Arbetslösheten - regeringens stora misslyckande
Regeringens egen redovisning av utvecklingen på arbetsmarknaden och politikens inriktning visar tydligt hur man misslyckats med den fråga som man vann valet på 1994. Under löftet att arbetslösheten redan 1995 skulle vara nere i 5 % lyckades Socialdemokraterna övertyga tillräckligt många väljare för att de skulle överta regeringsmakten. Vad som sedan hände var att den nya regeringen bröt en positiv sysselsättningstrend och genom den egna politikens förskyllan orsakat stagnation och massarbetslöshet. Man skriver: "Antalet sysselsatta ökade kraftigt under 1994 och fram till mitten av år 1995. Därefter var antalet i stort sett oförändrat fram till början av år 1996. Under de senaste månaderna har antalet sysselsatta varit betydligt färre än under samma period år 1995. I augusti var skillnaden 74 000 personer." Detta är en tydlig beskrivning av att fyrpartiregeringen hade lagt grunden till en kraftig tillväxt och sysselsättningsökning som började ge tydliga resultat innan den socialdemokratiska politiken började ge effekt i form av stagnation och sedan ökad arbetslöshet.
Ett annat löfte under valrörelsen 1994 var att verksamheterna i kommuner och landsting inte skulle röras. I verkligheten har människor avskedats runt om i landets kommunala verksamheter som en följd av regeringens politik. Man skriver i budgetpropositionen "... en betydande minskning har skett inom offentlig verksamhet".
En annan käpphäst under valrörelsen var att antalet långtidsarbetslösa skulle minska. Nu skriver man: "Enligt arbetsförmedlingens statistik fanns det i slutet av juli i år 147 000 personer som har varit oavbrutet inskrivna vid arbetsförmedlingen, antingen i kategorin utan arbete eller i någon konjunk- turberoende åtgärd i mer än två år. Bara under det senaste året har antalet långtidsinskrivna ökat med 11 000 personer eller 8 %.
Detta dystra facit till trots fortsätter regeringen att gå på med sina verk- ningslösa löften. Det nya är nu att man ska halvera den öppna arbetslösheten vilket regeringsföreträdarna upprepar som ett mantra samtidigt som verkli- heten visar att arbetslösheten stiger.
Företagsklimatet och småföretagen viktiga för de nya jobben
En framgångsrik ekonomisk politik för nya jobb måste också inbegripa en sund näringspolitik. Alla är överens om att det är i det privata näringslivet de nya jobben måste skapas. Då krävs också att rimliga förutsättningar läggs fast för att nya företag ska startas och befintliga företag ska kunna växa. Regeringens politik har dock på ett avgörande sätt försämrat företagsklimatet och därmed möjligheterna för tillväxt och nya jobb i inte minst de små och medelstora företagen: förlängt arbetsgivaransvar i sjukförsäkringssystemet, den förtida momsinbetalningen, återinförd dubbelbeskattning på riskvilligt kapital som satsas i företag, minskad flexibilitet i arbetsrätten för småföretagen etc.
I en särskild motion redogör vi kristdemokrater för en näringspolitik och småföretagarpolitik som ger goda förutsättningar för nya jobb. Det gäller såväl skatter och riskkapital som arbetsrätt och bättre innovationsklimat.
Skatteväxling för gröna jobb
Beskattningen bör omfördelas inom ramen för nuvarande skattetryck, från arbetskraft till miljöbelastande utsläpp, begränsade naturresurser och energi. En skattereform med sänkta skatter på arbete, exempelvis arbetsgivaravgifter, och samtidigt höjda skatter på koldioxid, kväveoxid, svaveldioxid, avfall m m skulle dels skapa incitament för en miljövänligare produktion och konsumtion, dels främja framväxten av nya arbetstillfällen. Förutom de sänkta arbetskraftskostnaderna innebär en skatteväxling också att arbetstillfällen kopplade till kretsloppssamhället, som t ex återvinningsindustri, ny och småskalig energi med inhemska och förnybara energikällor, kan växa fram.
Den parlamentariska utredningen om ett mer miljörelaterat skattesystem som nu befinner sig i sitt slutskede är synnerligen viktig ur arbetsmark- nadssynpunkt. Vi kristdemokrater har aktivt medverkat till att denna utredning skulle komma till stånd och verkar nu i utredningen för att en skatteväxling till fördel för miljön och jobben ska komma till stånd.
Regionalpolitisk helhetssyn
Istället för flyttlasspolitik bör statsmakterna anlägga en regionalpolitisk helhetssyn på närings- och arbetsmarknadspolitiken. Denna syn bör också omfatta beslut om åtgärder som drabbar statlig verksamhet. Många av de beslut regeringen tagit under sina två år vid makten har slagit hårt regionalpolitiskt. Aktiva arbetsmarknads- och regionalpolitiska åtgärder som tillförsäkrar de lokala områdena och regionerna möjligheter till fortsatt sysselsättning är nödvändigt om hela Sverige ska leva. Jordbrukspolitiken är i det sammanhanget också synnerligen väsentlig ur arbetsmarknadssynpunkt. Kristdemokraternas syn på regionalpolitiken och jordbrukspolitiken utvecklas i särskilda motioner.
Kristdemokratiska principer för arbetsmarknadspolitiken
Den ekonomiska politiken ska skapa förutsättningar för ekonomisk utveckling. Därigenom skapas förutsättningar för nya arbetstillfällen vilket nu, när omkring 700 000 saknar ordinarie arbete, är den i särklass viktigaste fördelningspolitiska uppgiften. Med fler sysselsatta skapas också resurser för att förstärka budgeten och därmed värna välfärdssystemet så att de som bäst behöver samhällets stöd också får detta.
Arbetet är viktigt för människans möjlighet att utveckla sin identitet. Ett arbete har ett värde i sig. Arbetslöshet är ett allvarligt slöseri med mänskliga resurser och förmågor. Personliga och sociala problem blir ofta följden vid långvarig arbetslöshet. Det är dock viktigt att betona att människans unika värde inte är beroende av om man har ett arbete eller ej.
En förutsättning för full sysselsättning är att det svenska näringslivets konkurrenskraft upprätthålls gentemot omvärlden. En långsiktig och stabil ekonomisk politik i samspel med en aktiv arbetsmarknadspolitik är därför nödvändig för att skapa ett gott samhälle där alla får möjlighet att delta i samhällsbyggandet.
Hur många arbetsmarknadspolitiska åtgärder som än sätts in kan och ska de aldrig ersätta de arbetstillfällen som med riktiga förutsättningar kan och måste skapas i framför allt den privata sektorn.
Tillväxtpolitiken inom framför allt näringspolitikens område måste kompletteras med en väl fungerande arbetsmarknadspolitik. Tillväxtpolitiken är sådan att den påverkas av åtgärder på många politikområden. För att stimulera tillväxten i Sverige måste arbetsmarknadspolitiken reformeras och stimulera arbetskraftens rörlighet och samhällets strukturomvandling. I dag är just arbetsmarknadsområdet ett av de mest genomreglerade samhälls- områdena. Detta måste nu omprövas på ett tydligt sätt.
Arbetsmarknadspolitiken måste som mycket annat utgå från subsidiaritets- principen. Det vill säga att det en lägre nivå klarar av på egen hand ska inte högre nivåer lägga sig i. Arbetsmarknadspolitiken ska vara subsidiär på så sätt att samhällets insatser ska vara stödjande när så krävs, dock utan att skada ordinarie arbetsmarknad.
Regeringens målsättning att halvera den öppna arbetslösheten till år 2000 är vare sig särskilt långtgående eller baserad på rätt variabel. Denna målsättning riskerar att utmynna i en politik som bara flyttar människor från öppen till dold arbetslöshet. Kristdemokraterna anser att målet ska vara att halvera den totala arbetslösheten till år 2000.
Långtidsarbetslösheten
Antalet långtidsarbetslösa har ökat dramatiskt under senare tid. Detta är allvarligt då långvarig arbetslöshet ofta leder till personliga och sociala problem. Dessutom riskerar arbetslösheten att permanentas på en hög nivå även vid högkonjunktur om antalet långtidsarbetslösa tillåts stiga.
Det är angeläget att arbetsmarknadspolitiken i kombination med kontant- stödet utformas på ett sätt som så långt som möjligt förhindrar "rundgång" i systemen. Detta får dock inte innebära att grundtryggheten rycks undan för redan hårt drabbade grupper. Såväl arbetsförmedlingen som den arbets- sökande måste ges incitament att ta varje möjlighet till ordinarie arbete.
Åtgärder och utbildning för att förhindra långtidsarbetslöshet måste inriktas mot kompetenshöjning som kan underlätta att få arbete i de branscher som kan antas ha de bästa framtidsutsikterna.
Särskilda projekt där folkrörelserna tillsammans med arbetsförmedlingar och kommun aktivt arbetar mot den passivisering och modlöshet som lätt blir följden vid framför allt långtidsarbetslöshet bör stöttas från länsarbets- nämndernas sida.
En direkt osmaklighet i budgetpropositionen är regeringens försök att skylla sina egna misslyckanden vad gäller långtidsarbetslösheten på Arbets- marknadsverket. När man fört en politik som gjort att företag inte längre anställer är det inte lätt för arbetsförmedlingarna att hitta arbete åt dem som redan är arbetslösa. Om det inte finns jobb att anvisa till så hjälper det inte vad regeringen säger om prioriteringar.
Ungdomsarbetslösheten
Också löftet om att ungdomar skulle vara i sysselsättning efter 100 dagars arbetslöshet har regeringen misslyckats med att uppfylla. I budgetpropositionen har löftet nu skrivits om till en "långsiktig ambition". Det är denna typ av agerande som gör att förtroendet för politiker snabbt minskar. Man konstaterar också att regeringens åtgärd att avskaffa ungdomspraktiken var till stor skada för ungdomarna i och med att anställningskravet i samband med införandet av ungdomsintroduktionen minskade antalet ungdomar i aktiva åtgärder. Nu har man mot bakgrund av en effektiv oppositionspolitik återigen bytt fot vilket inneburit vissa förbättringar på ungdomssidan.
Arbetsmarknadens parter bör eftersträva ökad flexibilitet vad gäller lönesättning för ungdom. En lägre ingångslön kan vara ett verksamt sätt att få fler unga i arbete. Löses inte detta avtalsvägen bör lagstiftning övervägas.
Lärlingssystem
Ett lärlingssystem med treårig utbildning/lärlingstid i dualsystem enligt exempelvis den tyska modellen (tre dagar praktik och två dagar teori varje vecka med rimlig ersättning, stigande med tiden) bör utvecklas. Att utveckla praktiksystemet ytterligare och få till stånd lärlingsutbildning ute i företagen är ett sätt att garantera ungdomar arbetsmöjligheter och framtida anställning.
Arbetstidsförkortning
Mer tid för barnen, familjen och det sociala livet är önskemål som delas av många människor. Det finns också olika behov under olika tider av livet. Exempelvis finns oftast önskemål om kortare arbetstider från småbarnsföräldrar. Under andra perioder av livet kan det finnas rakt motsatta önskemål om arbetstiden. Gemensamt är behovet av flexiblare arbetstider. Med ökad flexibilitet vad avser förläggning av arbetstid kan såväl verksamhetens som arbetstagarens behov bättre tillgodoses. I avvaktan på den proposition om arbetstider som nu följer på Arbetstidskommitténs betänkande lägger vi nu inga yrkanden i de principiella frågorna om flexiblare arbetstid.
Idag tror många att en allmän arbetstidsförkortning är ett sätt att få fram fler jobb. Det är dock inte belagt att det skulle bli resultatet. Det är önskvärt med fler projekt och att försök med förkortad arbetstid och arbetsdelning genomförs i offentlig sektor. Ett särskilt stimulansstöd bör utgå till verksamheter inom offentlig verksamhet som prövar arbetsdelning för att på så sätt få fler i arbete. Detta är ett sätt att arbeta med flexiblare arbetstid. Det innebär exempelvis att fyra personer delar på arbetsuppgifter som är avsedda för tre personer. Finansiering bör ske inom ramen för de särskilda insatser som regeringen föreslår för omstruktureringen i den kommunala verksamhe- ten.
Banta AMS och länsarbetsnämnderna
Vi förordar att AMS som central myndighet får mer av stabskaraktär med möjlighet till ytterligare rationalisering. En inbesparing på 10 miljoner skulle då vara möjligt redan under 1997. Vad gäller mellannivån länsarbetsnämnderna bör de antingen regionaliseras eller samordnas med länsstyrelsernas verksamhet vilket under 1997 skulle möjliggöra en besparing med 90 miljoner. Besparingarna under kommande år kan bli betydligt större. Detta tydliggör att det är fältarbetet på arbetsförmedlingarna som skall prioriteras.
Krav på AMS
En mer flexibel och lokal arbetsmarknadspolitik gör det inte möjligt att exakt bestämma kvantiteten på antalet människor i åtgärder. Redovisningen av utfall i förhållande till budgetplanering visar också denna svårighet. För att mjuka upp detta synsätt bör istället ett intervall tillskapas och ett utvärderingssystem som också ser på kvaliteten i åtgärderna. Det vill säga en helhetssyn där man ser resultat mer i form av reguljära arbeten efter en åtgärd. Detta måste vara ett mer kostnadseffektivt sätt att se på arbetsmarknadspolitiken. För budgetåret 1997 kan intervallet ligga mellan 170 000 och 230 000 åtgärdsplatser.
Arbetsmarknadspolitiska åtgärder
Allmänt
Regeringen har i budgetpropositionen valt att nu inte fullt ut redovisa hur man ser på de olika åtgärderna, deras kostnadseffektivitet i förhållande till vilka fasta arbeten de ger efter en åtgärdsperiod eller ens vilka åtgärder som döljer sig under rubriken arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Exempelvis kan man fråga sig om det s k startbidraget (det förstärkta flyttningsbidraget) finns kvar liksom pendlingsstödet. Eftersom regeringen inte redovisar något om dessa stöd får vi anta att de ändå finns kvar och får mot bakgrund av tidigare propositioner göra en uppskattning av vad kostnaden kan vara och föreslå att anslaget minskas med motsvarande belopp, i detta fall 220 miljoner kronor. Ett annat exempel är Europastipendier för arbetslösa ungdomar som regeringen införde fr o m 1 juli 1995. För budgetåret 1995/96 skulle högst 110 miljoner kronor få användas till detta. Regeringen räknade med 10 000 platser under 6 månader. Nu redovisas resultatet "... hitintills har 15 ungdomar rest iväg med hjälp av detta stipendium". Det är ytterligare en i raden av gigantiska felkalkyler som den socialdemokratiska regeringen gjort på det arbetsmarknadspolitiska området. Och slutsatsen måste ju vara att 110 miljoner kronor kan sparas eller användas till annat. Och det kan ju finnas fler exempel av samma typ som det är svårt att få en genomlysning av eftersom regeringen valt att inte längre öppet redovisa vad som händer med de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna.
Det ovan redovisade tillsammans med att vi för vår del fortsätter att hävda arbetslinjen leder till slutsatsen att vi kan minska ned på de arbetsmark- nadspolitiska åtgärderna. De tillväxtförslag som vi i andra motioner föreslår kommer att leda till ett mindre tryck på behov av arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Exempelvis beräknas bara vårt förslag om sänkt tjänstebeskattning vid en statisk beräkning ge 9 200 personer arbete. Sammantaget kommer de kristdemokratiska förslagen att leda till en kraftig sysselsättningsökning och därmed kan anslaget till arbetsmarknadspolitiska åtgärder minska. Till de statiska beräkningarna kan läggas att de som kommer i reguljärt arbete kommer att generera ytterligare nya arbetstillfällen och skatteinkomster till stat och kommun vilket i sin tur ger effekter i form av sysselsättning etc.
I budgetpropositionen anges en reducering av anslaget till arbetsmark- nadspolitiska åtgärder under 1998 med 4 200 miljoner kronor och 1999 med ytterligare 700 miljoner kronor. Vi anser att om våra förslag genomförs kan en reducering av just detta anslag påbörjas med 3 690 miljoner kronor redan under 1997. Till detta tillkommer en ytterligare kostnadsminskning inom anslaget med 220 miljoner kronor genom att pendlingsstödet och det s k startbidraget tas bort. Det tidigare ordinarie flyttningsbidraget bör dock behållas.
Arbetsmarknadsutbildningen bör styras till det reguljära utbildningsväsendet
En stor del av arbetsmarknadspolitikens medel går till utbildning. Kristdemokraterna har hävdat att arbetsmarknadsutbildningen bör knytas närmare och på sikt bli en del av det reguljära utbildningsväsendet. Det reguljära utbildningsväsendet får på det sättet en naturlig inriktning mot arbetsmarknaden som i dag i långa stycken saknas.
Arbetsmarknadsutbildningens roll bör vara att underlätta strukturomvand- lingar i samhället, inte att ersätta det ordinarie utbildningssystemet.
Utbildningsvikariat - sabbatsår/friår
Ur arbetsmarknadsmedel bör resurser kunna tas för att bekosta ett s k sabbatsår - eller som regeringsföreträdare kallar det, friår - för personer mellan 45 och 55 år. Detta skulle ge möjlighet för många att komma in på en ny yrkesmässig bana samtidigt som vikariatsmöjligheten skulle minska arbetslösheten. En möjlighet är att bekosta denna åtgärd med arbetsmarknadspolitiska medel. Om detta ska komma ifråga måste företaget som beviljar ett sabbatsår tillsätta en vikarie som är arbetslös. Därmed finansierar denna reform sig själv. Ett sabbatsår kan också bekostas av den enskilde individen genom förtida pensionsuttag.
Offentliga tillfälliga arbeten för äldre
Regeringen och riksdagen har beslutat om en ny tillfällig arbetsmarknadspolitisk åtgärd, offentliga tillfälliga arbeten för äldre (OTA). Som äldre betecknas alla över 55 år dvs även människor som rimligen bör ha mycket kvar att ge på den ordinarie arbetsmarknaden. Arbetsmarknadsministerns ord om att dessa 40 000 människor ska få "ett värdigt slut" är naturligtvis minst sagt beklagansvärda.
Vi är väl bekanta med den arbetsmarknadspolitiska situation som gör det svårt för många att få fäste på arbetsmarknaden, detta gäller inte minst de människor som har en gammal utbildning och som förlorat sitt jobb efter lång yrkesverksamhet. Vår politik tar sikte på att skapa tillväxt genom nya och växande företag. Det är genom en offensiv näringspolitik som bl. a. inbegriper skatte-, arbetsmarknads- och finanspolitiken som förutsättningar för nya jobb på den reguljära arbetsmarknaden kan skapas. Regeringens politik är fortfarande alltför mycket inriktad på att med konstgjorda medel ordna sysselsättning istället för stabila arbeten. Tankarna på att upprätta ett särskilt "arbetslag" på arbetsmarknaden som ska ägna sig åt verksamhet som enligt kommunernas, landstingens och statens synsätt egentligen är obehövligt är inte tilltalande. Gränsdragningsproblematiken vid tillskapandet av dessa sysselsättningstillfällen måste bli oändligt svår. Undanträngnings- effekterna vad gäller ordinarie personal kan komma att bli stora. Dessutom andas förslaget en märklig inställning till den offentliga verksamheten såtillvida att man bedömer att varje äldre person, oavsett yrke, ska kunna rycka in var som helst inom det offentliga.
Bättre är då att som vi kristdemokrater föreslagit säkerställa resurser för kommuner och landsting så att man kan upprätthålla en god personal- bemanning inom prioriterade områden som vård och omsorg och förhindra öppen arbetslöshet för de 30 000 personer som regeringen räknar med ska friställas i kommuner och landsting under 1997 och 1998. Att förhindra uppsägningar inom dessa sektorer med särskilda utbildnings- och kompetenshöjande insatser är också ett redskap som bör finnas med i den arbetsmarknadspolitiska arsenalen. Länsarbetsnämnderna ska tillåtas skriva avtal med kommuner och landsting om utbildning/kompetensutveckling när alternativet är öppen arbetslöshet. Vi står fast vid att offentliga tillfälliga arbeten för äldre ej skall finnas med som arbetsmarknadspolitisk åtgärd. De riskerar snarast att förrvärra arbetslöshetssituationen genom att de kan bidra till uppsägningar i kommuner och landsting.
Särskilda åtgärder för arbetshandikappade
Det är nödvändigt att tillförsäkra de arbetshandikappade möjligheten till fortsatt aktivt arbetsliv. De förändringar som regeringen genomfört för lönebidragsanställda har försämrat situationen, varför en omprövning nu är nödvändig. I förordningen för lönebidragsanställda bör på nytt införas en paragraf som innebär att om risk för uppsägning föreligger skall en sänkning av lönebidrag ej genomföras. Rätten till en ersättning på 90 % vid anställning i ideella organisationer skall enligt vår uppfattning kvarstå hela 1997 och också därefter. Merkostnaden för 1997 blir 20 miljoner kronor.
Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering
Det tidigare aviserade arbetsmarknadspolitiska institutet direkt underställt Arbetsmarknadsdepartementet föreslås nu införas. Vår uppfattning kvarstår sedan tidigare att det är bättre att man lägger ut utvärderings- och forskningsuppdrag på fristående organisationer, myndigheter och universitet vilket det finns medel avsatta för. Därför avvisas regeringens förslag vilket ger en besparing på 8 miljoner kronor.
Forskning och utveckling inom arbetslivsområdet
Utan någon som helst precisering om hur dessa medel fördelas förutom principer som de medelsbeviljande myndigheterna har föreslår regeringen en ökning av anslaget med 40 miljoner kronor för att sedan minska med 60 miljoner kronor. Mot bakgrund bl a av att regeringen valt att inte redovisa hur detta anslag används föreslås en minskning i förhållande till budgetpropositionen med 60 miljoner kronor.
Bidrag till Samhall AB
Riksdagens arbetsmarknadsutskott uttalade i samband med sommarens behandling av regeringens särskilda arbetsmarknadsproposition avseende Samhall "att de samlade besparingskrav som ställs på företaget kan få stora konsekvenser för verksamheten, vilket måste vägas in i regeringens fortsatta budgetberedning". Trots detta går regeringen vidare med ytterligare besparingskrav. Utskottet uttalade att regeringen skulle pröva frågan om att omdisponera medel till Samhall och utgick ifrån att arbetshandikappade inte skulle riskera uppsägning. Regeringen har nu i sitt budgetförslag föreslagit kraftigt ökade besparingar på Samhall. Det visar på en osedvanlig nonchalans mot det folkvalda parlamentet vilket måste få till följd att riksdagen nu justerar regeringens förslag. För att undvika uppsägningar av arbetshandikappade inom Samhall föreslår vi ett tillskott på 100 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
Just nu arbetar på regeringens uppdrag en särskild utredare som ser över stöden till sysselsättningsåtgärder för handikappade och då också Samhalls verksamhet. Vi får anledning att när utredningen är slutförd och regeringen presenterar en proposition i detta ämne återkomma med förslag som berör detta område.
Förenklad och moderniserad arbetsrätt
Den svenska arbetsrättslagstiftningen utformades under 1970-talet med de förhållanden som då rådde. I takt med att arbetsmarknaden och behoven förändrats har det för allt fler blivit allt mer uppenbart att det är hög tid för en moderniserad, mer flexibel arbetsrätt. Det blir alltmer uppenbart att dagens arbetsrätt är en lagstiftning för dem som har jobb medan förlorarna är de som ännu inte finns inne på arbetsmarknaden.
Under fyrpartiregeringen genomfördes en rad förändringar av arbetsrätten i syfte att anpassa den till en mer flexibel arbetsmarknad och till de förhållanden under vilka de mindre företagen lever. Dessa förändringar upphävdes av den socialdemokratiska regeringen efter maktskiftet 1994. Regeringen tillsatte sedan en kommission under Tony Hagströms ledning med syfte att avtalsvägen få till stånd en ny grund för lagstiftning. Kommissionen misslyckades och trots regeringens uttalade besked om att lagstiftning var att vänta om kommissionen inte skulle nå en uppgörelse valde regeringen att ytterligare skjuta frågan framför sig, nu genom att medlare utsågs för fortsatta samtal mellan parterna. Medlarna, tidigare företrädare för parterna, misslyckades inte oväntat med sitt uppdrag. Efter detta har regeringen aviserat att man skall presentera en proposition med marginella förändringar i arbetsrätten. Riksdagen har ännu inte tagit del av regeringens förslag som dessutom hela tiden uppenbarligen förändras i takt med att protesterna mot förändringar eller brist på förändringar når innanför Rosenbads väggar. De som får betala för regeringens senfärdighet är de som finns utanför den ordinarie arbetsmarknaden och genom stelbent lagstiftning förvägras att få ett arbete.
Kristdemokraterna anser att beslut snarast måste fattas om en ny arbetsrätt. Beslut bör omedelbart kunna tas om att i huvudsak regler som infördes av fyrpartiregeringen skall återinföras. Det handlar om rätten att undanta två personer från turordningsreglerna vid uppsägning, att fackets vetorätt vid entreprenader avskaffas och att förbud mot blockad av enmansbolag införs. Möjligheten till provanställning förlängs från sex till tolv månader. Vidare vill vi ändra återanställningsrätten så att den halveras från tolv till sex månader för viss arbetskraft, till exempel för personer under 55 år, och att visstidsanställning vid arbetsanhopning tillåts upp till två år.
Arbetsmarknadsfrågor inom EU
Inom EU diskuteras nu arbetsmarknadspolitiken och arbetslösheten livligt. Det står helt klart att gemensamma initiativ är nödvändiga för att förhindra den utslagning som den höga arbetslösheten innebär. Essendokumentet är ett utmärkt exempel.
Det finns olika huvudfåror i debatten kring hur man ska komma till rätta med den höga arbetslösheten. Tre linjer kan urskiljas:
Strukturella reformer och ökad flexibilitet. Här handlar det bl a om att reformera skattesystemet för att undvika skattekilar och därmed främja tillväxten av nya jobb. Vidare att få fram flexiblare arbetsrätts- och arbetstidslagstiftning. På denna punkt har den svenska regeringen haft svårt att ta till sig de förslag som man enats om.
Åtgärder på efterfrågesidan. Främst har gemensamma investeringar i infrastruktur diskuterats och inventeringar gjorts på lämpliga projekt. Dessvärre har man på senare tid varit mer tvehågsna om en sådan satsning. Sverige bör här inta en mer aktiv roll.
Insatser för aktiv arbetsmarknadspolitik och utbildning. Här har Sverige varit ett föregångsland, och vår uppfattning är att vi måste fortsätta att hävda arbetslinjen i arbetsmarknadspolitiken. Inte minst i rådande läge är det av största betydelse att utbildningsväsende och arbetsmarknadspolitik klarar av matchningen mellan de nya jobben och arbetskraften. Det har stor betydelse för att eliminera flaskhalsar i olika delar av ekonomin som i sin tur skulle kunna bli inflationsdrivande.
Som framgår ovan vill vi inte låsa fast oss vid en linje som skulle vara den enda rätta. Åtgärder behövs på såväl utbuds- och efterfrågesidan som i arbetsmarknadspolitik och utbildning. Vi vill dock betona vikten av åtgärder på skatteområdet för att sänka skattekilarna på arbete, flexiblare arbetsrätt och arbetstider och en fortsatt aktiv arbetsmarknadspolitik med betoning på utbildning och löpande kompetensutveckling.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om målet att halvera den totala arbetslösheten till år 2000,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lärlingssystem,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ungdomslöner,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stimulansbidrag för arbetsdelning inom offentlig sektor,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ange nivån på antalet arbetsmarknadsåtgärder i intervall i stället för i fixa tal,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en kostnadseffektiv syn på arbetsmarknadsåtgärderna i form av avläsning av hur många som får reguljärt arbete efter en åtgärd,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsmarknadsutbildning,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om pendelbidrag och startbidrag,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sabbatsår,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om offentliga tillfälliga arbeten,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning/kompetensutveckling för personal inom kommunernas och landstingens vård- och omsorgsverksamhet,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i förordningen för lönebidragsanställda införa en paragraf som innebär att om det vid en omförhandling av nivån på lönebidrag föreligger risk för uppsägning skall en sänkning av lönebidrag ej genomföras,
13. att riksdagen avslår regeringens förslag om inrättandet av Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering,
14. att riksdagen beslutar om en moderniserad arbetsrätt i enlighet med vad som anförts i motionen,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regeringens agerande i arbetsmarknadsfrågor gentemot EU,
16. att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag för budgetåret 1997 anvisar anslagen under utgiftsområdet Arbetsmarknad och arbetsliv enligt uppställning: Anslag Regeringe ns förslag Anslags förändrin g
A 1 Arbetsmarknadsverkets förvaltnings- kostnader 4 418 118 - 100 000
A 2 Arbetsmarknadspolitiska åtgärder 25 456 727 - 3 910 000
A 3 Särskilda åtgärder för arbetshandi- kappade 6 486 527 + 20 000
A 6 Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering 8 083 - 8 083
B 4 Forskning och utvärdering inom arbetslivsområdet 522 785 - 60 000
B 5 Bidrag till Samhall AB 4 349 419 + 100 000
Stockholm den 6 oktober 1996
Alf Svensson (kd)
Göran Hägglund (kd) Inger Davidson (kd) Rose-Marie Frebran (kd) Mats Odell (kd) Chatrine Pålsson (kd) Dan Ericsson (kd)
Gotab, Stockholm 1996