Regeringen har i sin proposition 1996/94:107 inte behandlat problemet med att avgöra hur rätten till ersättning för de familjemedlemmar som tidigare har arbetat i och varit delägare i ett företag som drives inom familjen skall vara utformad. Det är otillfredsställande att denna fråga inte har fått sin lösning. Problemet med hur familjeföretagare skall behandlas i försäkringen är ett av de svåraste problemen arbetslöshetskassorna i dag har att ta ställning till.
Problemen med dagens regler är att om familjeföretaget börjar gå så dåligt att två personer inte längre kan försörja sig på detta, kan exempelvis hustrun inte få ersättning med mindre än att företaget läggs ner, detta om hon förut har ägt andelar i företaget. Eftersom företaget alltså inte kan försörja två personer och hustrun inte kan få ersättning väljer makarna sannolikt att lägga ner företaget, med den konsekvensen att två personer blir arbetslösa.
Jag anser att ersättning ska kunna ges till en maka/make som förut har arbetat i och ägt delar av familjeföretaget, detta dock under förutsättning att företaget inte kan ge en rimlig försörjning. Villkoren för ersättning ska givetvis vara att maka/make säljer sina andelar i företaget och går ur styrelsen samt i övrigt visar att hon/han inte har några bindningar till företaget.
Fördelarna är flera. För det första skulle maken i det ovan givna exemplet inte behöva lägga ner företaget för att makan skall få ersättning. Således skulle bara en person bli arbetslös i stället för två vilket är en konsekvens av dagens system. För det andra vore det för rättstillämpningen enklare om synen på ägande i arbetslöshetsförsäkringen följde övriga civilrättsliga principer i så måtto att endast den som faktiskt äger delar av ett företag betraktas som företagare. För det tredje överensstämmer förslaget med ARBOM-utredningens ambition att inte tillmäta kontrollaspekterna för stor betydelse.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att ersättning skall kunna ges till de familjemedlemmar som tidigare har ägt och arbetat i ett familjeföretag i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 20 mars 1997
Sten Svensson (m)