Arbetslösheten är fortsatt hög. Regeringen har bl.a. i propositionen Vissa åtgärder för att halvera arbetslösheten till år 2000, ändrade anslag för budgetåret 1995/96, finansiering m.m. (prop. 1995/96:222) pekat på olika åtgärder för att komma till rätta med problemet. Det finns också stor enighet om att ett ökat nyföretagande kan vara ett av medlen för att minska arbetslösheten.
Det är ett stort steg att gå från anställningsförhållanden till att ha ett eget företag. I de flesta fall är skillnaderna väl motiverade. Samtidigt är det så att många företag som startas i dag aldrig har som syfte att växa eller ha andra anställda än den eller de som äger företaget. Det är snarare fråga om ett sätt att administrera den egna sysselsättningen, kanske dessutom för en begränsad tid till dess möjlighet till tillsvidareanställning erbjuds.
Att starta ett företag innebär ur den enskildes synpunkt att dra på sig en hel del administration. Det avser dels sådant som direkt följer av lagstiftning, men också sådant som är av mer allmänt kontorsadministrativ karaktär.
Ett sätt att minska den administrativa belastningen per individ kan vara att gå samman i personalkooperativ. Detta förknippas ofta med att personerna har gemensamma arbetsuppgifter gentemot kunder, men kan också begränsas till rent administrativ samverkan. I dag finns inga legala hinder mot sådan samverkan, men denna typ av företagande kännetecknas av i huvudsak samma tröskeleffekter som enskilt bedriven verksamhet.
Erfarenheten visar också att rådgivning om "starta eget" generellt inte omfattar personalkooperativa lösningar. Det framgår bl.a. av en undersökning som gjorts i anslutning till Attityder och lagstiftning i samverkan (SOU 1996:31). Det är enligt vår mening väl motiverat att denna möjlighet också framhålls i all rådgivningsverksamhet som till någon del är finansierad med allmänna medel.
Det bör också övervägas om det krävs särskild lagstiftning för sådant företagande som enbart syftar till att administrera den egna sysselsättningen, individuellt eller i form av personalkooperativ.
I fråga om personalkooperativ kan bl.a. följande lagstiftningsområden behöva ses över.
Arbetsrätt: Särskilda regler inom arbetsrätten med innebörden att uppmjuka den principiella distinktionen mellan arbetsgivare och anställd. Det är inte tillfredsställande om personalkooperativet i full utsträckning har ett arbetsgivaransvar innefattande bl.a. sedvanliga uppsägningsregler. Detta går i realiteten ut över övriga delägare, som befinner sig i samma situation som den för vilken arbetsbrist råder.
Arbetslöshetsersättning: Särskilda regler inom arbetslöshetsförsäkringen med innebörd att man står till arbetsmarknadens förfogande även om man för tillfället har inkomst från ett företag i vilket man är delägare. Det bör speciellt uppmärksammas att man på associationsrättsliga grunder i många fall är delägare avsevärd tid efter det att förvärvsinkomst från kooperativet upphört.
Skattelagstiftning: Särskilda regler inom skattelagstiftningen med inne- börden att man i viss utsträckning undantas från de s.k. fåmansreglerna. Dessa innebär bl.a. extra belastning i samband med den årliga självdeklarationen. I syfte att undvika missbruk av lättnader i detta avseende kan dessa kombineras med vissa tröskelvärden, såsom att inkomsten från kooperativet får uppgå till högst ett visst belopp per år, att kooperativets balansomslutning inte får överstiga visst belopp per delägare och att realisationsvinst inte får uppkomma vid avgång ur kooperativet.
Det ovan anförda är väl i linje med det som sägs i propositionen Vissa åtgärder för att halvera arbetslösheten till år 2000, ändrade anslag för budgetåret 1995/96, finansiering m.m. (prop 1995/96:222). Det aktuella avsnittet i propositionen (avsnitt 7.4.4.) avser i första hand långtidsarbetslösa. Det ovan sagda omfattar dock även personer med mera tillfälliga problem på arbetsmarknaden och med förmåga att ta sitt ansvar i en gemensam verksamhet. Det kan också ses som ett sätt att med begränsat risktagande pröva på eget företagande.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samverkan i samband med att starta eget.
Stockholm den 1 oktober 1996
Karin Olsson (s)
Eva Arvidsson (s) Carin Lundberg (s)