Beräkningar, bl a i budgetpropositionen men även andra beräkningar, tyder på att de statliga myndigheterna och verken under de tre åren 1996-1998 kommer att säga upp mellan 10 000 och 15 000 statsanställda. (Deras uppsägning beror till en stor del på nedläggningar av regementet, vilket har diskuterats en hel del den senaste tiden.) Tidigare har en hel del vikarier sagts upp, nu verkar uppsägningarna ha fått ett nytt mönster.
Myndigheter och verk har under senare år fått möjlighet att själva bestäm- ma hur deras organisation skall se ut, rent geografiskt. Det nya mönstret tyder på att man nu, allt oftare, försöker ta ut de generella besparingarna genom att lägga ihop lokala verksamheter till större enheter. Den ekonomiska vinsten med detta kan diskuteras, vilket t ex framgått i medierna den senaste tiden. Vinsten med att t ex lägga ihop två tingsrätter äts upp av resekostnader, kostnader för utvidgade lokaler osv.
Uppsägningarna vid dessa sammanslagningar följer ett bestämt mönster. Det är administrativ personal och assistentpersonal som blir övertaliga, medan handläggande personal flyttas till den nya orten. Denna utveckling kan vi se inom t ex kronofogde- och åklagarmyndigheterna, skattemyndighe- ten och sannolikt inom en snar framtid inom domstolsväsendet. Utveck- lingen förstärks genom en liknande utveckling inom t.ex. Posten och SJ. Den får en hel rad olyckliga konsekvenser.
Förutom att de kalkyler som ligger till grund ofta kan ifrågasättas, mot- verkar denna utveckling riksdagens beslut inom framförallt jämställdhets- och regionalpolitiken. De som sägs upp är i huvudsak äldre kvinnor med relativt låg utbildning, men med ofta 15-25 år i tjänsten. Dessa uppsägningar sker i mindre orter med en relativt sett svagare arbetsmarknad.
Om regionalpolitiken lyckas skapa tio jobb till stora kostnader för staten i en mindre ort i t.ex. Norrbotten, kan den statliga sammanslagningspolitiken leda till att femton jobb förloras. Detta mönster kan iakttas på en mängd mindre orter, framförallt i glesbygd. Staten bedriver alltså en omvänd regionalpolitik. Det man bygger upp med den ena handen, den regional- politiska, river man ned med den andra, den förvaltningspolitiska. Staten måste sluta med sin omvända regionalpolitik!
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statens omvända regionalpolitik.
Stockholm den 2 oktober 1996
Lena Sandlin (s)
Rinaldo Karlsson (s) Lars U Granberg (s) Lars Lilja (s)