Sammanfattning
Folkpartiet liberalernas krav på den svenska regeringen inför EU:s regeringskonferens 1996
* Det absolut viktigaste målet för Europasamarbetet de närmaste åren är att EU utvidgas med de länder i Baltikum, Central- och Östeuropa som vill komma med. Det främjar frihet, fred, demokrati och välstånd i hela Europa. Den svenska regeringen bör därför vara pådrivande för de förändringar av EU:s fördrag som möjliggör och underlättar en integration av de forna kommuniststaterna i den krets av demokratiska och stabila rättsstater som EU utgör. Att utvidga EU kommer inte att bli lätt. Koncentration och målfokusering är därför avgörande. Sverige har ett speciellt ansvar för att Estland, Lettland och Litauen inte glöms bort i denna process.
* EU måste göras mera handlingskraftigt när det gäller att värna miljön. Vi vill att regeringen driver frågan om ett borttagande av den nuvarande vetorätten mot ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken. I första hand bör en europeisk miniminivå för koldioxidskatt införas, men även andra försurande och och gödande utsläpp bör komma i fråga. Sverige bör verka för att en skatteväxling för miljön och jobben kan genomföras, dvs att EU-reglerna ändras så att kan tjänstemomsen kan sänkas.
* Kampen mot den internationella brottsligheten, i synnerhet narkotikahandeln, måste bedrivas med större kraft genom gemensamma insatser. Därför vill vi att regeringen driver på att för att göra detta samarbete till föremål för gemensam politik, med majoritetsbeslut. Vi bejakar Europol-samarbetet och vill att brottslingar skall löpa samma risk att gripas oavsett i vilket europeiskt land de befinner sig.
* EU skall inte syssla med allt. Europapolitiken bör handla om att tillsammans lösa genuint gemensamma, gränsöverskridande problem. Subsidiaritetsprincipen måste tillämpas strikt. Därför bör en rad uppgifter som EU ålagts föras från unionsnivån och inga nya områden föras dit som inte behöver lösas gemensamt. Vi vill att regeringen avstår från att driva t ex ungdomsfrågor, konsumentpolitik och handikappfrågor på Europa-nivå. Den bör också verka för att "gummiparagrafen", artikel 235 i Romfördraget, som möjliggör för unionen att lagstifta inom mycket vida fält, omarbetas.
* EU:s yttersta syfte är att garantera freden i Europa. Därför måste den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken utvecklas i mera överstatlig riktning. Den utrikespolitiska samordningen måste förbättras avsevärt. En huvudregel om majoritetsbeslut bör införas för alla de fall där vitala nationella utrikes- och säkerhetsintressen inte berörs. Den måste kompletteras med en bestämmelse om reservationsrätt som innebär att ett enskilt land kan ställa sig utanför gemensamma aktioner som landet inte vill delta i.
Europa i möjligheternas tid
Vi, 1990-talets européer, lever i möjligheternas tid. Genom kommunismens sammanbrott öppnades en väg, som de flesta betraktade som stängd för generationer. Europa har fått chans till en framtid, inte präglad av rustning och splittring utan av frihet, fred, välstånd och gemenskap. Om vi förmår säkra denna demokratins seger, kan det innebära ett bättre liv för miljarder människor i och utanför Europa. Om vi låter den chansen gå oss förbi, ökar på nytt riskerna för internationella motsättningar och i värsta fall krig, flyktingkatastrofer och förödelse av miljön.
Den viktigaste uppgiften är EU:s utvidgning österut. Det är genom att de forna kommuniststaterna inlemmas i ett tätt nätverk av handel, kultur och politisk samverkan som demokratin bäst kan säkras. Målet för det europeiska samarbetet får inte sättas lägre än att hela Europa skall präglas av frihet, fred, demokrati, ekonomiska framsteg och social rättvisa. Ett sådant Europa skulle också kunna betyda mycket för en positiv utveckling i resten av världen.
När EU:s regeringar nu skall genomföra en översynskonferens bör frågan om hur vi européer skall utnyttja denna historiska möjlighet och utvidga unionen genomsyra författningsändringar och annan utveckling av unionen.
Europas historia är fylld av paradoxer. I den finns liberalismens, demokratins och humanismens Europa, likaväl som diktaturens, inkvisitionens och koncentrationslägrens Europa. Vi har fredens Europa och krigens Europa. Vi har den materiella rikedomens och vetenskapens Europa, likaväl som fattigdomens och miljöförstöringens Europa. Europa har givit världen både något av det bästa och något av det sämsta människor frambringat.
Ur denna historia skall nu något nytt födas: ett möjligheternas, mångfaldens och medborgarnas Europa. Den splittring och den stelhet, som alltför länge kännetecknat vår kontinent, måste ersättas av ett enat och demokratiskt Europa, präglat av frihetslidelse, entreprenöranda, socialt ansvarstagande, öppenhet mot omvärlden och ett fungerande samspel med miljön.
Vi som står bakom denna motion är svenskar, européer och världsmedborgare. Vi älskar vårt land, men har aldrig satt fosterlandskärlek i motsatts till internationell solidaritet. I likhet med våra liberala vänner i andra europeiska länder är vi svenska liberaler pådrivande när det gäller att ge EU sådana befogenheter att unionen kan bli ett effektivt instrument för att lösa de problem, som bara kan lösas på europeisk nivå. Vår starka europeiska identitet har aldrig minskat vårt engagemang i de globala överlevnads- och rättvisefrågorna eller vår solidaritet med människorna i tredje världen.
Europa är för oss möjligheternas kontinent. Här finns en skapande mångfald av kulturer, här finns stora materiella resurser, här finns ett humanistiskt kapital i form av bildning, vetenskap och sociala experiment som på få andra platser i världen, här finns en livgivande och inspirerande natur som ännu kan räddas. Därför talar vi mer om möjligheter än problem. Vi européer kan klara de utmaningar vi står inför: att sammanfoga det av kommunismen splittrade Europa, att knäcka massarbetslösheten och att säkra en god livsmiljö.
För oss är det uppenbart att mer av europeiskt samarbete är ett viktigt verktyg när Europas folk skall ta itu med dessa uppgifter. Sveriges inträde i den europeiska unionen, EU, var därför ett nödvändigt steg. I denna motion anger vi hur vi vill se den europeiska unionen utvecklas.
Vår prioritering av östutvidgningen innebär att andra frågor måste underordnas denna huvuduppgift. Det är exempelvis i praktiken ogörligt att inlemma nya stater i unionen utan att beslut fattas om att EU:s gemensamma jordbrukspolitik skall reformeras. En sådan reform är, enligt vår mening, ofrånkomlig. En kraftig utökning av medlemsantalet ställer också krav på institutionella reformer.
Samtidigt som demokratin vunnit framgångar i öst, ifrågasätts den alltmer i väst. Politikerföraktet tilltar och det talas ofta om en känsla av utanförskap. Det är nödvändigt att hitta lösningar som förändrar detta. Europas medborgare måste med rätta kunna känna att de förfogar över demokratiska och politiska medel att påverka sin vardag och sin framtid. En strategi för att åstadkomma detta bör bygga på tre insikter:
* EU måste visa resultat. EU måste bli en väl fungerande, effektiv union som blir ett mera slagkraftigt verktyg för att lösa gemensamma problem. Endast så kan tilltron till de demokratiska institutionernas förmåga att nå konkreta resultat stärkas.
* EU:s arbete måste koncentreras. EU skall inte ägna sig åt allt. Det är de viktiga gränsöverskridande frågorna som skall hanteras på unionsnivå. Då ökar möjligheterna att resultat verkligen nås, samtidigt som det stora flertalet politiska frågor hanteras genom beslutsfattande närmare människorna - av dem själva eller där det inte går på lokal, regional eller nationell nivå.
* EU:s beslutsformer måste reformeras. Förutsättningarna för bred debatt och folkligt deltagande måste bli större, bl a genom ökad öppenhet. Sättet att fatta beslut måste förenklas så att de blir mera begripliga för medborgarna.
Västeuropas mest akuta ekonomiska och sociala problem är kombinationen av bristen på jobb och överflödet av arbetsuppgifter. Bristen beror inte på att alla behov av varor och tjänster är fyllda. Tvärtom är behoven stora. Bristen på jobb beror på att många europeiska länder misslyckats med att skapa så bra villkor för företagande att nya jobb tillkommer i den takt som behövs för att utslagna jobb skall ersättas och arbetslösheten sjunka. Här kan EU genom marknadsekonomiska reformer öka den europeiska ekonomins växtkraft. Europa skall bli en dynamisk Företagandets kontinent med god konkurrenskraft, så att massarbetslösheten pressas tillbaka och välfärden säkras. EU bör fullfölja arbetet med den inre marknaden och driva vidare arbetet med en valutaunion.
EU bör liksom hittills visa stor respekt för medlemsländernas varierande förutsättningar och hitta lösningar med bl a övergångsregler som gör det möjligt för alla att vara med. Det finns anledning att varna för en utveckling där unionens medlemsstater permanent indelas i olika klasser. I de fall där några länder väljer att gå fortare fram på ett område måste samarbetet hela tiden stå öppet för de länder som vill ansluta sig.
Unionsfördragets inledning formulerar en vision om en allt fastare sammanslutning mellan Europas folk.
Detta fördrag markerar en ny fas i processen för att skapa en allt fastare sammanslutning mellan de europeiska folken, där besluten skall fattas så nära medborgarna som möjligt - - - Unionen skall ha till uppgift att på ett konsekvent och solidariskt sätt organisera förbindelserna mellan medlemsstaterna och mellan deras folk. (Ur artikel A i Maastrichtfördragets avdelning I)
Syftet med samverkan i den europeiska unionen är att föra Europas människor allt närmare varandra, att tvinna allt starkare band mellan länder, folk och individer. Det är en viktig process men den får inte drivas snabbare än att en bred folklig uppslutning för unionsidén kan upprätthållas. Bakslag av den typ som kom efter Maastrichtfördraget - som t ex ledde till att danska folket först sa nej - måste undvikas efter den nu förestående regeringskonferensen.
Ett medborgarnas Europa kan bara byggas med medborgarnas medverkan och stöd. Men projektet kräver också politiker med vilja och förmåga att förklara varför Europas enande är av omistligt värde.
Ett helt Europa - mål och medel
Regeringskonferensen är en författningskonferens där förändringar av unionsfördraget och EU:s institutioner skall diskuteras. Det är med andra ord det konstitutionella ramverket som skall avhandlas, inte Europapolitiken som sådan. Det kan vara på sin plats att påminna om detta eftersom regeringens EU-politik emellanåt framstått som en blandning av handfallenhet, önsketänkande och försök att göra Europapolitik av inrikespolitiska frågor. Som nya EU- medlemmar har vi mycket att lära på alla nivåer om hur man bäst når framgång med förslag och krav i den europeiska unionen. Men ett absolut minimikrav för att lyckas är att ha målen klara för sig och inte släppa dessa ur sikte. Och det allt övergripande målet just nu måste vara EU:s östutvidgning. Om detta skriver även regeringen, men gör i sak inget synbart för östutvidgningen.
Det är av regeringsskrivelsen att döma ytterst problematiskt för regeringen att konsekvent ha riktigt viktiga mål för ögonen vid utformningen av Europapolitiken. För att skapa ett helt Europa där frihet, demokrati och välstånd präglar hela kontinenten krävs att EU utvidgas med de länder som knackar på unionens dörr. Det i sin tur kräver en rad konstitutionella förändringar, reformering av jordbruks- och strukturpolitik, omtänkande i säkerhetspolitiken m m; förändringar som redan var och en för sig kan te sig mycket svåra. För att lyckas måste därför en del andra ambitioner och sidospår skalas bort. Det gäller inte endast Sveriges agerande vid regeringskonferensen, utan generellt för att EU skall lyckas med de viktigaste utmaningarna. Endast genom koncentration och fokusering kan detta svåra uppdrag lyckas.
Vi tror t ex inte att Europas långsiktiga utveckling beror av hur konsumentpolitiken (avsnitt 7.4 i regeringens skrivelse) eller ungdoms- frågorna (7.7) hanteras vid regeringskonferensen 1996. Och inte minst undrar vi vad föreningslivet (avsnitt 4) har med regeringskonferensen att göra! Det måtte väl ändå vara ett område av mänsklig aktivitet som politiker skall lämna därhän. Att regeringen i sin skrivelse ger dessa frågor lika mycket utrymme som t ex frågan om ministerrådets eller EG-domstolens reformering tyder på en både visionslös och opraktisk ansats. Tendensen att föra upp politikområden på Europanivå utan att de egentligen hör hemma där, illustrerar tyvärr hur ogenomtänkt och oprioriterad som politikområde regeringens EU-politik är. Alla viktiga frågor är inte EU-frågor.
Hur angelägna vi liberaler än anser handikappfrågor vara, vill vi inte föra upp denna del av social rättighetspolitik på unionsnivå. Vi tror att vi sköter den bäst här hemma, (s)-regeringens attacker mot handikappreformen till trots. Europapolitik handlar med andra ord inte om att göra allt som på nationell nivå är viktigt och angeläget, på ytterligare en nivå. Europapolitiken handlar om att tillsammans lösa genuint gemensamma, gränsöverskridande problem.
Detta förhållningssätt är inte ett uttryck för en inåtvänd självgodhet. Det handlar om att skilja på opinionsbildning och beslutskompetens. Inte heller står det i konflikt med mellanstatligt samarbete på angelägna områden. Ingenting hindrar att vi driver på för att EU skall bli bättre på jämställdhet, för att regeringar i andra länder i sin lagstiftning skall ta större hänsyn till de handikappades behov och rättigheter, eller för att erfarenheter från svensk barnomsorg sprids och kommer andra européer till del. Men vi menar att det krävs en klar åtskillnad mellan opinionspåverkan och vad som är faktiska EU-uppgifter i bemärkelsen att den europeiska unionen skall ha beslutanderätt i frågorna.
För att vinna medborgarnas entusiasm och respekt måste den europeiska unionen bli en öppen, effektiv, handlingskraftig och väl avgränsad organisation som koncentrerar sig på de frågor som endast kan lösas genom samarbete. Med EU:s blandning av stora och små frågor, bristande tillämpning av närhetsprincipen, en för de flesta människor oklar maktfördelning mellan institutionerna och ett svårgenomträngligt fördrag, är det svårt att uppamma det folkliga stöd som krävs. Tyvärr är det inte mycket i uppläggningen av regeringens politik inför översynskonferensen som är ägnat att lösa dessa problem.
Medborgarnas grundläggande rättigheter och ett förbud mot all sorts diskriminering bör skrivas in i unionsfördragets inledning. Vi anser att Sverige, liksom den danska regeringen, vid regeringskonferensen bör föra fram detta tillägg. Det rör sig främst om mänskliga och demokratiska rättigheter. Ett sådant tillägg skulle understryka EU-samarbetets demokratiska fundament.
Folkpartiet liberalerna vill också att Sveriges företrädare i EU på ett mycket mera pregnant sätt än hittills agerar pådrivande för att offentlighetsprincipen blir gällande. I avsnitt 4 skriver regeringen: "När EU:s ministerråd sammanträder som lagstiftare bör debatterna i större utsträckning än för närvarande vara offentliga." (Vår kursivering - orden bör utgå.) Vi anser att det alltid bör vara så. Dessutom bör ministrarna motivera sina beslut och varför man röstade som man gjorde.
Rätt sak på rätt plats - använd alltid närhetsprincipen
Redan i Maastrichtfördragets inledning nämns subsidiaritetsprincipen (närhetsprincipen), som sedan stadfästes som princip i Romfördragets artikel 3b, och ingick i Edinburgh-mötets slutsatser. Fördragstextens utgångspunkt är att gemenskapsåtgärder är möjliga om omständigheterna så kräver för att unionens målsättningar skall kunna förverkligas. Det skall föreligga ett s k nödvändighetsrekvisit för att den centrala gemenskapsapparaten skall ha rätt att binda medlemsstaterna genom att föra upp beslut på gemenskapsnivå.
På de områden där gemenskapen inte är ensam behörig skall den i överensstämmelse med subsidiaritetsprincipen vidta en åtgärd endast om och i den mån som målen för den planerade åtgärden inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna och därför, på grund av den planerade åtgärdens omfattningar eller verkningar, bättre kan uppnås på gemenskapsnivå. (Ur artikel 3b)
Denna formulering lämnar öppet för tolkningar av vad EU bör lagstifta om. Det vore önskvärt med en större tydlighet redan här, men framförallt är det en annan artikel (art. 235) som gör att i princip allt från jordgubbar till ungdomsfrågor kan regleras i EG-rätten (artikeln om subsidiaritetsprincipen är endast tillämplig inom den första pelaren, EG-rätten).
För att uppnå en mera stringent och tydlig kompetensfördelning mellan unionen och medlemsländerna bör den gummiparagraf som möjliggör att EU med hänvisning till den gemensamma marknaden tar till sig nya områden omarbetas eller kanske till och med avskaffas helt. Vi saknar i regeringsskrivelsen därför förslag om hur artikel 235 i Romfördraget skall omarbetas eller avskaffas. Dess nuvarande lydelse är:
Om en åtgärd från gemenskapens sida skulle visa sig nödvändig för att inom den gemensamma marknadens ram förverkliga något av gemenskapens mål och om detta fördrag inte innehåller de nödvändiga befogenheterna, skall rådet genom enhälligt beslut på förslag från kommissionen och efter att ha hört Europaparlamentet, vidta de åtgärder som behövs.
Ett annat sätt att tydliggöra och renodla vilka kompetenser EU bör ha vore att införa en s k kompetenskatalog som tydligt definierade vad unionen skall och inte skall göra. I förberedelsearbetet inför regeringskonferensen kan konstateras att Europaparlamentet, reflektionsgruppen och kommissionen har gått emot den idén. De nationella debatter som förs tyder inte heller på någon stor uppslutning kring idén, vilket leder oss till slutsatsen att regeringskonferensen knappast kommer att leda till inrättandet av kompetenskatalog eller normhierarki. Folkpartiet liberalerna har tidigare framfört att införandet av en författning vore en bra lösning på avgränsningsproblemen, men vi tvingas konstatera att tiden inte ännu är mogen för en sådan genomgripande omvandling av EU:s regelverk.
Våga vilja!
Regeringen intar en märkligt passiv syn på den roll Sverige skulle kunna spela i omvandlingen av EU. Av språkbruket att döma har vi fortfarande en åskådarplats i Europa. Den mentala hållningen verkar vara att det är de andras konferens, de sitter och diskuterar och därefter tar vi ställning till de förslag som eventuellt framkommer. Det bådar inte gott för förhandlingsresultatet att Sverige funderar på hur ställning skall tas till andras propåer, snarare än på vilka egna ståndpunkter som skall drivas.
Några exempel.
* Angående den inre marknaden: "Sverige bör vid regeringskonferensen stödja förslag som har till syfte att säkerställa en effektiv tillämpning av den inre marknaden" - javisst, men Sverige kan också presentera egna sådana förslag! * Angående beslutsreglerna i GUSP: "Eftersom vi önskar bana väg för en utvidgning av EU och samtidigt vill föra en aktiv och handlingskraftig utrikes- och säkerhetspolitik, bör vi vara beredda att konstruktivt delta i denna diskussion" - ja, det är klart att vi skall delta i diskussionen, men varför inte lägga egna förslag och driva dem i diskussionen?
* Angående EG-domstolen: "Sverige bör acceptera att domstolen tilldelas en roll som både tvistlösare och uttolkare av konventioner som medlemsstaterna intar på det rättsliga och polisiära samarbetsområdet" - javisst, vi bör till och med eftersträva det!
Detta förhållningssätt är synnerligen anmärkningsvärt mot bakgrund av regeringens egen argumentation i folkomröstningskampanjen hösten 1994 att medlemskapet är viktigt för att ge Sverige inflytande och rösträtt i Europa. Nu har vi denna rösträtt men inflytande kräver aktivitet och viljekraft.
Den allra viktigaste uppgiften de närmaste åren är att vidga EU till att omfatta länder i Central- och Östeuropa. Inom en tioårsperiod bör Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Ungern, Slovakien, Slovenien, Rumänien och Bulgarien vara EU-medlemmar. Cypern och Malta böra också ingå i nästa utvidgningsomgång. På längre sikt bör även övriga länder kunna bli medlemmar, men man måste vara medveten om att skillnaderna i ekonomisk utvecklingsnivå gör att fullt medlemskap i alla dimensioner - åtminstone utan omfattande övergångstider - kan dröja åtskilliga år.
Folkpartiet liberalerna har hela tiden verkat pådrivande för att östutvidgningen skall sättas högst på dagordningen, och det är glädjande att regeringen i sin skrivelse också ägnar dess betydelse ett stort utrymme. På några punkter är slutsatserna av vad detta medför i konstitutionella förändringar dock väl lama och tidsplanen i vårt tycke inte tillräckligt ambitiös. Vi håller med regeringen om att förhandlingsprocessen bör inledas vid samma tidpunkt för samtliga kandidatländer, dvs senast sex månader efter regeringskonferensens avslutning (avsnitt 6). Dessutom är det med tanke på hur ratificeringsprocessen sker i varje medlemsland nödvändigt att försöka hålla ihop förhandlingarna tidsmässigt även i fortsättningen. Annars riskerar tidtabellen att raseras.
I samma stycke skriver regeringen att utvidgningen kan komma att omfatta 12 nya medlemsländer. Vi hoppas och tror att det på sikt blir fler än så.
EU-inträdet innebär också unika möjligheter att stärka och stabilisera de mänskliga fri- och rättigheterna i de länder som vill bli medlemmar. Europaparlamentet har slagit fast att nya medlemmar skall ha avskaffat dödsstraffet. Detta uttalande, som antogs på initiativ av Sveriges liberala ledamot, har stor tyngd eftersom parlamentet har vetorätt när det gäller nya medlemmar. Det är viktigt att regeringen driver frågan vid regeringskonferensen.
Ett tätare samarbete med Central- och Östeuropa kommer att medföra krav på förändringar för oss i Västeuropa. Det finns en fruktan att låglönekonkurrensen kan slå ut jobb. Men all erfarenhet visar att vidgade marknader framför allt ger fördelar. Det innebär att nya affärsmöjligheter öppnas.
Idag kan man konstatera att den ekonomiska utvecklingen i Öst- och Centraleuropa och Baltikum har vänt på ett närmast spektakulärt sätt under de senaste två-tre åren. Genomgående ligger nu BNP-tillväxten på 3-6 procent. Inflationen har drivits ner från flera hundra procent per år och nu stabiliserats på en för dessa länder hanterbar nivå. Privatiseringen har visat sig vara mera komplicerad att genomföra än man trodde, men rullar stadigt på - om än i en långsam takt. Tjänstesektorn växer snabbt och den strukturomvandling som prisreformerna drivit fram - t ex en lägre energiförbrukning på grund av högre kol-, el- och oljepriser - leder till ett bättre resursutnyttjande och bättre miljö. Valutorna har blivit alltmera konvertibla och stabila, eller i alla fall med en förutsebar förändring. Utrikeshandeln präglas av frihandel utom beträffande jordbruket. Arbetslösheten ligger i allmänhet på västeuropeisk nivå eller lägre.
Ländernas medlemskap i olika internationella organisationer innebär restriktioner på de politiker och byråkrater som vill vrida klockan tillbaka. Medlemskap i IMF (Internationella valutafonden) och Världsbanken kräver sunda statsfinanser och uppfyllda villkor för nya lån. Medlemskap i WTO, Världshandelsorganisationen, innebär ett åtagande om en fri och osubventionerad utrikeshandel. Att vara ett ansökarland till EU ställer bestämda krav på anpassning och införande av civilrätt och näringslagstiftning av EU-typ.
Medlemskap i Europarådet innebär respekt för mänskliga fri- och rättigheter och förbud av diskriminering av oppositionen m m.
Av Östersjöländerna är Ryssland viktigast för Sverige både säkerhetspolitiskt och ekonomiskt. Baltikum är små ekonomier jämfört med Polen. Beräkningar som nyligen publicerats indikerar att Sverige är det land som relativt sett har mest att vinna på en god ekonomisk utveckling i f.d. Sovjetunionen; de närmaste 15 åren skulle vår export dit kunna 20- till 30- faldigas. Även med Polen och Tjeckien kommer vår handel att kunna mångfaldigas vid fullt realistiska tillväxttal i dessa länder.
Länderna i öst har till skillnad mot t ex länderna i Stillahavsasien en någorlunda hög utbildningsnivå, även om stora luckor finns, särskilt på landsbygden. Det gör att dessa länder dels kan komma att producera och exportera relativt sofistikerade varor inom en överskådlig framtid (5-10 år, säg), dels har en god förmåga att snabbt komma ikapp länderna i Västeuropa och övriga OECD.
Under en övergångstid kan dessa länder komma att bli ganska formidabla som exportörer av låglöneprodukter med tanke på att deras lönenivå är mellan 10 och 20 procent av Sveriges, de har nära till marknaden i Västeuropa och de har genom Europaavtalen fritt marknadstillträde till EU för export av nästan alla industrivaror nu eller inom några få år.
Detta innebär ökade exportmöjlighter, potentiella jobb och välfärd i Sverige. Men även krav på omställning för att ta emot deras export till oss!
Inflytande och makt i en utvidgad union
EU:s karaktär är, som tidigare nämnts, en unik kombination av överstatlighet och mellanstatlighet. Det gör det rimligt att beslutsreglerna i viss utsträckning får vara en kompromiss mellan två principer: den självklara demokratiska tanken att alla EU-medborgare, oavsett i vilket land de bor, skall väga lika tungt i beslutsprocessen och det starka önskemålet att även små stater skall ha goda möjligheter att påverka. Sverige har självfallet anledning att bevaka att de svenska möjligheterna till inflytande förblir goda. Men det småstatsperspektiv som hittills präglat argumentationen behöver modifieras.
För det första är inte Sverige så litet i EU-kretsen. I ministerrådets röstfördelning intar Sverige liksom Österrike en mellanställning. Den relativa positionen i termer av folkmängd kommer att förskjutas ytterligare eftersom de länder som nu står på kö vid EU:s tröskel alla är små, med undantag av Polen. Begreppet "småstat" bör kanske snarast reserveras för de baltiska länderna, Slovenien, Slovakien, Malta, Cypern m fl.
För det andra leder detta ofta upprepade påstående om Sverige som småstat tanken fel när det gäller inflytande och påverkar vår självbild i diminutiv riktning. I allt väsentligt är graden av inflytande och framgång i det dagliga samarbetet inom EU inte främst en funktion av antalet röster i ministerrådet, eller ens andra kvantitativa resurser, utan av förmågan att bilda allianser, förankra sina förslag, vara väl förberedd, ha de bästa argumenten och god framförhållning.
Hur Sverige bör sluta att tänka på sig självt som "litet" och istället försöka bli "smart" utvecklas i en av EU 96-kommitténs expertrapporter. Vi kan rekommendera "Förhållandet småstat - stormakt: svenskt identitetsbyte" av statsvetaren Bengt Sundelius till läsning för regeringen! "Om man i diskussionen inför det nya europeiska engagemanget släpper den klassiska svenska småstatsmyten och i stället tar fasta på de uppenbara internationalpolitiska framgångarna blir den logiska slutsatsen att landet numera främst bör profileras som en smart stat snarare än som en småstat
- - - Den formella maktbalansen mellan stora och små stater inom EU vore i ett sådant synsätt mindre väsentlig. Balansen mellan på kortsiktiga egenintressen byggda ståndpunkter och den gemensamma förmågan att lyfta fram det allmänna bästa ur sådana myopiska [närsynta] ställningstaganden vore mer central", skriver han till exempel (SOU 1995:132 s. 75).
För det tredje kan konstateras att någon omedelbar och självklar grundläggande värdegemenskap mellan just småstaterna (efter utvidgningen) inte är uppenbar. Sundelius menar att dessa småstater och Sverige skulle komma varandra närmast i själva procedurfrågorna; i hävdandet utav den nationella suveräniteten, i rätten att bli hörd i kommittéarbetet och få använda det egna språket och att ges en tjänstemannakvot i EU-organen. När det däremot gäller förutsättningarna för en sakpolitiskt grundad samverkan mellan "småstaterna" föreligger stora meningsskiljaktigheter. Det gäller flera av de profilfrågor som Sverige vill prioritera, t ex miljökraven, öppenheten, jämställdheten, sysselsättningen och det rättsliga området (SOU 1995:132, s. 74).
Om EU:s medlemstal, som vi önskar, inom några år växer till 25 eller mera är det ofrånkomligt att ändra beslutsreglerna. Strävan skall självfallet, även i framtiden, vara att försöka tillgodose alla medlemsländers intressen, men det blir i praktiken mycket svårt att nå resultat om inte möjligheterna att fatta majoritetsbeslut ökar.
Ett intressant förslag, som skulle kunna vara ett alternativ till dagens regler om kvalificerad majoritet, är att beslut i ministerrådet framöver skall kräva en majoritet av röster i ministerrådet som därtill företräder en majoritet av EU:s medborgare, s k dubbel majoritet. Den danska regeringen har till skillnad från den svenska satt ned foten och fastnat för att denna modell av dubbla majoriteter bör drivas vid regeringskonferensen. Det ligger i de mindre medlemsländernas egenintresse att de stora även i fortsättningen anser EU- samarbetet så värdefullt att de inte gör upp med varandra vid sidan av EU, vilket skulle kunna bli följden om maktbalansen förskjuts alltför kraftigt till de storas nackdel efter utvidgningen.
Det är oklart om det är denna insikt som resulterat i formuleringar som "de mindre medlemsländernas ställning i samarbetet måste värnas" och "förslag som underminerar balansen mellan större och mindre medlemsländer bör avvisas" (avsnitt 3). Det hade varit intressantare om regeringen presenterat en analys av inflytandevägar och strategi, liksom varför den inte tagit till sig t ex förslaget om dubbla majoriteter.
I särskilt viktiga frågor bör, som nu, krav ställas på kvalificerad majoritet. Krav på enhällighet skulle i detta system i framtiden kunna begränsas till ett fåtal ärenden som ändringar i EU:s konstitution och upptagande av nya medlemmar.
Övriga synpunkter på institutionella förändringar
Mycket av det regeringen skriver i avsnitt 10 om institutionella frågor anser vi är väl avvägt.
* Rådet
Röstviktningen kommenteras mera utförligt i utvidgningsavsnittet ovan.
En viss utveckling i riktning mot ökad öppenhet och insyn har skett på senare tid. T ex har rådet informellt beslutat begränsa möjligheterna att hemlighålla protokollsanteckningar. Vi anser att regeringen i än större utsträckning bör driva frågan om insyn och avskaffa hemlighetsmakeri i rådsarbetet.
Regeringen skriver i avsnitt 4 om Demokrati, öppenhet och insyn att "rådets arbetsformer bör reformeras i syfte att förbättra möjligheterna till välgrundade ställningstaganden i huvudstäderna efter samråd med parlamentariska organ". Denna ståndpunkt delar vi.
Vi anser att när rådet lagstiftar genom majoritetsbeslut bör parlamentet på sikt ges lika beslutsrätt.
* Parlamentet
EU-parlamentet tillkom för att öka insynen och den folkliga förankringen. Men genom att parlamentet länge saknade reellt inflytande har det varit svårt att väcka ett brett intresse - deltagandet i Europavalen har genomgående varit lägre än i de nationella valen. Det är ett skäl till att EU-parlamentet bör få en starkare ställning.
Vi stöder att EU-parlamentet, på det sätt som nu successivt sker, ges ett ökat inflytande. I denna process är det centralt att undvika metoder som medför ökad byråkrati utan att den demokratiska förankringen därmed blir bättre. Ett viktigt skäl till att slå vakt om EU-parlamentet är att det är den av EU:s institutioner som också ger plats åt politiska partier som i medlemsstaterna befinner sig i opposition. Det ökar förankringen bland medborgarna.
Vi ansluter oss till de europeiska liberalernas vision om att parlamentet på sikt skall bli helt likställt med ministerrådet i lagstiftningsfrågor och att de båda organen skall betraktas som de två delarna i ett tvåkammarparlament.
Regeringsskrivelsens formulering (avsnitt 10.4) om att parlamentet "bör ha tillgång till förslag till beslut som är bindande för medlemsstaterna" för att kunna "inkomma med synpunkter" ter sig i detta perspektiv närmast löjlig. Det är inte ytterligare en remissinstans Europa behöver, utan en verklig demokratiskt vald lagstiftande församling.
* Kommissionen
I allt väsentligt instämmer vi i regeringens skrivningar om EU-kommissionen. Vi vill dock ge kommissionen en större roll i det utrikespolitiska förberedelse-, genomförande- och uppföljningsarbete som beskrivs i avsnitt 8.2. Om EU skall inrätta "ett gemensamt ansikte" för att företräda unionen mot omvärlden i dessa frågor finner vi det mera naturligt att detta, liksom den gemensamma förstärkta analysfunktionen, i så fall läggs på kommissionen.
* Domstolen
EG-rätten går före nationell rätt. EG-domstolen har således vittgående befogenheter och avgränsningen mot nationell rätt är inte alltid glasklar. Det är EG-domstolen som på grundval av fördragen avgör var gränsen mellan dess egen och medlemsstaternas kompetens går. Rätten är stadd i ständig förändring. EG-domstolens tolkning av regelverket har inneburit att EG utvecklat sina befogenheter, och i många fall har domstolen varit pådrivande i integrationsarbetet. EG- domstolen kan på så sätt utvidga EG:s kompetens på bekostnad av nationell lagstiftning.
Tvärtemot vad som framskymtar i regeringsskrivelsen har domstolen alltså större befogenheter än direkt konventionstolkning. EG-rättens absoluta företräde har på senare tid dock börjat ifrågasättas, bl a av författnings- domstolen i Tyskland.
Samtliga Europarådets medlemsstater är bundna av Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Om en nationell lagstiftning bedöms strida mot denna konvention kan staten ställas till svars inför Europadomstolen. Även enskilda medborgare kan instämma stater till Europadomstolen. Enligt Maastrichtfördraget är Europakonventionen tillämplig inom EG-rätten. Däremot har EU som institution ännu inte tillåtits att skriva under Europakonventionen. Det medför att enskilda inte kan föra talan inför Europadomstolen då EG-rätt strider mot Europakonventionen. Vi anser att detta förhållande är olyckligt. EG-rättens grundlagar bör förbättras genom att EU får skriva under Europakonventionen. Regeringen bör verka för detta vid regeringskonferensen.
Den gemensamma utrikes och säkerhetspolitiken
EU bildades för att bryta en tusenårig europeisk tradition av krig. Fred i Europa förblir det allra djupaste syftet. Samarbetet i unionen måste vara så tätt att krig mot en annan unionsmedlem framstår som praktiskt och politiskt ogenomförbart. Ju fler länder som kommer med i unionen, desto större blir det område där interna krig inte kan förekomma.
Men EU:s roll som främjare av fred måste få konsekvenser också utanför unionens territorium. Det är t ex djupt olyckligt om europeiska länder genom historiska eller andra bindningar hamnar på olika sidor i konflikter i andra delar av världen. Helt oacceptabelt är att olika EU-länder exporterar vapen till olika sidor i pågående krig.
Utvecklingen i ex-Jugoslavien visar hur otillräcklig EU:s utrikespolitiska samordning hittills har varit. Det är tragiskt att Europa än en gång har misslyckats att hantera en konflikt av ett slag som rimligen borde ha kunnat lösas på europeisk nivå. Det är en allmänt accepterad analys att denna oförmåga bottnar i gamla bindningar och allianser från en svunnen tid - de västeuropeiska länderna har inte förmått utforma en utrikespolitik för en ny tid och genomföra den med kraft när det verkligen gällt. Vi bejakar det historiska faktum att det finns starka säkerhetspolitiska band över Atlanten och har en i grunden positiv inställning till att demokratierna samordnar sina säkerhetsarrangemang, men förstår den synpunkt som framförts i bl a USA, att Balkan-konflikten borde ha kunnat lösas utan amerikansk inblandning.
Det säkerhetspolitiska avsnittet i regeringens skrivelse är ännu ett exempel på att regeringen, sannolikt på grund av interna motsättningar, håller en låg profil. Ett centralt stycke (8.1 Beslutsordningen) avslutas inte med någon viljeyttring utan med en truism: vi bör "vara beredda att konstruktivt delta i denna diskussion". Det torde vara svårt att finna någon däremot. Vi menar att Sverige borde lägga större tonvikt vid EU:s betydelse för framtidens fred, bl a genom att tydligt ta ställning för en längre gående utrikespolitisk samordning. Detta förutsätter i sin tur att långt fler beslut kan fattas med kvalificerad majoritet inom ministerrådet.
Framtidens säkerhetspolitik måste i högre grad än gårdagens även bygga på icke-militära metoder. Vi ser t ex EU:s vidgning österut som den viktigaste förbättringen av Sveriges långsiktiga säkerhet som kan tänkas.
Genom att fördjupa det utrikespolitiska samarbetet och ge det överstatliga inslag kan EU spela en betydligt större roll som fredsfrämjare i världen. Även om vi anser att huvuddelen av EU-ländernas biståndspolitik även i framtiden bör förbli en nationell angelägenhet, kan EU:s biståndspolitik bli ett viktigt instrument i den gemensamma utrikespolitiken. Vi anser att EU:s gemensamma u-landsbistånd i högre grad än nu inriktas på att främja demokrati och mänskliga rättigheter, miljövård, en förbättrad ställning för kvinnorna och en balanserad befolkningsutveckling. En hög beredskap för hjälp vid naturkatastrofer i u-länder måste finnas.
Nya förutsättningar för svensk säkerhet
Förutsättningarna för svensk säkerhetspolitik har förändrats kraftigt under 1990-talet. Riskerna för ett storkrig mellan öst och väst har minskat medan sannolikheten för att det i vår närhet uppstår konflikter ur etniska motsättningar, gränstvister och dispyter om rätten till naturresurser snarast har ökat. Också miljökatastrofer, t ex olyckor med kärnkraftverk i öst, och massflyktsituationer påverkar vår säkerhet.
Sverige bör spela en mycket aktiv roll när Europas nya säkerhetsarkitektur utformas. Enligt vår uppfattning är följande inslag centrala för att förbättra Sveriges säkerhetspolitiska situation:
o EU utvidgas österut vilket bidrar till ekonomisk utveckling och demokratisk stabilitet.
o Genom att EU reformeras och görs mera handlingskraftig i utrikespolitiska frågor ökar dess möjligheter att agera i krissituationer.
o Den transatlantiska länk som Nato utgör mellan Europa och USA är bra och bör bestå.
o Ryssland bör i största möjliga utsträckning inlemmas i det säkerhetspolitiska samarbetet i Europa.
o EU bör inom ramen för det utrikespolitiska samarbetet ha resurser som kan användas för bl a FN-operationer.
Beslutsformerna inom GUSP
Vår uppfattning är att fler beslut inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken skall kunna fattas med majoritetsbeslut. Vi vill gå längre än regeringen är beredd att göra.
Ett aktuellt och intressant exempel är bojkottåtgärderna mot Nigeria i samband med de svåra kränkningar av de mänskliga rättigheterna som inträffade för en tid sedan. Det var givetvis viktigt att Europa reagerade snabbt och tydligt mot de avskyvärda dödsdomarna mot oliktänkande. Men istället för en sådan reaktion följde flera dagar av diskussion mellan olika EU-länder om vilka proteståtgärder som var lämpliga. Sverige kom på ett olyckligt sätt i fokus genom att vi som enda land inte kallade hem vår ambassadör. Helhetsbilden blev att EU spelade bort en möjlighet att i ett kritiskt skede spela en viktig utrikespolitisk roll.
Vi delar uppfattningen att majoritetsbeslut inte får tillämpas i frågor av vitalt nationellt säkerhetspolitiskt intresse. Men detta undantag måste definieras relativt snävt. En huvudregel om majoritetsbeslut måste också kompletteras med en bestämmelse om reservationsrätt, som innebär att ett enskilt land kan ställa sig utanför aktioner som det landet inte vill delta i.
Gemensam europeisk insatsstyrka för nya kristyper
Nato skapades för att genom ömsesidiga säkerhetsgarantier skydda medlemmarna mot anfall utifrån. Den uppgiften består. Folkpartiet liberalerna anser, liksom regeringen, att det för närvarande inte finns anledning för Sverige att överge den alliansfria utrikespolitiken. Sverige bör i det läge som nu råder i Europa varken ta emot eller utfärda några militära säkerhetsgarantier.
Det kan emellertid uppkomma andra krissituationer där militär personal behövs, men där Europa bör kunna göra gemensamma insatser utan USA:s medverkan. Enligt vår mening bör Europa samverka kring en insatsstyrka som kan användas vid 1) av FN eller OSSE (f d ESK) beslutade insatser för fredsbevarande och fredsskapande, 2) humanitära insatser vid svältkata- strofer, översvämningar och jordbävningar, 3) miljökatastrofer och 4) vid bekämpning av terrorism och andra extrema former av organiserad brottslighet som använder militära metoder inom EU:s territorium.
Tredje pelaren - samarbete om rättsliga och "inrikes" frågor
Brottsligheten blir alltmer internationell till sin karaktär. Det bör leda till att Europas länder vidgar sitt polissamarbete. Narkotika- och vapensmugglare, utpressare, ekonomiska brottslingar och andra lagöverträdare skall veta att de löper samma risk att gripas oberoende av i vilket europeiskt land de än befinner sig. Vi bejakar Europol-samarbetet och ser gärna att det utvecklas till ett överstatligt samarbete så att t ex ett lands polis kan fullfölja en polisjakt över en nationsgräns, gemensamma brottsregister kan upprättas och gemensamma insatsstyrkor mot vissa brottstyper kan upprättas.
Det har i den svenska debatten på senare tid förekommit påståenden om att "Bryssel" skulle tvinga svenska poliser att bl a åsiktsregistrera misstänkta, liksom att i förspaningsregister införa en del andra uppgifter som framstår som klart stötande från liberala utgångspunkter. Som så ofta är fallet när tvärsäkra påståenden om vad EU har för planer är i sving är detta påstående fel på flera sätt. För det första har den svenska polisen länge framfört önskemål om att få utveckla sina spaningsregister i denna riktning, långt innan vi gick med i EU. Liknande tankar finns på andra håll i Europa.
Folkpartiet liberalernas uppfattning är att man skall vara mycket restriktiv med vilka uppgifter som skall få finnas i denna typ av register.
För det andra är grunden för Europols register ingenting annat än de olika nationella polisregistren, där uppgifterna förs in i överensstämmelse med respektive lands nationella polisregister. Den existerande svenska polisregisterlagen följer Europarådets dataskyddsrekommendationer som säger att polisen inte får samla in uppgifter som enbart grundar sig på ras, politisk uppfattning, sexuell läggning eller religiös uppfattning. Förbud mot registrering på grund av politisk uppfattning är dessutom grundlagsskyddat. Redan idag får uppgifterna lämnas ut till andra länders poliser och Interpol.
Den på svenska något missvisande beteckningen "Inrikes" och rättsligt samarbete regleras i den s k tredje pelaren som är mellanstatlig och inte överstatlig till sin karaktär. Samarbetet tenderar därför att utvecklas för långsamt, med många beslutsnivåer och krav på enhällighet.
För att förverkliga unionens mål, särskilt den fria rörligheten för personer - - - skall medlemsstaterna betrakta följande områden som frågor av gemensamt intresse:
1. Asylpolitiken.
2. Reglerna för personers överskridande av medlemsstaternas yttre gränser och för kontrollförfaranden i samband med detta.
3. Invandringspolitiken och politiken mot medborgare i tredje land när det gäller
a) villkoren för inresa till och rörlighet inom medlemsstaternas territorium för medborgare i tredje land,
b) villkoren för bosättning inom medlemsstaternas territorium för medborgare i tredje land, inklusive villkoren för familjers återförening och tillträdet till arbetsmarknaden,
c) kampen mot olaglig invandring, bosättning och arbete inom medlemsstaternas territorium när det gäller medborgare i tredje land.
4. Kampen mot narkotikamissbruk, i den mån detta område inte omfattas av 7-9.
5. Kampen mot bedrägerier i internationell skala, i den mån detta område inte omfattas av 7-9.
6. Civilrättsligt samarbete.
(Ur artikel K1 Maastrichtfördraget)
Det är därför angeläget att de första sex artiklarna i unionsfördragets avdelning K1, liksom tullsamarbetet, förs över till första pelaren. Artikel K1 handlar om att förverkliga unionens mål särskilt den fria rörligheten för personer. Detta skulle innebära att alla frågor som berör asylpolitik, migration, narkotikabekämpning, bedrägerier i internationell skala och civilrättsligt samarbete, plus tullsamarbetet, gjordes till föremål för överstatligt beslutsfattande. Det skulle också ha fördelen att de lagar som skall styra verksamheten skulle underställas också Europaparlamentets prövning och att tvister skulle hänskjutas till EG-domstolen för avgörande.
Vi anser att regeringen har fel när den (avsnitt 9.1) vill "verka för att samarbetet i huvudsak skall förbli mellanstatligt". Det står i klar konflikt med de inledande orden om betydelsen av att uppnå fri rörlighet. Den tulipanaros som regeringen önskar skapa genom att "överväga om inte institutionernas roll kan förstärkas - - - och därmed få till stånd ett mer effektiv och resultatorienterat arbetssätt" finns inte i sinnevärlden.
Från att i avsnitt 9.1 slå fast att det kan övervägas att överföra lämpliga delar av asyl- och invandringsfrågor till gemenskapslagstiftning, skriver regeringen i avsnitt 9.3 att Sverige bör överväga förslag om detta. Vi välkomnar den gradvisa övergången till en klok ståndpunkt i denna fråga.
En human europeisk flyktingpolitik
EU bör utveckla en gemensam asylpolitik så att ansvaret för flyktingströmmarna fördelas mera jämnt mellan Europas stater. Praxis för beviljandet av asyl varierar mellan EU- länderna. I verkligheten har flyktingpolitiken successivt stramats åt i hela Europa. En samordning av medlemsstaternas minimiansvar är därför nödvändig, om åtminstone några länder i praktiken skall kunna bedriva en mer generös flyktingpolitik. Folkpartiet liberalerna vill vara pådrivande för att de minst generösa länderna inte skall få sätta normen för EU:s gemensamma politik. Det får inte bli så att de minst generösa länderna sätter normen. Detta måste prägla tillämpningen också av Schengen-avtalet och den s k Dublin-konventionen, som rör flyktingpolitiken.
Vi vill alltså värna asylrätten på Genève-konventionens grund inom ramen för en gemensam europeisk flyktingpolitik. EU:s flyktingpolitik måste kompletteras med en ny konvention för att också ge skydd t ex i massflyktsituationer. Sverige bör välkomna att man inom EU kommit överens om att överväga gemensamma minimiregler vid utredning av asylärenden. Vi tror att en samordning av flykting- och asylpolitiken - en gemensam praxis - är en förutsättning för en liberalisering av politiken inom hela EU.
En union för miljön
Den europeiska unionen kan och bör spela en viktig roll för att förbättra allas vår gemensamma livsmiljö. Vi delar regeringens syn att miljöhänsyn bör beaktas i alla tillämpliga politikområden. Det finns också många konkreta åtgärder för en bättre miljö som unionen genast skall börja med. Att ta in de öst- och centraleuropeiska länderna som medlemmar är också ett led i miljöarbetet.
Regeringen nämner utan precisering i skrivelsen att det är viktigt att tillämpa majoritetsbeslut på områden där det för närvarande krävs enhällighet. Folkpartiet anser att det bästa exemplet på en sådan fråga är ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken. Vi vill att Sverige verkar för att det till miljöbestämmelserna i artikel 130 S förs en ändring som gör det möjligt att med kvalificerad majoritet införa avgifter för att motverka gränsöverskridande miljöproblem. Den danska regeringen har för avsikt att driva en sådan förändring, vilket Sverige självfallet också bör göra.
Av ändringen bör framgå vilka föroreningar som kan avgiftsbeläggas, att intäkten tillfaller det enskilda medlemslandet och att avgifterna i fråga är minimiavgifter. Den allmänna skatte- och finanspolitiken faller självklart även i fortsättningen under den nationella kompetensen.
Sverige bör således vid regeringskonferensen föreslå att minimiavgifter på gränsöverskridande miljöföroreningar skall kunna införas efter majoritets- beslut. Det bör ankomma på regeringen att utreda för vilka föroreningar som regeln skall vara tillämplig, men koldioxid samt försurande och gödande utsläpp till luft och vatten bör ingå. Detta bör meddelas regeringen genom ett tillkännagivande från riksdagen.
Hållbar utveckling av fördraget
Eftersom regeringskonferensen framför allt handlar om ändringar i grundläggande regler måste förstärkningen av miljöpolitiken komma till uttryck genom att viktiga principer skrivs in i fördragstexten och genom att ändringar av beslutsregler genomförs. När riksdagen behandlade regeringens skrivelse 1994/95:167 om det svenska miljöarbetet i EU föreslog folkpartiet att kravet på en hållbar utveckling skulle skrivas in i fördragstexterna.
Besluten från FN:s miljökonferens i Rio de Janeiro 1992 innebär ett åtagande att verka för en hållbar utveckling. I skrivelsen om regeringskonferensen omnämns besluten från Rio de Janeiro och att de bör påverka EU:s fördrag. Men regeringen blir inte mer konkret om hur det ska gå till än att ett miljömål för jordbruket bör skrivas in i Romfördragets artikel 39.
Vid behandlingen av skrivelsen 1994/95:167 anförde jordbruksutskottet (1993/94:23): "Enligt utskottets mening bör Sverige verka för att principen om en hållbar utveckling införs i EU:s grundläggande fördragstexter." Folkpartiet anser att principen måste komma till uttryck i fördragstexten genom ett tillägg i artikel 2 om hållbar utveckling och medborgarnas rätt till en god miljö som ett av EU:s mål. Samhällssektorernas ansvar bör dessutom slås fast i de artiklar som reglerar respektive sektor. Detta bör riksdagen genom ett tillkännagivande meddela regeringen.
En union för jobb - bekämpa arbetslösheten!
20 miljoner människor är arbetslösa i Västeuropa. Arbetslösheten är vår kontinents största sociala, ekonomiska och mänskliga problem. De nedbrytande effekterna på individernas självkänsla och framtidstro gör att centrala liberala värden hotas. Europas medborgare förväntar sig att EU används som instrument för att få fler i arbete.
Fler och fler tycks se något ödesbestämt i Europas höga arbetslöshet. I många länder gäller debatten mer hur man skall dela på de jobb som redan finns än hur antalet jobb skall ökas. Vi socialliberaler har analyserat frågan och vet att den ödestron är fel. Vi är besjälade av en stark tro på och vetskap om möjligheten för Europas länder att bryta sig ur långtids- och massarbetslöshet. Med rätt politik kan vi ändra på utvecklingen. Vår kontinent behöver inte förlora i konkurrenskraft mot områden med snabb tillväxt i Stillahavsasien eller Nordamerika. Men det innebär att kraven på anpassning växer.
Den moderna ekonomin är starkt internationaliserad. Därför ger inte isolerade insatser från statsmakten, ens i större ekonomier, de effekter som tidigare kunde förväntas. Genom samarbete mellan länder kan vi skaffa oss bättre instrument och handlingskraft som behövs för att bättre hantera de ekonomiska problem vi står inför och utveckla Europas ekonomier mot tillväxt och ökad sysselsättning.
Ekonomisk politik samt sysselsättnings- och arbetsmarknadspolitik har fått högre prioritet i EU:s arbete än tidigare. En gemensam strategi för tillväxt, jobb, ekonomisk stabilitet och låg inflation har formulerats. Samordnade insatser i fråga om infrastruktur, framförallt informationsteknologi, miljö och energi är exempel på åtgärder där vi tror att EU-politik har en viktig roll att spela i ansträngningarna att förbättra sysselsättningsläget i Europa.
Den svenska regeringen har uppenbarligen mer blygsamma ambitioner med EU:s ekonomiska samarbete. Det viktigaste tycks vara att skapa opinion för en aktiv arbetsmarknadspolitik enligt svenskt mönster i de andra medlemsstaterna. Vi tror i och för sig att en aktiv arbetsmarknadspolitik är viktig och kan ge positiva effekter, men det löser inte huvudproblemet med Europas långsiktiga växt- och konkurrenskraft.
För de flesta - men inte för alla - socialdemokrater är det uppenbart att en aktiv arbetsmarknadspolitik inte förslår för att lösa Sveriges ekonomiska problem. Vi har redan en mycket omfattande sådan och våra ekonomiska problem är ändå avsevärda. Inte ens regeringen hävdar att en utökning av arbetsmarknadspolitiken vore bra för Sverige. Det blir därmed mycket tydligt att regeringens EU-politik och dess förord för en s k sysselsättningsunion inte väntas ge några positiva bidrag till Sveriges förmåga till tillväxt.
Vår strategi för fler jobb handlar om mer än arbetsmarknadspolitik:
Skatteväxling för fler jobb
Möjligheterna att rationalisera varuproduktion är idag så stora att inte ens en kraftig produktionsökning inom industrin kommer att skapa särskilt många nya jobb. Enligt de flesta försök att bedöma framtiden kommer nettotillskottet av nya jobb i allt väsentligt att komma inom den privata tjänstesektorn, där småföretagen är starkt dominerande.
Det vore därför en klok strategi för Europa att stimulera fler arbeten i den privata tjänstesektorn genom lägre beskattning av arbete. Vi beklagar att finansminister Göran Persson gång på gång sagt nej till att arbeta för att möjliggöra en lägre tjänstemoms.
Folkpartiet liberalerna anser därför att Sverige bör verka för att EU snarast möjligt bör ändra sina regler för mervärdesskatt så att en lägre tjänstemoms kan införas i de medlemsländer som så önskar.
En positiv särbehandling av tjänstesektorn är också motiverad ur jämställdhetssynvinkel. Industri- och jordbruksproduktion, liksom bygg- och anläggningsarbeten är traditionellt mansdominerade verksamheter medan tjänstesektorn erbjuder många jobb som av tradition alltjämt främst intresserar kvinnor. Det är viktigt, eftersom huvuddelen av de arbetslösa i EU-länderna är kvinnor.
Vi föreslår i miljöavsnittet en skatteväxling mellan utsläpp av koldioxid och skatt på arbete, en grön skatteväxling. De främsta skälen för det är miljöpolitiska, men en viktig effekt av miljöskatter i allmänhet och koldioxidskatt i synnerhet är att de skapar utrymme för att sänka vissa andra, strategiska, skatter. Om EU ålade medlemsländerna att ta ut en högre koldioxidskatt skulle de länder som så önskar alltså kunna använda inkomsterna till att finansiera en lägre tjänstebeskattning, vilket sannolikt skulle vara positivt för sysselsättningen.
Att koldioxidbeskattningen bör avgöras på europeisk nivå beror dels på att utsläppen berör många länder, dels på att det är omöjligt att få förståelse för höga miljöskatter i vissa länder om det framstår som om arbetstillfällen skulle exporteras till länder som konkurrerar med lägre miljöskatter.
Frihandel
Folkpartiet liberalerna är tydligt för frihandel och står i skarp opposition mot tron att tullar och nyare typer av protektionism löser några problem ens på kort sikt. Det är mycket viktigt att Sverige, som hittills, driver frihandelslinjen inom EU. Unionen bör ta initiativ till nya ansträngningar att främja frihandel av den typ den s k Uruguay-rundan utgjorde, med ett globalt slopande av handelshinder som mål, och införa stabila och liberala regler för all import från Öst- och Centraleuropa och Baltikum.
Den inre marknaden
Etablerandet av den inre marknaden är en av EU:s viktigaste framgångar. Den inre marknaden kräver en kontinuerlig omvårdnad. Det gäller dels att motverka ideliga försök från företag, branschorganisationer och andra lobbyister, men också nationella regeringar, att underminera den, dels att förverkliga principerna på några områden som alltjämt är undantagna. Här är EG-domstolen viktig och har gjort en viktig insats för att stärka frihandel, näringsfrihet och motstånd mot snedvridande subventioner och andra former av statsstöd.
Att på ett effektivt sätt fullfölja arbetet med den inre marknaden är en av EU:s viktigaste uppgifter, som - tillsammans med frihandelspolitiken på det globala planet - är avgörande för att knäcka massarbetslösheten.
Valutasamarbete
Att få ordning på svensk ekonomi är ett viktigt mål i sig och inte i första hand för att kunna delta i EU:s monetära samarbete.
Motiven för att skapa en ekonomisk och monetär union är såväl politiska som ekonomiska. Särskilt den starka tyska ekonomin påverkar påtagligt utvecklingen i alla länder. I ett tätt samarbete får Sverige och andra mindre stater större inflytande över Europas ekonomiska utveckling. Valutaunionen är vidare ett sätt att säkerställa den inre marknadens funktion mot vågor av nationell protektionism. EMU omöjliggör konkurrensdevalveringar, där enskilda länder söker lösa sina problem på bekostnad av andra. Samarbetet kräver en viss finanspolitisk harmonisering.
Om länderna, som Maastrichtfördraget om EMU kräver, har sina ekonomier i gott skick - med inflation, budgetunderskott och räntenivåer under kontroll - innebär inte samarbetet att den nationella beslutsrätten i t ex välfärds-, arbetsmarknads- eller skattefrågor inskränks. Vad som prioriteras i budgeten bestämmer vi själva.
Sverige har deklarerat att man strävar efter att bli EMU-medlem "i enlighet med bestämmelserna i fördraget", men att i sista hand ligger avgörandet hos riksdagen. Det fanns alltså vid inträdet i EU en klar viljeinriktning i EMU- frågan.
Vi noterar med tillfredsställelse att regeringen i skrivelsen (7.2) tar tydlig ställning för ett svenskt deltagande, liksom att regeringen tar avstånd från alla tankar på att revidera regelverket för den ekonomiska och monetära unionen. Vi delar också regeringens syn på den svenska deklarationen vid medlemsförhandlingarna att det är Sveriges riksdag som skall ta slutlig ställning till frågan om Sveriges deltagande i den tredje etappen av EMU.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prioritering av EU:s östutvidgning vid regeringskonferensen 1996, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avskaffa vetorätten vid införande av ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken, 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa principen om hållbar tillväxt i EU:s fördragstexter, 4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skatteväxling för jobben och miljön, 5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samarbetet inom den s.k. tredje pelaren, 6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillämpningen av subsidiaritetsprincipen och omarbetande av Romfördragets artikel 235, 7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vetorätten vid den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken.
Stockholm den 24 januari 1996
Lars Leijonborg (fp)
Isa Halvarsson (fp) Margitta Edgren (fp) Christer Eirefelt (fp) Eva Eriksson (fp) Elver Jonsson (fp) Anne Wibble (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp) Håkan Holmberg (fp) Lennart Rohdin (fp) Bo Könberg (fp)