Utbildningsvikariaten bidrar, rätt utnyttjade, dels till att höja kompetensnivån inom arbetslivet, dels till att minska arbetslösheten.
Eftersom de är tänkta att kunna nyttjas på hela arbetsmarknaden måste formerna för hur de nyttjas tillåtas variera. Förhållandena på olika arbets- platser är vitt skilda. Det som på en arbetsplats klaras bäst genom heltids- studier, måste på en annan klaras genom deltidsstudier som kombineras med arbete. Viss kompetensutveckling gäller enskilda personer, annat gäller hela grupper av anställda som tillsammans måste öka sina kunskaper för att det ska få önskad effekt.
Före 1996-07-01 kunde kommunen plocka ihop alla utbildningstimmar och ta in vikarier till vilken arbetsplats som helst i kommunen. Då var det inga krav på att vikarien skulle ersätta den som gick på utbildning.
Efter 1996-07-01 skall vikarien ersätta den som går och utbildar sig.
Dessutom har ersättningen för utbildningskostnaden sänkts från 75 kr/ utbildningstimme till 35 kr/utbildningstimme och maxavdraget för vikarien har sänkts från 500 kr/dag till 400 kr/dag.
Konsekvensen har blivit att det är svårare för kommunerna att använda sig av utbildningsvikariaten.
Reglerna för utbildningsvikariaten måste vara sådana att formerna för studier kan avgöras lokalt och inte styras av centrala regler.
Därför bör en skyndsam översyn göras i syfte att åstadkomma stor flexi- bilitet i systemet som möjliggör en större omfattning av verksamheten.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av reglerna för utbildningsvikariaten.
Stockholm den 5 oktober 1996
Eva Johansson (s)
Eva Arvidsson (s) Christina Axelsson (s)