Bakgrund
När Europarådets ministerkommitté behandlade rekommendationer om etiska frågor och HIV, beslöt man bl.a. att ta avstånd från frihetsberövande relaterat till HIV.
Den svenska regeringen menade att Sveriges handlande i Europarådet måste följa svensk lagstiftning och anmälde avvikande uppfattning.
Samhällsförhållandena
Öppnandet av gränser och lägre bevakning vid dessa innebär att narkotikamissbruket och prostitutionen kan öka i Sverige och med det smittspridningen av HIV.
Det är därför viktigt, anser vi, att samhället har riktiga och effektiva instrument för att förhindra spridningen av HIV-infektioner. Det är samtidigt angeläget, att - vid utformningen av lagar - integritetsskyddet för individen inte undergrävs och att okränkbarheten garanteras så långt möjligt.
Utvärdering och dess innehåll
Vi välkomnar således regeringens bedömning att en brett upplagd utvärdering av smittskyddslagen är nödvändig, inte minst ur rättssäkerhetssynpunkt för den enskilde. Angreppsfältet bör vara så vitt som regeringen anger i sina skäl. Dessutom bör man, i en utvärdering av smittskyddslagens preventiva förmåga, väga in om sprututbytesförsök kan anses gå fria från smittskyddslagens paragrafer.
I Socialstyrelsens rapport 1993 av försöksverksamhet med utdelning av rena sprutor och kanyler till narkotikamissbrukare, anger man, att några säkra slutsatser, vare sig i positiv eller negativ riktning, angående försökens effekt vad gäller smittspridning eller narkotikamissbruk inte kunnat göras, men konstaterar att det under 1989 förekommit att deltagare smittats.
Vi menar att även i en fortsatt försöksverksamhet i sprututbytes- programmen, där den vetenskapliga uppläggningen är tillfyllest, finns det risk för att någon parameter fallerar och att detta upptäcks först vid försökens utvärdering.
Sprututbytesförsöken har diskuterats rättsligt ur narkotikastrafflagens synpunkt och bör också värderas utifrån smittskyddslagens intentioner.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utvärdering, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utvärderingen även bör omfatta sprututbytesförsöken.
Stockholm den 20 oktober 1995
Eva Julin (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Eva Goës (mp)