En internationell miljödomstol
Trots att insatser görs överallt i världen för att skapa och upprätthålla en hållbar utveckling, accelererar miljöförstöringen på land, till havs och i luften. Detta tillsammans med ett överutnyttjande av naturresurserna gör att människan närmar sig gränsvärdena för sin överlevnad på jorden, i vissa fall har man redan överskridit dem. Riokonferensen och det lokala Agenda 21-arbetet som konferensen initierat har gjort allt fler människor medvetna om problemen. En världsomspännande global insats för att minska människors belastning på jorden kräver såväl personliga, lokala, nationella som globala beslut.
Miljöpartiet de Gröna anser, att det i vissa klart definierade områden krävs överstatliga beslut. Ett sådant är gränsöverskridande miljöförstöring, som hotar vår gemensamma överlevnad. Två gånger har vi i Sveriges riksdag krävt, att Sverige skulle verka för inrättandet av en internationell miljödomstol, öppen för talerätt för såväl stater som organisationer. Det är av yttersta vikt att inte bara stater får talerätt vid domstolen. Det finns organisationer, vars kunskaper och aktiva arbete haft en avgörande betydelse för att förebygga och lösa miljöproblem.
De internationella domstolar som finns idag är inte tillräckliga och är öppna endast för att lösa tvister mellan stater. En internationell miljödomstol kan bli ett effektivt medel för att tvinga stater, som anslutit sig till domstolen, att följa miljörättsliga förpliktelser. En sådan domstol kan genom de möjligheter den ger vara påtryckare för både akuta och långsiktiga miljöåtgärder. Den kan också hjälpa till att skapa den internationella praxis som saknas på miljörättens område.
Vi föreslår att Sverige inom FN verkar för att en internationell miljödomstol inrättas, som är öppen för alla nationer och andra berörda parter.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall verka för en internationell miljödomstol där såväl länder som organisationer har talerätt.
Stockholm den 14 november 1995
Bodil Francke Ohlsson (mp) Annika Nordgren (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Marianne Samuelsson (mp) Yvonne Ruwaida (mp) Eva Julin (mp)