Regeringens skrivelse visar på vikten av ett omfattande politiskt samarbete för att säkra medborgarnas behov i ett allt mer internationaliserat Europa. Det gäller inte minst behovet att samverka för att långsiktigt trygga sysselsättning och en god miljö. Det är därför allvarligt att det bland medborgarna, också bland dem som är positiva till Europatanken, finns en utbredd misstro mot institutionernas sätt att fungera.
Oron för onödig byråkrati, oskäliga löner och arvoden samt det utbredda lobbysystemet spelade en stor roll i fjolårets EU-val. Sverige bör i samband med regeringskonferensen ta initiativ till en översyn av EU-byråkratins arbetsformer. I motionen föreslår vi att en översyn av EU:s personalpolitik, lobbysystemet och överdriven reglering kommer till stånd.
EU:s personalpolitik
EU:s personalpolitik har haft som syfte att skapa en egen europeisk identitet och klippa banden till de nationella statsförvaltningarna. Som framgår av det informationsmaterial som utrikesdepartementet tagit fram i samband med att ett tusental svenskar anställs i samband med EU-medlemskapet bygger en anställning i EU i princip på ett livslångt anställningsförhållande.
Åldersreglerna för assistent- och handläggartjänster har utformats så att äldre arbetssökande i praktiken utestängs. Detta är också en av flera faktorer som medverkat till den sneda könsfördelningen inom EU:s institutioner. Formell kunskap om sakförhållanden i olika EU-stater tillmäts tillsammans med språkkunskaper större betydelse än erfarenhet av levnadsförhållanden eller förvaltningsarbete i hemlandet. EU-anställdas förhållandevis höga löner och särskilda pensionsregler bidrar till att rörligheten i personalgrupperna är ringa.
Vi ser en uppenbar risk för att EU:s personalpolitiska regelverk bidrar till att fjärma organisationen från vanliga medborgare i EU:s medlemsstater. Utan ett kreativt inflöde av ny personal och med stora grupper anställda, som i hela sitt yrkesverksamma liv lever i den ganska artificiella miljö som präglar en stor maktorganisation finns det risk att organisationen utvecklas utan tillräcklig insikt i medborgarnas villkor och behov.
Vi menar att regeringskonferensen bör ta initiativ till en översyn och modernisering av EU:s personalpolitik. Denna bör avse löne- och anställningsförmåner för EU:s anställda och förtroendevalda och riktlinjer för anställning, personalomsättning etc. Syftet bör vara att förvaltningsmässig kompetens förenas med erfarenheter från andra verksamheter på nationell nivå och god kontakt med vanliga medborgares verklighet i olika europeiska stater. Systemet med livslånga anställningar som mål för EU:s personalpolitik bör ersättas med personalplaner, som underlättar nyrekrytering och en sund personalomsättning.
Lobbyverksamheten
Den omfattande lobbyverksamheten riktad mot EU- kommissionen och andra EU-organ bidrar till att minska organisationens trovärdighet hos allmänheten. För svenska väljare är tanken att genom uppvaktningar, skrivelser och andra kontakter mot folkvalda och administration påverka beslut inte främmande, men omfattningen och betydelsen hos lobbyverksamheten i Bryssel skapar osäkerhet om besluten faktiskt grundas på objektiv kunskap eller på envetenheten och ekonomin hos lobbyorganisationerna. Problemet förstärks av att många anställda inom kommissionen framhåller lobbyisternas betydelse som kunskapskälla i en organisation som saknar traditionellt remissförfarande. Lobbyismen inom EU skiljer sig också från olika former och kontakt på den nationella nivån genom att det kräver stora ekonomiska resurser och därigenom i praktiken utestänger vanliga medborgare och små enskilda företag och organisationer från påverkan.
Vi tror inte att man vare sig kan eller bör utrota lobbyismen i Bryssel, men menar att det ur demokratisk synpunkt är angeläget att staterna tar initiativ till en översyn av lobbyismens betydelse för olika beslut inom EU och också söker former för att skapa en ökad öppenhet om hur olika lobbyister påverkat ett ställningstagande. En väg kan vara krav på att de kontakter som påverkat ett ärende noteras i anslutning till ärendet. Det finns vidare anledning att se mycket allvarligt på uppgifter om att gåvor och förmåner från lobbyister till förtroendevalda och anställda inom EU förekommer i mer än ringa omfattning. EU-parlamentets oförmåga att ena sig om så elementära krav som registrering av lobbyister och förteckning av gåvor och förmåner över 8.500 kronor visar att det måste ankomma på staterna att ta initiativ till en översyn.
Onödig byråkrati ska motverkas
Det finns många goda skäl till den omfattande floran av direktiv och rekommendationer från ministerråd och kommission; så länge som EU har ett omfattande jordbruksstöd kan det behöva förenas med regler som förhindrar missbruk. Samordning av säkerhets- och andra föreskrifter från nationell till europanivå för att underlätta en fri handel kräver också hyllmeter av viktiga regler. Gemensamt ansvar för miljön kräver sina regelverk på samma sätt som staterna på det arbetsrättsliga området måste upprätta regler som förhindrar rovdrift med arbetskraft.
Ändå finns en uppenbar risk att en organisation, som inte lever under direkt nationell kontroll kan göra reglerandet till ett egenvärde. När det inte finns politiska intressen - miljökonsumentskydd, säkerhet etc - att säkra bör det vara respektive branscher och inte EU som ytterst en politisk organisation som enas om eventuella rekommendationer. Ett exempel kan vara de olycksaliga jordgubbarna, där vi har svårt att se behovet av att EU i stället för branschen själv avgör vad som är prima, ordinära eller extraordinära gubbar. Andra exempel är regelverken för fröförsäljning, där små företag har svårt att leva upp till de krav som de stora företagen drivit igenom. Vi ser en uppenbar risk för att EU-byråkratin genom alltför stor klåfingrighet inte bara blir mindre trovärdig hos allmänheten utan också kan verka hämmande på kreativitet och utveckling av små företag och nya produkter.
Vi vill understryka vikten av att EU genom sina regelverk inte hindrar staterna att gå i spetsen för utveckling av högre miljökrav än de alla nationer orkar med. Risken är annars stor att en minsta gemensam nämnare på miljöområdet blir hämmande för ett aktivt miljöarbete.
Sverige bör därför inför regeringskonferensen driva kraven på översyn av EU:s regleringsnit i syfte att renodla EU:s regelverk till de områden som är nödvändiga för att säkra viktiga medborgarintressen, kontroll av EU:s bidragssystem och en fungerande gemensam marknad. Översynen hör naturligtvis hemma hos flera av EU:s institutioner, bland dem också EU:s revisionsrätt, men vi menar att det vid en av regeringskonferensen initierad översyn är naturligt att denna förenas med medverkan av de olika nationella myndigheterna. Det inkluderar också de nationella revisionskontoren.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige vid EU:s regeringskonferensen 1996 bör ta initiativ till en översyn och modernisering av EU:s personalpolitik, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige vid EU:s regeringskonferensen 1996 bör ta initiativ till riktlinjer för lobbyverksamheten inom EU, 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige vid EU:s regeringskonferensen 1996 bör ta initiativ till en översyn av den omfattande regleringen inom EU.
Stockholm den 25 Januari 1996
Inger Lundberg (s)
Hans Karlsson (s) Maud Björnemalm (s) Håkan Strömberg (s) Helena Frisk (s) Nils-Göran Holmqvist (s)