Regeringen har tidigare initierat en försöksverksamhet med lokal samverkan mot arbetslösheten (prop. 1995/96:148), med ambitionen att kunna få ett effektivare och flexiblare resursutnyttjande av offentliga medel.
Alla åtgärder som syftar till att tillvarata det engagemang och de idéer som finns lokalt när det gäller att bekämpa arbetslösheten måste tas tillvara på ett konstruktivt sätt. Det är därför viktigt att kommunernas och de lokala arbets- förmedlingsnämndernas roller stärks och att de ges ökad frihet att, utifrån de nationella arbetsmarknadspolitiksmålen, verka från ett "underifrånper- spektiv". Träffsäkerheten för de åtgärder som tas fram förväntas öka då de planeras utifrån kännedomen om den lokala arbetsmarknadens behov och utvecklingspotential, såväl utifrån enskilda arbetssökandes som gruppers förutsättningar.
Det är därför glädjande att så många kommuner har visat intresse för att delta i försöksverksamheten och lämnat förslag på modeller för hur man tänkt sig att kunna ta ett större ansvar för och ha en mera aktiv roll i arbetsmarknadspolitiken.
Arbetsmarknadspolitiken. Mycken kreativitet och stort engagemang har mobiliserats, och stora förväntningar har väckts på de nya möjligheter att förverkliga konkreta åtgärder, som man tyckt sig se. Efterhand som dialogen mellan berörda aktörer på lokal, regional och nationell nivå pågår kommer dock signaler som är mera kritiska till vad som i praktiken går att uppnå.
Inslagen av regel- och detaljstyrning har upplevts som så starkt att det uppstått tvekan från vissa kommuners håll om att ingå i försöksverksamheten.
En ökad decentralisering och ett flexiblare användande av arbets- marknadspolitiska åtgärder kräver ett regelverk som mera har karaktären av målstyrning än regel- och detaljstyrning.
En utredning bör därför tillsättas med uppgift att se över vilka förändringar som behöver vidtas i nuvarande lagstiftning och regelverk i syfte att förbättra förutsättningarna för kommunerna att tillsammans med arbetsförmedlings- nämnderna kunna få en mera aktiv och direkt deltagande roll för lokala arbetsmarknadsåtgärder. Det innebär att se över och undanröja eventuella hinder i nuvarande regelverk och organisation som försvårar för en decentralisering av ansvar och befogenheter.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av regelverket för arbetsmarknadspolitiken.
Stockholm den 4 oktober 1996
Torgny Danielsson (s)
Lisbeth Staaf-Igelström (s) Bo Finnkvist (s) Jarl Lander (s) Ann-Kristine Johansson (s)