Lönebidrag till arbetshandikappade
Lönebidraget är ett mycket viktigt instrument för att funktionshindrade skall kunna komma ut på arbetsmarknaden. Med dagens situation på arbetsmarknaden är det näst intill omöjligt för en arbetshandikappad att få ett jobb, vilket de helst av allt vill ha.
Det är också viktigt att värna om den arbetsmarknad som skapas av handikapp- och andra ideella organisationer. Tyvärr har många av dessa organisationer ingen egen ekonomi för att betala någon större del av de lönebidragsanställdas löner. Det är bra med flexibla lönebidrag under förutsättning att de verkligen kan utgå upp till 100 %. Vid bedömningen av procentsats borde hänsyn också tagas till organisationens betalningsförmåga.
Sociala konsekvenser
Handikappade människor har rätt till arbete, arbetsgemenskap och kvalitet i livet som alla andra. Lönebidraget har här varit en stor hjälp under lång tid. Nu minskar såväl bidragsnivå som antalet lönebidragsanställningar. Konsekvenserna av detta blir en utslagning inom den grupp som har den allra svagaste ställningen på arbetsmarknaden.
Eftersom funktionshindrade personer som förlorar sina lönebidrags- anställningar endast undantagsvis har möjlighet att få anställning på den öppna arbetsmarknaden bidrar alltså detta till utslagning.
Eftersom kostnaden sannolikt kommer att flyttas över till andra poster, förtidspension eller socialbidrag, handlar det alltså inte enbart om försörjningen.
Lönebidraget är således väldigt viktigt för många funktionshindrade. Det är också ett viktigt arbetsmarknadspolitiskt instrument för att skapa så många arbeten som möjligt. Detta är uppmärksammat och en utredning, LOSAM- utredningen, är tillsatt med Nils-Olof Gustavsson som enmansutredare. Direktiven till utredaren var omfattande. Därför har utredaren begärt att den tillfälliga lösning som råder under hösten 1996 skall få bestå även under 1997. Utredaren räknar med att kunna lägga fram ett genomarbetat förslag till årsskiftet. Detta behöver då remissbehandlas och få möjlighet att börja fungera i lugn och ro. Vi förutsätter att utredningen kommer att vara klar i så god tid att inte nytt kaos uppstår runt lönebidragen. Om detta inte är möjligt bör en förlängning av perioden övervägas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som anförts om att en förlängning av den tillfälliga lösningen övervägs om motionens villkor inte uppfylls.
Stockholm den 2 oktober 1996
Mariann Ytterberg (s) Bo Nilsson (s)
Gotab, Stockholm 1996