Under åren har Folkpartiet medverkat till att modernisera utbildningsväsendet och att utöka det på alla nivåer genom att med ökad kvalitet göra det tillgängligt för flera människor. Skälen är väl kända. En modern tid måste ha ett modernt utbildningsväsende som använder sig av alla människors förmågor.
Liberal utbildnings- och bildningssyn
Utbildningsväsendet möter människor i perioder av livet där de fortfarande är öppna och påverkbara i vid mening. Goda kunskaper förmedlade genom kompetenta och vidsynta lärare är grundbulten. Lärarna och ledarna är modeller för vuxenlivet. De skall utöver kunskaper av bästa kvalitet förmedla attityder och värderingar som gör elever och studenter till ansvarstagande medborgare. Utbildningsväsendet skall ge förutsättningar för att unga människor utvecklar en humanistisk människosyn, civilkurage och en vilja till globalt deltagande.
Ett samhälle som skall fungera bra för alla sina medborgare i tider av snabb teknisk utveckling ställer successivt nya krav. Samhället genomgår en process där yrken försvinner och ersätts av nya funktioner, och kunskapsinnehållet både i varor och tjänster ökar. När kunskapsmassan växer blir viljan och lusten hos medborgarna att lära mera än viktigare liksom förmågan att sovra i informationsmassan med en sund skepsis.
Vi människor lär inom olika utbildningar men också av livet, i kontakt med andra människor och i andra länder på många olika sätt. Detta är en utgångspunkt och insikt som måste prägla all undervisning på alla nivåer inom utbildningsväsendet. Det förutsätter gedigna kunskaper och erfarenheter men också bildning och vidsynthet hos dem som skall vara förmedlare av kunskaperna.
Livslångt lärande
Folkpartiet anser inte att utbildningssystemet är färdigbyggt eller har nått sin optimala funktion för de uppgifter det har. Det måste ständigt förändras och anpassas till de krav som framtiden ställer. Vuxenutbildningar som skall bidra till ett livslångt lärande måste vara utmanande, autentiska och relevanta för vuxna människor.
Utbildningsväsendets förvaltare, rektorer, lärare, elever och föräldrar, måste ha rimligt långsiktiga och förutsebara spelregler. Om de inte har det, går alltför mycket energi åt till att hantera den oro och det motstånd som ryckigheten föder inom systemet. Risken är att kvalitet får vika för kvantitet vilket i sin tur påverkar de studerandes behållning av sin utbildning.
Utbildningsväsendet får inte vara ett dragspel
Folkpartiet anser att socialdemokraterna hanterar folkhögskola, komvux och högskola ryckigt och använder dem som dragspel för att manövrera arbetslösheten. Utbildning får inte användas som verktyg för "politiska utspel" i syfte att kortsiktigt kapa de synliga topparna av arbetslösheten. Arbetslösa människor bör behandlas med respekt och i det ingår att de får samma kvalitet på en utbildning som icke arbetslösa.
Utbildningssystemet skall byggas ut för att motsvara de krav som framtiden ställer, det är vi överens om. Det bör inte ske genom att termin för termin ändra spelreglerna vad gäller anslag, platser och studiefinansiering.
Folkhögskolorna
Tydligaste dragspelet i denna proposition är folkhögskolorna.
De fick för ett år sedan medel motsvarande ca 10 000 platser för att ge arbetslösa utbildning. De har lyckats att rekrytera lärare, elever och i vissa fall nya lokaler. Nu skall de med kort varsel dra ner sin verksamhet till motsvarande 6 000 platser till hösten 1996. Vad sker med alla de elever som bara får halva sin utbildning, med alla de lärare som rekryterades och framför allt med alla de arbetslösa som hoppats på en folkhögskoleplats hösten 1996?
Folkpartiet anser
- att medel motsvarande det tidigare antalet platser (ca 10 000) skall tillföras folkhögskolorna även hösten 1996. I god tid före 1997/98 bör anges hur en successiv förändring skall ske av dessa extra insatser när arbetslösheten inte längre är motiv till insatserna. - - att bidraget per elevvecka kan minskas till 1 000 kr. Det är samma summa som utgår i statsbidrag för den reguljära verksamhetens elevveckor. Vi är medvetna om att landstingen inte ger bidrag på samma sätt men utgår ifrån ett marginalkostnadsresonemang. - - att antalet veckor/elev inte bör sänkas. Det handlar om studiekvalitet. De som söker till folkhögskolor har ofta extra behov av en rimlig studietakt. De har inte så sällan misslyckats i andra utbildningsformer och har därigenom dåligt självförtroende. Det tar tid att bygga upp en människas självförtroende vilket är nödvändigt om studierna skall lyckas fullt ut. - - att Folkbildningsrådet bör ta på sig uppgiften att differentiera bidragen utifrån karaktären på de utbildningar som ges inom de olika folkhögskolorna. De utbildningar som kräver allmän behörighet eller högre krav på de sökande har troligtvis lägre kostnader än till exempel allmän linje. - Kvalificerad eftergymnasial yrkesutbildning
Professor Åke Andersson har i sin forskning följt arbets- och yrkesliv under många år. Han har visat på ett ökande gap mellan förändringar i arbetsmarknaden och därmed krav på utbildning och faktiska utbildningar. Hans siffror ger en bild av hur viktig en allmän kompetenshöjning för alla medborgare är, inte minst för att få ett jobb.
Han har sorterat ca 280 yrken utifrån tre dimensioner över tiden. 1970 fanns 42 % av dessa 280 yrken inom varuproduktionen, detta minskar till 10 % år 2010.
Tabell
(från lantbruk till industri)
Samtidigt har han uppskattat kunskapskraven för de 280 yrkena i samma tre dimensioner. De yrken som minskar kraftigt eller försvinner är de som inte kräver eftergymnasial utbildning.
Tabell
Regeringen skriver i propositionen att försök med kvalificerad eftergymnasial yrkesutbildning skall inledas under hösten 1996.
Folkpartiet instämmer i att något måste göras för att närma yrkeslivets förändring och krav med de utbildningar som finns och kommer att finnas i framtiden.
Den svåra frågan är, var hör en kvalificerad yrkesutbildning hemma rent organisatoriskt, i högskolan eller som påbyggnad på en treårig gymnasieutbildning? Svaret är troligen i båda eftersom arbetslivets krav är så olika.
Den pågående remissomgången om yrkeshögskola bör kunna ge vägled- ning liksom utvärderingen av gymnasiereformen.
Vi vet att när den fyraåriga tekniska gymnasieutbildningen togs bort och ersattes av tvåårig ingenjörsutbildning inom högskolan, blev många tekniskt intresserade elever lämnade i sticket. De var motiverade till fyra år i gymnasiet (eftersom de fick en yrkesutbildning och jobb) men inte till att börja en högskoleutbildning. På längre sikt var linjen en inträdesport till högskoleutbildning. Efter några år i arbetslivet var de motiverade att läsa vidare till högskoleingenjör eller civilingenjör.
På 80-talet kom ca 9 000 gymnasieingenjörer ut varje år till arbetsmarknaden. När det fjärde året fasades ut var det meningen att de tvååriga ingenjörsutbildningarna skulle ta över.
Tyvärr har genomströmningen på de tvååriga högskoleutbildningarna varit mycket dålig. Glädjande nog har de senaste antagningarna haft större antal sökande. I en prognos förra året räknade SCB ut att examinationen kommer att ligga under 3 000 per år fram till sekelskiftet. Detta gör att det saknas tusentals tekniker med kortare teknisk utbildning. På grund av oklar status för påbyggnadsutbildningarna har kommunerna dragit ner denna form både inom gymnasieskolan och komvux.
Specialregeln i skollagen om påbyggnadsutbildningar inom gymnasie- skolan försvinner i juli 1996, därefter skall gymnasieskolan inte ha påbygg- nadsutbildningar. Då öppnas en möjlighet att stärka statusen och öka antalet platser för att i komvux ge påbyggnadsutbildning med tydlig yrkeskaraktär motsvarande den tidigare fyraåriga tekniska linjen.
Folkpartiet anser
- att innan ställning tas till de begärda 1 700 platserna för försöksverksamhet av kvalificerad eftergymnasial yrkesutbildning bör de utredningar som arbetar presentera sina resultat. Detta bör ges regeringen till känna. - Lärlingsutbildning
För att skapa mångfald och reella valmöjligheter för individerna bör de positiva dragen i det gamla lärlingssystemet tas till vara. Det innebär att öka utbildningens arbetsförlagda tid och minska den skolförlagda. Eleven anställs som lärling med lärlingslön och vanlig semester. Skolan och arbetsplatsen har ett kontrakt för det ömsesidiga åtagandet. Teoridelen/gymnasieskolans kärnämnen läser eleverna inom komvux. Detta är inte APU (arbetsplatsförlagd utbildning) eftersom gymnasiet bygger på elevens egna val och lärlingssystemet utgår från arbetslivets behov.
Den tyska lärlingsutbildningen kan utgöra en förebild men liknande finns också bl a i Svedala, Skåne. På detta sätt tar vi vara på individens resurser på bästa sätt. I stället för att skoltrötta och omotiverade elever med lock och pock dras genom gymnasiet och får livslång aversion mot utbildning, kan de återkomma när de fått insikt och motivation. Det ger också stora möjligheter till positiv samverkan mellan företagare på orten och den gymnasieskolan/vuxenutbildningen. Folkpartiet är övertygat om att det bland dessa lärlingar finns många som efter en genomförd lärlingsutbildning blir goda hantverkare och småföretagare.
Folkpartiet anser
- att olika former av lärlingsutbildningar skall utvecklas som inslag i en strategi för ett livslångt lärande. - Nya jobb och kompetensutveckling med utbildningsvikariat
Utbildningsvikariat - att redan anställd personal ges kompetensutveckling samtidigt som arbetslösa får en chans till vikariat - har varit ett verktyg för att höja kompetensen främst hos den landstings- och primärkommunala personalen. Samtidigt har utbildningsvikariat skapat tillfällen för arbetslösa att få arbetslivserfarenhet av att vikariera/arbeta inom vård och omsorg. Eftersom tillväxt och nya arbeten knappast kommer att erbjudas i offentlig sektor inom överskådlig tid blir insatserna temporära i stället för långsiktiga.
Därför bör, enligt vår uppfattning, utbildningsvikariaten anpassas till den verklighet som råder och resurserna riktas till privat företagsamhet. Om vi tillämpar kompetensmodellen i samverkan med småföretagen kan dels företagen höja sin personalkompetens, dels arbetslösa få erfarenheter och visa att de är en resurs. Detta kan, enligt vår syn, ge småföretagare chansen att både pröva nya idéer och lära känna ny personal - för att våga anställa.
Folkpartiet anser
- att inriktningen av utbildningsvikariaten ska ändras från att vara i huvudsak vikariat inom offentlig verksamhet till att skapa nya jobb inom småföretagandet. - Gymnasiebank
Folkpartiet har under lång tid argumenterat för ett flexibelt gymnasium. Det finns nu alla möjligheter eftersom gymnasiet är kursutformat. I framtiden kommer en gymnasieutbildning att kunna klaras på två år men den kan också genomföras på fyra. Därför är det enligt vårt synsätt fel när treårig studiegång hittills blivit nära nog ett obligatorium i gymnasiet. Det är angeläget att skolorna använder läroplanens möjligheter till flexibilitet fullt ut för att anpassa studiegången efter den enskilda individens förutsättningar och mål. Detta måste gälla såväl studiernas omfattning som deras innehåll.
Individuell utveckling är just individuell. Det som passar den ena eleven är helt fel för den andra. Många ungdomar orkar eller vill inte fortsätta att läsa direkt efter grundskolan. Alltför många hoppar av studierna efter en tid och andra lägger inte hela sin energi på studierna. Det bör finnas tydliga och tillgängliga vägar att fortsätta när lusten att lära återkommer. Våra tankar om en gymnasiebank bör kunna utvecklas för dessa ungdomar. Gymnasiebanken skulle också initiera större samarbete mellan komvux, gymnasieskolan och arbetslivet.
Folkpartiet anser
- att en gymnasiebank ger individuell flexibilitet som kräver samordning av utbildningsväsendet för att ge individer en andra chans i livet, - - att det behövs regionala strategier för att minska utbildningsbarriärerna till förmån för livslångt lärande. -
Naturvetenskapligt basår
För de unga kvinnor och män som efter sin gymnasieutbildning inser att de valde "fel" gymnasielinje finns naturvetenskapligt basår. Det inrättades en gång som tekniskt basår för att öka antalet kvinnor i tekniska utbildningar. Nu har basåret successivt blivit en möjlighet för båda könen vilket är en bra utveckling. Folkpartiet har från det att basåret inrättades hävdat att det skall genomföras i komvux eftersom där finns vana vid och erfarenhet av att genomföra gymnasieutbildning till vuxna. I flera fall köper högskolor basårsstudierna från ortens komvux utifrån den kompetens som där finns. Vi kan inte se någon anledning till att inte finansieringen av basåret skall gå direkt till komvux. Basåret blir dessutom troligen billigare för staten om platserna läggs där direkt. Det skulle också ge djupare samarbete och mera diskussion om ämnen och kravnivåer för en gemensam syn på vad ett basår skall innehålla mellan högskolan och vuxenutbildningen. Vi vidhåller vår uppfattning att något stipendium för dem som gått igenom basåret inte skall delas ut.
Folkpartiet anser
- att samtliga basårsplatser bör inrättas vid komvux med bibehållen garanti för en plats vid en teknisk högskola, - - att stipendium på 10 000 kr inte skall delas ut till dem som genomgått basåret. - Basår med social inriktning för män
Ökningen av antalet kvinnor i tekniska utbildningar kan till betydande del hänföras till introduktionen av tekniskt basår. Eftersom det fortfarande är stor obalans mellan män och kvinnor i en rad andra högskoleutbildningar bör försök initieras med basår även för andra inriktningar med sned könsrekrytering, t ex vissa lärar-, vård- och omsorgsutbildningar. Då Skolverket har möjlighet att omfördela resurser som inte fullt ut kan utnyttjas av gymnasieskola och komvux föreslår vi att beredskap skall finnas för att inrätta ett basår för män med inriktning mot lärar-, vård- och omsorgsutbildning.
Folkpartiet anser
- att Skolverket bör få i uppgift att planera försök med basår med social inriktning för män. - Högskolans expansion
Högskolan används också som dragspel av regeringen.
Folkpartiet delar regeringens uppfattning att högskolan bör utökas så att hälften av varje årskull ungdomar kan få möjligheter att studera vidare. I vår januarimotion 1995 gav vi utförliga motiveringar till att vi förordar en långsiktig men bestående ökning i stället för stora tillfälliga ökningar.
Folkpartiet värnar kvaliteten i högskoleutbildningarna. Vi vill ha bra lärare och bra lokaler med bra utrustning som kan utbilda för morgondagens samhälle. Då måste de spelregler som det politiska samhället ställer upp för verksamheten vara långsiktiga och något så när förutsebara.
Vi upprepar vad vi skrev i januari:
Regeringen saknar en långsiktig strategi för hur en expansion av högskolan skall ske som garanterar att kvaliteten säkerställs. Det bevisas av att en ny högskola i Malmö inte nämndes i propositionen januari 1995. Före julen 1995 beslöt riksdagen att en sådan skall starta och en utredning tillsattes som till mars månad 1996 skall ge förslag om innehåll och organisation. Observera att vi med detta exempel inte har tagit avstånd från en högskola i Malmö, bara tagit den som bevis för regeringens brist på framförhållning och långsiktighet.
Vi har samma invändningar nu som tidigare mot den "puckel" som tillfälliga insatser ger. I propositionen anför regeringen sin avsikt att fortsätta med de tillfälliga insatserna även 1996/97. Folkpartiet anser att platserna borde göras permanenta trots att de då, av ekonomiska skäl, blir färre.
Sommaruniversitet
Det är en bra utbildningsform som passar många studerande med individuella skäl till att söka. Sommarstudier har blivit en succé delvis kanske för att studenter inte kunnat få sommarjobb som tidigare. Oavsett skälen är det en form som Folkpartiet anser skall vara ett permanent inslag i svensk högskola. Vi föreslår att högskolorna får i uppdrag att genomföra sommaruniversitet omfattande 20 000 platser även efter sommaren 1996. För att detta skall vara möjligt bör regeringen återkomma med förslag till finansiering för sommaren 1997 och därefter. Vi tror inte, i motsats till regeringen, att det är möjligt att ålägga högskolorna ett så stort utbildningsuppdrag utan att tillföra mera pengar.
Folkpartiet anser
- att sommaruniversitet skall vara ett permanent inslag i högskolan, - - att regeringen bör återkomma i budgetpropositionen med förslag om långsiktig finansiering av sommaruniversitet. - Aspirantutbildning
Den startades som försök för att ge arbetslösa invandrare med akademisk utbildning en möjlighet att komplettera sina kunskaper och ge erfarenheter av svensk arbetsmarknad via praktikplatser. Försöket har haft kort planeringstid vilket har bidragit till en något trög start. Regeringen anvisar nu medel även för hösten 1996 och ämnar återkomma i budgetpropositionen för våren 1997. Folkpartiet tror inte att hösten 1996 och våren 1997 räcker för att få ett grepp över om aspirantutbildning leder till adekvata arbeten. Vi föreslår därför en förlängning av försöksverksamheten.
Folkpartiet anser
- att försöksverksamhet med aspirantutbildning bör fortsätta hela 1997. - Studiefinansieringssystemet
Det pågår en utredning i en parlamentarisk beredning för att samordna olika typer av studiestöd. Riksdagens alla partier är överens om att studiestödet är en snårskog av olika system som den enskilde studeranden knappast kan genomskåda. På sista tiden har det förts fram från fackligt håll att arbetslösa borde kunna få studera med hjälp av a-kassa. Vi har en viss sympati för detta om det ökar den enskildes möjligheter att återgå till arbetslivet. Det är rimligt att den som blivit bortrationaliserad som 40-50-åring får ett generösare stöd än en nybliven student. Ett tilläggsuppdrag bör ges till utredningen för att penetrera om och hur det är genomförbart.
Barntillägget i svux och svuxa
Riksdagen avskaffade barntillägget hösten 1995. Folkpartiet protesterade högljutt och förde tydligt fram våra farhågor om att detta beslut skulle minska antalet studerande. I september 1994 studerade 37 000 med stöd från svuxa (särskilt vuxenstudiestöd). Denna siffra hade sjunkit till 25 000 i september 1995. Bakom denna minskning ligger dels att barntillägget på 1 000 kr/barn togs bort, dels sänkningen av dagpenningen för dem utan a-kassa. Detta gjorde att många vuxna inte längre hade råd att studera utan de måste söka kompletterande socialbidrag. Kommunerna kan då vägra att ge socialbidrag som komplement till svuxa utan hänvisar till studiemedel. Detta i sin tur betyder att den som skall läsa in grundskolenivån hänvisas till att låna pengar, ca 20 000-25 000/termin vilket inte står i rimlig proportioner till studiernas nivå.
Tyvärr har sammantaget våra farhågor besannats.
Stödet har gjort det möjligt att via komvux läsa in grund- och gymnasieskolan. För arbetslösa och/eller ensamförsörjande kvinnor var barntillägget tungan på vågen. När det togs bort kunde de inte fortsätta att studera.
Vi utgår ifrån att utredningen om framtida studiestöd diskuterar frågan och kommer fram till, för Folkpartiet, acceptabla och socialt värdiga lösningar.
Folkpartiet anser
- att det nu visat sig att barntillägget i svux och svuxa varit ett ekonomiskt villkor för många människor för att höja sin kompetens genom vuxenutbildning. Skall livslångt lärande vara annat än en retorisk fras bör utredningen om framtida studiestöd lägga förslag som stärker de ekonomiska villkoren för barnföräldrar för att studera. - - att barntillägget åter bör införas på samma villkor som tidigare i väntan på mera heltäckande förslag om vuxenstuderandes studieekonomi från studiestödsutredningen. - Doktorandtjänster
Folkpartiet har tidigare argumenterat för en ökning av antalet doktorandtjänster. Vi vidhåller denna uppfattning. Regeringen har möjlighet att i forskningspolitiska propositionen till hösten finansiera en ökning med vårt stöd.
Riksdagen accepterade regeringens förslag om att åter införa utbildningsbidrag som en finansiering av doktorsutbildning. Vi är helt emot detta. Det är ett otryggt system för doktoranden och leder till längre studietider. Det ger inte de sociala rättigheter som en tjänst ger. Sverige behöver öka antalet doktorander, och potentialen för en ökning är kvinnor. Det är avgörande för kvinnor när de skall välja doktorandstudier att de har möjligheter att planera och genomföra studierna även om de skaffar barn.
Folkpartiet anser
- att doktorandstudier skall finansieras med doktorandtjänster.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att högskolor tillförs utbildningsuppdrag som innebär att sommaruniversitet blir ett permanent inslag i högre utbildning i Sverige, 2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till finansiering av ca 20 000 platser i sommaruniversitet från sommaren 1997, 3. att riksdagen avslår propositionens förslag om basårsstipendier om 10 000 kr, 4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att samtliga basårsplatser skall förläggas till komvux, 5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om basår med social inriktning för män, 6. att riksdagen beslutar att försöket med aspirantutbildning skall pågå även hösten 1997, 7. att riksdagen beslutar att folkhögskolorna skall tilldelas medel motsvarande 10 000 platser, 8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte sänka antalet veckor per elev i folkhögskolorna,2 9. att riksdagen beslutar att bidraget per elev och vecka i folkhögskolorna skall sänkas till 1 000 kr, 2 10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om differentiering av medel för olika linjer i folkhögskolorna, 2 11. att riksdagen avslår propositionens förslag om 1 700 platser för försöksverksamhet med kvalificerad yrkesutbildning tills vidare.
Stockholm den 6 februari 1996
Margitta Edgren (fp)
Conny Sandholm (fp) Ola Ström (fp)