I propositionen föreslår regeringen att en 18-årsgräns för inköp av tobaksvaror införs i tobakslagen, samt att tobaksvaror endast får föras in i landet av den som fyllt 18 år. Avsikten är att förhindra tidiga tobaksdebuter och att minska tobakskonsumtionen för att där igenom förbättra folkhälsan.
I propositionen beskrivs även tobakens hälsorisker på ett sätt som ger anledning att fundera över varför regeringen inte lägger ett förslag med en mer omfattande förändring av tobakslagen, samt förslag till informations- insatser för att få en kraftfullare insats mot tobaksanvändningen bland ungdom.
Så gott som alla stora folkhälsoproblem - till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, allergier och bristande tandhälsa - anses ha samband med tobaksbruk. Mer än tjugo olika sjukdomar har enligt WHO samband med rökning och enligt WHO dör upp till varannan rökare i förtid till följd av sin rökning.
I Sverige beräknas passiv rökning leda till ca 50 dödsfall av lungcancer och ca 500 dödsfall av hjärt- och kärlsjukdomar per år. Passiv rökning skadar dessutom barn genom att bidra till luftvägsinfektioner och allergier.
När det gäller beroendet har forskningen redovisat att nikotinet är starkt beroendeframkallande. Enligt WHO är beroendet ungefär jämförbart med heroin och kokain.
Om man jämför det beroende och de skador som tobaken orsakar med de insatser som görs för att minska tobaksrökningen är insatserna märkligt små i jämförelse med vad som görs för att minska trafikolyckor, hotet från galna ko-sjukan och liknande som i jämförelse med tobaken skördar ett fåtal offer.
Det är bra att vi får en 18-årsgräns, men regeringen bör snarast återkomma med ett bredare åtgärdsprogram mot tobaksanvändningen, samt en skärpning av tobakslagen.
Några av åtgärderna bör vara att
- ge tobakslagen en kraftfullare inledning som beskriver det beroende och det folkhälsoproblem som tobaken utgör - undersöka möjligheten att förbjuda den indirekta marknadsföring som tobaksbolagen medger - avsätta mer medel till de organisationer som aktivt arbetar med tobaks- frågorna för att göra fler medvetna om riskerna med tobaksbruk - skapa fler rökfria miljöer genom att i första hand göra riksdagens lokaler rökfria - skärpa reglerna när det gäller rökförbud på restauranger och serverings- ställen, så att allmänt rökförbud råder om inte sådan avskildhet kan ordnas att cigarettröken inte blir en olägenhet för övriga gäster samt för personalen - se över 6 § i tobakslagen, så att exempelvis SJ inte kan utnyttja paragrafen för att kringgå lagens 2 § punkt 4 om rökning förbjuden på färdmedel i inrikes kollektivtrafik. Idag är rökkupéernas placering och tekniska lösning ett misslyckande som skapar en olägenhet för den som ej vill tvingas till passiv rökning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen i enlighet med vad som anförts i motionen begär att regeringen snarast återkommer med ett bredare åtgärdsprogram mot tobaksanvändningen.
Stockholm den 12 juni 1996
Thomas Julin (mp) Ragnhild Pohanka (mp)