Folkbildningen har under de senaste fyra åren tilldelats särskilda bidrag till arbetsmarknadsanpassad utbildning. Dessa bidrag har använts till att göra verksamhet för de arbetslösa utöver vad som planerats eller genomförts av det allmänna bidraget till folkbildningen.
Under dessa fyra år har sammanlagt ungefär 500 000 arbetslösa deltagit i olika studier, biståndsprojekt, kulturverksamhet m.m. Studierna har genom- förts i studiecirkelform och varit olika långa, ibland terminsvis. Prioriterade ämnen har varit samhällskunskap, engelska, svenska, matematik och data- kunskap. Studier i kultur- och estetämnen har också varit omfattande.
De viktigaste målgrupperna har varit korttidsutbildade. Under det senaste året har studieförbunden i enlighet med Folkbildningsrådets fördelningsbeslut prioriterat insatser för att underlätta invandrares integration i svenska samhället. Speciella insatser har därför gjorts i Stockholm, Göteborg, Malmö och Botkyrka.
Caféer och träfflokaler som startats under den här fyraårsperioden har haft stor betydelse i verksamheten för att nå de arbetslösa. Många kommuner och arbetsförmedlingar har ställt upp med resurser för att tillsammans med studieförbundsavdelningar, fackföreningar och andra organisationer infor- mera och stimulera de arbetslösa till ett meningsfullare liv och att använda tiden till att höja sin kompetens. Många arbetslösa har på detta sätt börjat tänka på att fortsätta med gymnasie- och högskolestudier.
Den stora utbildningssatsning som nu görs med Kunskapslyftet ligger helt i linje med det arbetssätt som studieförbunden arbetat med under de fyra år som det särskilda bidraget till arbetsmarknadsanpassad utbildning funnits. Den erfarenhet och kunskap som samlats hos studieförbunden i form av uppsökeri och framtagande av personliga utbildningsplaner kommer väl till pass i det fortsatta arbetet med Kunskapslyftet.
Det särskilda bidraget för arbetsmarknadsutbildning till folkbildningen kommer att upphöra vid årsskiftet 1996/97. Medlen under ordinarie anslag är inte tillräckliga för att upprätthålla studieförbundens verksamhet för arbetslösa fram till 1/7 1997, då den särskilda vuxenutbildningssatsningen inleds.
För att inte tappa de resurser som finns i studieförbunden, deras kunskap och erfarenhet, vill vi föreslå att 45 miljoner av medlen, som har avsatts till Kunskapslyftet, kan fördelas till studieförbunden för verksamheten under våren 1997. Detta för att kunna fortsätta verksamheten bland arbetslösa utan uppehåll.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medel till studieförbunden.
Stockholm den 7 oktober 1996
Berit Oscarsson (s) Nils T Svensson (s)