Inledning
Utbildnings- och kompetensutveckling tillhör de allra viktigaste frågorna i samhället och politiken i dag. Därför har, och kommer även framgent, Moderaterna att driva en konsekvent utbildningspolitik vars ledord är kvalitet, livslångt lärande och valfrihet. Endast genom en sådan politik kan Sveriges position som kunskapsnation befästas och förstärkas.
I belysning av detta finner vi det anmärkningsvärt att regeringen så långt in på löpande budgetår och så nära inpå det datum varifrån ändringarna avses gälla föreslår förändringar av antalet platser inom olika utbildningar. Vissa platser försvinner, andra tillkommer, samtidigt som regeringsföreträdare aviserar förslag om inrättande av ytterligare utbildningsplatser, utan underlag eller närmare preciseringar. Detta förfarande kan knappast kallas långsiktigt. För utbildningsväsendet som helhet är denna "tuta och bromsa"-politik ett stort problem. Dessutom kräver regeringens förslag ytterligare medel i en omfattning som inte kan anses lämpligt i nuvarande statsfinansiella läge. Detta sagt mot bakgrund av svårigheterna att använda resurserna så att eftersträvad kvalitet upprätthålles.
Moderaterna har tidigare redovisat sin syn på utbildningspolitiken (motion 1994/95:Ub901 och 1994/95:Ub906). I dessa motioner framförs ett flertal fullt finansierade förslag på en konsekvent och stabil satsning inom utbildningsområdet.
Emellertid står vi i dag i en situation som är helt annorlunda än vad som kunde ha varit fallit om våra förslag inom detta och andra områden godkänts av riksdagen. Så ligger t.ex. arbetslösheten i Sverige kvar på rekordnivåer trots, eller snarare på grund av, regeringens insatser det gångna året. Genom den av regeringen förda politiken har en stor grupp människor hamnat i en situation som ej hade behövt uppkomma.
Bidrag till viss verksamhet inom det kommunala skolväsendet m.m.
Regeringen anslår medel för 28 000 platser inom komvux för vilka skall gälla samma prioriteringar som hittills, dvs. naturvetenskap, teknik och språk inklusive det s.k. tredje året för dem som endast har en tvåårig gymnasieutbildning. Vidare anslås medel för 3 300 platser för yrkesutbildning inom komvux. Vi avstyrker dessa förslag.
Vi anser att medel för utbildningsinsatser för arbetslösa finns hos Arbets- marknadsverket för köp av platser hos olika utbildningsanordnare. Den korta tid som nu finns att planera utbildning inför hösten och varningssignalerna om ökad arbetslöshet gör det emellertid befogat att anslå medel också inom Utbildningsdepartementets ram för fler utbildningsplatser, vilket även skall kunna användas för utbildning i folkhögskoleregi. Med tanke på de resurser som Arbetsmarknadsverket förfogar över samt den avslutning av denna typ av insatser från årsskiftet som även regeringen planerar föreslår vi emellertid en lägre ram än regeringen. I budgetmotionen återkommer vi till hur dessa frågor skall hanteras mer långsiktigt.
Vidare avvisar vi de föreslagna 4 000 platserna för basårsutbildning inom komvux. Vi anser att basårsutbildningen är en förberedande högskole- utbildning och att ansvaret för denna utbildning rätteligen bör ligga vid högskolor och universitet. Eftersom högskolan ges möjlighet att upphandla platser från andra utbildningsanordnare åstadkoms den "geografiska spridning" regeringen eftersträvar. Likaså avvisar vi återigen det stipendium på 10 000 kronor som ges dem som fullföljt basårsutbildningen.
Vad gäller den kvalificerade eftergymnasiala yrkesutbildningen föreslog vi redan i januari 1995, som en första etapp, 20 000 platser. Regeringens förslag att till hösten inleda en försöksverksamhet om 1 700 platser anser vi vara en alltför blygsam början. Den kompetens en kvalificerad eftergymnasial yrkesutbildning förväntas ge efterfrågas redan i dag på arbetsmarknaden. Dessutom finns en stor lärarkår från den tidigare högre tekniska utbildningen på gymnasiet vars kompetens nu riskerar att försvinna. Vi föreslår därför att det till hösten inrättas minst 4 000 platser inom den kvalificerad eftergymnasiala yrkesutbildningen. Dessa platser bör sedan utökas stegvis under de kommande budgetåren. Kostnaden för en plats inom den kvalificerade eftergymnasiala yrkesutbildningen kan uppskattas till 35 000 kronor varför kostnaden för de föreslagna 4 000 platserna kan sättas till 140 000 000 kronor.
Bidrag till folkbildningen
Vi har tidigare framhållit vikten av att prioritera långsiktiga utbildningspolitiska insatser före kortare kurser och utbildningsinsatser motiverade av arbetsmarknadsskäl. Vi avvisar därför regeringens förslag att folkbildningen skall ges 50 000 000 kronor för särskilda kurser för arbetslösa förlagda till studieförbund och folkhögskolor.
Vad gäller de 108 000 000 kronor som avsatts för särskilda utbildnings- insatser för arbetslösa hänvisar vi till vad vi ovan anfört.
Övriga utgifter inom grundutbildningen
Den socialdemokratiska regeringens vilja att nu öka antalet utbildningsplatser inom den högre utbildningen grundas förhoppningsvis på en ny insikt om den akademiska utbildningens betydelse. Så sent som i budgetpropositionen föreslog samma regering en stor och kännbar nedskärning av såväl medlen för grundutbildning som forskning, vilket vi då avvisade.
Den högre utbildningen måste präglas av långsiktighet och kvalitet. Långsiktigheten uppnås bäst genom tydliga, stabila och generella regler. Vi avvisar därför tanken på att nu mer generellt utöka antalet platser trots den olyckliga neddragningen av anslagen som skedde i januari. Vi gör dock ett undantag för basårs- och aspirantutbildningen. Ungdomar med intresse för naturvetenskap och teknik och invandrare med akademisk utbildning är två grupper för vilka extra insatser är befogade.
Studiehjälp och studiemedel m.m.
Av de av regeringen föreslagna 4 000 basårsplatserna inom komvux var 1 000 platser avsedda för elever under 20 år. Dessa elever kan erhålla studiehjälp. Då vi avvisat dessa platser följer härav att vi även avvisar regeringens förslag om medel för studiehjälp för dessa platser.
Regeringen framhåller även att stipendierna till de elever som fullföljt utbildningen kommer att utbetalas nästa budgetår och säger sig därför vilja återkomma med anvisning av medel i nästa budgetproposition. Då vi generellt avvisar stipendier för genomgången basårsutbildning avvisar vi även detta förslag, som de facto innebär ett "lån" från kommande budgetår.
De i motionen föreslagna förändringarna av antalet platser inom de olika delarna av utbildningsväsendet kommer att leda till följdförändringar i utbetalade studiemedel.
Vuxenstudiestöd m.m.
Vad som ovan sagts om studiemedel gäller även vuxenstudiestödet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag om medel på tilläggsbudgeten under anslaget A 9 Bidrag till viss verksamhet inom det kommunala skolväsendet m.m. avseende 35 300 platser inom komvux samt beslutar att under littera A Skolväsendet anvisa 140 000 000 kr avseende 4 000 platser inom kvalificerad eftergymnasial yrkesutbildning i enlighet med vad som anförts i motionen, 2. att riksdagen beslutar att för utbildningsplatser motiverade av arbetsmarknadsskäl anvisa 300 000 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen, 3. att riksdagen under anslaget B1 Bidrag till folkbildningen avslår regeringens förslag om medel på tilläggsbudget avseende särskilda kurser för arbetslösa förlagda till studieförbund och folkhögskolor samt extra platser inom folkhögskolan i enlighet med vad som anförts i motionen,1 4. att riksdagen avslår regeringens förslag om medel på tilläggsbudget under anslaget C 46 Övriga utgifter inom grundutbildningen m.m. avseende ett flertal olika utbildningssatsningar i enlighet med vad som anförts i motionen, 5. att riksdagen avslår regeringens förslag om medel på tilläggsbudget under anslaget E 3 Studiehjälp m.m. avseende elever under 20 år i basårsutbildning i enlighet med vad som anförts i motionen, 6. att riksdagen avslår regeringens förslag om stipendier för genomgången basårsutbildning i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 6 februari 1996
Beatrice Ask (m)
Rune Rydén (m) Ulf Melin (m) Hans Hjortzberg-Nordlund (m) Tomas Högström (m) Margareta E Nordenvall (m) Ulf Kristersson (m) Chris Heister (m) Per Unckel (m) Birgitta Wistrand (m)