För tillväxt och arbetstillfällen är nyföretagandet en mycket viktig faktor.
Att våga säga upp sin anställning för att ta steget till att omsätta en idé till ett eget företag kräver både djärvhet och övertygelse.
Det är inte heller alltid som det går precis som man tänkt sig. Det kan ofta vara trögt i början med komplikationer som man inte förutsett. Det tar ofta lång tid att etablera sig på marknaden, göra sitt nya företag känt och bygga upp en kundkrets.
Osäkerheten och rädslan för att sätta sin försörjning i pant på att lämna tryggheten som löneanställd och bli företagare gör att många tvekar. Kanske skall man nöja sig med att låta företagsidén stanna vid en hobbyverksamhet eller överlåta den till något redan befintligt företag, är frågor man ställer sig.
För många skulle steget bli betydligt lättare att ta om man kunde starta upp och till en början driva sitt företag på deltid.
En sådan möjlighet kompliceras dessvärre på många sätt av de regelverk vi har både inom trygghetssystemet och arbetslagstiftningen.
Det borde inte vara något oöverkomligt problem att skapa regler som underlättar istället för att försvåra företagande på deltid. En översyn av det nuvarande regelsystemet i detta syfte bör därför göras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av nuvarande regelsystem i syfte att underlätta företagande på deltid.
2.
Stockholm den 7 oktober 1996
Roland Larsson (c)