Aktivitetscentra för arbetssökande är en form av direkt hjälp till arbetssökande medlemmar. TCO och förbunden har varit med och startat cirka hundra aktivitetscentra för arbetssökande tjänstemän runt om i landet, ofta i samarbete med LO, TBV, kommuner och länsarbetsnämnder. TCO för en diskussion om mål och riktlinjer som tar sikte på att förstärka den konstruktiva och framåtsyftande inriktningen vid TCO:s aktivitetscentra för arbetssökande. Arbetssökande tjänstemän vill ha verksamheter där de kan vara aktiva för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden och hitta ett nytt arbete.
Diskrimineringen motverkas genom att kompetensen hos högt kvalificerade invandrare bland tjänstemän tas till vara. Det skulle ligga i alla berördas intresse att statsmakterna bidrog ytterligare till att vidareutveckla organisation och resurser för aktivitetscentra. Såväl de arbetssökande som Arbetsmark- nadsverket, arbetsgivarna och staten skulle tjäna på en väl utvecklad facklig verksamhet för arbetssökande. De arbetssökande skulle lättare hitta lämpliga arbeten. Arbetsmarknadsverket skulle få avlastning, arbetsgivarna skulle lättare få tag på arbetskraft och staten skulle få en arbetsmarknad som fungerade bättre. Rent konkret skulle stödet kunna gälla t.ex.:
Anställda projektledare. En av de tydligaste erfarenheterna av en utvärdering som TCO gjorde 1994 är att det behöver finnas anställda projekt- ledare vid aktivitetscentra för arbetssökande. Nu bygger verksamheterna i alltför hög grad på ett pussel av arbetsmarknadspolitiska åtgärder t.ex. ALU. Även tidsbegränsat anställda projektledare skulle vara en stor förbättring mot dagsläget.
Uppsökande verksamhet. TCO:s erfarenheter pekar entydigt på fördelar- na med uppsökande verksamhet. Vissa arbetssökande är många gånger svåra att nå på andra sätt.
Kompetensutveckling. Vid aktivitetscentra för arbetssökande arrangeras ofta olika utbildningar. TBV och Eductus har ett stort utbud av intressanta kurser för arbetssökande tjänstemän, t.ex. jobbsökarutbildning, språkkurser, ADB-kurser etc. Arbetssökande formar också själva sin utbildning med hjälp av TCO-materialen Av egen kraft och Kraft till max. AMS skulle mera målinriktat kunna gå in för att upphandla arbetsmarknadsutbildning som äger rum på aktivitetscentra för arbetssökande.
Kvalificerad platssökning. I lågkonjunkturer krävs det ett aktivt arbete för att hitta de lediga jobben och presentera sig själv som arbetssökande. De flesta aktivitetscentra riktar sig därför direkt till arbetsgivare och marknads- förande arbetssökande tjänstemän, t.ex. med nyhetsbrev av olika slag eller med direktkontakter. Dessa omvända platsannonser skulle kunna uppmuntras med hjälp av ett särskilt stöd, ett marknadsföringsstöd.
Kontorsutrustning. Aktivitetscentra skulle kunna utveckla sin verksamhet ytterligare med bättre tillgång på kontorstekniska hjälpmedel.
Platsautomat. I några fall finns arbetsförmedlingens platsautomat på aktivitetscentra för arbetssökande tjänstemän. Det vore en fördel om fler aktivitetscentra kunde erbjuda denna service.
BAKGRUND: Rekordhög arbetslöshet bland tjänstemän
I genomsnitt under 1994 var 5 procent av medlemmarna i tjänstemanna- kassorna arbetslösa. Det var mer än fyra gånger så högt som det tidigare rekordet på 1,2 procent från 1980-talet. TCO har kallat detta "Den nya arbetslösheten". Därmed avses en arbetslöshet som drabbar alla _ även högt kvalificerade tjänstemän. Samtidigt är belastningen på den offentliga förmedlingen mycket hög, vilket innebär att det både behövs mer av den gamla service och komplettering med ny.
Krisen i kontorsbranschen är lika allvarlig som den inom byggbranschen. Det är ett sätt att beskriva hur en stor grupp av TCO:s medlemmar drabbats av en pågående strukturomvandling som fick extra fart genom den ekonomiska depression i början av 1990-talet. En del av problemet är att det inte rör sig om någon tydlig bransch eller yrkesgrupp som lätt fångas in av statistiken. Problemet maskeras av att det är spritt över mänga olika arbets- platser i olika sektorer. Totalt minskade antalet sysselsatta i kontorsyrken med mellan 70 000 och 80 000 personer mellan 1990 och 1995.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till aktivitetscentrum för arbetssökande genom omfördelning av resurser.
Stockholm den 3 oktober 1996
Ingrid Andersson (s) Tone Tingsgård (s)