Regionalpolitikens mål
Erfarenheter
Svensk regionalpolitik har i ett historiskt perspektiv försökt att lösa problem genom att styra resurser till utsatta orter, regioner eller företag. Det har t.ex. varit olika varianter på "paket" eller åtgärder för att stimulera till ökad sysselsättning i glesbygdsregionerna. Under senare år har regionalpolitiken också använts som ett fördelningspolitiskt instrument.
Gemensamt för dessa åtgärder har varit en strävan att försöka eliminera komparativa nackdelar i landets olika delar. Kortsiktigt har vissa positiva effekter kunnat utläsas av åtgärderna. Vissa regioner eller vissa företag har kunnat dra fördel av de statliga insatserna. I ett längre perspektiv har dock den vinsten varit måttlig framför allt sett i ett vidare perspektiv. Det ena företaget har inte sällan kunnat expandera på andra företags bekostnad. Visserligen har viss måluppfyllelse kunnat uppnås genom att stärka utpekade regioner. Den stora nackdelen har varit att den befintliga näringslivs- strukturen konserverats och inte förnyats för att möta en föränderlig omvärlds krav. Kanske än värre är att ny kontinuerligt stödberoende verksamhet etablerats. Återkommande stödärenden eller rekonstruerade verksamheter efter konkurser är inte ovanliga. Självklart finns även exempel där regionalpolitiska insatser varit av värde.
Vi återkommer i senare avsnitt till hur vi anser att en regionalpolitik som uppfyller dagens villkor bör utformas, en politik som tar sin utgångspunkt i att söka ta till vara de förutsättningar och företräden som olika regioner har. Det finns anledning att redan inledningsvis poängtera att den regionalpolitik som vi förordar skall ses i ett större sammanhang där alla våra åtgärder inom olika politiska områden är sammanhållna och ger effekter för en tillväxt och utveckling i hela Sverige. Det finns inget som säger att Sverige inte kan fyllas av livskraft och mångfald, bara de rätta förutsättningarna ges.
Nya förutsättningar
Näringslivet, arbetsmarknaden och människors vardag genomgår för närvarande omvälvande förändringar. Produktionsvillkoren förnyas. Genom företagens rörlighet och ökad kunskap möter Sverige hårdare konkurrens från andra länder och världsdelar, men får samtidigt också bättre tillgång till nya marknader, nya produkter och ny kunskap. Genom den nya tekniken öppnas nya möjligheter för nationer, regioner och individer.
Från en tid då kompetensen - människorna - sökte sig till kapitalet är situationen nu annorlunda. Företagen söker sig dit där den relevanta kompetensen finns, vilket gör att regioners och nationers tillväxtpotential inte längre enbart avgörs av naturtillgångar utan i allt större utsträckning även av den kunskap och kompetens som finns tillgänglig.
De ändrade förutsättningarna leder till att ett massproducerande, storskaligt och i många stycken stelt industrisamhälle successivt övergår i ett flexibelt, mångsidigt och decentraliserat kunskapssamhälle. Kunskaps- innehållet i produktionen ökar, samtidigt som tjänstesektorn möter nya möjligheter.
Arbete, fritid och vardag påverkas härav. Kvalificerat arbete kan nu genom ny teknik utföras i glesbygden relativt långt från marknaden. Den miljö man själv väljer att leva i kan också möta många nya företags krav. Studier och kompetenshöjning kan ske på distans, vilket ger utvecklingspotential för bygder som tidigare hade begränsade framtidsmöjligheter.
Genom Sveriges medlemskap i den europeiska unionen förändras förutsättningarna för företagens utvecklingsmöjligheter och därmed villkoren för flera riktiga arbeten. Hela vårt lands konkurrenskraftsmöjligheter förbättras, vilket är betydelsefullt inte minst från ett regionalt perspektiv. Villkoren för de regionalpolitiska stöden förändras också. För Sveriges del gäller att sysselsättningsprojekt och regionalt utvecklingsarbete kommer att få stöd via strukturfonderna. Årligen tillförs regionalpolitiken ungefär 1 miljard kronor från EU, till vilket skall föras nationell medfinansiering. Detta medför väsentligt ökade resurser för regionalpolitiska åtgärder.
Många initativ och samarbetsformer kommer att utvecklas i och med medlemskapet i EU. Företag kommer att finna nya marknader och partners, utbildningsmöjligheterna ökar, forskningen tillförs mer resurser för att nämna några effekter. Genom EU:s gemenskapsinitiativ främjas regionalt samarbete, även över nationsgränserna. Regionernas betydelse kommer att öka. Den regionala arbetsfördelningen kommer att bli mycket tydligare. En bärande tanke i EU är att driva fram en konkurrenskraftig europeisk arbetsfördelning. Platser med komparativa fördelar skall bli ledande.
Framtida mål
Såväl Riksdagens revisorer som Företagsstödsutredningen har behandlat frågan om regionalpolitikens mål och konstaterat att målen måste göras tydligare och mer stringenta. Vi har kritiserat regeringen för att dess uppsatta mål rimmar illa med den förda politiken. Enligt regeringens övergripande mål för regionalpolitiken skall den innebära: "Uthållig tillväxt, rättvisa och valfrihet så att likvärdiga levnadsvillkor skapas för medborgarna i hela riket". Detta är inte mätbar målformulering. Begreppet rättvisa i regionalpolitiken definierar regeringen med att människor i olika delar av landet skall ha en likvärdig standard. Enligt vår mening är det ofrånkomligt att olika regioner med skilda förutsättningar kommer att ha olikartade förhållanden. Arbetsfördelningen i Europa pekar entydigt på att de regionala specialiteterna genererar just "olikartade förhållanden".
I den senaste regionalpolitiska propositionen skriver regeringen:"För att skapa en god ekonomisk tillväxt i hela landet krävs fler företag och fler företagare." Regeringens målsättning stämmer emellertid inte med dess i praktiken förda politik. Den politik som hittills förts under mandatperioden har varit tillväxthämmande och företagarfientlig. Höjda skatter på företag, företagare och arbete bidrar varken till nya arbetstillfällen eller till framtidssatsningar. Det förslag till viss förändring av arbetsrätten som regeringen har utarbetat tillsammans med Centern är helt otillräckligt och tar inte ett helhetsgrepp. I sak är det förslag Socialdemokraterna och Centern presenterat mycket långt från vad Sverige behöver för att återfå konkurrenskraften och öka antalet arbetstillfällen. Den flexibilitet som måste till för att hela Sverige skall få del av tillväxten saknas i regeringens politik. En modern svensk arbetsmarknad måste i stället byggas med utgångspunkten att företagen skall kunna och våga expandera och i medvetande om att den enskildes trygghet i framtiden först och främst kommer att sitta i den personliga och unika förmågan. Lagar och bidrag som trygghetsgarantier kommer att få allt mindre betydelse.
Enligt vår mening krävs nu en regionalpolitik som främjar goda utvecklingsbetingelser och en god samhällsutveckling i hela Sverige. Med minskad politisk styrning och detaljreglering kan dynamiken främjas och lokalt engagemang och kunskap bättre tillvaratas. På så sätt kan regionerna utvecklas utifrån egna förutsättningar. Det bästa sättet att underlätta en utveckling i denna riktning är enligt vår uppfattning att öka regionernas attraktionskraft och att utveckla och sprida kunskap. Härigenom främjas sådana villkor som gör att människor och företag av egen kraft och efter egna bedömningar kan utvecklas.
Regionalpolitiken kan inte ses enbart som ett fördelningspolitiskt instrument. Med de begränsade ekonomiska ramarna är effekten ytterst marginell på den regionala inkomstnivån. Målet för regionalpolitiken bör därför vara att skapa förutsättningar för olika regioners och människors möjlighet till utveckling och därigenom bidra till nationell tillväxt och internationell konkurrenskraft.
Regionalpolitikens stödformer
Regionalpolitik - näringspolitik - arbetsmarknadspolitik
Är regionalpolitiken en näringspolitik eller en sysselsättningsbefrämjande politik? Frågan kan tyckas vara onödigt tillspetsad då även en företagsinriktad politik borde befrämja arbetstillfällen. Detta är dock inte alltid verkligheten då ej marknadsmässiga lokaliseringar kan få konkurrenssnedvridande och felaktiga strukturbevarande effekter.
Från början syftade regionalpolitiken till att omfördela tillväxt från expansiva till eftersläpande regioner. Till exempel hade 1960-talets lokaliseringspolitik som mål att minska utflyttningen till storstäderna och stimulera till ökad sysselsättning i glesbygdsregionerna. Under de stora nedläggningarna av arbetsintensiva industrier på 1970- och 80-talet blev regionalpolitiken defensiv och ett instrument för att söka ersättning för arbetsplatser som försvann. Regionalpolitiken sökte lösa kortsiktiga problem istället för att främja en långsiktig utveckling. Exempel på detta är det stora antal "paket" som levererades över hela landet: Norrbottens-, Bergslags-, Uddevalla- eller Malmöpaketen.
När dagens mål är att stimulera till tillväxt bör samtidigt regionalpolitiken få en annan inriktning. De selektiva stödformer som idag existerar har en tendens att stödja företagsetableringar där sysselsättningen endast får en sekundär effekt.
Det generella stödet, t.ex. nedsättning av socialavgifter i stödområdena, har i sin tur en helt annan inriktning. Det syftar till att utjämna de regionala nackdelarna i utpekade regioner. Det skulle alltså kunna inordnas under regionalpolitikens rättvisemål. På samma sätt uppfattas säkert också transportstödet som en hjälp att eliminera långa avstånd i glesbygder. Målet anges dock vara att det skall "främja en samhällsekonomiskt och i övrigt lämplig lokalisering av näringslivet". Regionalpolitiken spänner alltså över såväl arbetsmarknads- som näringspolitikens område.
Det finns all anledning att renodla regionalpolitiken. Regeringen har markerat att tyngdpunkten skall ligga på näringspolitik. Ansvaret ligger nu på Näringsdepartementet från att ha varit en angelägenhet för Arbetsmarknads- departementet.
Vår inställning är att näringspolitik skall skötas med näringspolitiska insatser där livskraftiga företag skall växa fram på egna villkor. Ett allmänt gott företagsklimat garanterar detta. Den stödkultur som finns inte bara i vårt land, utan i mycket stor utsträckning också i vår omvärld, tenderar att konservera en näringslivsstruktur som blir omodern, konkurrensoduglig och stödberoende. Resurser som behövs för att stimulera tillväxt och ett dynamiskt näringsliv förbrukas utan att mer än kortsiktiga effekter uppstår. Det är inte heller, enligt vårt sätt att se det, regionalpolitikens uppgift att utöva arbetsmarknadspolitik. Med detta som utgångspunkt blir regionalpolitikens uppgift att ta till vara de förutsättningar som landets olika regioner har.
De olika stöden
Regionalpolitiken är en blandning av olika stödformer, en blandning som består av företagsbidrag, sysselsättningsstöd och regionala utvecklingsinsatser. Olika nationella program är relativt renodlade i sin inriktning. EU:s program innefattar däremot såväl generella åtgärder som företagsstöd.
De regionalpolitiska stöden är:
lokaliseringslån
regionala utvecklingsinsatser
lokaliseringsbidrag
utvecklingsbidrag
landsbygdsstöd
stöd till kommersiell service
regional projektverksamhet
medfinansiering av EU:s strukturfondsprogram
uppföljning och utvärdering
nedsättning av socialavgifter
sysselsättningsbidrag
transportstöd
särskilda åtgärder för regional utveckling och tillväxt
resurscentra för kvinnor och kvinnors företagande
Glesbygdsverket
Statens institut för regional forskning
Norrlandsfonden
Övrig verksamhet som har regionalpolitisk anknytning, t.ex. folkrörelserådet
Erfarenheter av nuvarande stödformer
Vid Riksdagens revisorers granskning av anslaget för regionala utvecklingsinsatser, det så kallade länsanslaget, har kritik framförts mot "att det saknas ett tydligt och användbart huvudmål för verksamheten".
Om den länsvisa fördelningen av medel sägs: Revisorerna är medvetna om de principiella skillnader som råder mellan regionalpolitiken och arbetsmarknadspolitiken, men ställer sig ändå frågande till de stora skillnaderna i den länsvisa fördelningen mellan de två politikområdena. I båda fallen utgör sysselsättningsläget ett centralt kriterium för medelsfördelningen. Frågan om vilka kriterier som styr den länsvisa fördelningen av medlen för regionala utvecklingsinsatser bör närmare penetreras av regeringen.
I betänkandet från Företagsstödsutredningen (SOU 1996:69) behandlas bland annat transportstödet. Där konstateras att transportstödet har införts av regionalpolitiska skäl. Utredningen pekar på svårigheten att utvärdera ett stöd där målet är otillräckligt preciserat och anser att det är angeläget att stödets syfte slås fast.
Utredningen konstaterar vidare: "Från de genomförda uppföljningarna kan nämnas att lokaliseringsstödet i stort fördelas i enlighet med befintlig näringslivsstruktur och således tenderar att bibehålla denna."
Även andra rapporter och undersökningar som ESO 1995:14 "Företagsstödet vad kostar det egentligen" kommer till liknande slutsatser. Effekterna av statligt företagstöd är svaga. Stöden riskerar dessutom att konservera näringsstrukturer.
Vi avvisar, bl.a. mot den här bakgrunden, en regionalpolitik som i så stor utsträckning som idag tar sin utgångspunkt i att företagsamhet kan växa sig stark först och främst genom olika stödformer.
Regionalpolitiken i ett europeiskt perspektiv
Sveriges regionalpolitik är inte möjlig att betrakta isolerad från sin omgivning. I synnerhet inte sedan Sverige ansökt om och erhållit medlemskap i den europeiska unionen.
Interregional omfördelning
Det europeiska samarbetsprojektet syftar först och främst till att främja en stabil och fredlig utveckling på den europeiska kontinenten. Genom etablerandet av en inre marknad erbjuder samarbetet ett verktyg för den ekonomiska tillväxt som krävs för ändamålet.
Som en följd av att EU:s medlemsstater och regioner befinner sig på olika ekonomiska nivåer och bedöms ha olika förutsättningar att - åtminstone initialt - tillgodogöra sig den inre marknadens fördelar har man etablerat ett system för regional omfördelning. Detta är huvudsakligen uppbyggt kring tre gemensamt finansierade strukturfonder: den regionala fonden, den sociala fonden samt jordbruksfonden. Till skillnad från Sverige, där avstånd och folktäthet är avgörande kriterier, styrs EU:s regionalpolitik av välstånd (BNP per capita) och arbetslöshet.
I samband med Greklands, Portugals och Spaniens medlemskap under 1980-talet växte de regionalpolitiska ambitionerna och vid inledningen av 1990-talet uppgick regionalpolitikens andel av den totala EU-budgeten till 25 procent. Det nuvarande programmet för strukturfonderna sträcker sig över perioden 1994-1999 och har en total budget om 145 miljarder ecu, varav Sveriges andel är drygt 1,4 miljarder ecu (cirka 13 miljarder kronor). Denna summa exkluderar den andel som utgörs av den nationella medfinansiering som ofta krävs för ianspråktagande av medel från de gemensamma fonderna.
Utvidgning
Till de största mottagarna av stöd från EU:s strukturfonder hör länder som Spanien, Italien, Portugal och Grekland. Det är också i dessa länder som några av EU:s i ekonomiskt hänseende minst utvecklade regioner återfinns. Vid en framtida utvidgning av EU, omfattande länder i Öst- och Centraleuropa samt Baltikum, tillkommer ytterligare regioner som är svagt utvecklade. I flera avseenden handlar det om hela ekonomier som, trots en beundransvärd återhämtning från kommunisttidens planekonomiska experiment, alltjämt ligger flera steg efter dagens medlemsstater.
I utvidgningsdebatten lyfts ofta den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) fram som en försvårande faktor för en framgångsrik utvidgning. Rådande fördelningsprinciper skulle helt enkelt bli för kostsamma i ett EU som vuxit österut. Mot bakgrund av vad som tidigare konstaterats om de potentiella nya medlemsstaternas ekonomiska förutsättningar är det möjligt att föra ett delvis analogt resonemang avseende den gemensamma regionalpolitiken. Tekniskt är det naturligtvis möjligt att laborera med olika infasningssystem, men faktum kvarstår att EU, med mindre än att man tillåter strukturfonderna att svälla, får inrikta sig på en begränsning av de regionalpolitiska ambitionerna. Då större strukturfonder bör undvikas säger det sig självt att den nuvarande inriktningen på EU:s regionalpolitik inte är hållbar i ett utvidgningsperspektiv.
Riktlinjer för förändring
Oaktat de problem som direkt sammanhänger med en utvidgning finns det betydande problem med de omfördelningsmål de olika strukturfonderna syftar till. Det går t.o.m. att hävda att systemet i sig är orättfärdigt.
Av nödvändighet förekommer det begränsningar av den interregionala/- nationella omfördelningen som har sin grund i politiska gränsdragningar. Det gäller såväl mellan enskilda medlemsstater som mellan olika regioner i ett och samma land. Det ofrånkomliga faktum att gränsen för en viss specifik stödåtgärd måste dras någonstans skapar orättvisa villkor. Tydligast kommer detta till uttryck mellan näringsidkare som trots delvis gemensamma verksamhetsområden och grundläggande förutsättningar ges olika villkor att verka under, enbart beroende på regionalpolitiskt motiverade beslut.
Ekonomierna i några av EU:s största nettobidragstagarnationer har under en tid moderniserats genom en förändring från vad som i många avseenden kan beskrivas som ett jordbrukssamhälle till ett mer modernt industri- och tjänstesamhälle. Denna process utgör en avgörande förutsättning för att fler skall kunna tillgodogöra sig den inre marknadens fördelar, vilket i förlängningen lägger grunden för den ekonomiska tillväxt på vilken en stabil utveckling bygger. Olika länder har kommit olika långt i denna process, vilket handlar mindre om hur EU:s interna omfördelningspolitik fungerat än om andra faktorer.
Det finns en risk för att strukturfonderna, felaktigt utnyttjade, bidrar till en motsatt utveckling. Det blir den ofrånkomliga konsekvensen om de fördelningspolitiska ambitionerna konserverar en stödfilosofi i regional- och sysselsättningspolitiken. Sverige bör därför aktivt verka för att de gemensamma medlen i strukturfonderna används på ett sätt som påskyndar den nödvändiga strukturomvandlingen i branscher och regioner med svag tillväxt.
Regionalpolitikens attraktionsfaktorer
Regionalpolitikens misslyckande
Vi har i tidigare avsnitt visat att den svenska regionalpolitiken har varit föga framgångsrik i att stimulera nya framgångsrika företag och regioner. Snarare har stödkulturen tenderat att konservera en befintlig alltmer konkurrensoduglig struktur. I vår omvärld är nätverk emellan företag och regioner betydligt mer utvecklade, nätverk som tar till vara regional tillväxt, likaväl som de också ger upphov till nya produkter, produktionsmetoder och marknader. I Sverige finns fortfarande en avog inställning till företagande och entreprenörskap. Den svenska modellen har mer betonat fördelning än industriell förnyelse. Bidragstänkandet har dominerat.
Den förda regionalpolitiken är inte tidsenlig. En ny regionalpolitik bör enligt vårt förmenande bygga på insatser som främjar regionernas egen växtkraft. Vi kallar detta en attraktionspolitik, en politik som bygger på nätverksuppbyggnad, nischtänkande och förmåga att skapa ett allmänt attraktivt investeringsklimat. I stor utsträckning är infrastrukturen en del av denna attraktionspolitik. Hit hör inte bara kommunikationsmöjligheter genom vägar, järnvägar, flyg, informationsteknik etc. utan också, enligt vår mening i växande utsträckning och kanske mest betydelsefullt, kunskap och kultur.
En sådan politik skapas underifrån av enskilda människor, kommuner och regioner, inte genom centralstyrda regionalpolitiska bidrag. Det är de många människornas initiativkraft, företagaranda och kompetens som kommer att skapa regional tillväxt och utveckling.
Attraktionsinsatser
I såväl EUs regionalpolitik som i den svenska finns stora utjämnande inslag. Vi har tidigare påpekat att dessa till mycket stor del bevarar befintliga strukturer. Det torde också kunna konstateras att den rådande svenska regionalpolitikens (genom bidrag utjämnande) grundfilosofi har förstärkts sedan EU-inträdet.
Det är nu viktigt att komma ur stödtänkandet och fokusera krafterna på att ta till vara olika bygders och regioners kompetens och komparativa fördelar. En större insikt inom landets regioner och kommuner måste till för att inse vad som skapar regional tillväxt. Det gäller att upptäcka de nischer som finns och kring dessa skapa ett medvetande och bygga lokala kommersiella nätverk. Svårigheten är att fånga upp de livskraftiga kommersiella signalerna. De nischer som har lyckats ligger rätt i tiden och representerar tillväxt. Kravet på att ligga rätt i tiden är utomordentligt väsentligt för att det skall bli någon dynamik.
Det finns många exempel på hur kommuner och företag gemensamt har lyckats att fånga upp nya signaler och utvecklat dem. Några exempel:
Livsmedelsteknik i Skåne
Glas i Kalmar/Kronoberg
Träbearbetning på småländska höglandet
IT i Stockholm/Kista
Materialteknik i Bergslagen
Multimedia/VR i Bollnäs
Besöksnäringar i Östersund
Rymdteknik i Kiruna
Tillsammans med företagsledare och drivande personer har tillvaratagandet av regionernas styrka kunnat utvecklas till kommersiell utveckling. I flexibla och dynamiska orter råder en öppenhet för förändringar. Det kan gälla förmågan att ta emot nya idéer och ompröva gamla sanningar eller att omsätta idéer i praktiken.
De medel som finns tillgängliga för regional utveckling anser vi i en helt annan omfattning än idag skall fokuseras på tillvaratagande och utveckling av bärande regionala nätverk. Dagens tendens att splittra resurserna alltför mycket underminerar våra chanser på den internationella och konkurrens- utsatta marknaden.
Statens roll i ett utvecklingsklimat blir till stor del att medverka till ökat handlingsutrymme och dynamik, att skapa ett samhällsklimat där risktagande och även misslyckande tillåts. En sådan attraktionspolitik förutsätter inte stora statliga resurser utan innovativa lösningar som växer fram lokalt och regionalt. Det är en uppgift för staten att skapa allmänna ekonomiska och rättsliga villkor för en god utveckling i alla regioner.
Speciellt de mindre företagens och nyföretagandets tillväxtvillkor måste förbättras. Det bör ske inte genom stöd utan med en ny arbetsrättslig lagstiftning, minskade skattebördor och minskad byråkrati. Lönebildningen har även den en regional dimension. En flexibel lönebildning på regional nivå skapar bättre förutsättningar för tillväxt inom alla delar av landet. Förutsättningarna varierar ofta mellan olika regioner när det gäller infrastruktur, kapital, levnadskostnader och arbetskraftens utbildningsnivå, vilket måste få påverka lönebildningen.
Genom tendenserna att näringslivet splittrar verksamheten på fler enheter ges de mindre företagen möjlighet till tillväxt. Dynamiken sker mer mellan företag än inom företagen. Detta innebär i sig att företagens möjlighet till val av lokaliseringsort ökar. Vid valet spelar sedan den lokala/regionala miljöns utformning stor roll. En allmänt god företagsmiljö, infrastruktur, tillgång till utbildad arbetskraft och attraktiv boendemiljö har stor betydelse. Återigen: det är inte stöd som styr lokaliseringsvalet utan de unika lokala attraktionsfaktorerna.
Infrastruktur
Regionernas växtkraft kräver emellertid också en infrastruktur som gör företagsetableringar och utveckling möjliga. Genom goda transporter och kommunikationsmöjligheter ges förutsättningar för tillväxt och regional utveckling i hela landet. Den borgerliga fyrpartiregeringen lade stor vikt vid satsningar på infrastrukturen. Stora delar av det svenska vägnätet är dåligt underhållet, som följd av Socialdemokraternas underlåtenhet under 1980-talet. För att förbättra näringslivets förutsättningar i de ytstora regionerna är det viktigt att insatser görs för förbättrad bärighet av vägarna.
Utbildningsinsatser
Av samma eller t.o.m. större betydelse än den fysiska infrastrukturen är utbildning och forskning, Sveriges intellektuella infrastruktur. Eftersätts denna blir skadorna allvarliga, långsiktiga och svåra att reparera. För att kunna klara de kunskapskrav som vårt land nu möter måste kompetensnivån i allmänhet höjas. Under den borgerliga regeringen byggdes den högre utbildningen ut kraftigt, kombinerat med stora ansträngningar att höja och säkra kvaliteten.
Lika viktigt som det en gång var att bygga ut vägar och järnvägar, lika viktigt är det nu att kunskap kan utvecklas i alla delar av landet. Kunskapscentra, i form av skolor, högskolor och universitet, höjer omkringliggande bygders möjligheter att ta del av ny kunskap. Den nya teknologin gör det dessutom lättare att effektivt sprida kunskap och forskningsresultat.
Utbildning är emellertid för många orter något större än blott och bart den förmedlande kunskapen. Skolan är ofta bygdens hjärta. Den samlar engagemang, inte bara bland de föräldrar vars barn går i skolan. Skolan är ofta också en mötesplats för kultur och fritidsaktiviteter. Många är de byar som kan vittna om att när skolan försvinner, ibland på grund av sviktande elevunderlag men även till följd av storskaliga projekt i centralorten, då dör en del av byn och framtiden.
Genom den borgerliga regeringens friskolereform gavs alla rätten och möjligheten att kunna välja skola. Därmed öppnades nya möjligheter för föräldrar, lärare, företag och kooperativ att driva utbildning efter egna idéer och med eget engagemang. Vi föreslår nu en nationell skolpeng som driver detta reformarbete vidare.
Enligt vår mening finns det starka skäl för att ersätta betydande delar av dagens regionalpolitik med en målmedveten satsning på kunskap. En sådan satsning har bättre förutsättningar att skapa de villkor bygden behöver för att kunna utvecklas och företag för att expandera än allehanda former av specialstöd med långsiktigt tveksamma effekter.
Den insats för kunskap som vi förordar bör byggas upp från grundskolan till och med den högre utbildningen. Inslag skall finnas också av vidareutbildning och kunskapsspridning inom högteknologiska områden från universitet och högskolor till företag. Den speciella kunskapsinsatsens syfte skall vara att erbjuda utbildningsmöjligheter också på mindre orter belägna framför allt i mål 6-området. Utbildningsmöjligheter som är mer jämförbara än vad som gäller i dag, med utbildningsutbudet i de större städerna vid kusten, skall öppnas. Insatsen skall vara långsiktig och bedrivas i nära samverkan med - och med finansiellt engagemang av - berörda kommuner.
Villkoren i övrigt för den kunskapsinsats vi föreslår bör utformas på följande sätt:
Kunskapsinsatsen skall omfatta skolan och framför allt gymnasiet, den högre utbildningen samt vidareutbildning av vuxna inom teknik, naturvetenskap, språk och företagsekonomi. Den bör också inkludera kvalificerad eftergymnasial yrkesutbildning. Till skillnad från regeringens s.k. N/T-platser skulle en insats av det slag vi här anger ha goda förutsättningar att bli framgångsrik. Inom kunskapsinsatsens ram skall även teknologiöverföring kunna ske från universitet och högskolor till företag. Hela kunskapsinsatsen bör kunna bidra till att skapa förutsättningar för att öka förädlingsgraden inom framförallt den norrländska industrin.
Ansvaret för kunskapsinsatsen bör läggas på en organisation i vilken i första hand Umeå universitet, Högskolan i Luleå och Mitthögskolan samverkar. Denna organisation bör tilldelas det fulla ansvaret för innehåll och kvalitet, men kan också utnyttja andra för att förmedla undervisningen. En samverkan med den lokala skolan, inklusive komvux, är självklar. De tre läroanstalterna har redan visat att de såväl enskilt som i samverkan har vilja och förmåga att stödja utvecklingen i inlandet.
Huvuddelen av kunskapsinsatserna kan förmedlas på distans med utnyttjande av den modernaste informationstekniken. Denna distributions- form pressar kostnaderna och kan ge värdefulla informationsteknologiska bieffekter för företag och enskilda. Den utveckling av pedagogik och teknik som insatsen kommer att generera skall också kunna ställas till andra regioners förfogande.
De kunskapscentra som redan skapats på vissa orter bör förstärkas ytterligare i samverkan med de tre läroanstalterna. Kiruna, för att bara ta ett exempel, har med sina övriga kunskapsinvesteringar särskilda förutsättningar för sådan verksamhet. Det är emellertid viktigt att insatserna når ut dels till alla grundskolor med högstadium, dels, med användning av lokal-TV, bredbandsteknik och videokonferens, till enskilda familjers bostäder.
Kunskapsinsatsen bör byggas upp gradvis över en period av tre till fem år. Under uppbyggnadsperioden bör samverkansvillkor med bl.a. teleoperatörer utvecklas, liksom med studieförbund, universitetens och högskolornas normala distansutbildning m.fl. Företag, verksamma inom det område kunskapsinsatsen avser, bör engageras särskilt. Det kan öppna möjligheter att dra nytta av framför allt hårdvara, men också bidra till företagens kompetensutveckling av de anställda.
De statliga resurstillskotten skall ses som stimulans till flera att bidra. Den organisation vi just förordat bör tilldelas 25 miljoner kronor för kommande budgetår inom de attraktionsinsatser vi förordat. Anslaget bör de därpå kommande två åren öka till 50 respektive 100 miljoner kronor. Genom ianspråktagande av EU-programmen bör dessa insatser dubblas. Resurserna bör få användas för alla typer av kostnader, dvs. löner, drift och investeringar.
Efter tre år bör en avstämning göras av de möjligheter kunskapsinsatsen öppnat. Bedöms resultaten som goda bör en ytterligare utbyggnad kunna komma i fråga.
Vi vill betona att det vi föreslår är en ny insats som syftar till att erbjuda kunskap som för många tidigare varit svår eller omöjlig att nå. De informationstekniska möjligheterna är en vital del av insatsen. Bortsett från de konkreta effekterna i de direkt berörda delarna av landet skall också värdefulla erfarenheter kunna vinnas av informationsteknik i undervisningen av betydelse för hela Sverige.
Det vi förordar är uppbyggnaden av ett virtuellt utbildningssystem, ett system utan geografiska och tidsmässiga begränsningar. Härigenom kan ett viktigt bidrag lämnas till att slutgiltigt spränga avståndsgränserna. Det kan och skall ha sitt fokus riktat mot orter som i dag inte får del av ett tillräckligt utbildningsutbud, men får betydelse också för andra, inte minst genom de nödvändiga utvecklingsinsatserna.
Regionalpolitisk utveckling
Med vad som ovan anförts skulle följande punkter vara viktiga fundament i en ny inriktning av regionalpolitiken.
Tillväxten sätts i fokus i utformningen av statens insatser.
En positiv kultur för företagande främjas. Goda förebilder sprids.
Målet för regioner måste vara att bli oberoende av statliga transfereringar.
Fler konkreta projekt skapas där man kopplar ihop kompetensgivare (högskolor, stora företag, forskningsinstitut etc) med små och medelstora företag.
Individer som har goda idéer att utveckla stimuleras.
Alla regioner måste arbeta med sin nischer och attraktionsfaktorer. Krav måste ställas på såväl mål som resultat. Olika sektorers åtgärder måste samordnas.
Samordning måste ske av regional-, närings- och arbetsmarknadspolitiska insatser som riktar sig mot enskilda företag. Det skall ske på regional nivå där länsstyrelserna har ansvaret. Företag bör ha ett ställe att vända sig till när de vill ha kontakt med offentliga program, finansiering etc.
En målmedveten satsning på kunskap är angelägen.
Regionalpolitikens medel
Förändrade stödformer
Vi har tidigare slagit fast att målet för regionerna bör vara att så långt möjligt bli oberoende av statliga transfereringar. Detta är en grundläggande förutsättning för att komma ur ett stödberoende som fastlägger befintliga strukturer och hämmar en dynamisk utveckling på en konkurrensutsatt marknad. Vår ståndpunkt är även att näringspolitik skall skötas på näringspolitikens villkor och sysselsättning på arbetsmarknadspolitiska villkor.
I och med EU-inträdet har Sverige framförhandlat villkor som gör att vi kan få del av de europeiska strukturfondernas medel. Det är att observera att vi själva bestämmer vilka projekt vi finner angelägna. Då den största delen skall finansieras nationellt, såväl offentligt som privat, måste projekten bedömas ur ett prioriteringsperspektiv. De myndigheter som skall medfinan- siera måste bedöma projektens angelägenhetsgrad ställda mot andra viktiga verksamheter.
Ett helt nytt tänkande vad gäller det regionalpolitiska stöden bör nu starta. De selektiva stöden lokaliseringsbidrag och utvecklingsbidrag bör upphöra från den 1 januari 1997.
Som tidigare har anförts finns det utredningar som ifrågasätter stödet med nedsättning av sociala avgifters effektivitet. EU-kommissionen har ännu inte tagit ställning till om detta stöd skall godkännas. Problemet är att det har karaktär av driftsstöd och därmed inte överensstämmer med de riktlinjer som kommissionen har formulerat för sysselsättningsstöd. Vår bedömning är att stödet skall vara kvar under den tidsperiod som besluten nu gäller, dvs. till och med år 2000. För tiden därefter finns det anledning att efter utvärdering av stödets effekter pröva dess framtid. Vi förordar en viss reduktion av denna stödform från den 1 januari 1997.
Sysselsättningsbidraget ges till vissa företag inom vissa branscher i stödområdena 1 och 2 under en femårsperiod. Det finns inga belägg för att detta stöd direkt och positivt skulle styra företagens beteende och i det korta perspektivet leda till en ökning av antalet anställda, allt enligt Företagsutredningens betänkande SOU 1996:69. EU-kommissionen har heller inte godkänt denna typ av stöd. Vår uppfattning är att andra former av regionalpolitiska insatser gör större nytta, varför också i detta fall starka skäl talar för att stödet avskaffas från den 1 januari 1997. Redan beslutade bidrag skall emellertid utbetalas under den period de löper.
Vad gäller transportstödet är frågan mer komplex. EU-kommissionen har med vissa villkor godkänt det. Det mål som idag är uppställt, "att främja en samhällsekonomiskt och i övrigt lämplig lokalisering av näringslivet", uppfylls inte. Företagsutredningen konstaterar att "transportstödets ekonomiska betydelse är av begränsad betydelse för en stor del av företagen, naturligtvis främst i de regioner där bidragets andel av transportkostnaden är låg". En stor del av stödet går till stora företag och koncerner. Nämnas kan Volvo lastvagnar, AB Umeverken och Plannja AB som tillsammans erhöll cirka 11 procent av bidraget under år 1994. För många företag har bidraget en liten påverkan. För vissa företag i norr kan dock stödet ha en mycket stor betydelse.
Vi förordar att transportstödet kvarstår som kompensation för långa avstånd. Vi välkomnar regeringens förslag i budgetpropositionen med en översyn av transportstödet, vilket vi tidigare har begärt av regeringen. Inriktningen av en översyn bör enligt vår mening ta fasta på följande:
Stödet skall vara konkurrensneutralt och därigenom även inbegripa sjö- och luftfart.
Det skall ha en klar målformulering, där målet bör vara att kompensera företag för merkostnader som uppstår i områden med avståndsnackdelar.
Inriktas på att främja tillväxt och utveckling.
Det bör göras en total översyn av den geografiska omfattningen och zonindelningen samt vilka näringsgrenar som skall ingå i stödformen. Lägsta transportstödsgrundande kostnad bör fastställas så att stödet inte är försumbart för företagen. Vidare bör utredningen utvärdera stödets effektivitet för framtida regionalpolitiska insatser.
För att möjliggöra kapitalförsörjning i samband med företags investeringar inom stödområdena anser vi att det nuvarande lokaliseringslånet kan bibehållas, men med inriktning mot företag som bedöms vara framtidsinriktade och av regional attraktionsbetydelse. Låneformen kan med fördel, enligt regeringens förslag, ändra namn till regionalt utvecklingslån för att markera dess inriktning. Lånet bör som idag beviljas av regeringen, NUTEK eller länsstyrelserna. Krav för att regionalt utvecklingslån skall kunna utgå bör vara att den allmänna kreditmarknaden inte bedöms kunna tillgodose företagens upplåningsbehov. Detta innebär en högre kreditrisk.
Länsinsatser
Regeringen fastställer: "Länsstyrelserna har på regional nivå huvudansvaret för att de av riksdagen fastställda regionalpolitiska målen uppnås i länen och för genomförande och samordning av statens regionala utvecklingsinsatser." Vi har ingen annan uppfattning än denna.
Inom det regionala länsanslaget anser vi att frihet skall finnas för att finna vägar för en regional attraktionspolitik med den inriktning som vi angivit, det vill säga att den företrädesvis skall vara tillväxtinriktad, strukturomvandlande och vara en framtidsinriktad verksamhet som står på egna ben. Kravet skall vara att länsstyrelserna har en uttalad plan för sin regionala verksamhet som fastställes i verksamhetsplaner med tydlig målformulering. Vi förutsätter att länen arbetar över länsgränser för att främja en regional utveckling, som ger tillväxt i större regioner än ett enstaka län. För övervakning av att verksamhetsplanernas målformuleringar uppfylls anser vi att NUTEK skall ansvara. NUTEK har ett samlat grepp över regionalpolitiken. Den rollen skall utnyttjas för att utvärdera, följa upp, ge goda exempel, överföra kunskap och att utbilda.
Inom länsanslaget kan medel till följande ändamål anvisas:
Attraktions-/kunskapsinsatser
Medfinansiering av strukturfondsprogram
Landsbygdsstöd
Stöd till kommersiell service
Regional projektverksamhet
Administration, uppföljning och utvärdering m m.
Vi förordar vissa besparingar också inom länsanslagets ram. Vi vill poängtera att det är länsstyrelsernas egna prioriteringar som styr hur länsanslaget skall användas. Den restriktion som finns utgörs av en öronmärkt andel för den utbildningssatsning vi tidigare föreslagit. Medfinansieringen av projekt genom EU:s strukturfonder kommer att kräva att andra offentliga medfinansieringsmöjligheter söks för att skapa utrymme för aktiviteter förutom EU-projekt.
Länsstyrelserna skall ha det övergripande lokala ansvaret för insatser i syfte att stimulera utveckling och tillväxt. Detta kommer att ställa stora krav på nydaning och nytänkande i ett globalt perspektiv. De län som inte uppfyller denna målsättning kommer att stagnera och förlora i konkurrenskraft på såväl den nationella som den internationella marknaden.
Ny organisation
Integrationsfördelar Glesbygdsverket - NUTEK
Glesbygdsverket (GBV) arbetar med regional utveckling i glesbygder. I princip innebär det också näringslivsutveckling men med de speciella problem och lösningar som är kopplade till de särskilda förhållanden som är knutna till det glesa boendet, avstånd och små marknader etc.
NUTEK hanterar en rad sakfrågor som är kopplade till näringslivsutveckling och täcker därmed en stor del av det näringspolitiska fältet: teknikfrågor, småföretagskunskap, finansiering, energi, regionala utvecklingsfrågor. Det finns vidare en analysavdelning inom NUTEK som tar fram kvalificerat underlag inom alla dessa områden. Både NUTEK och GBV arbetar med följande verksamheter. Det är vår uppfattning att effekterna skulle öka vid en integrering:
Arbetet med EU:s strukturfonder. NUTEK svarar för sekretariats- funktioner för övervakningskommittéer i mål 2 och 6 och har också administrativt ansvar för regionalfonden. GBV är sekretariat för mål 5b men har inget administrativt ansvar och har samtidigt svagare resurser. Här skulle troligen en samordning göra arbetet effektivare. GBV har även ett ansvar för genomförandet av kommissionsinitiativet LEADER ll.
Landsbygdsstödet har ett delat uppföljnings- och rådgivningsansvar som i praktiken sköts av NUTEK. Vi anser att det vore mer rationellt att lägga hela ansvaret på NUTEK.
Utvecklingsprojekt inom områdena utbildning, tekniköverföring och distansarbete drivs av båda myndigheterna. Klara svårigheter har visat sig vad gäller uppdelning och var gränsen går till glesbygd. Rationellare vore att ansvaret vilar på en myndighet.
Samma förhållande gäller kvinnors företagande och nationellt resurscentrum där även det arbetet försvåras genom det tudelade ansvaret.
Länsstyrelserna som är en naturlig samarbetspartner mellan de centrala myndigheterna och regionerna finner ibland uppdelningen i två myndigheter ologisk. Den skapar för dem onödigt dubbelarbete.
Utgångspunkten för regionalpolitiken är att med olika medel åstadkomma en bra miljö för utveckling av näringslivet. Målet bör, som vi tidigare tagit upp, vara att få till stånd regioner med en egen inneboende livskraft som inte är beroende av kontinuerlig tillförsel av offentliga medel. NUTEK:s fördel är att myndigheter hanterar de sakfrågor som är kopplade till näringslivsutvecklingen. Vi anser därför att det vore naturligt att även GBV:s verksamhet knöts till NUTEK.
Folkrörelserådet, med säte i Stockholm, bedriver verksamhet inom följande områden:
Bevakar frågor av betydelse för landsbygden
Sprider erfarenheter av och kunskaper om lokalt utvecklingsarbete på landsbygden
Anordnar konferenser, seminarier och utbildningar samt stimulerar till studiecirkelverksamhet
Arrangerar landsbygdsriksdag
Bedriver informationsverksamhet.
Genom en integrering mellan GBV och NUTEK anser vi att den verksamhet som riktar sig till gles- och landsbygden skulle bli starkare och effektivare. Ett naturligt inslag skulle vara att även Folkrörelserådets verksamhet blir en del av denna funktion. Verksamheten kan som idag bedrivas i Östersund med den skillnaden att NUTEK är huvudman. Detta skulle i sig säkert betyda att verksamheten får en starkare ställning och att den skulle kunna generera fler arbetstillfällen då fler verksamheter inom NUTEK:s område skulle kunna knytas till Östersund (NUTEK Glesbygd).
En sammanhållen politik för utveckling och tillväxt
Regionalpolitiken kan inte ses i ett isolerat sammanhang, därtill är resurserna alltför begränsade. Tvärtom är de regionala utvecklingsmöjligheterna till största delen beroende av vad som sker inom andra politikområden. Det kan gälla skatter, näringspolitik, arbetsmarknadspolitik, energipolitik, de sociala systemen, lantbrukspolitik etc. Den moderata utgångspunkten är att det krävs en politik som ökar friheten och stärker incitamenten till förkovran och utveckling, en politik som stärker ägandet, främjar konkurrens och fri företagsamhet, som befäster Sveriges position som ett öppet och internationalistiskt samhälle och som genom att premiera mångfald, eget ansvar och initiativkraft motverkar segregering och social utslagning.
När nu halva mandatperioden för den socialdemokratiska regeringen har gått kan vi konstatera att den har visat en total oförståelse inför företagarnas önskemål om stabila spelregler. Såväl skattepolitiken som politiken inom arbetsmarknadsområdet har enligt vår mening varit både felaktig och extremt ryckig. Regeringen har höjt skatterna med sammanlagt 80 miljarder kronor de senaste två åren. Merparten av höjningarna har lagts på arbete och företagande. Resultatet har blivit en stagnerande efterfrågan på hemmamarknaden och hög arbetslöshet.
Energipolitiken är ett område som påverkar landets alla regioner men kanske i allra största grad glesbygden. En förtida avveckling av kärnkraften riskerar till exempel att få allvarliga och långtgående följder. Redan ett beslut om avställning av en enstaka reaktor riskerar att få omedelbara konsekvenser för investeringsviljan. En sådan avställning är därför oförenlig med en politik för sysselsättning och välfärd. Särskilt oroande är detta för landets utsatta glesbygdsregioner. När Sveriges elintensiva industri hotas att slås ut i den internationella konkurrensen på grund av höjda elkostnader, kan ingen regionalpolitik i världen kompensera för skadorna.
I en tidningsartikel i våras skriver kommunstyrelsens ordförande (s) i Vänersborg och metallklubbens ordförande vid Vargön Alloys (320 anställda) med anledning av regeringens skattehöjningar på el:
Elskatten höjdes vid årsskiftet med 1,8 öre och regeringen vill i två steg höja den med ytterligare två öre. Detta betyder att elräkningen för Vargön Alloys stiger med orimliga 30 miljoner kronor per år. Den ökningen kan jämföras med den årliga kostnaden för arbetsgivaravgifter i företaget, 25 miljoner kronor, och den genomsnittliga vinsten per år sedan 1987, 25 miljoner kronor... Regeringen borde inse att det är långsökt att tro att Sverige ensamt kan gå i första ledet och tvinga fram nya alternativ till energiförsörjning. Det som händer då är helt enkelt att företag som använder mycket el kommer att flytta produktionen från landet eller, som i vårt fall, lägga ned.
Särskilt utsatta regioner är speciellt beroende av att det förs en klok allmän politik.
Den totala regionala budgeten, enligt regeringens förslag, inom utgiftsområdet för regional utjämning och utveckling inför 1997 omfattar 3 726 miljoner kronor. I detta belopp ingår EU:s strukturfondsmedel på 915 miljoner kronor. 1999 års budget är beräknad till 3 460 miljoner kronor inklusive 650 miljoner EU-strukturfondsmedel.
När vi förordar att stöd skall avvecklas, eller minska, gör vi detta av två huvudskäl. Det ena är att de flesta stöd har en konkurrenssnedvridande effekt och konserverar befintliga strukturer. Det andra är att företag skall växa på egna villkor för att vara, såväl nationellt som internationellt, konkurrens- kraftiga, lönsamma, dynamiska och framtidsinriktade.
Genom de konkreta besparingar vi förordar i vårt moderata budgetalternativ skapas utrymme för skattesänkningar på cirka 35 miljarder kronor 1977, cirka 65 miljarder kronor 1999 (i 1997 års penningvärde). Detta skall alltså ställas i relation till den totala regionala budgeten på cirka 3,7 miljarder 1997 och 3,5 miljarder 1999. Såväl företag som enskilda människor och familjer får del av skattesänkningarna. Detta skapar en betydligt större dynamik i samhället än all regionalpolitik.
Sveriges rekordhöga utgifts- och skattetryck har vuxit fram under de långvariga socialdemokratiska regeringsinnehaven. Det avspeglar en medveten kollektivistisk politik. Den genomsnittlige inkomsttagaren i Sverige kan direkt för egen del bara förfoga över drygt en tredjedel av vad han arbetat ihop. Mer blir inte kvar sedan inkomst- och konsumtionsskatter samt arbetsgivaravgifter betalats. Hela 65 procent av den vuxna befolkningen (exklusive studerande) har sin huvudsakliga inkomst från det offentliga i form av löner eller transfereringar.
Under den borgerliga regeringen mellan 1991 och 1994 sänktes skatterna på företagande och arbete med cirka 40 miljarder kronor, varav 15 miljarder kom de små företagen till del. Det socialdemokratiska samhällsbyggandet med höga skatter, liten privat sektor samt långtgående regleringar och konkurrenshinder är mycket dåligt anpassat för att möta den international- iserade ekonomins utmaningar.
Den regionalpolitik som vi förordat i denna motion är endast ett komplement till den samlade moderata politiken. Den löser inte ensamt glesbygdens problem men kan stärka utsatta bygders incitament för att kunna stå på egna ben. Målet är att regionerna så långt möjligt skall kunna vara oberoende av statliga transfereringar. De skattesänkningar och förbättringar för företagandets villkor som vi förordar i särskilda parti- och kommittémotioner skall ses som en helhet, där olika regioners möjlighet till tillväxt och utveckling skall stärkas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om framtida mål för regionalpolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppdelningen mellan regionalpolitik, näringspolitik och arbetsmarknadspolitik,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om erfarenheter av nuvarande stödformer,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den svenska hållningen i EU avseende användningen av de gemensamma strukturfonderna,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om attraktionsinsatser,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om infrastruktur,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildningsinsatser,
8. att riksdagen beslutar att de selektiva stöden lokaliseringsbidrag och utvecklingsbidrag upphör från den 1 januari 1997 i enlighet med vad som anförts i motionen,
9. att riksdagen beslutar att reducera det regionalpolitiska stödet för nedsättning av socialavgifter från den 1 januari 1997 i enlighet med vad som anförts i motionen,
10. att riksdagen beslutar att inga nya överenskommelser om sysselsättningsbidrag skall ingås efter den 1 januari 1997 i enlighet med vad som anförts i motionen,
11. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en utredning om transportstödet i enlighet med vad som anförts i motionen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om länsstyrelsernas roll för den regionalpolitiska utvecklingen,
13. att riksdagen beslutar om integration mellan Glesbygdsverket och NUTEK i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 7 oktober 1996
Per Unckel (m)
Kent Olsson (m) Patrik Norinder (m) Christel Anderberg (m) Anna Åkerhielm (m) Per Bill (m) Olle Lindström (m) Ulf Melin (m) Jan Backman (m) Ulf Kristersson (m) Annika Jonsell (m)