Om arbetslösheten skall minska till hälften av nuvarande nivå måste radikala åtgärder vidtagas och ett nytänkande ske.
I denna motion föreslås
att arbetslöshet i stället för att vara individuell skall kunna knytas till arbetsplats och fördelas på samtliga arbetstagare där.
Flexibel arbetskraftsresurs
Nu är arbetslöshet knuten till personer, som ofta ofrivilligt hamnat i denna situation.
Förslaget i denna motion innebär att arbetslösheten skall knytas till arbetsplatsen - hos arbetsgivaren - och fördelas på samtliga arbetstagare där. Ordet arbetslöshet kan i denna variant ersättas med uttrycket flexibel arbetskraftsresurs, vilket är ett relevant uttryck för en situation där tillgången på arbetskraft är större än tillgången på arbete. Modellen innebär att en arbetsgivare stimuleras att öka antalet anställda under förutsättning att den därvid eventuellt uppkomna egentliga arbetstidsbristen på arbetsplatsen fördelas mellan samtliga anställda i företaget eller på viss enhet i företaget.
Exempel:
Om var och en i en personalstyrka på nio personer arbetar 40 timmar per vecka blir summan 360 timmar. I detta exempel är 360 timmar per vecka den på den arbetsplatsen tillgängliga arbetstiden.
Ökas personalstyrkan med en person till tio personer, vilka delar på den tillgängliga arbetstiden, blir veckoarbetstiden för var och en 36 timmar. För de 40 timmar, för vilka arbetstid saknas på arbetsplatsen, skall arbetslöshets- ersättning utbetalas.
Den teoretiska arbetstiden per person är i detta exempel fortfarande 40 timmar per vecka. Arbetsgivaren har här en flexibel arbetskraftsresurs som kan utnyttjas som fyllnadstid i stället för övertid. Arbetslöshetsersättningen minskas i så fall för motsvarande tid.
Varje arbetstagares löneminskning vid solidarisk arbetsbristfördelning blir i detta exempel ytterst marginell: Om en anställd tjänar ca 4 000 kr per 40- timmarsvecka är timersättningen 100 kr. Var och en av de tio anställda förlorar i detta exempel fyra timmar per vecka = 400 kr brutto. Om arbetslös- hetsersättning utbetalas med 80 % blir den egentliga bruttoinkomst- minskningen 80 kr för fyra timmars arbetslöshet (ledighet). På de 80 kronorna är skatten ca 24 kr. Nettolöneminskningen blir i detta exempel cirka 56 kr per vecka för de personer som därigenom medverkat till att ytterligare en arbetskamrat har arbete.
En förutsättning för att modellen flexibel arbetskraftsresurs skall kunna utnyttjas är givetvis att modellen passar för den aktuella arbetsplatsens produktion och att både arbetstagare och arbetsgivare finner den acceptabel. För att få tillgång till flexibel arbetskraftsresurs krävs nyanställning. En arbetsgivare kan alltså inte lockas till uppsägningar med förhoppning om att få fler anställda till lägre kostnad. En arbetsgivare som har högt övertidsuttag bland sina anställda gör en viss vinst genom att övertidsersättning bytes mot normal timersättning i modellen flexibel arbetskraftsresurs, men då krävs nyanställning, vilket är målet med förslaget.
Modellen flexibel arbetskraftsresurs kräver inga tillskott av medel. Kostnaderna ryms inom nuvarande arbetslöshetskostnader. I stället torde ett flertal besparingar kunna förväntas:
- Lägre socialbidragskostnader. - - Lägre kriminalvårdskostnader. - - Mindre bidragsberoende. - Viss del av arbetsinsatser som nu görs med övertidsersättning kommer att ingå i ordinarie arbetstid och därmed minska ersättningen för arbetsbrist.
Mot förslaget kan invändas att det kan permanenta arbetslösheten. Eftersom flera faktorer påverkar överskottet av arbetskraft är arbetslösheten redan nu till en viss del permanent. Den torde inte bli mer permanent om den fördelas på flera personer.
Arbetslösheten har - även om olika åtgärder vidtagits för att minska den - fortsatt att öka under de senaste åren. Detta ger tydliga signaler om att nya idéer måste prövas.
Någon direkt begränsning i användning av fördelningsmetoden torde inte behövas. Om till exempel 50 % av arbetsplatserna i både offentlig och privat sektor utnyttjar modellen, skulle det innebära en väsentlig minskning av antalet personer som är utan arbete.
Modellen med flexibel arbetskraftsresurs är givetvis inte tillräckligt analyserad genom beskrivningen i denna motion. Jag tycker dock att förslaget är så intressant att riksdagen bör uppdraga åt regeringen att pröva idén och eventuellt återkomma till riksdagen med förslag.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen begär att regeringen prövar idén med solidarisk arbetsbristfördelning i kombination med modellen flexibel arbetskraftsresurs och eventuellt återkommer till riksdagen med förslag i ärendet.
Stockholm den 3 april 1997
Carl-Johan Wilson (fp)