Arbetslösheten har ett barnansikte. Arbetsmarknadspolitiska åtgärder för att bringa ned arbetslösheten är nödvändiga, men otillräckliga om vi dessutom ser på hur de arbetslösas barn också drabbas.
I april 1992 hade 95 100 barn upp till 16 år en arbetslös förälder. 1993 hade antalet stigit till 192 200 och 1994 till 202 600. Antalet små barn (upp till 6 år) med båda föräldrarna arbetslösa ökade från 838 år 1991 till 6 920 år 1994. Siffrorna visar att arbetslöshet drabbar hela familjen.
"Det finns inget givet samband mellan föräldrars arbetslöshet och psykiska problem hos barnen", står det i regeringens Barnbilaga. En försiktig bedömning visar dock att 10 % och kanske så mycket som 13 % av barnen har det svårt. Barnpsykiatriska mottagningar och PBU rapporterar en ökning av anmälda fall. En mottagning rapporterade 60 procents ökning på två år. Starka misstankar finns att arbetslösheten har en roll i denna utveckling. "Arbetslösheten förstärker de problem som redan finns i familjen", säger Barnbilagan vidare, samt att de som kommer i kontakt med barn som behöver särskild hjälp kan "urskilja arbetslösheten som en faktor i barnens problembild".
Enligt en dansk undersökning spelar föräldrarnas arbetslöshet en stor roll för barnens framtid. Den danska undersökningen har jämfört förhållanden för en grupp barn som vid 13 års ålder hade föräldrar som var långtidsarbetslösa (riskgrupp), med en slumpvis utvald grupp i samma ålder (kontrollgrupp). Där kan man utläsa att det var svårare för barnen i riskgruppen att få ta hem kompisar, samtidigt som barnen i samma grupp i större utsträckning skämdes för att ta hem sina vänner. De negativa tendenserna till missbruk och våld var fyra gånger vanligare i riskgruppen än i kontrollgruppen. Även i skolsituationen och i skolresultaten visar riskgruppen i den danska undersökningen klara tecken på ett betydande underläge.
Det är inte kontroversiellt att påstå att barn behöver sina föräldrar som goda och trygga förebilder. Inom familjen hämtar barnen sina tidigaste värderingar och sociala förebilder. Om förutsättningarna för "den goda familjen" rubbas, underminerar vi barnens möjligheter till en trygg utveckling. Oron för att få ekonomin att gå ihop kan sätta en familj på hårda prov. Dålig ekonomi kan orsaka stora slitningar i en familj.
En undersökning bland skolelever i Karlstad visar att var femte flicka och var nionde pojke i årskurs nio oroade sig ofta eller alltid för familjens ekonomi. Man kunde fastställa ett skrämmande samband mellan oron för ekonomin och psykosomatiska besvär av typen ont i magen, huvudvärk eller sömnsvårigheter. Liknande rapporter om barns ohälsa i samband med arbetslöshet kan man hitta i utländska studier. Det är ett faktum att barn ofta tar på sig skulden när det blir problem i familjen. Vi vet också att deras självkänsla undermineras och försvagas av sådana stressituationer.
Ett sätt att hålla igen på utgifterna i familjen kan vara att säga upp barnomsorgsplatsen. Beroende på hur förhållandena är för övrigt kan det drabba barnen och göra det svårare för föräldrarna att ta de eventuella jobb de blir erbjudna. Många kommuner drar in barnomsorgen till de arbetslösa, direkt eller efter några månader. Detta bör inte ske utan urskiljning.
Flera rapporter pekar på arbetslöshetens allvarliga konsekvenser för många barn. Bland dem som arbetar med barn på daghem, i skolor, på sjukhus och medicinska mottagningar hör man ofta vardagserfarenheter som bekräftar forskningsresultat. Förskollärare, psykologer och lärare, som för tre, fyra år sedan uttryckte sig försiktigt om sambandet mellan förändrat beteende hos barnen och arbetslöshet i familjen, är idag betydligt mer övertygade om kopplingen. Arbetslöshetens sociala konsekvenser blir allt tydligare.
Det räcker inte att tala om att avskaffa arbetslösheten. När föräldrarna fått arbete repar de sig ganska snabbt och ser framtiden an med tillförsikt. För barnen går det inte så fort. Barnet har med sig tankarna och oron under en längre period. Det är ju de som är framtiden och bör ha ljusare tankar om sina egna framtida möjligheter på arbetsmarknaden.
För att uppnå detta krävs att tillgängliga resurser används på ett sätt så att barnens utsatta situation inte glöms bort. Samverkan mellan myndigheter är en självklarhet för många. Detta bör också gälla vid arbetsmarknadspolitiska insatser. Föreningslivet och många kommunala institutioner är nödvändiga länkar i den kedja som innebär en effektiv arbetsmarknadspolitik. Speciellt i områden med hög arbetslöshet har det sociala nätverket, idrottsföreningar och barn- och ungdomsorganisationerna en viktig funktion att fylla.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsmarknadspolitiken och de arbetslösas barn,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om föreningslivets roll vid arbetslöshet.1
Stockholm den 7 oktober 1996
Margareta Israelsson (s)
Birgitta Carlsson (c) Siri Dannaeus (fp) Eva Zetterberg (v) Inger Davidson (kd)
1 Yrkande 2 hänvisat till KrU.
Gotab, Stockholm 1996