Skolhälsovården
Regeringen föreslår att Socialstyrelsen skall ta ansvar för skolhälsovården fullt ut, att Skolverkets ansvar för uppföljning och utvärdering flyttas till Socialstyrelsen.
Liknande tidigare förslag har tidigare enhälligt avvisats av riksdagen.
Jag anser att skolhälsovården är en aktiv del av skolans elevvårdande verksamhet och därmed ett inslag i skolans möjligheter att ta ett ansvar för elevernas skolmiljö. Skolhälsovården bör ses som elevernas resurs. Den arbetar dels förebyggande, dels kontrollerande och dels gör den enkla sjukvårdande insatser.
Skolverket har haft ansvar sedan 1990/91 för uppföljning av vaccineringsprogram, hälsokontroller, central vidareutbildning av personalen och allmänna råd till skolhälsovården. Detta har varit ett uttryck för synen på skolans hälsovård som en integrerad del av skolan. Skolverket har hela tiden försökt "bli av" med detta ansvar, vilket har inneburit att deras engagemang för skolhälsovårdens uppgifter varit litet.
Jag anser att riksdagen inte skall befria Skolverket utan kräva att man där tar det ansvar som skollagen sedan länge angivit.
14 kap. 8 § i skollagen skall därmed inte tas bort utan tillsynsansvaret för skolhälsovården skall även fortsättningsvis åligga Skolverket, givetvis i samarbete med Socialstyrelsen.
All hälso- och sjukvård omfattas inte av förslaget
Att verksamhetstillsynen vidgas till att omfatta all hälso- och sjukvård både i offentlig och privat regi är i princip bra.
Jag anser emellertid att även individtillsynen borde ha vidgats så att all per- sonal som arbetar med hälso- och sjukvård skulle omfattas av åliggandelagen. Förslaget innebär att i verksamhet i enskild regi omfattas endast personal med legitimation eller personal som biträder legitimerad personal.
Detta betyder att t ex biomedicinska analytiker (tidigare laboratorie- assistenter) vid privata laboratorier liknande Medanalys inte kommer att omfattas eftersom de saknar legitimation.
Anledningen till att dessa inte ingår är säkert vad som skrivs mitt på sid 42 i propositionen: "Såvitt känt leds de flesta laboratorier med medicinsk inriktning av läkare vilket medför att personalen (främst biomedicinska analytiker) normalt bör kunna förutsättas biträda denne ...". Även om de flesta laboratorier av aktuellt slag "leds" av en läkare gäller det inte alla. Det finns laboratorier som förestås av biomedicinska analytiker och som har legi- timerad personal anställd.
På sid 44 sägs vidare: "... kan noteras ett ökat intresse bland hälso- och sjukvårdspersonalen att starta eget ... ". Detta gäller även biomedicinska analytiker, varför antalet laboratorier utan legitimerad personal kan förväntas öka.
Uppgiften att laboratorierna leds av läkare ger intrycket att dessa läkare deltar i den praktiska verksamheten och har kontroll över denna. Detta är emellertid inte alltid fallet. Läkarnas roll är ofta av administrativ karaktär, t ex som VD/motsvarande, vilket var fallet vid Medanalys. I sådana fall kan man knappast hävda att den praktiskt verksamma personalen biträder läkaren.
Syftet med den nya lagen, att samma regler skall gälla för all hälso- och sjukvård, kommer inte att uppfyllas när det gäller inidividtillsynen. Socialstyrelsens föreskrifter kommer inte heller att gälla denna personal, vilket bl a innebär att bestämmelserna om kvalitetssäkring inte blir tillämpliga och inte heller nya föreskrifter om att anmäla lex Maria- incidenter "uppåt" i organisationen (sid 68).
Det är också oklart hur eventuell underlåtelse att rapportera lex Maria- incidenter skall hanteras i de fall den för verksamheten ansvariga inte tillhör kretsen hälso- och sjukvårdspersonal och disciplinär bestraffning inte kan tillämpas.
Verksamhetschef
Jag är mycket nöjd med att ledningsansvaret nu inte regleras till en bestämd yrkeskategori i hälso- och sjukvården.
Men förslaget om inrättande av verksamhetschef har vissa oklarheter när det gäller den kommunala vården. Vilken uppgift en "verksamhetschef" skall ha i den kommunala hälso- och sjukvården framgår inte av förslaget. Som bekant finns i kommunerna inte några särskilda sjukvårdsinrättningar. Den sjukvård som bedrivs ges antingen i särskilda boendeformer eller i form av hemsjukvård i ordinärt boende. Eftersom lagen om verksamhetstillsyn endast gäller hälso- och sjukvård framstår det som oklart vad som skall ingå i verksamhetschefens ansvar när det gäller kommunal verksamhet. En lösning vore att undanta den kommunala verksamheten från bestämmelsen om verksamhetschef.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om individtillsyn av all personal, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om verksamhetschefer i kommunal verksamhet, 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att ansvaret för skolhälsovården skall bäras av Skolverket och därmed att 14 kap. 8 § skollagen inte skall tas bort.
Stockholm den 28 mars 1996
Margitta Edgren (fp)