Målet för regionalpolitiken måste vara att öka den enskildes möjligheter att fritt välja arbete och bostadsort. Politiska insatser kan i begränsad omfattning utjämna levnadsvillkoren mellan olika delar av landet. Istället bör regionalpolitiken utformas så att olika bygders och regioners unika förutsättningar att skapa goda levnadsvillkor tas tillvara.
Från Folkpartiet liberalernas sida har vi därför under drygt ett decennium varit pådrivande för en allmän förändring av regionalpolitiken. Tidigare handlade den om lokaliseringspolitik: Regional balans skulle åstadkommas genom att centralt placerade beslutsfattare identifierade vilka investeringar som var på gång och såg till att dessa förlades till problemdrabbade regioner. Grundtanken var att sysselsättning kunde planeras fram genom myndig- hetsbeslut.
Den förändring vi länge förespråkat innebär en övergång till mobiliserings- politik: Regionalpolitikens mål uppnås genom att satsa på den enskilda människan och hennes förmåga till skapande. Varje region har sina styrkor, sina unika möjligheter. Dessa kan endast tas tillvara genom lokala initiativ. Tyngdpunkten ligger i decentralisering, nyetableringar, småföretag och lokal samverkan.
Mobilisering av lokala resurser kan inte kommenderas fram genom poli- tiska beslut. Men regionalpolitiken kan på olika sätt stödja, underlätta och stimulera utveckling. Denna ambition innebär att en lång rad områden, som inte i snäv mening brukar kategoriseras som regionalpolitik, blir allt viktiga- re. Skapande förutsätter kontakter och utbyte, därför är kommunikationer väsentliga. Utbildning och forskning, liksom ett vitalt kulturutbud, blir också centrala ingredienser. En allmän politik som underlättar små- och nyföre- tagande blir av central betydelse.
Folkpartiet liberalernas politik för att förverkliga målet att öka den enskil- des möjligheter att fritt välja arbete och bostadsort sammanfaller därför med huvudinriktningen på vår politik - en politik för mänsklig växt.
Hot mot den regionala balansen uppstår idag om regeringen inte förmår sanera statens finanser och därmed skapa förutsättningar för en lägre ränte- nivå och ett investeringsvänligt klimat. Regionalpolitiska stödformer blir verkningslösa om inte de grundläggande ekonomiska förutsättningarna för tillväxt kan skapas.
Av avgörande betydelse för olika bygders och regioners möjligheter att erbjuda goda levnadsmiljöer är att den ekonomiska politiken också skapar goda betingelser för företagande och företagare. Idag hotas därför den regionala utvecklingen av regeringens brist på insikt om förutsättningar för livskraftiga småföretag. Om riskkapital dubbelbeskattas, momsen krävs in i förtid, extra arbetsinsatser drabbas av hög marginalskatt och arbets- marknaden görs inflexibel genom föråldrade regleringar kommer de regionalpolitiska medlen inte att kunna bidra till resursmobilisering. Vad vi här anfört om mobilisering av lokala resurser bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Landsbygden lever
Närheten till naturlandskap och till människor är ett viktigt inslag i vardagslivet för dem som bor i vårt lands glest bebodda bygder. Särpräglade och alltfort livskraftiga levnadsmönster berikar den svenska kulturen och utgör ett vitalt bidrag till mångfalden i den europeiska gemenskapen.
När initiativkraftiga människor satsar ensamt eller tillsammans, då blir det utveckling. Mycket av den mänskliga kraften finns på landsbygden. I små kommuner där förutsättningarna för många utomstående betraktare verkar obefintliga, startar en positiv process. Denna vitalitet och växtkraft är en tillgång för vårt samhälle. Den blir alltmer påtaglig i en tid då vi vet att vi måste få Sverige på fötter igen, då det krävs tillväxt i ekonomin för att arbetslösheten skall kunna pressas ner.
Landsbygden skall inte bara bevaras. Det gäller också att utnyttja den stora potential som vår landsbygd besitter. Det gäller att nå en balanserad utveckling, där storstadsområdena avlastas och där landsbygdens fina miljö utnyttjas för tillväxt. Landsbygden erbjuder värdefulla resurser, passande infrastruktur och aktiva människor. Ett nyskapande sker idag, där landsbygden går i täten i fråga om demokratiutveckling, företagande, kultursatsningar och servicelösningar.
Utbildning
Utbildningsnivån hos befolkningen blir allt viktigare för att en region skall kunna hävda sig och utvecklas. Människor kommer i framtiden att behöva utbilda sig många gånger under sin livstid då metoder, teknik och kunskap fort blir inaktuella. Den hårda konkurrensen på exportmarknaden kräver dessutom att våra exportprodukter innehåller en hög teknisk och kvalitativ nivå. För att klara dessa krav måste högre utbildning bli tillgänglig för fler, så att vi i Sverige kan skaffa oss en högre allmän utbildningsnivå än genomsnittet i världen. Tid och plats är de begränsande faktorerna i sammanhanget. Distansutbildning är en metodik som kan ge fler människor tillgång till högre utbildning, vidareutbildning och fortbildning.
Av speciell vikt för landsbygden är att högskolorna tar sitt ansvar för distansundervisning. Att etablera en god distansundervisning, som kräver en egen metodik, är en krävande uppgift. Dessutom måste bristen på daglig direktkontakt med lärare kompenseras genom en hög kvalitet på tekniken man använder liksom läromedlen, veckoslutsmöten, snabba lärarreaktioner, resurser för resor m.m.
En god distansundervisning kräver en stark basorganisation hos den högskola som anordnar den. Vinsten är att studenterna med hjälp av teknik kan få tillgång till internationella lärare, levande distansnätverk, inter- nationella databaser och därigenom en bättre utbildning. Vi i Folkpartiet liberalerna är övertygade om att undervisningen första året i högskolan på sikt och inom många ämnen kan ges via distansmetodik.
Statens skola för vuxna i Härnösand har fungerande distansundervisning. Den bör kunna vara motor i en utveckling och spridning av distanspedagogik för en gymnasial nivå. På samma sätt kan de distansnätverk som redan finns t ex mellan universitetet i Umeå, Mitthögskolan, högskolan i Luleå samt universiteten i Linköping och Uppsala vara inspiratörer till de högskolor och universitet som ännu inte kommit i gång.
För landsbygden är det speciellt viktigt att nätverk kan etableras. När sam- verkan råder mellan ortens företagare, grundskolan, komvux, gymnasie- skolan och högskolan ökar regionen som helhet sin kompetens genom att invånarna höjer och moderniserar sina kunskaper.
Folkpartiet liberalerna vill etablera postgymnasial utbildning som normal- nivå, d v s minst hälften i varje årskull bör gå vidare till sådan utbildning i t ex högskola. Här fyller de regionala högskolorna en dubbel funktion. Dels behöver de studerande inte lämna regionen för att få högre utbildning samt fort- och vidareutbildning. Dels får det lokala näringslivet tillgång till kompetens som man annars kanske inte haft vare sig råd eller mod att skaffa sig.
Ett flexibelt gymnasium är en viktig del i att öka allmänkompetensen. Att alla elever får plats på gymnasiet, med en inriktning de själva valt, är därför ett mål att sträva mot. Genom den snabba utbyggnad av gymnasieskolan som skett under de senaste åren har Sverige kommit ett stort steg närmare detta mål.
Utveckling av distansmetodik även för gymnasister skulle bl a underlätta för landsbygdens ungdomar att slippa tröttsamma bussresor till närmaste gymnasieort. En gymnasieskola i landsbygd kan också vara så mycket mera än en skollokal. Lärare och elever liksom lokaler och utrustning kan fungera som en allmän kompetenshöjande resurs för orten.
Modern informationsteknik (IT) är ett verktyg som används alldeles för lite i dagens utbildningar. Den som saknar kunskap om IT kommer att vara handikappad på framtidens arbetsmarknad. Folkpartiet liberalernas ambition är att alla skall ha moderna kunskaper och då ingår kunskap om informationsteknik som en självklarhet. Vi har tidigare myntat begreppet "en dator till varje skolbarn" som ett uttryck för denna ambition. Med det menar vi att alla skolor skall rustas med tekniska möjligheter, lärarna skall fortbildas, bildskärmspedagogiken skall utvecklas interaktivt och datorer skall användas som hjälpmedel i alla ämnen. Vad vi här anfört om utbildningens betydelse bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Kultur
Tillgång till kultur är en mycket viktig förutsättning för att skapa utvecklingskraft och en anda av kreativitet på landsbygden. För det första är kultur i sig en kreativ verksamhet, och skapande och utvecklingskraft inom detta område föder lätt samma tendenser på andra. För det andra utgör kulturyttringar ofta viktiga inslag i en nödvändig omprövning - ett exempel är de bygdespel, som inte sällan samlat medborgarna till gemenskap och nytänkande. För det tredje är tillgång till kultur en viktig förutsättning för att kunna attrahera och behålla nya landsbygdsinnevånare. Kultur är därför ingen lyx, som kan ges lägre prioritet än andra ansträngningar att utveckla landsbygden.
Regionalpolitiska medel bör kunna användas för kulturella insatser i landsbygd. Dessa möjligheter kan inrymmas inom länsanslagets post för projektverksamhet. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Sambruk och effektivisering
I dag håller man på att pröva nya former för att samordna servicen på landsbygden. Det innebär t.ex. att statliga verk och myndigheter som post, arbetsförmedling, lokalkontor för länsstyrelse och utvecklingsfond samverkar med kommunen, så att både personal- och lokalkostnader kan pressas. Inte sällan handlar det om att finna smidiga och informella lösningar för att kunna säkerställa en god service. Det är viktigt att sådana förslag uppmuntras och prövas och inte kvävs av traditionellt tänkande.
I linje med Folkpartiet liberalernas allmänna krav om en förnyelse av den offentliga sektorn anser vi att man bör pröva ytterligare vägar för att säkerställa offentlig service. Till exempel bör det bli regel att statliga myndigheter måste pröva möjligheterna att köpa tjänster från privata företag i syfte att utröna om detta kan medföra att en verksamhet kan förbättras/ bevaras.
För att öka lönsamheten i landsbygdsbutiken eftersträvar den att bli central för fler serviceslag. Biblioteksverksamhet, post- och apoteksärenden är exempel på service som sköts via butiken. Det är i detta sammanhang viktigt att betona att butiker som tar på sig ansvaret för dessa verksamheter driver dem på lång sikt så att inte bygden står utan service bara något år efter det att den ordinarie offentliga verksamheten försvunnit.
Ibland brukar det hävdas att reformer av den offentliga sektorn - innefattande decentralisering av besluten och ökad valfrihet för den enskilde - främst skulle vara ett intresse för boende i tätorter. Det är där man har flera skolor, daghem och vårdcentraler att välja mellan, påpekar man.
En förnyad offentlig sektor är också ett intresse för landsbygden. Dels för att den är en viktig arbetsgivare, icke minst för kvinnor i landsbygd, dels för att det är än viktigare där med lokalt anpassade och flexibla lösningar när tryggheten skall garanteras. Med stora och centralstyrda organisationer finns en stor risk att förhållanden i mer tätbefolkade delar av landet får styra verksamheternas utformning.
Husläkarsystemet, där den enskilde ges möjlighet att själv välja läkare och etableringsfrihet råder, skapar möjligheter för flexiblare vård i större närhet av boendeorten på landsbygden. Ett exempel är att det skulle bli förenat med mindre byråkrati att skapa små 2-läkarstationer på landsbygden.
Småföretagen
På många mindre orter har småföretagen en stor betydelse för att skapa livskraft i bygden. Ofta är företagen knutna till den särskilda känsla som kan finnas på olika orter. "Företagarandan" utgör en del av den lokala kulturen.
Småföretagen ger också en mer differentierad arbetsmarknad än när orter domineras av ett stort företag. Detta ökar möjligheterna för återflyttning till bygden t.ex. efter studier. En differentierad arbetsmarknad är nödvändig för att klara det s.k. "medföljarproblemet": Att båda makar behöver arbete i närheten av bostadsorten.
En politik som gynnar mindre företag är därför också en politik som säkerställer möjligheter till sysselsättning och utkomst på landsbygden.
En ekonomisk politik som befrämjar allmän tillväxt är nödvändig också för småföretagen. Det är vidare viktigt att svensk exportindustri har goda möjligheter och väljer att investera i Sverige. I många fall är landsbygdens mindre företag underleverantörer till större företag. Därför är exempelvis EU-medlemskapet och en skattepolitik som befrämjar tillväxt och satsningar på utbildning och infrastruktur viktiga.
Svensk lagstiftning, svenskt näringsliv och svenska fackföreningar har ett storföretagsperspektiv som måste brytas. Småföretagen tyngs i dag av krångel, byråkrati och en lagstiftning som är illa anpassad till deras storlek och verksamhetsformer. Därför bör en förenklad bolagsform införas för mindre företag, som bland annat underlättar kombinationsverksamhet. Inte minst den arbetsrättsliga lagstiftningen har i dag en utformning som är bättre anpassad för storföretag. Bland annat måste arbetstagarbegreppet förtydligas, så att det står klart om en person är uppdragstagare eller anställd.
Hantverket spelar en viktig roll på landsbygden. Många landsbygdsbor är förtrogna med hantverkstekniker vilka är av stort värde för servicen för bofasta och fritidsboende. I själva verket är hantverkskunnande ofta en förutsättning för en väl fungerande försörjning på landsbygden. Vad vi här har anfört om småföretagens betydelse för landsbygdens utveckling bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
De regionalpolitiska stödformerna
Folkpartiets linje i regionalpolitiken utmärks av en långtgående decentralisering av besluten till regional nivå och förenkling och schablonisering av de regionalpolitiska stödformerna. Denna strategi var också huvudinriktningen i prop 93/94:140 som låg till grund för riksdagens beslut om regionalpolitiken våren 1994. Vi välkomnar därför en fortsatt inriktning av de regionalpolitiska stödformerna i enlighet med denna linje.
Regeringen föreslår dock en försämring i systemet med nedsatta social- avgifter. Nedsättningen föreslås minskad från tio till åtta procentenheter. Folkpartiet liberalerna anser att minskade sociala avgifter är en bra väg att stimulera företagandet varför vi med oro ser på regeringens hantering av denna fråga. Många av de IT-baserade tjänsteföretag som etablerats inom stödområdet under de senaste åren har haft en klar fördel av de sänkta socialavgifterna. Försvinner denna fördel kan andra nackdelar väga över och företagen flyttar. De är ju inte alls beroende av fasta investeringar. Vidare omöjliggör regeringens förslag en slutlig utvärdering av effekterna av denna regionalpolitiska stödform.
Den moderna informationstekniken möjliggör att företag inom exempelvis data- och tjänstenäringarna kan etablera sig i landsbygdsområden. Samtidigt finns inom dessa branscher ett särskilt stort behov av personkontakter - när det gäller tjänstenäringarna ingår kundkontakten som en logiskt nödvändig del av verksamheten. Behovet av persontransporter är därför extra stort.
Vi anser det naturligt att de stödformer som utgår för s.k. "mjuka investeringar" (exempelvis i marknadsföring) skall kunna användas för att stödja sådana tjänsteresor för företagare eller anställda på landsbygden. Därmed bör vissa olägenheter som uppstått i samband med att person- transportstödet avskaffades undanröjas. Sker inte detta bör ett återinförande av persontransportstödet, utformat så att även mindre företag kan dra nytt av det, övervägas.
För att underlätta den för företagarna ofta mycket krångliga ekonomiska planeringen och redovisningen bör länsstyrelserna ges möjlighet att, i samband med företagsstöd, avdela medel ur länsanlaget för att bekosta ekonomisk expertis som står till förfogande för företagaren under en treårsperiod.
Organiserandet av EU:s målområden får inte heller innebära att stöd- områdesindelningen utökas till allt större del av landet. Detta motverkar effektiva satsningar i de mest utsatta delarna. Vad vi anfört om utspädningen av de regionalpolitiska stöden till allt större områden i landet bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
De statliga verken och myndigheterna
De besparings- och rationaliseringskrav som regering och riksdag ålägger statliga verk och myndigheter får inte medföra slentrianmässig nedläggning av mindre enheter spridda över landet. Det drabbar företag, människor, kompetensnivå, förnyelseförmåga och regionalt inflytande. De statliga funktionerna måste vara landstäckande. Den nya tele- och datatekniken medger kvalificerad och kostnadseffektiv verksamhet över hela landet.
Det krävs breda och noggranna konsekvensanalyser i verk och myndigheter före beslut om indragningar. Mera av helhetssyn och tvär- sektoriella avvägningar. Det finns allt för många avskräckande exempel från Kriminalvårdsstyrelsen, Telia, Posten, Vägverket, Banverket med flera verk. På tur står skattemyndigheterna och tingsrätterna med flera viktiga myndigheter. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
EU:s strukturstöd
De nya möjligheter för regionalpolitiska satsningar som öppnats genom medlemskapet i Europeiska unionen innebär att regionalpolitiken i snäv mening tillförs ytterligare medel. Dessa resurstillskott skall på effektivaste och mest ändamålsenliga sätt utnyttjas för att bidra till att de regionalpolitiska målen nås. Inom strukturfondernas olika målområden kommer nya former för lokalt och regionalt inflytande att byggas upp. Vi anser att detta kan leda till att spännande samarbetsmönster utvecklas. Men detta får inte innebära att byråkrati och målområden utvecklas så att det hämmar eller förhindrar en naturlig utveckling av småföretagandet. Tillväxten av den byråkrati som behövs för administrationen av målområdena måste med all kraft motverkas. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Utredning om regionalpolitiken
Förutsättningarna för regionalpolitiken har ändrats drastiskt i och med Sveriges EU-medlemskap. Enligt Folkpartiets mening är det därför hög tid att man nu ser över hela regionalpolitiken och inte bara transportstödet för att se vilka krav och möjligheter EU-medlemskapet innebär och hur den framtida fördelningen av de samlade resurserna skall göras och hur byråkratin skall begränsas.
Det finns även andra skäl att se över regionalpolitiken, bl.a. att pröva stödområdesindelningen. Det finns anledning att börja ifrågasätta systemet med tillfälliga stödområden. Enligt vår mening är det inte rimligt att en bygd tvingas vara inplacerad i ett tillfälligt stödområde i tio år. En diskussion bör därför föras om stödområdena skall falla under det permanenta stödområdet.
Dessa frågor bör en regionalpolitisk utredning se över. Riksdagen bör därför uppdra åt regeringen att tillsätta en parlamentarisk utredning med syfte att se över hela regionalpolitiken.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det avgörande i att mobilisera lokala resurser,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om landsbygden som resurs,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildningens betydelse för den regionala utvecklingen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kulturella insatser på landsbygden,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen för landsbygden av förnyelsen av den offentliga sektorn,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om småföretagens betydelse för landsbygdens utveckling,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de regionalpolitiska stöden och utspädningen av dessa,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de statliga verken och myndigheternas regionalpolitiska ansvar,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de möjligheter som EU:s strukturstöd innebär och att onödigt stor byråkrati i handläggningen med kraft motverkas,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en parlamentarisk utredning i syfte att se över hela regionalpolitiken.
Stockholm den 4 oktober 1996
Sigge Godin (fp)
Torsten Gavelin (fp) Isa Halvarsson (fp) Kerstin Heinemann (fp) Eva Eriksson (fp) Lennart Rohdin (fp) Lennart Fremling (fp)