Riksdagens revisorers granskning av Utlänningsnämndens roll i invandrings- och flyktingpolitiken har initierats av riksdagens socialförsäkringsutskott (1993/94:SfU14). Utskottet behandlade en kristdemokratisk motion som påtalade behovet av en utvärdering av Utlänningsnämndens verksamhet och det sätt på vilket nämnden uppfyller sina åligganden.
Motionskravet på en utvärdering av Utlänningsnämndens verksamhet hade sin grund i den kritik som framförts mot nämndens sätt att arbeta.
Kristdemokraterna hälsar Riksdagens revisorers granskning med tillfredsställelse. Revisorerna gör många viktiga överväganden och drar slutsatser om hur ett bra flyktingmottagande bör vara utformat och om vilka problem som finns med nuvarande asylhantering.
En del av revisorernas överväganden mynnar ut i konkreta förslag till riksdagen. Kristdemokraterna stöder i huvudsak dessa förslag.
Behovet av utskick av nämndhandlingar måste lösas. Med hänvisning till sekretessen sänds inga handlingar ut. Utlänningsnämnden är inte den enda nämnd som beslutar i sekretessbelagda frågor. Revisorernas förslag att ge Utlänningsnämnden i uppdrag att undersöka goda exempel på hur sekretessbelagda handlingar hanteras inom andra myndigheter är därför bra.
Kristdemokraterna anser att det är ett oavvisligt krav att nämndens ledamöter har möjlighet att sätta sig in i ärenden innan beslut fattas i sammanträde. Ledamöterna bör även träffa den asylsökande vid tveksamma fall, särskilt i fall som kan bli prejudicerande.
Behovet av en utvärdering av ordförandebeslut är uppenbart. Ordföranden kan ensam besluta i enkla ärenden. Ordföranden bestämmer själv vilka ärenden som är enkla och okomplicerade. Det är bra att revisorerna föreslår att en granskning genomförs av i vilka ärenden beslut har fattats av ordföranden ensam.
Kristdemokraterna stödjer också förslaget att ledamöterna engageras i större omfattning än hittills, oavsett om ärendena är av enkel eller kvalificerad karaktär. Tillämpning av en sådanhandläggningsordning under en begränsad period med åtföljande utvärdering bör prövas.
De långa handläggningstiderna i asylärenden innebär nackdelar som revisorerna bedömer att man inte kan undvika om inte handläggningstiden kan kortas. Kristdemokraterna delar denna bedömning. Revisorerna föreslår därför att enkla och okomplicerade ärenden skall behandlas med förtur.
Enligt en rapport från Riksrevisionsverket sorteras ärenden som kommer in till Invandrarverket efter ansökningsdatum, inte efter svårighetsgrad. Enkla och svåra fall får på det sättet vänta lika länge på besked. Det är inte rimligt, och revisorernas förslag bör därför bifallas.
Länderkunskap för asylprövning anser revisorerna att regeringen bör ta ansvar för. Eftersom det ofta krävs politiska bedömningar bör regeringen ha ansvaret för länderbedömningen. Kristdemokraterna delar uppfattningen att sådan kunskap om andra länder i stor utsträckning redan finns inom utrikesförvaltningen. Det kan inte anses rationellt att därutöver ha två olika organisationer i Invandrarverket och Utlänningsnämnden för att inhämta information i samma länder.
Med hänvisning till Riksrevisionsverkets bedömning att behovet av juridisk kompetens vid asylansökan är begränsat och till det faktum att uppdraget som offentlig försvarare av vissa utnyttjas på ett sätt som inte avsetts, framhåller revisorerna att det kan finnas skäl att göra en översyn av formerna och villkoren för stödet till asylsökande. Kristdemokraterna motsätter sig inte en sådan översyn. Vi har tidigare föreslagit att ett system med medborgarvittnen införs. Det förslaget skulle kunna prövas vid en översyn av asylsökandes rätt till stöd och hjälp.
Kristdemokraterna anser att ett medborgarvittne skall finnas med redan vid den asylsökandes ankomst till Sverige när den första bedömningen görs. Medborgarvittnen bör utses ur frivilligorganisationer som arbetar inom flyktingområdet, t.ex. Röda Korset. Om myndighetsrepresentanten vill direktavvisa och medborgarvittnet inte har samma uppfattning, skall ärendet automatiskt gå vidare till utredning. Under hela utredningen skall medborgarvittnet ha möjlighet att delta.
Ett system med medborgarvittnen skulle innebära att insynen i handläggningen av asylärenden förbättras. Detta bör ges regeringen till känna.
I revisorernas granskningsrapport 1994/95:6 gör revisorerna ytterligare en rad överväganden som inte följs upp av förslag till riksdagen. Kristdemokraterna anser att ytterligare något av dessa överväganden bör prövas av riksdagen.
I granskningsrapporten för revisorerna ett viktigt resonemang om Utlänningsnämndens roll och ansvarsfördelningen mellan regeringen och nämnden. Revisorerna anser att nämndens roll inte blev riktigt klarlagd vid dess tillkomst. Ansvarsfördelningen mellan nämnden och regeringen tycks vara oklar.
Revisorerna slår fast att regeringen har ett övergripande ansvar för praxis i asylärenden och anser att Utlänningsnämndens roll bör inriktas på att tillämpa den praxis som framgår av regeringens beslut i enskilda fall. Men dessa överväganden från revisorernas sida följs inte upp av något förslag till riksdagen.
Kristdemokraterna anser att beslut bör fattas om en tydlig roll- och ansvarsfördelning mellan nämnden och regeringen. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa ett system med medborgarvittnen i handläggningen av asylärenden, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en tydlig roll- och ansvarsfördelning mellan Utlänningsnämnden och regeringen.
Stockholm den 9 november 1995
Rose-Marie Frebran (kds) Inger Davidson (kds) Chatrine Pålsson (kds) Fanny Rizell (kds) Tuve Skånberg (kds)