Alla våra företagare behövs för att öka sysselsättningen i vårt land. Dessa personer tar ofta ekonomiska risker i sitt företagande. Dessutom finns risken att helt bli utan ersättning om företaget går dåligt på grund av att egenföretagare inte får ersättning från arbetslöshetskassan.
Det är viktigt att vi stimulerar till nyföretagande och en sådan stimulans är att ha samma sociala skyddsnät för egenföretagare som för arbetstagare. Bristen på rätt till a-kasseersättning är exempel på att skyddet vid arbetslöshet för egna företagare är otillfredsställande.
Om flera familjemedlemmar driver ett gemensamt företag och detta ej ekonomiskt kan bära alla anställda familjemedlemmar, får ingen i familjen a- kassa om någon blir arbetslös även om de alla är anslutna till a-kassan. Det kan också vara så att den arbetslöse tidigare haft anställning i annat företag och i denna egenskap under många år betalat till a-kassa. Men när hon/han friställs från det egna företaget utgår ingen a-kasseersättning. En mångårig anslutning till a-kassan ger alltså inte någon rätt till a-kassa för en friställd företagsmake.
Våra egenföretagare måste omfattas av a-kassan om det blir arbetsbrist i företaget. Som det nu är, måste företaget avyttras för att ersättning skall kunna erhållas. Det borde vara möjligt att erhålla a-kassa även när företaget är vilande.
Reglerna måste också vara så utformade, att det går att driva företag på halvtid och vara löneanställd på halvtid och att få rätt att erhålla a-kassa om löneanställningen upphör, utan att behöva sälja sitt företag.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten till a-kassa för egenföretagare utan att han eller hon behöver avyttra sitt företag vid arbetsbrist.
Stockholm den 7 oktober 1996
Birgitta Carlsson (c) Ingrid Skeppstedt (c)