Bakgrund
Karlsborgs samhälle har tidigt byggts upp för att tillgodose militärens behov av utbildning och övning, samt att tillgodose servicebehovet för den militära verksamheten. Den statliga och militära verksamheten har under hela 1900-talet varit helt dominerande över all annan näringsverksamhet. Då försvarsmakten nu lägger ner huvuddelen av sin verksamhet i Karlsborg har kommunen hamnat i en ohållbar ekonomisk och sysselsättningsmässig situation.
I december 1993 beslöt riksdagen att lägga ner F 6 och sedan dess har kommunen förlorat 530 militära arbetstillfällen och ca 300 arbetstillfällen i handel, service, transporter m m. Under samma period har kommunens två största tillverkande företag, Bofors Carl Gustaf AB och Forsviks skogar, minskat antalet anställda med 169 personer. Detta innebär att 20-25 % av arbetstillfällena i kommunen gått förlorade. Före 1993 låg Karlsborgs befolkningsnivå på ca 8.000 invånare.
Utöver detta tillkommer att försvarsbeslutet nu 1996 kommer att innebära ytterligare förhållandevis mycket stora neddragningar i arbetstillfällen för Karlsborgs kommun. Kommunens fortbestånd är beroende av att regeringen tar ett mycket konkret ekonomiskt ansvar för kommunens utveckling under de närmaste 10 åren.
Åtgärder
Regeringen har tidigare beslutat att Karlsborgs kommun skall vara ett tillfälligt stödområde i syfte att disponera statliga medel för att utveckla näringslivets förutsättningar. Det är mycket angeläget att Karlsborg får kvarstå som stödområde framöver och att detta inte bryts med anledning av att Karlsborg också nu får del av EU:s utvecklingsstöd. Om de svenska stöden utgår måste pågående utvecklingsarbete avbrytas.
Kommunerna Karlskoga och Karlsborg har ansökt och blivit antagna att deltaga i EU:s s.k. KONVER-program vars övergripande syfte är att diversifiera näringslivet, dvs. för Karlsborgs del att bli mindre beroende av försvarsindustrin genom småföretagsutveckling, nyföretagande och turism.
Andra program som borde vara aktuella för Karlsborgs räkning är att ingå i de s.k. mål 3 och 4 med deltagande i gemenskapsinitiativen EMPLOYMENT och ADAPT.
Karlsborgsdelen av KONVER disponerar, enligt regeringens och EU- kommissionens beslut, en ram på 1,13 miljoner ecu under perioden 1995- 1999. EU svarar därmed för 50 % under förutsättning att svenska staten står för sin andel på 50 %. Tillsammans med en viss privat finansiering kommer därmed det totala beloppet att bli 2,79 miljoner ecu (över 20 miljoner svenska kronor). Det är således helt avgörande att svenska staten tillskjuter sin andel för att dessa medel skall komma Karlsborg till del.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Karlsborgs kommun i Skaraborg fortsatt skall vara tillfälligt stödområde,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att regeringen skjuter till sin andel för att EU:s program KONVER skall kunna förverkligas under hela perioden.
Stockholm den 5 oktober 1996
Holger Gustafsson (kd)