Inledning
Regeringens proposition innehåller en rad efterlängtade förslag om tillsynen över hälso- och sjukvården. Under lång tid har tillsynen över hälso- och sjukvården varit splittrad över flera lagområden, och det har inte funnits något gemensamt tillsynsansvar som täckt all hälso- och sjukvård oavsett vårdgivare. Medanalys-skandalen aktualiserade behovet av en gemensam kontroll över all hälso- och sjukvård syftande till att upprätthålla en säker, god och rättvis behandling av patienter oberoende av vem vårdgivaren är.
Det finns dock en del områden i regeringens proposition där vi önskar förtydliganden och förbättringar.
Egenkontrollen
I propositionen tar man upp värdet av att vårdgivarna utför en egenkontroll och bedriver ett utvecklingsarbete för att uppnå en god vård. Vi vill understryka vikten av att vårdgivarna under arbetstid kan utföra sådan egenkontroll samt att de får tillgång till underlag som möjliggör sådan kontroll, som t ex uppgifter om sin egen läkemedelsförskrivning, sjukskrivningsmönster, vårdtider och remittering.
Fördelen med en egenkontroll är att den upplevs som meningsfull och ökar möjligheterna till tidig upptäckt av fel och brister. Inom läkemedelsområdet är erfarenheterna av en sådan egenkontroll att nära en tioprocentig besparing på läkemedelsutgifterna har möjliggjorts samtidigt som behandlingen av patienterna blivit bättre. Det är vår uppfattning att en sådan egenkontroll av verksamheten ska vara ett tjänsteåliggande.
Ledningsansvaret
Vi är positiva till förslaget om ledningsansvar inom hälso- och sjukvården. Det innebär att gränserna mellan olika yrkeskategorier inom vården blir mer flexibla. Det är dock viktigt att huvudmannen tydligt anger ansvarsförhållandena.
Det föreligger emellertid vissa oklarheter ifråga om ledningsansvaret inom den kommunala hälso- och sjukvården. Den sjukvård som bedrivs inom kommunerna är i huvudsak hemsjukvård eller vård i särskilda boendeformer m m och inte vård i sjukvårdsinrättningar. Regeringens förslag gäller endast inom hälso- och sjukvården och det är då oklart vad som avses med den kommunala verksamheten vad gäller verksamhetschefernas ansvar. Vi tycker därför att den kommunala verksamheten bör undantas från bestämmelsen om verksamhetschef.
Skolhälsovården
Förslaget i propositionen att Socialstyrelsen ska överta tillsynen över skolhälsovården fullt ut är inte bra. Skolhälsovården är en del av skolans elevvårdande verksamhet och ska betraktas som en integrerad del av dess verksamhet. Exempelvis håller ibland skolsköterskan i skolans sex- och samlevnadsundervisning och fungerar aktivt som en undervisningsresurs inom vissa avgränsade områden.
För att understryka detta och samtidigt stimulera skolan till att ta ansvar för skolhälsovården samt undervisning om olika hälsoproblem, exempelvis tobaksbruk, är det vår uppfattning att Skolverket även fortsättningsvis bör handha ansvaret för skolhälsovården.
Kvacksalverilagen
Under stycke 6.5.1 i propositionen tas vissa gränsdragningsproblem i samband med kvacksalverilagen upp. Regeringen har överlämnat frågan om tillsyn av verksamhet som regleras i den s k kvacksalverilagen till 1994 års behörighetskommitté. Enligt vår uppfattning finns det i samband med denna kommittés arbete en del omständigheter som bör beaktas.
Det är nu inte endast personer som utför olika behandlingar enligt alternativmedicinska metoder som faller under kvacksalverilagens kompetensområde utan även personer med utbildning inom skilda yrkesområden. Det kan exempelvis röra sig om optiker, fotvårdsspecialister, dietister, ortopister m fl, men som ej är hälso- och sjukvårdspersonal. Deras verksamhet är formellt sett kvacksalveri eftersom den faller under denna lag. Detta bör kommittén se över syftande till att finna en lämplig lösning.
I samhället förekommer det i dag en hel del mer eller mindre ljusskygg verksamhet inom ett område som möjligen kan kallas för alternativmedicinskt. Healing, olika terapi-former som är inspirerande av s k New age-idéer och dylikt är sådana exempel. Detta kräver en modernisering av kvacksalverilagens skrivningar. Behörighetskommittén kan vara en lämplig instans för att även se över möjligheterna för en stramare skrivning av kvacksalverilagen i detta syfte.
Lex Maria
I propositionen föreslås att upphöja lex Maria till lag. Det är en bra markering. Förslaget att ålägga all personal inom all hälso- och sjukvård att vid incidenter rapportera uppåt i organisationen är en nödvändig förändring som kan säkerställa samhällets insyn över vården samt förbättra förutsättningarna för patienternas säkerhet.
I Socialstyrelsens remissvar till den promemoria som föregick proposi- tionen föreslås att lagen kompletteras med en incidentrapporteringslag utan disciplinära inslag. Vi anser att detta ytterligare skulle understryka vikten av den öppenhet som krävs inom all vård för att stärka patientens ställning och säkerhet. Patienten ska sättas i centrum i vården.
En brist med propositionen är emellertid att den inte räknar in lex Maria- händelser vid apotek. Enligt vår uppfattning bör även apoteken omfattas av lex Maria. Underlåtenhet att rapportera incidenter bör även leda till disciplinära sanktioner.
Patienten i centrum
Ett stort problem inom hälso- och sjukvården är att patienten ofta kommer i kläm i olika situationer som kännetecknas av bristande kommunikation och information mellan patient och vårdgivare och/eller mellan patient och myndighet. För många patienter kan detta leda till allvarliga skador och en misstro mot sjukvården som varar livet ut. Därför bör personal såväl i vården som i berörda myndigheter få adekvat utbildning om vad man bör tänka på i sin dialog med patienterna.
I samband med detta kan också nämnas den svårighet som många patienter upplever i att skriva en skadeanmälan. Många patienter kanske inte är i den fysiska eller psykiska konstitutionen att man är kapabel eller orkar skriva en skadeanmälan. Mot bakgrund av den bristande information som ibland finns och som i varje fall många patienter upplever kan detta bli förödande. Det borde övervägas om inte enskild juristhjälp skulle kunna stå till den enskilde patientens förfogande vid behov av denna karaktär.
Sanktioner
Regeringens proposition säger sig ha som utgångspunkt att sätta patienternas kvalitet och säkerhet i vården i centrum. Detta får konsekvenser på propositionens skrivningar om de vårdgivare/vårdpersonal som av olika anledningar blivit föremål för sanktion av något slag.
Utöver de förslag till olika sanktioner riktade mot verksamhet eller enskild yrkesutövare som propositionen föreslår tycker vi att idén om arbete under arbetsledning vore värd att prövas. Detta skulle vara ett mellanting mellan varning och återkallelse av legitimation och skulle sätta patientens säkerhet i centrum, inte den enskilde yrkesutövarens möjligheter att arbeta vidare.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om egenkontrollen, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ledningsansvaret, 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skolhälsovården, 4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvacksalverilagen, 5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Lex Maria, 6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att sätta patienten i centrum, 7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till kännas vad i motionen anförts om sanktioner.
Stockholm den 28 mars 1996
Barbro Westerholm (fp) Kerstin Heinemann (fp) Sigge Godin (fp) Bo Könberg (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp)