Många människor i gränstrakterna mellan Sverige och Norge bor i ett land men arbetar i ett annat. Gränsen ses av dessa människor som en administrativ gräns. Förbindelsen mellan norrmän och svenskar är i många fall både vardaglig och naturlig. Trots att det nordiska samarbetet varat länge är det inte problemfritt att arbeta eller bo i Sverige för en norrman eller tvärtom.
En norsk medborgare som arbetar i Sverige och blir arbetslös måste få ett speciellt formulär (E-301), som styrker att personen i fråga arbetat i Sverige, ifyllt av a-kassan i Sverige, för att sedan lämna in detta till den norska a- kassan/myndigheten. Problemet är att den svenska kassan kräver att norr- mannen skall ha varit medlem i den svenska a-kassan, om inte, fyller a- kassan inte i formuläret och norrmannen får inte ut någon arbetslöshets- ersättning i Norge. Endast ett fåtal norrmän är medlemmar både i den norska och den svenska a-kassan.
Ett annat problem är ersättningen för icke gränspendlare. En person som är bosatt i Fredrikstad (inte gränskommun) och arbetar i Strömstad medges inte avdrag för resor till och från arbetet, inte heller avdrag för räntor eller avdrag för pensionsförsäkringspremier. Reglerna gäller givetvis även vid boende i Strömstad och arbete i Fredrikstad.
A-kassa, reseavdrag, ränteavdrag vid boende och avdrag för pensions- försäkringspremier är några exempel på svårigheter som kan drabba gräns- boende i Sverige och Norge. När det nu blir alltmer vanligt att man arbetar i ett gränsland och bor i ett annat måste dessa problem lösas snarast på ett för de i gränstrakterna boende bättre sätt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa förutsättningar för en gemensam nordisk arbetsmarknad.
Stockholm den 4 oktober 1996
Kent Olsson (m)
Stig Grauers (m) Inger René (m)