Lagstiftningen i Sverige bör utgå från att alla människor i vårt land skall behandlas och bemötas helt utan hänsyn till ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung eller trosbekännelse och det skall vara självklart att föreskriva att en arbetsgivare över huvud taget ej får avfärda anställning av tilltänkta eller redan anställda på grund av etniska faktorer.
Om en arbetsgivare kan beslås med att alls ta etniska hänsyn eller avfärdar individer på grund av etniska faktorer skall det följaktligen kunna leda till påföljd och skall också göra det. Detta skall vara lagstiftningens utgångspunkt i arbetslivet vad gäller invandrare eller andra.
Beviskraven får inte vara så höga att de i praktiken blir omöjliga eller mycket svåra att uppfylla. Om arbetssökande eller redan anställd kan ge något underlag för sitt påstående om etnisk hänsyn eller etniska faktorer skall uttryckligen bevisbördan övergå till arbetsgivare/anställare, som har att bevisa att sådana hänsyn eller etniska faktorer ej förekommit.
Det skall inte krävas att den etniska faktorn varit i någon mening avgörande, det skall räcka att etnisk hänsyn alls tagits. Det skall kunna leda till påföljd om en ansökan bortsorteras därför att den sökande har ett utländskt för- eller efternamn.
Vad avser påföljd för överträdelse kan olika möjligheter finnas. Dessa bör vara beroende av situationen, bl.a. bör skadestånd av olika slag och straff kunna övervägas. Kriminalisering bör nu alltså övervägas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om bättre lagstiftning mot etnisk diskriminering i arbetslivet i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 2 oktober 1996
Juan Fonseca (s)