Inledning
EU spelar en avgörande roll för frihet, fred och välstånd såväl för medlemsländerna som för resten av Europa. Det allt närmare samarbetet under efterkrigstiden har skapat den hittills mest framgångsrika perioden i Europas historia.
Öster om EU rådde tidigare proletariatets diktatur och ett socialistiskt samhällssystem. Central- och Östeuropa befinner sig nu i en svår men nödvändig övergång till demokrati och marknadsekonomi.
Det är svårt att föreställa sig hur Europa skulle se ut om inte ett omfattande och förpliktande samarbete hade etablerats mellan i första hand EU:s medlemsländer men nu i stigande grad också med länderna i Central- och Östeuropa. Förmodligen skulle situationen ha liknat den som rådde under mellankrigstiden, då välmenande men svaga samarbetsinstitutioner inte räckte för att hindra den nationella egoismen. Ekonomiskt och socialt kaos ledde till framväxten av diktatur, förtryck och krig.
Uppgiften att ena hela Europa är vår tids viktigaste uppdrag. Den europeiska unionen måste nu öppnas för de nya demokratier i Central- och Östeuropa som vill delta i samarbetet som fullvärdiga medlemmar. För att det framtida samarbetet skall fungera effektivt är det av största vikt att EU anpassar sina arbetsformer så att det finns utrymme för en effektiv besluts- ordning.
Den europeiska integrationen bygger på lagfäst gemenskap och starka institutioner. Den har visat sig hålla också under besvärliga tider med bakslag och stagnation. Endast en kraftfull union som väl fullgör sina uppgifter är stabil nog att ta emot de nya länder som kan och vill delta i integrationsarbetet.
Detta förutsätter en union som koncentrerar sig på de offentliga uppgifter som bäst utförs på europeisk nivå. Huvuddelen av de uppgifter som det civila samhället inte klarar av sköts dock bäst av nationella eller lokala myndig- heter.
EU:s utveckling och framtida väg
Vägval för Europa
I dag är EU den självklara formen för samarbete i vår del av världen. När svenska folket för lite över ett år sedan gick till folkomröstning om Sverige skulle vara med i EU eller ej, gällde frågan egentligen om Sverige skulle delta i beslutsfattandet eller acceptera ett utanförskap som i realiteten ställer krav på anpassning men inte ger något inflytande.
För statsmännen i huvuddelen av länderna i Central- och Östeuropa är målen klara. De önskar att deras länder snarast fullt ut skall kunna delta i det europeiska samarbetet och bli fullvärdiga parter i beslutsfattandet inom EU.
EU:s framtid
EU:s stora utmaningar
Europasamarbetet står inför en rad viktiga utmaningar.
Att vidga samarbetet till fler länder och därmed säkra frihet, fred och välstånd i hela Europa. Att skapa förutsättningar för en gemensam säkerhetsordning för Europa. Att ge förutsättningar för en uthålligt god tillväxt och därmed låg arbetslöshet och ökat välstånd. Att stödja medlemsländerna i deras kamp mot brott, knark och terrorism. Att tillsamman med medlemsländerna värna miljön.
Det krävs målmedvetenhet och kompromissvilja för att kunna klara dessa stora utmaningar.
Europeiska unionen behöver utvecklas och reformeras både för att möjliggöra medlemskap för länderna i Central- och Östeuropa och för att förbättra och utveckla samarbetet. Detta arbete kan och måste till stor del ske vid sidan av den kommande regeringskonferensen.
Syftet med EU:s regeringskonferens 1996
EU:s regeringskonferens 1996 kan ses som en "grundlagsberedning" som i första hand krävs för att revidera delar av fördragen i syfte att dels få institutionerna att fungera bättre inför den framtida utvidgningen, dels få arbetet inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken samt samarbetet i rättsliga och inrikes frågor att fungera bättre.
Det är således fråga om att ändra fördragstexter, inte bestämma om den konkreta politiken. I vissa fall kan bristen på rättslig grund i EU:s fördrag vara orsak till att EU inte tar vissa slags beslut. Men i många fall finns det redan en fördragsmässig grund - orsaken till att EU inte genomför en viss åtgärd är då helt enkelt att det inte finns någon politisk majoritet för åtgärden.
Regeringskonferensen har således inte till uppgift att vara någon allmän genomgång av hela EU:s framtida verksamhet utan konsekvenserna bör koncentreras på de uppgifter som är nödvändiga för att klara utvidgningen och ett mer välfungerande samarbete.
Viktiga arbetsuppgifter utanför regeringskonferensen
Det finns en rad uppgifter som EU måste lösa under de kommande åren men som inte skall behandlas av regeringskonferensen. Det är viktigt att EU inte tvekar eller väntar med insatser i dessa avseenden.
Arbetet med att stödja blivande medlemsländer i deras anpassning blir allt viktigare. Även om ansvaret och insatserna huvudsakligen ligger hos ansökarländerna, måste EU främja och stödja utvecklingen i dessa länder. Arbetet, som redan har påbörjats bl.a. genom Phare, måste intensifieras. Den inre marknaden behöver fullföljas. De fyra friheterna är ännu inte helt genomförda. Detta är främst en uppgift för det löpande arbetet inom EU. Övergången till den gemensamma valutan kan sägas inledas i början av 1998, då det avgörs vilka länder som uppfyller villkoren för deltagande. Europa behöver en gemensam valuta för stabilitet och tillväxt. Sverige bör snarast möjligt delta i detta viktiga samarbete. Sveriges riksdag beslutar i frågan hösten 1997. Den ekonomiska och monetära unionen är redan beslutad och skall inte behandlas av regeringskonferensen. Den gemensamma jordbrukspolitiken behöver i ökad grad marknadsanpassas, vilket kräver avreglering och nerdragning av subventioner. Det är en uppgift som snarast måste påbörjas inom EU. EU:s regionalpolitik har varit betydelsefull för många svaga regioner. Samtidigt har den inneburit problem i form av hög subventionsnivå, snedvriden konkurrens och därmed undergrävd utvecklingsförmåga. Även reformeringen av regionalpolitiken måste inledas inom ramen för det löpande arbetet. Budgeten för Europeiska unionen är i princip fastlagd till och med år 1999. Uppemot 1,3 procent av medlemsländernas BNP avsätts årligen för de gemensamma utgifterna. Medlemsländerna måste för perioden efter 1999 enas om vilka resurser som skall kanaliseras via EU, inte minst i perspektiv av den reformerade jordbruks- och regionalpolitiken samt av nya medlemmar från Central- och Östeuropa.
Att skapa ett dynamiskt Europa
EU skall präglas av uthålligt god tillväxt baserad på utvecklingskraftiga företag. Endast därigenom kan ett högt välstånd, låg arbetslöshet och goda sociala förhållanden uppnås.
Huvuddelen av villkoren bestäms nationellt. EU har dock viktiga uppgifter genom att organisationen kan främja en dynamisk utveckling i medlems- länderna. En fullt ut genomförd inre marknad och en stabil gemensam valuta är de viktigaste bidragen till detta.
Den gemensamma marknaden ger ett starkare konkurrenstryck, som främjar hög produktivitet och stigande reallöner. Om länderna skapar mera flexibla arbetsmarknader och ökar utbildningsinsatserna, ger det förutsätt- ningar för fler riktiga arbeten.
Den gemensamma marknaden behöver dock fullbordas. Fortfarande finns protektionism och offentliga monopol som ger välfärdsförluster. Trafik, energi och telekommunikationer är exempel på sektorer där den fria kon- kurrensen och den fria etableringsrätten fullt ut måste genomföras. Reglerna för offentlig upphandling behöver skärpas liksom övervakningen av regler- nas efterlevnad.
En gemensam valuta med fast penningvärde, baserad på strikta kriterier för de deltagande ländernas finanspolitik, främjar konkurrens och produktivitet. EU kan därmed bidra till att bryta den för Sveriges befolkning så kännbara sänkningen av relativlönerna genom återkommande deprecieringar av den svenska kronan som har fortgått under ett par decennier. Verklig tillväxt måste baseras på produktivitetsförbättringar.
Erfarenheten från många europeiska länder visar att hög arbetslöshet kan vara bestående även vid relativt god tillväxt. Stela arbetsmarknader försvårar för redan arbetslösa, ungdomar och invandrare att ta sig in på arbets- marknaden. Fackliga organisationer och stel lagstiftning utgör i sådana fall de största hindren.
För Sverige med en arbetsmarknad som idag kännetecknas av låga real- löner (under EU:s genomsnitt) och hög reell arbetslöshet (sannolikt över genomsnittet i EU) är reformer speciellt påkallade. Detta gäller särskilt som den form av social dumpning i form av fortgående sänkta relativlöner som utmärkt Sverige inte längre blir möjlig med en gemensam valuta.
EU bör ha gemensamma höga minimiregler för hälsa, säkerhet och miljö inklusive arbetarskydd. EU skall däremot inte reglera lönebildningen och sådana anställningsvillkor som i realiteten handlar om ersättningens storlek. Sociala transfereringar och socialförsäkringar är ett ansvar för medlems- länderna.
EU har sedan flera år ett program för att främja låg arbetslöshet i medlems- länderna. EU-kommissionens rapport "Tillväxt, konkurrenskraft och arbete" bildar underlag och ställer upp ambitionen att länder med hög arbetslöshet åtminstone skall halvera denna till sekelskiftet. Slutsatserna har konfirmerats av flera toppmöten, särskilt det i Essen i december 1994.
Essenprogrammet anger fem huvudrekommendationer för medlemsländer- nas politik:
tillväxtbefrämjande ekonomisk politik,
sunda statsfinanser,
omfattande och god (yrkes)utbildning,
flexibla arbetsmarknader,
sänkta indirekta lönekostnader (löneskatter).
För Sverige och andra länder med hög arbetslöshet är det särskilt viktigt att fullfölja Essen-riktlinjerna. Den socialdemokratiska regeringens höjning av löneskatterna och återreglering av arbetsmarknaden är dessvärre steg i motsatt riktning.
Övergripande mål vid regeringskonferensen
Den viktigaste frågan för Sverige inför den kommande regeringskonferensen är enligt oss moderater att skapa förutsättningar för att EU med början vid sekelskiftet skall kunna uppta nya medlemsländer. En utvidgning kräver förändringar inom EU, dels sådana som rör fördragen, institutionella frågor, dels vad avser sakpolitiska frågor.
Regeringskonferensen måste resultera i att de institutionella frågorna löses inför utvidgningen. Parallellt med regeringskonferensen och efter det att den slutförts måste sakpolitiska reformer, t.ex. avseende den gemensamma jord- brukspolitiken, genomföras för att utvidgningen skall bli möjlig.
Även om de institutionella frågorna inför utvidgningen är de viktigaste, är det också betydelsefullt att ett antal andra fördragsförändringar genomförs.
Effektivare utrikes- och säkerhetspolitiskt samarbete
EU behöver en bättre fungerande gemensam utrikes- och säkerhetspolitik för att kunna främja frihet och fred i Europa och dess omgivning.
Effektivare inrikes- och rättsligt samarbete
EU-länderna behöver förstärka samarbetet för att kunna bekämpa brott, knark och terrorism och för att gemensamt kunna hantera flykting- och migrationsströmmar till medlemsländerna.
Ökad öppenhet
Det europeiska samarbetets legitimitet behöver stärkas, bl.a. genom att fusk och mygel inom EU:s verksamhet bekämpas. Ett viktigt vapen i denna kamp är allmänheten och pressen. Därför vore ökade insynsrättigheter, av ett slag som har likhet med den svenska offentlighetsprincipen, en värdefull förändring.
Miljöfrågorna
Miljöförstöringen känner inga gränser. Vissa former av miljöproblem kräver därför övernationella insatser för att vara effektiva. EU måste ha de fördragsmässiga grunder som krävs för att kunna värna Europas miljö.
Moderata synpunkter
Samarbetets framtida former
Federalism kontra mellanstatlighet
I debatten om EU:s framtida utveckling förekommer ofta begreppen mellanstatligt och överstatligt, liksom termen federalism. Detta är begrepp med mer eller mindre tydliga statsvetenskapliga definitioner, men i diskussionerna om EU används de som slagträ i debatten.
I grunden är begreppens skenbara tydlighet förledande. Dagens EU kan inte beskrivas som vare sig helt mellanstatligt eller helt överstatligt. EU är ingen federation, men innehåller statsrättsliga element som annars bara finns i federationer.
EU-samarbetet är en kompromiss där de statsrättsliga principerna fått stå tillbaka för praktiska och politiska överväganden. Ingen skulle ha konstruerat EU som det ser ut i dag, om allt hade tillkommit vid ett tillfälle. Men EU har växt fram under mer än 45 år av successiv utveckling.
Även om regeringskonferensen syftar till att förenkla och tydliggöra EU:s strukturer och beslutsformer, är det inte heller inför framtiden ett val mellan två olika modeller. Även framtidens EU måste ha såväl överstatliga som mellanstatliga inslag. I grunden existerar EU därför att ett antal självständiga europeiska länder har beslutat sig för att ingå ett bindande samarbete till ömsesidig nytta.
Takten i samarbetets utveckling
I debatten om EU talas det ofta om variabel geometri, koncentriska ringar, inre kärna och liknande begrepp.
I grunden är det frågan om EU-samarbetet skall vara lika för alla länder eller om en del länder kan gå snabbare fram i vissa avseenden. Att några länder går före är i sig inget konstigt. Alltsedan den europeiska integrationen inleddes har Benelux-länderna haft ett eget samarbete som gått längre på en del områden. Genom Schengen-avtalet har ett antal av EU:s medlemsländer bestämt sig för ett fördjupat samarbete vid sidan av EU:s strukturer.
Den intressanta frågan är om denna typ av fördjupat samarbete skall kunna förekomma inom ramen för EU:s institutioner utan att därmed omfatta alla medlemsländer. Det finns i dag ett exempel på detta: Storbritannien har fått rätt att stå utanför det sociala protokollet. EU:s ministerråd beslutar enligt vanliga regler, men Storbritannien är inte med i beslutsprocessen och binds inte av besluten. Den monetära unionen kommer inte, kan man förvänta sig, att under avsevärd tid omfatta alla medlemsländer, men samarbetet utnyttjar förutom speciella institutioner (ECB - Europeiska Centralbanken) även unionens institutioner (ministerrådet).
Det finns anledning att skilja på några olika slags avvikelser när det gäller samarbete mellan länderna inom EU.
Övergångsvisa skillnader. När ett antal nya länder ansluts till EU är det naturligt att de inte omedelbart kan klara att fullt ut medverka i alla delar av samarbetet. Även för EU:s del kan det vara svårt att snabbt utsträcka samarbetet på alla områden till nya medlemsländer. Dock är det viktigt att övergångsreglerna inte leder till betydande konkurrensskillnader. Vissa länder är föregångare. Även i framtiden kommer det att finnas anledning för vissa länder att fördjupa samarbetet, även om inte unionens alla länder kan eller vill medverka. Om målet är att alla unionens länder senare kan omfattas av samarbetet, bör en sådan fördjupning kunna ske med stöd av unionens institutioner. Detta kan beskrivas med olika termer, koncentriska cirklar eller hård kärna. Slutligen finns möjligheten att samarbetet mellan länderna utvecklas olika på vissa områden utan att målet är att alla länder så småningom skall vara med i samarbetet. Ett sådant samarbete kan på begränsade områden ha fördelar, men bestående skillnader riskerar att bryta ner de samman- hållna beslutsformerna.
Den övergripande målsättningen måste vara att det europeiska samarbetet skall utvidgas och fördjupas på ett så långt möjligt enhetligt sätt inom ramen för EU.
Utvidgning
Regeringskonferensens uppgift
Erbjudandet om medlemskap för de nya demokratierna i Central- och Östeuropa samt Malta och Cypern är den främsta agendasättande faktorn för regeringskonferensen.
Dess viktigaste uppgift blir att anpassa fördragen till de nödvändiga förändringar som ett stort antal nya medlemmar kan medföra för institutioner och beslutsformer.
De viktiga frågorna vad avser jordbrukspolitik, regionalstöd, budgetfrågor m.m. kan och bör hanteras inom ramen för andra beslutsprocesser.
Allmänna krav och villkor för medlemskap
Medlemskap i EU är inte kravlöst. De länder som önskar bli medlemmar måste uppfylla grundläggande krav vad avser:
Mänskliga fri- och rättigheter Fungerande rättsstat Demokrati Marknadsekonomi
Under ännu en tid är det förståeligt att omställningsprocessen i kandidatländerna inte är fullt genomförd. Därför är samarbetet inom ramen för Europaavtalen ett viktigt steg för att hjälpa dessa länder. Innan medlemskap kan bli aktuellt måste dock länderna uppfylla de grundläggande kraven.
För att den inre marknaden skall fungera måste länderna också snabbt klara ett antal, principiellt mindre viktiga men praktiskt betydelsefulla, krav vad avser den fria cirkulationen av varor. Därutöver kommer mer eller mindre långa övergångstider att kunna tillämpas.
EU:s insatser
Huvuddelen av de central- och östeuropeiska länderna har inte längre ett akut behov av bistånd och hjälp. Varken matleveranser eller massiva insatser av västliga experter behövs. I alla länderna har det, om än i växlande omfattning, uppstått en inhemsk kompetens och förmåga att generera egna resurser.
Likväl är stödet från väst mycket viktigt i form av både statliga och privata insatser. Viktiga inslag är kreditgivning till de kommersiella satsningar som nu behövs. Men än viktigare är ökad handel. Europaavtalen innebär i princip frihandel mellan EU och de öst- och centraleuropeiska länderna och är därmed ett mycket stort steg framåt. Men avtalen innehåller begränsningar främst vad avser jordbruksprodukter men även teko- och stålprodukter. Dessa begränsningar är till skada för ländernas utveckling och bör snarast avvecklas.
Processen mot medlemskap
Vid Europeiska rådets möte i Madrid beslutade regeringscheferna att kommissionen skall förbereda förhandlingar med ansökarländerna och att den inledande fasen av förhandlingarna skall påbörjas senast sex månader efter det att regeringskonferensen avslutats. I dokumentet från Madrid framhålls att proceduren skall garantera en likvärdig behandling av alla ansökarländer.
Det är mycket viktigt dels att förhandlingarna inleds i enlighet med löftet, dels att ansökarländerna bedöms utifrån sina egna förutsättningar och inte utifrån geopolitiska teser. Särskilt viktigt från svensk synpunkt är att markera Estlands, Lettlands och Litauens rätt till lika behandling jämfört med övriga länder i Central- och Östeuropa. Utvidgningen bör påbörjas så snabbt att de första länderna som uppfyller villkoren skall kunna bli medlemmar redan år 2000.
Det är dock inte realistiskt att alla ansökarländer kan klara kraven lika snabbt. EU måste vara berett att bevilja medlemskap till de länder som först klarar kraven, och därefter gå vidare med ytterligare länder som senare klarat kraven.
Det är på detta område den svenska regeringen har det största ansvaret. Regeringen måste agera på ett sätt som vinner övriga länders respekt och acceptans för den svenska politiken.
Utrikes- och säkerhetspolitiskt samarbete
Behovet av ett effektivt samarbete för freden
EU:s relationer med omvärlden är ofta framgångsrika i sin strategiska utformning. Det alltmer intensifierade samarbetet och medlemskapsperspektivet för de nya demokratierna i Central- och Östeuropa spelar en viktig roll för att främja uppbyggnaden av demokratiska rättsstater och marknadsekonomi. Även relationerna länderna sinsemellan blir mer stabila och mer ansvarsfulla därför att EU ställer stränga krav på regelverk och uppförande. Kraven på en god behandling av minoriteter liksom en fredlig hantering av gränstvister har också stor stabiliserande effekt.
EU har en viktig uppgift i att främja återuppbyggnad och försoning i krigs- och krisområdena på västra Balkan. Långsiktigt, när ömsesidig respekt har etablerats, demokratiska rättsstater upprättats och marknadsekonomi genom- förts, har även dessa länder rätt att delta i den europeiska integrationen.
Ambitionen att skapa samarbets- och partnerskapsavtal med Ryssland, Ukraina m.fl., liksom tillkomsten av tullunionen med Turkiet och strävan att etablera associationsavtal, brett politiskt samarbete och en frihandelszon med länderna vid Medelhavets södra och östra kust spelar stor roll för utvecklingen mot frihet, fred och demokrati i Europa och dess närhet.
Denna politik bygger på en kombination av åtgärder som dels ligger under andra pelaren (GUSP - den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken) och dels avser handelspolitik m.m. under den första pelaren.
Om EU:s strategiska förmåga är väl utvecklad, så har EU varit mindre framgångsrikt när det gäller att hantera kriser och konflikter.
De bittra erfarenheterna från tiden strax innan de jugoslaviska krigen utbröt visar tydligt hur viktigt det är att EU kan agera samfällt och effektivt. Oenighet och splittring mellan medlemsländerna liksom oförmåga till snabbt och effektivt agerande är ett huvudproblem. Ett alltför ivrigt vaktslående om den nationella suveräniteten kan innebära att EU:s unika möjlighet att främja frihet och fred inte tas till vara. Vi får aldrig glömma att det förpliktande samarbetet skiljer ett civiliserat Europa från de ständiga konflikternas och stridernas Europa.
En av regeringskonferensens viktigaste uppgifter blir därför att se till att den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken blir effektiv för att förhindra nya konflikter i Europa och dess närhet.
Analysorgan
Den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken behöver förstärkas för att bli i ordets verkliga bemärkelse gemensam. En analys- och planeringsenhet bör inrättas för att skapa större kapacitet att hantera politiken i besvärliga situationer. Idag åvilar detta i stor utsträckning ordförandeskapets utrikesdepartement. En gemensam analys- och planeringsenhet medverkar till större kontinuitet och effektivitet samt till att små länder kan få större inflytande jämfört med nuläget.
I regeringens skrivelse framhålls den s.k. early-warning-funktionen. Det är i sig riktigt att det kan behövas en funktion för att påkalla unionens uppmärksamhet på hotande problem i Europa eller dess närhet. Ännu viktigare är dock förmågan att samordna och hantera de politiska reaktionerna från EU och medlemsländerna under en pågående kris.
Beslutsformer inom GUSP
Erfarenheterna från samarbetet inom den andra pelaren (GUSP) är givetvis begränsade. Dock är det uppenbart att kravet på enhällighet i vissa fall kan vara ett problem. Det är allmänt känt att EU:s politik i förhållande till "f.d. jugoslaviska republiken Makedonien" påverkats av kraven på total enhällighet, vilket har minskat EU:s handlingsförmåga och förutsättningar att stärka freden i området. Även i andra fall har kravet på enhällighet försvagat EU:s förmåga att agera.
Ett märkligt exempel är den svenska regeringens motstånd mot att följa uppmaningen från övriga medlemsländer att markera avståndstagande från militärregimen i Nigeria genom att tillfälligt kalla hem ambassadörerna. Den svenska regeringens vägran att från början medverka i markeringen bidrog till att avsevärt försvaga effekten av EU:s agerande.
GUSP bör utformas så att varje medlemslands vitala säkerhetsintressen respekteras.
Beslut om utrikes- och säkerhetspolitik bör normalt fattas genom samför- stånd men det bör i vissa fall vara möjligt att fatta beslut enligt principen konsensus minus en. Den beslutsprincipen gäller för övrigt inom OSSE (f.d. ESK).
Fredsfrämjande insatser
Västeuropeiska unionen bör byggas ut och bli EU:s organ för militära insatser i förebyggande, humanitärt, fredsbevarande och fredsskapande syfte (Petersburgsprinciperna). Sverige kan och bör fullt ut delta i detta arbete. Sådana insatser bör normalt ske i samverkan med FN eller OSSE. I vissa fall bör det dock vara möjligt att agera på EU:s eget mandat. För militära insatser skall nationell beslutsrätt råda, dvs. varje land avgör självt om det skall bidra med militärstyrkor. I Sverige skall också gälla att ingen skall vara förpliktigad i enlighet med värnpliktslagstiftningen att delta i sådana insatser.
För tydlighets skull bör det påpekas att Sverige inte bör ikläda sig den militära alliansförpliktelse som artikel 5 i VEU innebär, vilket med nuvarande VEU-stadga utesluter ett VEU-medlemskap.
Inrikes samarbete och rättsligt samarbete
Samarbetets karaktär
Samarbetet på det rättsliga området och inrikesområdet benämns tredje pelaren. Detta samarbete formaliserades först i och med att Maastrichtfördraget trädde i kraft. Fortfarande är dock samarbetet till allra största delen mellanstatligt till sin karaktär och baserat på konventioner, vilka måste godkännas av respektive medlemslands parlament. Utvecklingen av samarbetet på detta område har hittills gått långsamt, och det är angeläget att samarbetet effektiviseras.
Ett övergripande problem är att kommissionen inte har initiativrätt inom tredje pelaren. Vi anser att det bör övervägas att ge kommissionen förslagsrätt även inom inrikessamarbetet och det rättsliga samarbetet. En sådan rätt innebär inte att samarbetets mellanstatliga karaktär ändras.
Polissamarbete
En effektiv brottsbekämpning byggs i första hand upp genom en förstärkning av samarbetet mellan de existerande nationella rättsvårdande myndigheterna. Därutöver behövs också gemensamma insatser inom EU, som t.ex. inrättandet av Europol, liksom ett effektivt tullsamarbete. Framväxten av det rättsliga samarbetet har hittills gått långsamt. Europolkonventionen är nu färdigförhandlad men har ännu inte trätt i kraft. Det finns dessutom fortfarande en olöst konflikt mellan Storbritannien och de övriga länderna beträffande EG-domstolens roll.
Det är viktigt att det praktiska Europolarbetet snabbt kommer igång och börjar fungera. Ett sådant polissamarbete behövs i försvaret mot den internationella brottsligheten.
Polissamarbetet inom ramen för Europol bygger på informationsutbyte och analys. De operativa polisiära insatserna görs enbart av de nationella polisstyrkorna. I ett längre perspektiv bör övervägas om Europolpersonal, under befäl av nationell polis, även skall kunna medverka i vissa operativa insatser, t.ex. i spaningsarbete mot grov gränsöverskridande brottslighet.
En tydlig avvägning och avgränsning måste ske mellan de rent nationella insatserna, samarbetet mellan de nationella polismyndigheterna samt de direkta EU-insatserna. Närhetsprincipen anger att endast sådana uppgifter som behöver lösas på europeisk nivå skall utföras inom EU:s ram.
När det polisiära samarbetet fördjupas måste särskild vikt läggas vid rättssäkerheten. I detta sammanhang måste noggrann avvägning ske mellan medborgarnas rätt till integritetsskydd och behovet av tvångsåtgärder mot kriminalitet. Därför bör Europols verksamhet bli föremål för demokratisk insyn och kontroll. Europaparlamentet bör involveras i denna uppgift genom dess nyinrättade ombudsmannainstitution. Främst för att tillgodose rättssäkerhetsbehovet bör EG-domstolens kompetens i enlighet med vad flertalet medlemsländer anser utnyttjas inom Europolkonventionen.
Regeringskonferensens syfte är inte att lösa de sakpolitiska frågorna kring det framtida Europolsamarbetet. Men ambitionen måste dock vara att översynen resulterar i fördragsändringar som underlättar ökad effektivitet i inrikessamarbetet och det rättsliga samarbetet, med garanterad rättssäkerhet och demokratisk insyn.
Redan nuvarande lydelse av Maastrichtfördraget möjliggör att minister- rådet "lyfter över" vissa beslut t.ex. vad gäller kampen mot narkotika- missbruk, till första pelaren. Denna möjlighet har ännu ej utnyttjats. Enligt vår uppfattning vore det en fördel om vissa åtgärder mot narkotika fördes över till första pelaren. Härigenom skulle minimiregler beträffande åtgärder mot spridning av narkotika kunna införas inom hela EU. Detta skall dock inte hindra något land från att vidta ytterligare åtgärder mot narkotika.
Samarbete om asyl- och flyktingpolitik
En samordnad flyktingpolitik för att effektivisera mottagandet och fördela bördorna mellan de mottagande länderna måste ges hög prioritet.
Reglerna för de yttre gränserna bör göras enhetliga och kontrollen av dessa effektiviseras. Vi delar regeringens uppfattning att flykting- och asylfrågor i lämpliga delar borde kunna lyftas in i gemenskapsrätten i enlighet med första pelarens beslutsregler. Därigenom kan en rättssäker prövning av asylansökningar säkras i alla medlemsländer, samtidigt som varje land inom ramen för den gemensamma politiken kan ta emot flyktingar.
En grundläggande idé är den fria rörligheten inom hela unionens område, vilken anges redan i Romfördraget men som ännu inte fullt ut har förverkligats.
Sveriges deltagande i Schengensamarbetet är ett steg på vägen mot detta mål. Den 20 december 1995 beslutade exekutivkommittén i Schengen- samarbetet att välkomna EU-medlemmarna Danmark, Sverige, Finland, samt Norge och Island som s.k. observatörer, i Schengensamarbetet fr.o.m. den 1 maj i år. Detta är positivt och bör leda till att hela Norden kommer att kunna delta i Schengensamarbetet så att den fria rörligheten i Norden bevaras.
Strävan måste vara att Schengensamarbetet överförs till EU:s reguljära samarbete. Därmed förstärks såväl rättssäkerheten som effektiviteten.
Övrigt rättsligt samarbete
En väl fungerande inre marknad där varor och tjänster kan handlas över nationsgränserna och där människor fritt kan välja bostadsort oavsett gränser underlättas om viktiga lagregler inom det privaträttsliga området blir mer enhetliga.
I väntan på att det materiella innehållet i lagstiftningen jämkas samman behövs konventioner med lagvalsregler. Därigenom underlättas hanteringen av rättsliga tvister över gränserna.
Brysselkonventionen syftar till att garantera det processuella samspelet mellan olika länders juridiska system vad avser delar av privaträtten, medan Romkonventionen tar sikte på vissa lagvalsregler inom avtalsrätten. På det familjerättsliga området är det viktigt att veta t.ex. vilken domstol som skall besluta om skilsmässa eller vårdnad av barn. Men även vad gäller kommersiella frågor är konventionerna viktiga.
Den handelsrättsliga lagstiftningen är i medlemsländerna till största delen dispositiv, dvs. kontraktslutande parter kan avtala om andra villkor än lagstiftningen erbjuder som "standard". Det vore dock en väsentlig förenkling om lagstiftningen i de olika medlemsländerna skulle kunna harmoniseras genom gemensamma regler inom t.ex. köprätten. Därigenom skulle företag lättare kunna köpa och sälja i alla medlemsländer utan att behöva skaffa sig speciell kunskap om den nationella lagstiftningen. Vissa områden ligger redan i dag delvis inom ramen för EU:s första pelare. På sikt bör övervägas om detta samarbete helt skulle kunna överföras till första pelaren.
Däremot är det inte realistiskt eller önskvärt att sammanjämka den materiella lagstiftningen inom t.ex. strafflagstiftningen och delar av den familjerättsliga lagstiftningen. Hänsyn måste tas till att det fortfarande finns så stora kulturella skillnader mellan medlemsländerna.
Institutionella frågor
Principen om maktdelning
EU har ett unikt beslutssystem med en institutionell maktbalans som garanterar att ingen instans växer sig alltför stark. EU-systemet har med betydande framgång klarat en utvidgning från 6 till 15 medlemmar. Organisationen har också visat sig vara tillräckligt robust för att klara de påfrestningar och bakslag som samarbetet har utsatts för under snart fyra decennier.
Det talas ofta om ett "demokratiskt underskott" i EU. Bakom denna föreställning finns ibland idén att EU borde styras enligt parlamentariska former, dvs. ledas av en "regering" som har aktivt politiskt stöd av en majoritet i Europaparlamentet.
Enligt vår mening bör dock EU även i framtiden bygga på principen om maktdelning, där oberoende institutioner balanserar varandra. Kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen står idag fria gentemot varandra. Ett tydligt exempel är att närmare hälften av kommissionens förslag förkastas av de beslutande instanserna.
Kommissionen
Kommissionens oberoende ställning gentemot ministerrådet och parlamentet måste bevaras. Kommissionens uppgift är främst att övervaka att EU:s beslut efterlevs. Härutöver har kommissionen en viktig uppgift: att driva samarbetet vidare genom att lägga fram förslag inför ministerrådet. Därefter är det ministerrådet som antar, förkastar eller modifierar kommissionens förslag i enlighet med en beslutsprocess som också innefattar hörande av t.ex. regionkommittén och ger Europaparlamentet rätt till medbestämmande. Kommissionen skall givetvis ta hänsyn till uppfattningar i ministerrådet och parlamentet.
Alla medlemsländer bör vara representerade i kommissionen. Annars finns risken att specifika nationella förhållanden förbises i kommissionens förslag.
Ministerrådet
Centrala beslutsorgan
Ministerrådet skall förbli den centralt beslutsfattande instansen i EU. Det kommer inte att vara möjligt att ha ett effektivt EU, om inte de nationella ståndpunkterna tydligt kan manifesteras i det centrala organ där besluten fattas.
Ministerrådet har uppgiften att vara kommissionens motvikt och värna de nationella intressena. Genom ministerrådet kanaliseras också de nationella parlamentens inflytande, t.ex. genom den förankringsprocedur som finns i den svenska riksdagen.
Röstvikter
Det finns idag en överrepresentation för de små länderna i EU:s beslutsinstanser. I ministerrådet har de 5 stora medlemsländerna, som tillsammans har 80 procent av befolkningen, 55 procent av rösterna. Om EU i en framtid får t.ex. 27 medlemmar, kommer de stora länderna, som då uppgår till 6 länder, att representera 70 procent av befolkningen men ha blott 45 procent av rösterna.
Om utvidgningen medför att balansen förskjuts kraftigt till de stora medlemsländernas nackdel kan det vara ett hinder mot utvidgningen.
Samtidigt är den nuvarande ordningen, med i förhållande till befolknings- storleken proportionellt sett större röstvikt för de små länderna, en bra princip. En rent proportionell röstfördelning skulle ge de små länderna mycket sämre förutsättningar för inflytande. Genom den nuvarande formen för röstviktsfördelning visas respekten för de nationella intressena.
Därför kan det vara rimligt att komplettera den nuvarande röstviktningen med ett system med krav på dubbel majoritet. EU skall inte kunna ta beslut mot medlemsländer som representerar en majoritet av EU:s befolkning. Det handlar om att värna balansen mellan små och stora medlemmar och om EU:s legitimitet.
Ökad användning av majoritetsbeslut
Generellt är det nödvändigt att i ökad utsträckning utnyttja majoritetsbeslut inom första pelaren. I annat fall hotar ett EU med betydligt fler medlemmar att bli handlingsförlamat. Man måste också komma ihåg att på många områden har EU i dag ett omfattande regelverk. Det är således inte så mycket frågan om att med majoritetsbeslut införa nya EU-regler som att med majoritetsbeslut kunna reformera och förenkla gällande regler.
Det är dock viktigt att det även fortsättningsvis fordras enhällighet när det gäller att fastställa medlemsländernas bidrag till EU. EU bör inte heller ha någon egen beskattningsrätt förutom vad som följer av rätten att uppbära tullar och importavgifter.
Parlamentet
Europaparlamentet har en avgränsad men betydelsefull konstitutionell roll. Parlamentet växer fram som Europas politiska torg, där åsikter och ståndpunkter formuleras och konfronteras med varandra.
Europaparlamentet får inte bli för stort, om det skall fungera i praktiken. Representationsreglerna bör ses över inför den omfattande utvidgningen i Central- och Östeuropa. Parlamentet har själv föreslagit ett tak på maximalt 700 ledamöter.
Parlamentet måste också anpassa sina arbetsformer till det stora ansvar som sedan Maastrichtfördraget trädde i kraft vilar på parlamentet. I dag är arbetsformerna sådana att parlamentarikernas reella påverkansmöjligheter försvåras. Parlamentet måste i första hand prioritera behandlingen av de ärenden där de s.k. medbestämmande- och samarbetsformerna tillämpas.
Erfarenheten visar att medlemsländerna har svårt att hantera kontrollmakten. Viktiga delar av EU:s egentliga medelshantering sköts i allt väsentligt av medlemsländerna själva. Eventuella felaktigheter som begås på nationell nivå kan därför mest effektivt påtalas av gemensamma instanser som står fria gentemot medlemsländerna och kommissionen. Som ett komplement till revisionsrätten bör Europaparlamentets kontrollmakt stärkas genom att parlamentet får rättsliga förutsättningar för att permanent granska det ekonomiska handhavandet inom unionen. Det bör kunna ske genom inrättandet av en motsvarighet till riksdagens revisorer. En kvalificerad minoritet i parlamentet bör ha rätt att initiera kontroll och revision.
Domstolen
För de små medlemsländerna är EU:s rättsliga system särskilt viktigt som en motvikt till det politiska inflytandet. EG-domstolen är, i sin viktiga roll som konfliktlösare och som uttolkare av fördragen, garanten för att också de mindre medlemsländernas intressen tillgodoses. Det är också nödvändigt att domstolen verkligen uppfattas som en bevarare av rättssäkerhet inom EU. Med tanke på respekten för rättsordningen är det angeläget att de långa väntetiderna för målens behandling väsentligt nerkortas. Allmänhetens praktiska möjligheter att föra sina ärenden till domstolen bör förstärkas i de fall en enskild har en konflikt med någon av EU:s institutioner. Även i framtiden bör samtliga medlemsländer representeras av en domare i EG-domstolen.
Revisionsrätten
Revisionsrättens uppgift är att granska EU:s institutioner och medelsanvisningen inom EU. En stor del av gemenskapens resurser återtas till de nationella administrationerna. Revisionsrätten måste få full möjlighet att granska EU:s medelshantering oavsett var den slutliga hanteringen av medlen ligger.
Revisionsrätten måste också kunna ha möjlighet att kritisera effektiviteten och rimligheten i olika EU-beslut.
Rättigheter och transparens
Det har övervägts att införa en särskild fri- och rättighetskatalog i EU-fördragen. De nya demokratierna i Central- och Östeuropa hävdar dock att arbetet med att skydda mänskliga fri- och rättigheter även fortsättningsvis bör bedrivas inom Europarådets ram för att nå en vidare förankring än enbart i EU:s medlemskrets.
Denna synpunkt är värd att beakta åtminstone under en övergångstid. Den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter och grundläggande friheter bör få direkt rättsverkan också för EU i sig genom att EU får rättslig status och ansluts som en part till konventionen.
EU är i praktiken en förhållandevis öppen organisation. Insynen är i många avseenden större än i det svenska regeringskansliet. Den formella rätten till insyn är dock mycket begränsad. Införandet av en generellt gällande offentlighetsregel skulle garantera medborgarna rätt till insyn.
Makt och pengar måste alltid kontrolleras. Offentlighet är en av de västerländska rättssamhällenas förnämsta kontrollmetod. Besluten måste bli tillgängliga för medborgarna och de nationella parlamenten. Härigenom främjas en kritisk granskning, som är en förutsättning för omsorgsfulla och väl avvägda beslut. Offentlighet och insyn bidrar också till noggrann och hederlig förvaltning.
Detta är viktigt både för den folkliga förankringen och kontrollen och för att få en bättre fungerande förvaltning av gemensamma angelägenheter. Offentlighet är en viktig del i kampen mot slöseri, fusk och korruption. En offentlighetsregel bör föras in i EU-fördragen.
Regeringens s.k. sysselsättningsinitiativ
Det som regeringen kraftigast betonat inför regeringskonferensen är det förslag som regeringen kallar sysselsättningsunion. Detta förslag lades fram redan i våras av den svenska företrädaren i den s.k. reflektionsgruppen. Förslaget är emellertid fortfarande dåligt utvecklat och illa underbyggt och har endast presenterats på ett osammanhängande sätt. EU-96-kommittén, som har till uppgift att initiera vetenskapliga uppsatser och rapporter kring regeringskonferensen, har inte fått ett tillräckligt seriöst underlag för att kunna utföra en meningsfull studie av idén om att skapa en sysselsättningsunion.
Såvitt kan förstås är avsikten att medlemsländerna skall samordna sin ekonomiska politik för att genom ökade statsutgifter försöka minska arbetslösheten. Resonemangen kan kallas neo-keynesianska. Tanken är att ökade offentliga utgifter i sig är stimulerande och leder till att fler människor får arbete. Inom socialdemokratin finns en tro att det var denna ekonomiska politik, som fördes på nationell nivå under främst 30-, 50- och 60-talen som ledde till välstånd och utveckling i vissa länder, däribland Sverige. Social- demokraterna säger att man förstår att ekonomierna numera är så öppna för handel över gränserna att ett land inte på egen hand kan föra en expansiv utgiftspolitik, men hävdar att en sådan politik skulle kunna föras på gemensam europeisk nivå.
Detta resonemang bygger på myter och missuppfattningar. Även om ekonomisk teori tidigare kan sägas ha rekommenderat en expansiv finanspolitik under vissa förhållanden så tillämpades den i praktiken endast i mycket liten omfattning under den tiden. Det var inte den expansiva finanspolitiken som ledde till den då goda ekonomiska tillväxten. Idag är utgångspunkten dessutom att praktiskt taget alla EU:s medlemsländer redan bedriver en expansiv finanspolitik i så måtto att länderna har budgetunderskott.
Tankarna på att föra en neo-keynesiansk ekonomisk politik på EU-nivå möts med stor tveksamhet och motstånd från de flesta medlemsländerna.
Arbetstagarnas rättigheter
Sverige och en del andra länder har under en lång rad år fört en devalveringspolitik, vilken kan karaktäriseras som en form av social dumpning. Genom den gemensamma valutan kommer en sådan politik inte längre att kunna bedrivas, vilket blir ett betydelsefullt framsteg.
En viktig faktor för att förhindra att arbetslösheten låses fast på en hög nivå är att arbetsmarknaderna i EU:s medlemsländer fungerar väl och kan anpassa sig till förändrade förhållanden.
De lagar som fordras för att reglera förhållandena mellan arbetsgivare och arbetstagare liksom mellan arbetsmarknadens parter i syfte att garantera grundläggande rättigheter och trygghet och för att skapa ordning och reda på arbetsmarknaden bör stiftas på nationell nivå. Gemensam europeisk lagstiftning erfordras enbart i mycket begränsad omfattning, i princip endast ifråga om vissa gränsöverskridande aktiviteter och i syfte att medverka till konkurrensneutralitet.
Europeisk reglering av det som i praktiken utgör ersättning för arbete riskerar att leda till betydande välfärdsförluster. De reformer som är nöd- vändiga att genomföra för att den svenska arbetsmarknaden skall kunna fungera bättre måste hanteras inom ramen för det nationella beslutssystemet.
Som en konsekvens härav följer att stridsåtgärder på arbetsmarknaden bör regleras på nationell nivå. Internationella stridsåtgärder bör regleras mycket strikt och medges endast i mycket begränsad omfattning.
Specifikt för den svenska arbetsmarknaden är bland annat att en så stor andel av arbetstagarna är sysselsatta inom offentliga monopol. Detta har lett till inlåsningseffekter för de anställda genom att de i huvudsak saknar alternativa arbetsgivare. Det har också lett till en starkt könssegregerad arbetsmarknad och en dåligt fungerande lönebildning.
Konkurrens på områden som sociala tjänster och utbildning är således viktig även för att stärka arbetstagarnas ställning. Förändringar i syfte att bryta de svenska monopolen på dessa områden är en angelägen uppgift för den nationella politiken.
Förutsättningarna för att bryta monopolen i vidare mening hanteras bäst inom ramen för den gemensamma marknadens regelverk. Detta bör bli nästa steg för den inre marknaden.
Det bör dock understrykas att socialpolitik, socialförsäkringar, sociala transfereringar och utbildningspolitik inte skall vara gemenskapspolitik. Konkurrensutsättning skall syfta till att förbättra möjligheten att genomföra den politik som beslutas på nationell eller lokal nivå, inte att ersätta denna.
Arbetslöshetsproblemen är mycket besvärliga i de flesta europeiska länder, och det är nödvändigt för politiker att arbeta hårt för att fler arbetstillfällen skall kunna uppstå.
Det viktiga arbete som EU sedan länge har gjort och gör för att hjälpa medlemsstaterna att bringa ner arbetslösheten förtigs eller förringas. Kommissionens vitbok om tillväxt, konkurrenskraft och arbete och Essen- deklarationen nämns inte ens i regeringens skrivelse. Regeringen vilseleder genom att försöka framställa den svenska regeringen såsom initiativtagare när det gäller arbetet inom EU för att främja låg arbetslöshet.
Fullföljandet av den inre marknaden och en stabil gemensam valuta i kombination med att medlemsländerna fullföljer Essen-deklarationens rekommendationer ger de bästa förutsättningarna för att nya riktiga jobb kan växa fram.
Det är viktigt att detta arbete inte fördröjs genom att det i regerings- konferensen tas upp frågor om helt nya strukturer. EU:s egna åtgärder är fastlagda och genomförs i det löpande arbetet. De åtgärder som ankommer på de nationella medlemsländerna måste skyndsamt och lojalt genomföras. Att föra in ett illa genomtänkt förslag om sysselsättningsunion leder enligt vår mening inte framåt och kan i värsta fall leda till en urholkning av samarbetet. De flesta övriga medlemsländer har i dagens läge svårt att förstå den svenska regeringens förslag.
I arbetet med att förenkla och förtydliga EU:s fördragstexter kan det vara motiverat att tydliggöra de övergripande målen för samarbetet. Ett mycket viktigt mål är givetvis att underlätta den ekonomiska utvecklingen i medlemsländerna - detta leder i sig också till fler arbetstillfällen och ökad sysselsättning.
Den gemensamma valutan innebär att penningpolitiken blir gemensam för de deltagande länderna. Detta utgör en betydande fördel för Sverige. Finanspolitiken begränsas endast i så måtto att det blir förbjudet att ha stora budgetunderskott. Någon samordning av den nationella finanspolitiken vad avser skattetrycket och de offentliga utgifterna är inte önskvärd. Genom konkurrens mellan skilda lösningar i olika länder kan kvaliteten på de offentliga besluten förbättras.
Strävan till uthålligt låg arbetslöshet och goda reallöner står i kontrast till den socialdemokratiska politiken i Sverige. Den av socialdemokratiska idéer präglade svenska arbetsmarknaden kännetecknas tvärtom av låga reallöner och hög arbetslöshet. Den låga svenska tillväxten har dessutom baserats på den form av social dumpning som sänkta relativlöner utgör.
Förslaget om en s.k. sysselsättningsunion bör inte fullföljas vid regerings- konferensen.
Andra sakpolitiska frågor
Rättsliga grunder
Regeringen räknar i skrivelsen upp en rad sakfrågor som den vill uppmärksamma. Men det är nödvändigt att skilja mellan bristande regelverk inom EU på grund av bristande politisk vilja och bristande fördragsmässig grund att kunna besluta om regler. Regeringskonferensen kan inte ta sakpolitiska beslut, det är enbart frågan om att ändra fördragstexter. Givetvis finns det dock en koppling mellan en uppfattning i en sakfråga och viljan att skapa fördragsmässig grund för vissa politiska beslut.
Om regeringen menar allvar med merparten av de sakpolitiska frågor som redovisas i skrivelsen borde den vid varje punkt ha redovisat vilka fördrags- mässiga brister eller problem som man vill åtgärda. Så har inte skett och vad vi erfarit finns inte heller något sådant sammanhållet underlag inom regeringskansliet. Vi kan därför dessvärre inte dra någon annan slutsats än att regeringens uppräkning i flera fall främst tjänar ett kosmetiskt syfte.
Finansiering av EU:s verksamhet
EU:s verksamhet och bidrag finansieras dels genom egna intäkter, huvudsakligen tullar och importavgifter, dels genom bidrag från medlemsländerna.
Det är viktigt att det även fortsättningsvis skall fordras enhällighet när det gäller att fastställa medlemsländernas bidrag till EU. EU bör inte ha någon egen beskattningsrätt förutom vad som följer av rätten att fastställa och uppbära tullar och importavgifter.
Miljöfrågor
Samarbetet i miljöfrågor har redan stor betydelse för att förbättra miljön i Europa. Ur svensk synvinkel är det angeläget att EU fortsätter att ta konkreta beslut i en rad miljöfrågor i syfte att förhindra gränsöverskridande miljöproblem. Samtidigt är det viktigt att på nationell nivå kunna ta hänsyn dels till specifikt känsliga förhållanden, dels att ett land skall kunna besluta om egna strängare miljöregler än EU:s gemensamma minimiregler.
Samtidigt kan inte miljön tas till intäkt för protektionistiska åtgärder. Nationella regler som hindrar det fria flödet av varor och tjänster måste därför även i fortsättningen vara föremål för prövning, i sista instans en juridisk prövning i EG-domstolen, i syfte att faställa om medlemslandet har sakliga miljöskäl och om dessa väger tillräckligt tungt i förhållande till principen om fri rörlighet.
Vi delar regeringens uppfattning att fördraget bör ändras så att även målet om en god miljö bör beaktas vid utformningen av den gemensamma jord- brukspolitiken.
Beträffande ekonomiska styrmedel, som t.ex. den av oss förespråkade miniminivån för koldioxidbeskattningen, är det angeläget att länderna kommer överens. Vi anser emellertid inte att fördragen skall ändras så att de möjliggör majoritetsbeslut om harmonisering av skatter.
Konsumentfrågor
Konsumenternas ställning stärks genom det europeiska samarbetet. Den gemensamma marknaden innebär att konsumenternas position kraftfullt förbättrats. Ökat konkurrenstryck sänker priserna och höjer kvaliteten och ger ett mer varierat utbud.
EU skall besluta om de konsumentfrågor som måste regleras på europeisk nivå för att inte störa den inre marknadens funktion. De regler som behövs för att klargöra konsumenters och producenters rättigheter och skyldigheter vid gränsöverskridande handeln bör utarbetas inom ramen för den gemensamma marknadens regelverk. Strävan måste vara att göra handeln enklare för alla parter utan att därför nödvändigtvis harmonisera alla de nationella regelverken. De regler som skall harmoniseras är de som berör handel över gränserna.
Regeringen säger att man vill stärka den rättsliga grunden för konsumentpolitiken genom att dels säga att det skall vara ett överordnat mål för EU att stärka konsumenternas ställning, dels i ökad möjlighet ta hänsyn till konsumentpolitiska aspekter på olika områden.
Regeringen skriver också att konsumenterna skall beredas möjlighet att utöva inflytande, vilket är ett märkligt mål. Konsumenternas inflytande sker primärt genom deras agerande på marknaden och inflytandet uppstår automatiskt på grund av marknadens funktion. Regeringen måste troligen syfta på något annat. Men att i EU:s fördragstext lägga in ett avsnitt om konsumenternas inflytande kräver rimligen en motivering. Någon sådan motivering har emellertid regeringen inte redovisat.
Regeringens förslag att konsumentperspektivet skall få en starkare ställning i förhållande till andra mål är i sig gott, under förutsättning att begreppet konsumentintresset inte ges en snäv tolkning. Vad allt arbete inom EU skall sträva efter är att skapa regler som ökar välståndet för unionens medborgare. Att skapa regler som leder till väl fungerande marknader är enligt vår mening att stärka konsumenternas ställning och främja välståndet. En avreglering av en del av EU:s jordbrukspolitik skulle kunna leda till lägre matpriser, något som uppenbart skulle gagna konsumenternas intressen.
Ungdomsfrågor
Frågan finns redan reglerad i fördragen och det torde inte finnas något skäl att göra fördragsförändringar. Regeringen har inte visat att något initiativ på detta område är befogat. Om insatser mot arbetslöshet i högre grad skall inriktas mot ungdomar, vilket regeringen skriver, är det inte någon fördragsfråga.
Handikappfrågor
Inte heller beträffande handikappfrågor redovisar regeringen några skäl att göra fördragsförändringar. Handikappfrågorna ligger i dag endast till en del under EG-rätten. Men det finns regler i ett antal direktiv där specifik hänsyn tages till handikappade. Det finns således aspekter beträffande handikappade som bör beaktas, t.ex. inom standardiseringsarbetet. Handikappade är av naturliga skäl en mycket heterogen grupp. Att finna regler som generellt beaktar de handikappades situation förefaller mycket svårt och kan snarast vara kontraproduktivt. Enligt vår mening måste åtgärder till förmån för handikappade primärt förbli en nationell angelägenhet.
Jämställdhet mellan män och kvinnor
Diskriminering i samhällslivet är ett allvarligt problem i Sverige och de flesta medlemsländerna. Många enskildas rätt träds för när på grund av fördomar.
Även om rättssäkerheten garanteras av medlemsländernas grundlagar eller motsvarande regelverk är det viktigt att EU klart slår fast principen om icke- diskriminering p.g.a. nationalitet, kön, ras eller religion.
Inre marknaden
Fullföljandet av den inre marknadens intentioner är en central fråga, men den är inte primärt en fråga för regeringskonferensen. Dock bör det påtalas att gemensamma åtaganden faktiskt måste genomföras. EU:s trovärdighet undergrävs om medlemsstaterna inte uppfyller de förpliktelser man faktiskt iklätt sig. Denna aspekt måste beaktas. Fördragen måste utformas så att domstolens utslag respekteras av alla medlemsländer.
Kommissionens möjligheter att komma till rätta med medlemsländer som dröjer med att införliva gemenskapsdirektiv i den nationella lagstiftningen begränsas idag till att skicka ett motiverat yttrande enligt artikel 169 i Rom- fördraget eller att ta upp fallet i EG-domstolen, en ofta alltför långdragen process.
För att snabbare komma till rätta med medlemsländer som uppenbart brister i fullföljandet av sina skyldigheter bör kommissionen ges möjligheter att agera mer kraftfullt genom att medlemsländerna kommer överens om att införa särskilda ytterligare sanktionsmöjligheter.
Djurskydd
Regeringen tar under rubriken Konsumentfrågor även upp frågan om djurskyddet. Man säger sig se detta ur ett etiskt perspektiv. Vi moderater, liksom alla andra partier, vill arbeta för ett gott djurskydd i Sverige. Vi anser dock inte att detta primärt är en konsumentfråga. Vi har tilltro till att marknaden kan tillse att konsumenter kan köpa kött från djur som har fötts upp under goda förhållanden.
Till en del är reglerna beträffande djurskydd redan täckta inom ramen för EU:s regler för den gemensamma jordbrukspolitiken och inre marknaden. De tvister som funnits om djurskyddet vid transporter har varit en sakpolitisk fråga, där Sverige tyvärr inte fått tillräckligt stöd för den syn på djurskydd som delas av alla politiska partier i Sverige. Beträffande transporterna finns det således redan i dag fördragsmässig grund för EU att besluta om regler.
Eftersom det finns en gemensam jordbruksmarknad så anser vi att de grundläggande djurskyddsreglerna bör vara lika inom hela EU. Vi anser därför att det bör införlivas en klar hänvisning till grundläggande bra djurskydd i fördraget.
Riksdagens och regeringens roller under regeringskonferensen
Regeringens skrivelse präglas av vaghet och brist på konkretion. Det är nödvändigt att regeringens förhandlingsarbete fortlöpande redovisas och diskuteras i riksdagens EU-nämnd. Därigenom kan regeringens ställningstaganden förankras hos en riksdagsmajoritet.
Förberedelserna för regeringens skrivelse har inte fungerat väl. Istället för att gemensamt förankra en strategi har regeringen valt att gå sin egen väg. De partiledaröverläggningar som föregick skrivelsen var enbart formella. Skrivelsen var redan färdig och ändrades inte till följd av överläggningarna. Regeringen bör i fortsättningen söka en dialog med de partier som önskar en utveckling av det europeiska samarbetet och som anser att Sverige aktivt och ansvarsfullt skall delta i den europeiska utvecklingsprocessen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av Sveriges hållning vid EU:s regeringskonferens 1996.
Stockholm den 25 januari 1996
Carl Bildt (m)
Lars Tobisson (m) Sonja Rembo (m) Anders Björck (m) Knut Billing (m) Birger Hagård (m) Gun Hellsvik (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Inger René (m) Karl-Gösta Svenson (m) Per Unckel (m) Per Westerberg (m)