De flesta av våra lärare är kvinnor. Ju yngre barn som skall undervisas desto större andel kvinnor. En jämnare fördelning vore önskvärd, som förebilder ur elevperspektiv, men också ur arbetsmiljösynpunkt. Kvinnor och män tillför olika perspektiv på arbetet i skolan. För närvarande görs ingenting av varaktig betydelse för att rekrytera män till lärarutbildningarna. I dessa tider av stor arbetslöshet tycker vi att möjligheterna att väcka intresse för läraryrket hos män måste tas tillvara. De arbetsmarknadsåtgärder som närmast kommer ifråga är arbetslivsutveckling (ALU) och arbetsplatsintroduktion (API).
Det kan många gånger vara så att den enda kontakt man haft med skolan är ens egen skoltid. Den upplevelsen kan ha en negativ inverkan på yrkesvalet, men mycket har hänt ute i skolorna. Ett nytt möte med skolvärlden, nya arbetssätt, nya lärarkontakter, nya miljöer kan göra att fler förstår att läraryrket är ett av de intressantaste och mest stimulerande yrken man kan ha.
En möjlig förklaring till att män inte väljer läraryrket kan också vara att det ofta förknippas med omsorg och kvinnlig ordentlighet. En attitydförändring behövs och kan bäst uppnås om man själv kan få en egen erfarenhet på arbetsplatsen.
På arbetsförmedlingarna förekommer idag s k brytprojekt, stimulans för att göra ett nytt yrkesval inom ett område som traditionellt är mer könsbundet. Till dessa projekt lämnar regeringen särskilda pengar. De arbetslösa får en introduktion, gör studiebesök och erbjuds praktikplatser. Dessa projekt gäller för det mesta kvinnor. Ett utmärkt sådant projekt vore att vända sig enbart till män och få dem intresserade av barnomsorg och skola.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att de särskilda medel som ges till AMS för s.k. brytprojekt i ökad utsträckning skall riktas mot män i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 6 oktober 1996
Siri Dannaeus (fp) Margitta Edgren (fp)