Regeringen föreslår i propositionen att det i lag införs en åldersgräns för inköp och införsel av tobak. Åldersgränsen föreslås bli 18 år.
Till skillnad från forskning på många andra områden är resultaten av forskningen om rökningens effekter på hälsan fullkomligt entydiga. Rökning är mycket hälsofarligt för rökaren. Därutöver har även passiv rökning negativa effekter, vilket innebär att även icke-rökaren ibland utsätts för en icke önskvärd påverkan. Ur hälsosynpunkt finns inga positiva effekter av rökningen. Dessutom är få droger så vanebildande som tobaksrökning. Den amerikanska motsvarigheten till vår socialminister - The Surgeon General - har slagit fast att nikotin är mer vanebildande än t.o.m. heroin.
Att verka för att så få människor som möjligt börjar röka och att arbeta för att så många som möjligt slutar är därför mycket angeläget ur folkhälso- synpunkt. I sammanhanget är det viktigt att också peka på kostnaderna för vård av tobaksrelaterade sjukdomar. Dessa kostnader överstiger vida de som t. ex. alkoholmissbruk medför.
Runt om i världen införs nu åldersgränser för tobaksinköp. Föregångslandet framför andra i detta sammanhang är USA. Där har de flesta delstater sedan många år haft en åldersgräns. Det har inneburit att antalet ungdomar som börjar röka minskar kontinuerligt. Även i Europa finns åldersgränser i ett flertal länder. I Norden är det bara Danmark och Sverige som inte har en sådan.
Vår utgångspunkt är att det självfallet är föräldrarnas ansvar att se till att de egna barnen inte röker. Detta ansvar kan ingen lagstiftning frånta föräldrarna. Det är också olyckligt med lagar som fråntar människorna ansvaret för sina egna liv - något som vi moderater ofta har anledning att påpeka. I detta fall - med en åldersgräns för inköp av tobak - måste en lag emellertid kunna ses just som ett stöd för föräldrar som aktivt vill motverka att deras barn börjar röka. Dagens system, där tobak är mycket lätttillgänglig med möjlighet till inköp även för barn, motverkar föräldrarnas strävan att ta sitt ansvar. Normen i samhället måste entydigt vara att motverka att barn och ungdomar börjar röka just med hänvisning till rökningens hälsofarliga och vanebildande effekter. I ett läge när rökningen minskar bland den vuxna befolkningen men ökar bland ungdomar kan en åldersgräns vara en betydelsefull signal som leder till ett ändrat beteende och en lägre nyrekrytering till rökning.
Det hade varit värdefullt att kunna följa upp den frivilliga överens- kommelse om en åldersgräns som handeln träffat innan en formell lag stiftas. När nu riksdagen beställt en sådan lag finns det idag inte bärande skäl att motsätta sig den. Tvärtom kan den som vi framhåller utgöra ett stöd för föräldrar och bidra till normbildningen i samhället mot rökningen.
Det är självfallet viktigt att ett förbud följs upp av sanktionsmöjligheter som står i rimlig proportion till brottet. Regeringen föreslår att försäljning av tobak till personer under 18 år skall leda till böter eller till fängelse i maximalt sex månader. Vi anser att förslaget om fängelse inte är rimligt. Lagens syfte är i första hand att klargöra för handeln och konsumenterna att försäljning av tobak till underåriga inte är tillåten. Att införa sanktioner som inte står i rimlig proportion till brottet kan få lagförslaget att betraktas som mindre seriöst. Även om regeringen i förslaget skriver att fängelse endast skall utdömas vid omfattande försäljning anser vi ändå att böter är tillräckligt. Det finns anledning att avvakta hur lagen kommer att fungera innan andra straff än böter övervägs.
Vi reagerar vidare mot regeringens förslag vad gäller tillsynen över att lagen efterlevs. Om avsikten är att förlita sig på och uppmuntra till något slags angiveri är detta inte värdigt ett rättssamhälle. Däremot vill vi uttrycka den förhoppningen att lagen som sådan skall vara så normgivande att överträdelserna kommer att vara få och kunna beivras på normalt sätt. I och med att handeln varit beredd till en frivillig överenskommelse finns också starka skäl att tro att handelsidkarna kommer att följa den på ett bra sätt.
Avslutningsvis vill vi, liksom också görs i motionen 1995/96:So30 av Sten Svensson m.fl. (m), betona att införandet av en åldersgräns inte får innebära att insatser för att upplysa och informera om rökningens skadeverkningar minskar. Snarare är det, i samband med införandet av en åldersgräns, än viktigare med en omfattande information och upplysning som bygger på saklighet och vetenskaplig kunskap.
Det ankommer på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar avslå lagförslaget i den del det anger fängelsestraff vid brott mot förbud att sälja tobak till personer under 18 år i enlighet med vad som anförts i motionen, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om information och upplysning vid införandet av en åldersgräns vid tobaksköp.
Stockholm den 10 juni 1996
Elisabeth Fleetwood (m) Lennart Hedquist (m) Gustaf von Essen (m) Gullan Lindblad (m) Åke Sundqvist (m) Karin Falkmer (m) Inger René (m) Marietta de Pourbaix-Lundin (m) Peter Weibull Bernström (m) Olle Lindström (m)