
Stockholm den 3 april 1997
Agne Hansson (c)