I denna motion tar vi upp åtgärder för att främja regional utveckling och sysselsättning i Kalmar län.
Kalmar län har goda förutsättningar för att kunna utvecklas. Länet har fin naturmiljö. Småföretagandet är ett utmärkande drag och småföretagarandan är väl förankrad i länet. Turismen är en framträdande näring som drar uppmärksamheten till länet. Bostadssituationen är bra och ett marknära boende kan erbjudas i förträffliga boendemiljöer med fina rekreations- möjligheter. Kalmar län är en del av Östersjöområdet som öppnar utom- ordentliga utvecklingsmöjligheter i ett internationellt perspektiv i takt med att utvecklingen runt Östersjön fortskrider. Men Kalmar län är alltjämt ett regionalpolitiskt utsatt län. Det krävs därför en målmedveten politik som tar vara på de framtidslinjer som ligger i länets möjligheter.
Den regionalpolitiska bakgrunden
Den regionala problembilden i Kalmar län karaktäriseras till stor del av den höga andelen personer som står utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Andelen uppgick vid utgången av mars månad till 10,4 procent av länets befolkning i åldersgruppen 16-64 år, vilket kan jämföras med rikets 9,4 procent. Från samma tidpunkt 1995 har andelen arbetslösa och andelen sysselsatta i arbetsmarknadspolitiska åtgärder ökat med 0,6 procent i Kalmar län. De inomregionala skillnaderna är fortfarande relativt stora.
Kalmar län lider fortfarande av utflyttning av ungdomar, framför allt med god utbildning. Andelen pensionärer är högre än riksgenomsnittet. Länsinvånarna är sämre utbildade än svensken i genomsnitt och har en lägre inkomst. Länet har en högre andel (drygt 30 procent) av de sysselsatta inom basnäringarna. Eftersom industrin står för en mycket stor del av den totala sysselsättningen är dess struktur och utvecklingsbetingelser av avgörande betydelse för bedömningen av länets förmåga att bereda invånarna sysselsättning. Privata och offentliga tjänster samt handel och samfärdsel är, trots en så hög andel som 70 procent, betydligt svagare företrädda än i riket. Företagen inom tjänstesektorn och handeln utför till övervägande del tjänster för lokal och regional nivå. Mer specialiserade serviceuppgifter för ett större underlag än länets egen befolkning finns endast i ringa mått i länet. Undantaget härvid är turistnäringen, som expanderar och även har exportpotential. De senast årens utlokalisering av hela eller delar av privata tjänsteföretag från storstadsområdena har endast i ringa mån kommit Kalmar län till del. Inom den statliga förvaltningen har pågående strukturella förändringar på ett påtagligt sätt missgynnat Kalmar län.
Basnäringarna, tillverkningsindustrin och jord- och skogsbruket, produ- cerar för avsättning utanför lokalsamhället. En ökning eller minskning av sysselsättningen i dessa näringar får således konsekvenser för syssel- sättningen i den stora tjänstesektorn. Jord- och skogsbruket med cirka 5.000 sysselsatta har för närvarande en stabil utveckling på nuvarande nivå. En närmare analys av tillverkningsindustrin med cirka 30. 000 anställda visar att den arbetsintensiva sektorn är väsentligt större i länet än i riket. Det tyder på en överrepresentation av tillverkning av produkter med lågt teknologiinnehåll och låg rationaliseringsgrad, vilket stämmer väl med tidigare undersökningar som utförts. Den höga andelen underleverantörer bidrar också till att denna grupp är överrepresenterad. Den kapitalintensiva sektorn och den FoU- intensiva sektorn är båda klart underrepresenterade i länet med endast 9 procent av sysselsättningen mot 22 procent i riket. En hög andel av länets industriföretag (cirka 40 procent av de anställda) ägs av svenska eller utländska multinationella koncerner och är i huvudsak produktionsinriktade medan styrfunktioner, produktutveckling och FoU-insatser i huvudsak ligger på andra orter.
I länet finns en stor träbearbetande industri. De expansionsmöjligheter som finns inom denna är i första hand knutna till de mer förädlade delarna av branschen - trämaterialindustrin och möbelindustrin. Denna del av den träbearbetande industrin kännetecknas av att den är arbetsintensiv. En förbättring av den svenska konkurrenskraften kan bidra till att öka möjlig- heterna för denna bransch att expandera inom länet. Verkstadsindustrin är dock den dominerande branschen med ca 33 procent av de sysselsatta.
Utvecklingstendenser som stärker Kalmar län
Mycket av länets utveckling är avhängigt av vad som sker i framtiden och hur dessa framtidstrender står i förhållande till Kalmar läns utvecklingsbetingelser. Med rätt politik och tillvaratagande av dessa framtida utvecklingstrender är utvecklingsbetingelserna goda. I själva verket har de nya globala trenderna kraftigt förändrat länets förutsättningar och i vissa avseenden eliminerat tidigare handikapp. De avgörande förändringar som skapar nya förutsättningar för boende och sysselsättning i Kalmar län är främst informationsteknologins genombrott, men också de nya förbindelserna mot länderna på andra sidan Östersjön efter Sovjets fall. Fördelarna av revolutionen på informationsteknikens område kan fullt utnyttjas genom ekonomins globalisering. Tidigare krav på fysisk närhet uppluckras än mer av att mycket av ny teknologi och ny sysselsättning kräver små godstransporter och av att en allt mer utbyggd flygtrafik ombesörjer nödvändiga persontransporter. Sveriges ekonomiska läge kräver vidare en starkare satsning på basnäringar för produktion och tjänster för export, vilket gynnar Kalmar län.
Informationsteknologins möjligheter
I själva verket innebär revolutionen på IT-området att krav på fysisk närhet, täthet och grannskap för människor och verksamheter som varit grunden för bebyggelsekoncentration till allt större tätorter, i ett slag förändrats. Valfriheten för verksamheters lokalisering och individers boende har starkt ökat. Detta trots att växande IT-användning hittills lett till ökat behov av personkontakter och resor. De starka drivkrafter som under så lång tid hämmat utvecklingen i Kalmar län har plötsligt starkt reducerats. I ökad utsträckning kommer i framtiden individernas preferenser för val av boendemiljö att få allt större betydelse i samhällsbyggnadsprocessen.
Stärkt näringsliv och hög sysselsättning
I Kalmar län är en hög andel av de sysselsatta i industrin verksamma i multinationella företag och då företrädesvis i sektorer som transportindustri och tillverkning av produkter för hushållssektorn. Många av länets underleverantörer och komponenttillverkare vänder sig mot dessa industriområden. Det är helt klart att de multinationella företagen med verksamhet i Kalmar län är av synnerligen avgörande betydelse för länets framtida potential. Kalmar län har förutsättningar med bistånd från statsmakterna att erbjuda ett näringslivsklimat som uppskattas av både svenska och utländska storföretag och som därutöver kan erbjuda en infrastruktur och en kompetensutveckling som gör länet attraktivt för bevarad och helst utvidgad verksamhet. Ur denna synpunkt är det också viktigt att antalet underleverantörer och komponenttillverkare ökar.
Den snabba teknikutvecklingen som resulterat i en starkt ökad produktivitet inom industrin har också i betydande utsträckning påverkat Kalmar län. Trots att industrin producerar mer än för fem år sedan har antalet sysselsatta minska med ca 6 000 personer. Det står därför klart att en nämn- värd ökad sysselsättning inte kommer att ske i nuvarande produktions- anläggningar. En ökad industrisysselsättning kan endast ske om nya produkter utvecklas och småföretag och nyetableringar av företag kan ske. Det är därför mycket viktigt att försöka få till stånd produktutveckling och nyetablering av företag och nyföretagande.
Den introducerade kretsloppspolitiken under förra mandatperioden är nu en ny trend med krav på att miljöriktiga produkter växer sig allt starkare. I vår krävande lagstiftning har svensk industri ett försprång. Denna trend får stor betydelse för företag i Kalmar län och redan har en rad företag specialiserat sig på miljö- och energiteknik med utgångspunkt i att tillverka miljövänliga produkter eller att förbättra miljön. Det är i det perspektivet naturligt att trä som material kommer i fokus. Det gynnar i stor utsträckning länets träindustri. Livsmedelsindustrin får också ökad konkurrenskraft genom miljö- och kretsloppspolitiken om den fullföljs.
Utbildning och kompetenshöjning viktig
Invånarna i Kalmar län har i genomsnitt en lägre utbildningsnivå än i riket i övrigt. Särskilt låg är andelen med viss specialiserad högskoleutbildning och forskarutbildning. Där är riksandelen fem gånger högre än i Kalmar län. Under de senaste åren har dock länets ungdomar gått till högskoleutbildningar i ungefär samma relativa omfattning som i riket i stort. Dock är nettoutflödet både av studerande, men framför allt färdigexaminerade betydande. Det innebär att Kalmar län hela tiden dräneras på välutbildad arbetskraft som söker sig till arbeten i andra delar av landet.
Kravet på ökad kunskapsnivå kommer att finnas på alla områden. Det är emellertid inom den privata sektorn d v s i första hand industri och privata tjänster som behovet av högskoleutbildade kommer att öka mest. Kompetenshöjning kommer också att bli nödvändig inom den offentliga sektorn, men här handlar det mer om en ökning av kvaliteten än om kvantiteten.
Kalmar län - attraktivt miljölän
De globala resursproblemen, placerar miljöfrågorna centralt på dagordningen. Det får betydande konsekvenser för Kalmar län. Miljöarbetet måste därmed ges en allt större vikt och kräver stora ekonomiska och personella resurser men även framsynta och djärva politiska beslut. Miljöarbetet internationaliseras genom att globala överväganden ter sig allt viktigare. Östersjöproblematiken blir allt mer angelägen. Flertalet storföretag investerar stora belopp för att minska sin energiförbrukning och för att övergå till miljövänligare processer. Nya företag med miljö- och energiteknik som affärsidé kommer att dyka upp och för många företag gäller att skaffa sig en miljöprofil och certifiera sitt miljökunnande. Konsekvenser för Kalmar län blir att träet som material får en starkare ställning och att jordbruksprodukter från länet får starkare marknadsställning. En viktig omständighet är att Kalmar län med hänsyn till natur- och miljövärden blir attraktivare ur boendemiljösynpunkt.
Kalmar län - turistlänet
Den nuvarande tillväxttrenden för turismen förväntas fortsätta. Många frekventerade turistmål i tätbefolkade delar av EU drabbas successivt av ökad trängsel och köproblem. Det medför att turistströmmar vänds mot mer perifera och glesbefolkade områden. Kalmar län är därvid beläget på rimligt avstånd från norra Tyskland. Det finns därför en god potential för en volymmässig utveckling av turismen i Kalmar län. Redan nu är Kalmar län ett potentiellt mycket stort turistmål för framför allt tyskar och holländare.
Handelsstrategiskt läge mot öst
Efter Sovjets kollaps och frigörelsen för tidigare satellitländer och Sovjetrepubliker har de gamla handelsvägarna över Östersjön öppnats. Kalmar läns handelsgeografiska läge har radikalt förändrats. De nya närmarknaderna i dessa länder erbjuder stora möjligheter. Flera av de forna öststaterna har idag en betydande tillväxt som kan ge starka effekter i sydöstra Sverige vid ett utvecklat samarbete. Utöver det ekonomiska utvecklingsperspektivet finns också starka humanistiska, demokratiska och mijömässiga skäl för stärkta kontakter.
Östersjösamarbetet har också under det senaste året fått ökad betydelse. Det vittnar inte minst regeringschefernas möte i Visby den 3-4 maj i år om. Regeringscheferna för de elva staterna kring Östersjön samt EU- kommissionens president träffades i Visby för att diskutera regionens framtid. Vid mötet presenterades EU-kommissionen ett förslag till program för Östersjösamarbetet under resterande del av 1990-talet. Vidare markerades i den s k "Presidency Declaration" betydelsen av samarbete och fortsatt stöd i Östersjöregionen. Enligt förslaget bör åtgärder framför allt göras inom tre områden, nämligen insatser för att stärka demokratin, stödja en positiv ekonomiskt hållbar utveckling samt åtgärder på miljöområdet. Samtliga områden har stor betydelse för utvecklingen i Kalmar län. För att länet skall kunna ta tillvara dessa krävs dock såväl kompetens som resurser och en progressiv samarbetslinje från statsmakternas sida.
Kalmar läns utvecklingsbetingelser - hot och möjligheter
Kalmar läns regionala utvecklings- och sysselsättningsbetingelser rymmer stora möjligheter för framtiden. Där finns också hot, men möjligheterna överväger klart. Utvecklingsbetingelserna kan sammanfattas genom ett försök att bestämma länets starka och svaga sidor enligt följande:
Starka sidor
- Mycket god naturmiljö med rent vatten, ren luft och värdefulla natur- miljöer. - - Säregen och spännande kulturmiljö med det förnämliga odlingsland- skapet, riklig tillgång på fornminnen inte minst på Öland, byggnads- minnen, upplevelserna i glasriket och äldre stadsbebyggelse. - - God boendemiljö med stor potential för tillväxt med stora outnyttjade markutrymmen, låg exploateringsgrad, stora resurser i naturmiljön och kulturmiljön. - - Outnyttjad skogstillväxt. - - God tillgång på arbetskraft. - - Geografisk närhet till de nya marknaderna i Östersjöregionen. - - Industriell tradition med särskild kompetens inom områdena glastillverkning, gjuterier, plastindustri, träbearbetning, livsmedels- industri, plåt- och metallbearbetning, miljökompetens och energi. - - En utvecklingsbar turistsektor. - Inte fullt lika starka sidor
- Generellt lägre utbildningsnivå. - - Lägre andel FoU-företag och kunskapsföretag i länets industri. - - Svagare entreprenöranda. - - Bristande samverkan mellan företag. - - Svag tillgång på riskkapital. - - Liten privat tjänstesektor. - - Svag kommunal och landstingskommunal ekonomi som följd av åldersstrukturen. - - Ogynnsammare åldersstruktur. - - Otillräckligt kulturellt utbud. - Åtgärder för framtidssatsningar
Genom en målmedveten satsning på lämpliga åtgärder kan länet stärka sin utveckling på en rad områden och bli en stark tillväxtregion. En rad åtgärder från statsmakterna och regionen i samverkan kan åstadkomma detta. I den följande redovisar vi de åtgärder vi ser angelägna där åtgärder och inriktning från statsmakterna är viktiga för att åstadkomma denna tillväxt och utveckling i Kalmar län.
Den positiva attityden till företag och företagande måste genomsyra hela samhället.
Näringslivsklimatet är speciellt viktigt för Kalmar län. En stor del av de större företagens ägare och företagsledare är bosatta utanför länet. De är därför inte känslomässigt förankrade i länet. Då beslut om fortsatta investeringar ska ske är därför företagsekonomiska faktorer helt avgörande. För att näringslivsklimatet i länet skall vara positivt är det viktigt att samarbetet mellan företagen i länet fungerar bra. För att förbättra samarbetet spelar lokala och regionala samverkansgrupper och kreativa mötesplatser en stor roll.
Statsmakterna bör medverka till att eftersträva ett näringslivsklimat i Kalmar län som är konkurrenskraftigt vid jämförelse med varje annan europeisk region. För det krävs bl. a. resurser för
- att öka kunskapen hos myndigheter och länets förtroendevalda om de små företagens situation,
- att skapa kreativa mötesplatser för erfarenhetsutbyte mellan företag, organisationer, statliga och kommunala myndigheter samt högskolan och andra utbildningsanordnare,
- att stimulera tillkomsten av nätverk mellan företagare i olika geografiska områden och
- att etablera kontakt med företagsledningar inom i länet verksamma multinationella företag, både svenska och utländska.
Teknisk förnyelse
Näringslivet i Kalmar län har dominerats av produkter med relativt lågt teknologiinnehåll. Andelen nya produkter i högteknologiska branscher har varit låg och sysselsättningsandelen i kapitalintensiva och FoU-inriktade branscher betydligt lägre än riksgenomsnittet. En förutsättning för en positiv utveckling i Kalmar län är att företagen förmår att följa den snabba tekniska utvecklingen och förnya sina produkter i enlighet med marknadens krav. För detta krävs en satsning på teknisk förnyelse på många fronter.
En satsning bör genomföras på teknisk utveckling som leder till ny produktionsteknik och nya produkter. För det krävs bl a:
- en fortsatt utbyggnad av Kalmar högskola avseende såväl utbildnings- som forskningsresurser. Högskolans naturvetenskapliga och tekniska profil måste förstärkas. Högskolan ska stödja näringslivet i produktförnyelsen exempelvis inom miljöområdet och förmedla kontakter med den vetenskapliga forskningen utanför länet. Högskolans distansutbildnings- kompetens bör ytterligare utvecklas,
- stärkta naturvetenskapliga gymnasieprogram genom att bl a flickornas möjligheter bättre tas tillvara,
- utveckling av en gemensam IT-strategi i samverkan i länet, inte minst för att stimulera de mindre och medelstora företagens utveckling på detta område,
- åtgärder för att en gedigen miljöprofil hos länets företag utvecklas genom att arbeta med ett internationellt godkänt kvalitetssystem, typ EMAS eller ISO 14000,
- åtgärder för att Äspö miljöforskningsstiftelse i Oskarshamns kommun blir en bred utbildnings- och forskningsanläggning inom hela miljöområdet, vilket kan leda till teknikförnyelse för många företag inom Kalmar län,
- åtgärder för att de multinationella företag, svenska och utländska, som är etablerade i Kalmar län och ofta i en ledande position inom sina områden förlägger mer teknologiskt avancerad produktion till de orter där de är etablerade. Särskilda ansträngningar skall göras för att också lokalisera forskargrupper till länet,
- åtgärder för att samverkansgrupper mellan företag av typen Träprojekt och ÖS-komponenter får stöd för att få till stånd teknikutveckling,
- en prioritering av produktförnyelse vid fördelning av statligt företagsstöd och
- åtgärder för att enskilda uppfinnare och innovatörer får allt stöd de måste ha för att kunna verka.
Entreprenöranda och nyföretagande
En viktig åtgärd för att vitalisera näringslivet och öka sysselsättningen är att stärka länsinvånarnas entreprenöranda, vilket kan resultera i ett ökat nyföretagande. En analys av nyetableringsfrekvensen i olika regioner under perioden 1986-90 visar att Kalmar län, tillsammans med Blekinge och Gotlands län, visar den lägsta nyetableringsfrekvensen i landet. Särskilda åtgärder bör inriktas på presumtiva kvinnliga nyföretagare. En väsentlig del av statliga stödinsatser bör riktas till åtgärder för att öka entreprenörandan och underlätta nyföretagandet. Genom en rad åtgärder måste entreprenörandan hos länets invånare stärkas, vilket även skall resultera i ett ökat nyföretagande. För det krävs bl a:
- Utbildning i entreprenörskap på gymnasie- och högskolenivå. Utbildningen skall stimulera människors förmåga till nytänkande och förmåga att ta tillvara möjligheter att skapa nya produkter eller tjänster och föra ut dem på marknaden.
- Stimulans till nätverksbyggande mellan företagare för att stimulera entreprenörskap.
- Genomförande av mentorprogram där erfarna entreprenörer stöder mindre erfarna och nyföretagare.
- Fortsatt stöd till projektet ALMA - Kompetenscentrum för kvinnors företagande. Insatsområden är rådgivning, stöd till kvinnliga nyföretagare, seminarier, kurser, konferenser, stipendier, mentorprogram och nätverk.
- Vid fördelning av statliga medel för regional utveckling skall nyföretagande vara ett prioriterat område.
Internationalisering
En förutsättning för Kalmar län att bevara näringsliv och sysselsättning är att kunna dra nytta av fördelarna med internationaliseringen. Förutsättningarna är goda genom att många av länsinnevånarna arbetar i exportberoende företag eller i direkt utlandsägda företag och därigenom har erfarenheter av främmande marknader. Som stort turistlän får också många länsbor erfarenheter av främmande besökare. Det sydliga läget inom Sverige talar också till förmån för Kalmar län. För det krävs bl.a.:
- att erforderlig medfinansiering ordnas så att anslagna EU-medel maximalt kan utnyttjas för länets sex kommuner, - - att Kalmar län tilldelas maximalt stöd enligt Mål 3, 4 och 5 A och att alla tar till vara möjligheterna att erhålla stöd från andra EU-program, - - att små och medelstora industri- och tjänsteföretag med potential för export stimuleras och stöds i sina försök att etablera sig på utländska marknader. - Vidgat Östersjösamarbete för bättre miljö
Genom sitt geografiska läge har Kalmar län utomordentliga förutsättningar att bli ett brohuvud i handeln med Östersjöländerna. Det är angeläget att Kalmar län utnyttjar den nuvarande svenska konkurrenskraften som investerarland till att marknadsföra länet som ett gott lokaliseringsalternativ för utländska etableringar. Länet har många goda utländska förebilder som sedan många år är etablerade här. Särskilt bör framhävas länets strategiska läge med utgångspunkt för penetration av den ryska marknaden. Potentiella investerare är i länet redan etablerade internationella storkoncerner, företag i USA-Kanada samt företag i östasiatiska länder som Japan, Sydkorea och Taiwan.
Den viktigaste frågan vid sidan av demokratin och genomförandet av marknadsekonomin i och runt Östersjön är miljöförstöringen och miljöföroreningarna. Miljösituationen kan närmast karaktäriseras som katastrofal. Miljöproblematiken gäller så vitt skilda områden som avfallshantering, avloppsrening, luftvård, vattenrening, energihushållning och kärnkraftssäkerhet. Områden som såväl näringslivet som länsstyrelsen och kommunerna i mycket hög utsträckning kan spela en viktig roll i. Befintliga EU-program måste utvärderas med hänsyn till deras användbarhet och nytta för samarbetet inom Östersjöregionen.
Åtgärder för en samverkan med Östersjöregionen inom ett antal konkreta verksamhetsfält måste till såsom exempelvis näringslivsutveckling, kommunikationer, miljöfrågor och kulturfrågor.
Kommunikationer
Goda kommunikationer, inklusive tele- och datanät, är av avgörande betydelse för länets utveckling. Följande åtgärder är nödvändiga:
- Europaväg 22 måste senast år 2005 vara utbyggd med god linjeföring och 13 meters bredd. - - Övriga viktiga riksvägar bör senast år 2010 vara utbyggda med god linjeföring och minst 9-13 meters bredd. - - Alla vägar i länet upprustas så att de klarar EU-kraven på bärighet. - - Länsjärnvägarna upprustas så att godstrafik kan etableras. - - Turtätheten på flygförbindelsen Kalmar-Stockholm ökas. - - Flygtrafiken på linjen Oskarshamn-Hultsfred-Stockholm bevaras. - - Planering måste ske för att i framtiden göra Kalmar flygplats till regionalt nav för flygtrafik till Polen/Baltikum. - - Planering måste ske för framtida etablering av godsfärjelinje från Kalmar län till Polen/Baltikum. - - Samverkan etableras mellan länets hamnar. - Utveckla boendemiljön
Kalmar län är en mycket glest befolkad region och även länets största tätorter är med internationella mått små. Servicestrukturen är dock väl utbyggd i relation till respektive orts invånarantal och omland. De stora tätorternas nackdelar i form av trafikproblem och luftföroreningar är länets tätorter förskonade från och boendemiljön upplevs därför som mycket god. Tillgången på stora och attraktiva områden för rekreation och fritid både på fastlandsdelen och Öland understryker ytterligare fördelarna. Länet är vidare känt för sin rika förhistoria med talrika kulturminnen. Kalmar län har därför kvaliteter att dra till sig människor och företag som genom IT-revolutionen får möjlighet att välja lokaliseringsort. De snabba och förbättrade flygkommunikationerna garanterar att kontakterna med världen i övrigt kan ombesörjas på tillfredsställande nivå.
Stärk länets kulturprofil
Ur lokaliserings- och attraktivitetssynpunkt är kulturfrågorna av mycket stor betydelse.
Ett väl fungerande kulturliv är tillsammans med andra viktiga faktorer - tillgång till utbildning och arbete, ren miljö, meningsfull fritid och bra boende - avgörande för länsbornas trivsel. Kalmar län har i dagsläget flera kulturella områden, besöksmål och aktiviteter, som är välkända långt utanför länets gränser. Länets kulturella profil ligger framför allt inom områdena glas, konst, musik och vårt rika kulturarv. Tre kulturturism-områden av dignitet i länet är Glasriket, Öland och Skärgården. Glasriket, med 20-talet glasbruk och studiohyttor i bl a Emmaboda och Nybro, är internationellt känt för sina konstnärligt högtstående produkter, som exporteras över hela världen. Öland har sommartid ett stort kulturellt utbud inom konst, musik och levandegjord historia; Eketorps återuppbyggda fornborg på södra Öland är det "största" enskilda kulturella besöksmålet på ön. Länets unika och oförstörda skärgård sträcker sig längs länets ostkust från Timmernabben i söder till den östgötska gränsen i norr. Detta storslagna fritidsområde bjuder på rika natur- och kulturupplevelser.
Det finns ytterligare några kulturella besöksmål, som gjort länet känt. Det är Kalmar slott, Borgholms slottsruin och Hultsfredsfestivalen.
Åtgärder krävs för att ett handlingsprogram i "Strategi för miljöarbetet i Kalmar län" genomförs.
Åtgärder krävs för utformning av nya attraktiva boendemiljöer där länets naturliga förutsättningar tas tillvara och utnyttjas som ett konkurrensmedel.
Genom aktiva insatser för uppbyggnad av kulturella institutioner och verksamheter kan länsinnevånarnas kulturella identitet förstärkas.
Turism
Kalmar län är ett utpräglat turistlän. Det märks också i arbetsmarknadsstatistiken, där man kan konstatera att sysselsättningen markant påverkas över sommaren. Ett stort antal människor söker sig till Kalmar län under semesterperioden och beräkningar ger vid handen att de tillsammans ger länet en ekonomisk injektion på mer än två miljarder kronor per år.
En av anledningarna till den stora turistströmmen är att utbudet av turistattraktioner är varierat. Spännvidden är stor - från småskaliga exklusiva jaktarrangemang till massinvasionen på badstränderna.
Länets turism har sex upplevelseområden. De är Öland (Borgholm och Mörbylånga), Västervik, Kalmarbygden (Kalmar och Torsås), Glasriket (Emmaboda och Nybro), Astrid Lindgrens Småland (Hultsfred och Vimmerby) och Smålandskusten (Högsby, Mönsterås och Oskarshamn).
Flera av de ovan nämnda upplevelseområdena har goda förutsättningar att utveckla sin turistnäring genom att ytterligare profilera sin verksamhet. Öland är exempel på ett sådant område. Norra Öland äger redan en expanderande turistsektor med stor potential för fortsatt utbyggnad. Södra Öland har förutsättningar att profilera sig mot natur- och ekoturism. Här finns redan mycket att bygga vidare på ifråga om anläggningar kring fornminnen och faciliteter för naturintresserade.
Turismen i Kalmar län lider av att säsongen är för kort och att det därför är svårt att förränta investeringar i anläggningar, som under en stor del av året ej kan utnyttjas. Från ekonomisk synpunkt är dock turismen mycket viktig och ger en värdefull deltidssysselsättning för ett stort antal länsbor. Med sina naturliga förutsättningar har Kalmar län stora möjligheter att ta en värdefull del av den växande resandeströmmen. Det är dock nödvändigt att disponera erforderliga ekonomiska resurser med beaktande av den möjliga nyttjandetiden för gjorda investeringar så att det ekonomiska utbytet blir tillfredsställande.
Turismen i Kalmar län byggs upp av många entreprenörer av vilka huvuddelen har få anställda och liten omsättning. Det är därför angeläget med ett övergripande samarbete mellan branschens utövare och offentliga organ. Särskilt angelägna insatser är koordinerade branschgemensamma satsningar, marknadsföring, produktutveckling, kompetensutveckling samt FoU.
Produktutvecklingen bör syfta till att ge kunden bättre möjligheter att tillgodogöra sig ett områdes turistiska kvaliteter och fördelar. Vidare skall produktutvecklingen skapa möjligheter att profilera verksamheten och hitta säljbara produkter och paketlösningar för olika målgrupper. Småskaligheten bör alltid tas tillvara.
Åtgärder krävs för att koordinera och samordna länsturismens olika åtgärder och förbättra kontakterna gentemot omvärlden.
Ansvaret för olika projekt som genomförs bör fördelas mellan berörda i länets turistorganisationer.
Satsning på nya målgrupper bör göras gemensamt genom produktion av värvande material, deltagande på mässor etc.
Det krävs vidare en satsning på kompetensutveckling bland anställda och företagare i branschen och att genomföra åtgärder för säsongsförlängning.
Landsbygdsutveckling
Inom Kalmar län måste så långt det är möjligt nuvarande sysselsättningstillfällen och service på landsbygden bevaras och utvecklas. Olika åtgärder vidtas för att sysselsatta i tätort skall kunna bo i glesbygd.
För det krävs bl a:
- Det småskaliga näringslivet på landsbygden skall stödjas, bland annat genom prioritering av landsbygdsstöd. Verksamheter, som kan komplettera sysselsättning i jordbruk och skogsbruk stimuleras.
- Utvecklingen av landsbygdsturismen skall stödjas.
- Utflyttades kompetens och resurser skall tas tillvara.
- Lokala utvecklingsgrupper skall stimuleras, liksom kommunernas arbete med landsbygdsutveckling.
- Regelverk, som kan hindra etablering och utveckling av företagande på landsbygden, ses över.
- Kollektivtrafiken på landsbygden bibehålls i nuvarande omfattning, och förbättras kvalitativt genom bättre samspel med individuellt resande.
- Avregleringen av post, tele och elmarknaden följs noga, så att ej orimliga negativa konsekvenser för landsbygden uppstår.
- Bärkraftiga projekt med förankring i lokala nätverk utvecklas genom regionalpolitiska medel och inom ramen för EU:s strukturfonder.
- Samverkan med andra regioner utvecklas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för regional utveckling och sysselsättning i Kalmar län.
Stockholm den 29 september 1996
Agne Hansson (c) Sivert Carlsson (c)
Gotab, Stockholm 1996