I sysselsättningspropositionen 1995/96:222 och i riksdagsbeslutet den 12 juli fastslog riksdagen en ny inriktning av arbetsmarknadspolitiken. "Arbetsförmedling- arna stärks samtidigt som de centrala resurserna reduceras. Kommunerna får en starkare roll."
Ur propositionen kan särskilt citeras sid 7.20: "regeringen utgår ifrån att länsarbetsnämndernas styrelser ser en tillgång i de möjligheter som en utökad delegering till arbetsförmedlingsnämnderna kan ge i genomförandet av verksamheten."
För att de lokala Arbetsförmedlingsnämnderna skall kunna ta sitt lokala ansvar och skapa sysselsättning och därmed minska arbetslösheten i kom- munerna måste det finnas förutsättningar för att lyckas med denna viktiga uppgift.
För att få en effektiv arbetsförmedling och ett fruktbart samarbete med kommunerna och näringslivet krävs att det regelverk som omfattar arbetsmarknadspolitiken luckras upp. Regelverket är det stora hindret för utveckling och flexibilitet.
En omfördelning av resurser för att väsentligt utöka ramen för otradi- tionella medel måste till. Med otraditionella medel menas att de inte är bundna till en viss typ av åtgärd utan lokala intressen får styra typen av verksamhet.
De arbetsmarknadspolitiska åtgärderna innefattar en mängd varianter. Varje åtgärd är skapad för en specifik grupp människor som t.ex. ungdomar eller invandrare. Därutöver är ålder ofta avgörande för val av åtgärd. Det finns också begränsningar i tid som upplevs som frustrerande. T.ex. en ungdom som skall in i militärtjänst i mars och placeras i åtgärd i augusti blir arbetslös januari och februari eftersom åtgärden inte får pågå mer än sex månader.
Flexibilitet och individuella lösningar måste tillåtas
Detta betyder alltså att Arbetsmarknadsdepartementet, AMS och länsarbetsnämnderna måste följa riksdagsbeslutet och inte sätta upp mål och riktlinjer för t.ex. volym av olika åtgärder, som låser arbetsförmedlingsnämndernas handlingsfrihet.
Åtgärdsfloran bör begränsas. En renodling av åtgärderna skulle innebära att arbetsförmedlingarnas administration minimeras. Idag finns en mängd blanketter för varje åtgärd. Många timmars arbete kan sparas och användas till direkt kundorienterat arbete på detta sätt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokal anpassning av arbetsmarknadspolitiken.
Stockholm den 3 oktober 1996
Eva Arvidsson (s)
Åsa Stenberg (s) Eva Johansson (s)
Gotab, Stockholm 1996