Människors möjligheter att engagera sig politiskt inskränks ganska påtagligt i och med att politiska förtroendeuppdrag av någon anledning inte är a-kassegrundande, vilket innebär att människor och speciellt då yngre kanske tvekar att ta på sig ett politiskt förtroendeuppdrag på grund av de villkor som finns idag. Vad får vi för politiker och vad får vi för politik om man utestänger ett antal människor från att kunna engagera sig i och med att uppdragen inte är a- kassegrundande?
I debatten handlar det ofta och mycket om heltidspolitiker. Men landet består av otroligt många fritidspolitiker med ett enormt engagemang. Och det är där detta problem blir mer påtagligt.
Det är enligt oss en rättvise- och delvis också en klassfråga som man bör ta på ett större allvar än vad som tidigare gjorts. Vi måste ge alla människor möjligheten att kunna engagera sig politiskt. I stället för att försvåra människors möjligheter till engagemang borde vi självklart i stället försöka underlätta den möjligheten. Viljan hos människor finns, det är vi övertygade om.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att politiska förtroendeuppdrag bör vara a-kassegrundande.
Stockholm den 1 oktober 1996
Helena Frisk (s) Ann-Kristine Johansson (s)