Arbetsmarknadssituationen i Malmö kännetecknas av en fortsatt mycket hög arbetslöshet. Under en femårsperiod har ca 27 000 arbeten försvunnit och 24 000 färre är i förvärvsarbete. Förvärvsfrekvensen är idag så låg som drygt 60 %. Fram till år 2010 bedöms befolkningen i arbetsför ålder i Malmö dessutom öka med ca 30 000 personer. I september var den öppna arbetslöheten i Malmö 13 988 personer och i arbetsmarknadspolitiska åtgärder fanns drygt 8 000. Krisen på Malmös arbetsmarknad är strukturell och tyvärr långsiktig.
Det finns flera skäl till varför arbetsmarknadssituationen i Malmö utvecklats ogynnsamt. Malmö rymmer i koncentrat alla de allvarliga problem som har drabbat det svenska samhället; industristrukturen är föråldrad, utslagning av bl.a. textilindustri och verkstadsindustri utan högteknologiska inslag har lett till hög arbetslöshet. Arbetskraftens utbildningsnivå är låg, andelen invandrare mycket hög, segregationen är omfattande.
Målen för regionalpolitiken ska enligt riksdagsbeslut vara att skapa hållbar tillväxt, rättvisa och valfrihet så att likvärdiga levnadsvillkor skapas för medborgarna i hela riket. Dessa mål gäller självfallet också för utsatta storstadsregioner. I Sveriges tre storstadsregioner bor 30 % av landets befolkning. Storstadsområdena har stor betydelse för hela landets utveckling. Tillbakagång eller stagnation i dessa områden får allvarliga konsekvenser för utvecklingen i hela landet.
Utvecklingen i Malmö och Malmhus län är sådan att det krävs betydande tillväxtbefrämjande åtgärder för att åstadkomma en expansion av ett kon- kurrenskraftigt näringsliv och därmed en nödvändig sysselsättningsökning.
Öresundsbron kommer här att få stor betydelse. Bron leder till att det skapas en sammanhängande region, Skåne- och Sjælland, med ett befolk- ningsunderlag på 3,3 miljoner människor. Högskolor och universitet på båda sidor om sundet knyts samman med snabba kommunikationer. Utan tvekan skapar Öresundsbron förutsättningar för en positiv utveckling näringslivs- mässigt men också kulturellt och socialt. Högskolesatsningen i Malmö kommer att få stor betydelse för möjligheterna att vända utvecklingen.
De möjligheter som öppnar sig med Öresundsbron och högskolesatsningen måste tas tillvara genom offensiva satsningar i regionen. Regeringen bör aktivt stödja det arbete som i denna riktning startats i samverkan mellan Malmö kommun, näringsliv och regionala organ. Några frågor som måste få en omgående lösning är följande:
- Järnvägs- och väganslutningarna till Öresundsbron måste få en trafik- och miljömässigt god lösning. Regeringen bör medverka till att beslut snarast tas om citytunneln och det yttre godsspåret. - - Beslut har fattats om inrättandet av industriella utvecklingscentra på olika platser i landet. Malmö som har en mycket stor arbetslöshet bland verkstadsarbetare skulle kunna dra betydande fördelar av att ett industriellt utvecklingscentrum lokaliserades till Malmö. Beslut om en sådan lokalisering bör snarast fattas. - - I förslaget till ny högskola i Malmö understryks särskilt att högskolan skall ha en nära kontakt med näringslivet och inte minst de små och medelstora företagen. Ett av de föreslagna utbildningsområdena är konst och kommunikation. I anslutning till högskoleområdet bör det skapas ett Soft Center där utbildning och företag inom TV/film/video, kommunika- tion, underhållning, reklam och design m.m. samlas. - En annan fråga som bör uppmärksammas vid utformningen av den nya högskolan är behovet av högre utbildning och forskning inom turist- området.
- En betydande del av länsstyrelsernas anslag för små och medelstora företag bör avsättas till Malmös omställning. - Arbetsmarknaden för kvinnor har utvecklats mycket ogynnsamt. Neddragningarna inom den offentliga sektorn och teknikutvecklingen inom kontor och handel är faktorer som starkt påverkat arbetsmarknadssituationen för kvinnor. Såväl inom arbetsmarknadspolitiken som utbildningspolitiken måste åtgärder vidtas för att stärka kvinnornas situation på arbetsmarknaden. Den kommande högskolesatsningen i Malmö måste utformas utifrån detta perspektiv. Åtgärder måste också vidtas för att garantera att överenskommelsen mellan kommunförbunden och staten om stopp för uppsägningar av fast anställd personal skall kunna upprätthållas.
Kockums
Celsius beslut om att förlägga ubåtsproduktionen till Karlskrona är ett allvarligt slag mot Malmö och ett svek mot den uppgörelse som träffades i samband med nedläggningen av den civila fartygsproduktionen i Malmö. Det kommande försvarsbeslutet, som innebär 9 ubåtar, skulle kombinerat med en kraftig satsning på civil produktion ge möjligheter till en fortsatt ubåtsproduktion i Malmö. Den väg som Celsius nu valt med att skilja den tekniska utvecklingen från produktionen är en riskfylld väg och kan hota hela den svenska kompetensen på området.
Det har under årtionden byggts upp en avancerad ubåtsbyggarkompetens i Malmö som saknar sin like i landet. Såväl kostnads- och personalskäl som effektivitetsskäl talar för att moderniseringar och nybyggnad av ubåtar även fortsättningsvis bör ske i Malmö.
Den kompetens som finns på Kockums i Malmö inom design, konstruktion och tillverkning av avancerade verkstadstekniska produkter bör förutom för marin och spårbunden produktion kunna användas för produktion av bl.a. tryckkärl, turbinhus, lagertankar, kranar, rampar, broar och produkter för den globalt sett expansiva massaindustrin.
Celsiuskoncernen bedriver genom sitt bolag Celsius Tech avancerad forskning och utveckling inom det civila och militära området. En ökande del av denna forskning bör förläggas till Kockumsområdet.
Mot bakgrund av den allvarliga sysselsättningssituationen i Malmö och de åtaganden som staten gjorde i samband med nedläggningen av den civila fartygsproduktionen bör regeringen ta ett särskilt ansvar för Kockums utveckling.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att främja sysselsättningen i Malmöområdet.
Stockholm den 3 oktober 1996
Lars-Erik Lövdén (s)
Kurt Ove Johansson (s) Birthe Sörestedt (s) Nils T Svensson (s) Marie Granlund (s)