I skrivelsen redovisar regeringen den svenska FN-politiken inför FN:s 50-årsjubileum, nödvändig huvudinriktning i reformarbetet inom FN samt regeringens syn på FN- medlemskapet och vad Sverige kan tänkas göra för att stärka FN och det globala samarbetet inför 2000-talet. Regeringen betonar kraftfullt FN:s viktiga globala roll som en förutsättning för fred och säkerhet, för en hållbar utveckling, för social rättvisa och ett liv i värdighet för alla människor.
FN har under åren framgångsrikt bidragit till rustningsbegränsningar, avkolonisering, stärkandet av de mänskliga rättigheterna, massvaccinering, flyktinghjälp och fredsbevarande operationer i många olika krisområden. Även folkrättens utveckling kan räknas till FN:s framgångar.
Samtidigt har FN och dess verksamhet utsatts för stark kritik med hän- visning till brist på samordning, svag administration, otillräckliga resurser, kort sagt en påfallande brist på effektivitet. Detta i en situation med global fattigdom, social misär, överbefolkning, flyktingströmmar, miljöförstöring och humanitära katastrofer som kräver multilaterala insatser med FN som en stabil och robust huvudaktör. I detta läge utgör förtroendekrisen ett hot mot FN framförallt för att det leder till vikande finansiella resurser. För att komma tillrätta med denna förtroendekris måste FN anpassas till en ny tid och till nya krav.
Regeringen hänvisar i sin skrivelse till det arbete Sverige medverkat i tillsammans med de övriga nordiska länderna gällande reformering av FN:s administrativa processer och finansiella rutiner. Detta arbete, som involverat och stötts av tre svenska regeringar, har varit framgångsrikt och medfört inte bara konkreta reformresultat utan också öppnat upp för en konstruktiv dialog medlemsstaterna emellan gällande vikten av en solidarisk fördelning avseende tillskjutandet av resurser och finansiellt stöd. Garantin till FN:s framtida framgångar ligger i att fler medlemsstater förstår vikten av att engagera sig på ett lojalt, osjälviskt och uppoffrande sätt.
Glädjande nog är stödet i Sverige för FN och dess verksamhet inte partiskiljande. Vi kristdemokrater upplever det parlamentariska stödet för, och insikten om, att FN är en nödvändighet för framtida fred och säkerhet som en styrka. Vårt aktiva engagemang i FN har sedan FN:s födelse varit en viktig beståndsdel i den svenska utrikespolitiken. I egenskap av stor givare till FN-systemet med dess många humanitära organ har Sverige unika möjligheter till påverkan.
En av FN:s viktigaste framtida uppgifter blir att verka förebyggande och fredsbevarande innan konflikt utbryter dvs övergå från att enbart släcka bränder till att istället tillse att de inte uppkommer. Vi kristdemokrater är övertygade om att den trovärdighet och det förtroende Sverige åtnjuter som stor givare i FN-systemet och som alliansfri nation skapar goda förutsättningar för att inta en mer aktiv roll. Svenska diplomater, som i årtionden skaffat sig erfarenheter och kompetens från olika uppdrag runt om i världen, skulle enligt vår mening på ett mycket förtjänstfullt sätt aktiveras i internationellt utvecklingsarbete med en speciell inriktning på förebyggande verksamhet. Det kan ske genom medlaruppdrag avseende hotande embryon till inbördes konflikter. Det kan vara rådgivning vid uppbyggnad av statliga förvaltningar och rättssystem samt demokratiska institutioner - det sistnämnda i nära samarbete med det nyligen bildade Internationella institutet för demokrati och fria val. Ett antal svenska diplomater med lång erfarenhet av internationella utvecklingsfrågor bör därför enligt vår mening ställas till FN:s och samarbetsländernas förfogande för uppdrag inom ovan angivna områden.
Det som bekymrar oss kristdemokrater, trots de positiva dragen i regeringens skrivelse om FN och dess framtid, samt viljeinriktningen att bibehålla Sveriges fortsatt höga profil, är att regeringen i sin biståndspolitiska proposition 1994/95:100 redovisar en helt annan attityd till ett framtida stöd för FN-organisationen. Skrivningen i biståndspropositionen skiljer sig i några väsentliga avseenden från den nu presenterade skrivelsen. I propositionen skriver regeringen: "Under den kommande treårsperioden förutses dock betydande förändringar. Omprioriteringar genomförs bl a med beaktande av respektive organisationers effektivitet. Sverige fortsätter att vara en av de största bidragsgivarna till FN:s ekonomiska och sociala verksamhet, trots att Sverige möjligen över perioden 1996-98 kan komma att behöva sänka årsbidrag om i genomsnitt 20%".
Denna hotbild skiljer sig i hög grad från de uppmaningar till finansiell allokering till FN som regeringen kräver av andra stater. Att som regeringen gör, hota med framtida tjugoprocentiga neddragningar till FN:s olika utvecklingsorgan, är en mycket tveksam strategi, i synnerhet i tider då FN, trots sin skröplighet, ändå utgör den kanske enda multilaterala institution med brett medlemskap som har möjlighet till global påverkan. FN blir vad dess medlemmar gör det till är en ofta upprepad slogan. Detta måste även fortsättningsvis vara Sveriges ambition och inriktning i FN-arbetet. Sverige bör även efter FN:s 50-årsjubileum och efter redovisningen av Carlsson- kommissionens rapport ha en positiv och generös inställning till FN och dess arbete. Genom en konstruktiv dialog och konkreta reformförslag når vi säkerligen längre än med hotfulla antydningar om kraftiga bidragssänkningar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige aktivt skall driva att FN än mer skall inrikta sitt arbete på att på ett tidigt stadium försöka förebygga konflikter och kriser, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ställa personella resurser till FN:s förfogande för t.ex. medlarinsatser och rådgivning i förebyggande syfte, 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges beredvillighet att även i framtiden generöst bidra till FN:s finansiering, 4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avvisande av regeringens resonemang om eventuella nedskärningar av Sveriges bidrag till FN under 1996-98.
Stockholm den 14 november 1995
Alf Svensson (kds) Inger Davidson (kds) Rose-Marie Frebran (kds) Göran Hägglund (kds) Mats Odell (kds) Ingrid Näslund (kds) Chatrine Pålsson (kds)