I propositionen föreslås ett antal åtgärder för att stimulera de små och medelstora företagens försörjning av riskkapital i avvaktan på mera långsiktiga lösningar.
I vår partimotion med anledning av proposition 1995/96:25 En politik för arbete, trygghet och utveckling utvecklar vi vår politik för ett ökat företagande i allmänhet och bättre riskkapitalförsörjning i synnerhet. Det är glädjande att regeringen nu äntligen tycks ha insett att dubbelbeskattningen är skadlig. Dubbelbeskattningen är i praktiken en straffskatt på nya jobb. Men det är beklagligt att denna fråga först måste utredas för att eventuellt få sin lösning om två år. Det är dyrbar tid som gått till spillo, dels genom regeringens återinförande av dubbelbeskattningen, dels genom den föreslagna utredningen. För svensk tillväxt är det centralt att vinstmedel från de just nu vinstrika, väletablerade exportföretagen kan kanaliseras över till nya innovationsföretag. Dubbelbeskattningen försvårar en sådan överföring genom att den låser in vinsterna i de företag där de genererats. Detta fenomen är extra starkt i en högkonjunktur.
Dubbelbeskattningen behöver inte utredas utan bör avskaffas från års- skiftet, inte bara för ekonomiska föreningar som föreslås i propositionen, utan för alla associationsformer.
Vi har tidigare föreslaget att riskkapitalavdrag införs och välkomnar att så nu skall ske. Men det borde inte finnas en tidsbegränsning på två år och dessutom bör avdraget också gälla för aktier som handlas på nya marknadsplatser för innovatörskapital. Regeringens förslag riskerar att strypa den framväxande marknadsplatsen för mötet mellan riskvilliga sparare och innovationsföretag som befinner sig i ett tidigt stadium i sin utveckling.
Vi vill ge uppskov med bolagsskatt för nystartade företag så länge pengarna inte tas ut. Nya snabbväxande företag avstår ofta från utdelningar och styrelsearvoden för att kunna satsa allt på snabb tillväxt. Likväl bromsas denna ibland av stora skattebetalningar. Vi menar därför att man i sådana fall bör kunna ge uppskov med bolagsskatten så länge inga utdelningar till ägarna sker.
Vi har tidigare också framfört att skattereglerna för s.k. fåmansföretag bör ändras och sänkas i syfte att förenkla för egenföretagarna. Regelverket upp- levs av alltför många småföretagare som mycket snårigt och svåröverskådligt. Reglerna har några år på nacken och vi anser att det är dags att göra en principiell översyn av hela regelverket. Huvudmålet skall vara att förenkla hela fåmansföretagslagstiftningen liksom att sänka den faktiska skattebelast- ningen för dessa företag. Vid en sådan översyn bör bl a beräkning av vad som är kapitalinkomst göras mer generös. Vidare bör de föreslagna reglerna för att undvika ett kringgående av 3:12-reglerna (när en fysisk person överlåter kvalificerade aktier i ett fåmansföretag till ett handelsbolag i vilket han är delägare med beskattning som marknadsvärde) ges en enklare utformning än i regeringens proposition.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar avskaffa dubbelbeskattningen av aktier från och med den 1 januari 1996, 2. att riksdagen beslutar om sådana förändringar i riskkapitalavdraget som anges i motionen, 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförs om behovet av en genomgripande och principiell översyn av fåmansföretagslagstiftningen i syfte att förenkla och sänka skattebelastningen, 4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppskjuten bolagsskatt så länge ingen utdelning sker.
Stockholm den 27 november 1995
Isa Halvarsson (fp) Karin Pilsäter (fp)