I regeringens skrivelse saknas en övergripande syn om behovet av att utveckla den sociala dimensionen på den europeiska inre marknaden.
Den sociala dimensionen är ett samlingsbegrepp. Den omfattar först och främst europeiska arbetsmarknadsparter med inflytande på det politiska systemet och hur arbetsmarknaden regleras. Den omfattar också lagstiftning och andra åtgärder för att utveckla gränsöverskridande socialt skydd och skydd mot social dumpning. Inom ramen för den sociala dimensionen ligger att verka för full sysselsättning genom bland annat arbetsmarknadspolitik, näringspolitik, utbildningspolitik, regionalpolitik och stöd till de fattigaste länderna inom EU. Finansieringsstöd har byggts upp i form av strukturfonderna.
Denna dimension i det europeiska samarbetet har ännu inte nått så långt att det råder balans gentemot marknaden. Och samtidigt utvecklas den inre marknaden vidare, vilket leder till att nationella regleringar och avtal mellan arbetsmarknadens parter blir alltmer otillräckliga.
Genom de senaste fördragsändringarna (Enhetsakten och Maas- trichtfördraget) har förutsättningarna för att stärka den sociala dimensionen förbättrats. Löntagarna på europeisk nivå gör sin röst allt bättre hörd, partsstrukturen utvecklas och dialogen mellan arbetsmarknadens parter (övergripande, branschvis och koncernvis) börjar finna sina former. Lagstiftning och avtalsreglering om minimiregler till skydd mot social dumpning har nått en bit på väg. En sysselsättningspolitik börjar ta form. De gemensamma bidragen till att utjämna regionala skillnader har ökat.
Bristerna är lika tydliga. Den mest graverande är givetvis att Storbritanniens konservativa regering, i direkt konfrontation med labouroppositionen och det brittiska facket, ställt landet utanför Maastrichtfördragets så kallade sociala protokoll för att därmed undvika nya lagstiftade eller avtalade sociala och arbetsmarknadsmässiga minimiformer.
Dialogen mellan arbetsmarknadens parter har långt kvar till en situation där det är tänkbart med fristående avtal för vilka parterna själva tar ansvar och kan garantera genomförande nationellt. Det finns inte någon arbetsrättslig grund för sanktioner mot den som inte lever upp till vad som överenskoms centralt och en europeisk rätt till gränsöverskridande konfliktåtgärder saknas.
Lagstiftningen om sociala och arbetsmarknadsmässiga miniminormer hämmas fortfarande av krav på enhällighet i ministerrådet inom viktiga områden. Detta påverkar också möjligheterna att nå fram förhandlingsvägen eftersom lagstiftningshotet inte är lika påtagligt som när beslut kan fattas av en majoritet.
Även om regeringen i skrivelsen till riksdagen inte utvecklar en sådan övergripande syn som den som här redovisats deklarerar den sin avsikt att verka för vissa fördragsförändringar som är ägnade att stärka den sociala dimensionen.
Allmänt sägs att löntagarnas ställning på den gemensamma marknaden bör stärkas.
Mycket välkommen är deklarationen om att verka för ett slut på Storbritanniens konkurrens genom social dumpning.
Betoningen av kollektivavtalens centrala roll och att sådana avtal skall kunna jämställas med lagstiftning i länder som Sverige är positiv.
Kravet på att internationella sympatiåtgärder skall möjliggöras inom hela EU är viktigt eftersom EU har en gemensam arbetsmarknad. Att regeringen låser sig för en reglering utanför EU:s ram är däremot inte lämpligt. Hur denna fråga skall lösas måste övervägas ytterligare i samband med den stora diskussionen om på vilket sätt grundläggande fackliga och medborgerliga rättigheter skall garanteras inom EU. Frågan om att skapa en arbetsrättslig grund för fristående avtal på Europanivå är ett problem som måste lösas.
När det gäller förbättrade möjligheter att lagstifta om miniminormer redovisar regeringen ingen uppfattning. I skrivelsen sägs endast att det på "vissa områden" av effektivitetsskäl kan behövas tillämpning av beslut med kvalificerad majoritet i ministerrådet. Regeringen bör enligt min uppfattning verka för att ministerrådet skall kunna fatta beslut om miniminormer inom hela det "sociala" området (arbetsmarknads- och sociala frågor) samt för bolags- och kapitalskatter.
När det slutligen gäller konkret politik för att utveckla den sociala dimensionen är regeringens initiativ om ett särskilt sysselsättningskapitel i fördraget mycket viktigt. Här hänvisas till det förslag som Sveriges representant i den så kallade reflektionsgruppen lagt fram. Ett element som lyfts fram i skrivelsen till riksdagen är att samordningen mellan finans- och arbetsmarknadsministrarna bör stärkas genom en särskild sysselsättnings- kommitté bestående av medlemsländernas statssekreterare inom dessa departement. Däremot saknas ett resonemang om arbetsmarknadsparternas medverkan. En sådan medverkan i den europeiska sysselsättningspolitiken förekommer sedan länge inom ramen för den trepartiska så kallade permanenta sysselsättningskommittén. Jag vill betona vikten av att trepartssamarbetet - regeringar, arbetsgivare, arbetstagare - inom sysselsättningsområdet stärks samtidigt som sysselsättningsfrågan får en starkare betoning i fördraget.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördragsändringar för att utveckla den sociala dimensionen.
Stockholm den 24 januari 1996
Kurt Ove Johansson (s)