Det är viktigt att lära känna olika länder och kulturer. Det ger en ökad förståelse för olika levnadssätt, vilket Sverige har nytta av både i det korta som långa perspektivet.
Att efter sin personliga förmåga göra en bestående insats för ett mera solidariskt levnadssätt mellan oss alla på jorden.
Det skulle för många människor vara en fantastisk möjlighet att få vara med och skapa en bättre värld, speciellt för unga personer skulle detta kunna kännas otroligt viktigt.
Verksamheten kan ske inom sjuk- och hälsovård, yrkesskola, jordbruks- utbyggnad, vattenprojekt, energiområdet, olika byggnationer, ekologisk odling, bykooperativuppbyggnad osv.
Det enda som begränsar vad som behöver göras är vår egen inlevelse, fantasi och visioner om en bättre värld tillsammans.
Världens befolkningsutveckling de kommande åren kommer att kräva att i- länderna tar ett större ansvar och visar solidaritet med utvecklingsländerna. Det är inte alltid storleken på biståndet som avgör huruvida vi gör bra insatser eller ej. Det har en stor betydelse, men hjälpen på plats och ställe innebär också väldigt mycket. Kontakter mellan människor arbetande sida vid sida ger oftast livslång kontakt och förståelse dem emellan.
På lämpligt sätt skulle man kunna få en grundutbildning i Sverige och lära sig arbeta i grupp. Detta system finns och kan förmodligen vidareutvecklas att omfatta större grupper och speciella inriktningar på olika länder. I vårt närområde finns behoven likaväl som i övriga världen. Det är viktigt att få djupgående information om olika länder, levnadssätt, kultur, sedvänjor, hjälpbehov, inriktning, planering av uppdraget, förutsättningar, genom- förandefas, m.m.
Etablerade ungdomsorganisationer skulle kunna erbjudas dessa projekt i syfte att få igång ett fredskårs- och volontärarbete. Dessa organisationer har ofta mycket bra internationella kontakter och dessa kontakter gemensamt med Sveriges utgör en bra plattform. Vidare är det viktigt att utnyttja kontakter med motsvarande organisationer i utvecklingsländerna.
Utbildningar-förberedelser genomföres i samhällets regi eller genom samhällets överinseende.
Deltagarna skall lära sig ett eget ansvar för planläggning och genom- förande under sakkunnig ledning.
Många, både arbetslösa och andra ungdomar skulle på detta sätt få en verklig nystart och uppleva en meningsfullhet. Allt byggt på en frivillig och uppriktig strävan att få göra en insats för andra.
Det borde vara möjligt att inom arbetsmarknadsområdets budgetramar bedriva denna verksamhet regionalt och lokalt. Diskussioner förs allmänt om ett friår. Detta skulle kunna vara ett sådant inslag.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om volontär- och fredskårsarbete.
Stockholm den 3 oktober 1996
Siw Wittgren-Ahl (s) Marie Granlund (s)