Regeringen föreslår i sin proposition Patientskadelag m.m. att en patientskadelag införs som ger patienterna rätt till ersättning vid personskador, såväl fysiska som psykiska, om de inträffar i samband med hälso- och sjukvård i Sverige. Samtidigt åläggs vårdgivarna att ha en patientförsäkring som täcker sådan ersättning. Den föreslagna patientskadelagen bygger i huvudsak på erfarenheterna av den nuvarande frivilliga patientförsäkringen som bidragit till att vi i Sverige inte fått den utveckling man sett i USA med dyrbara och långdragna skadeståndsprocesser.
Det är således bra att vi i Sverige nu får en lagreglering av den tidigare frivilliga patientförsäkringen. Det finns dock ett område som propositionen inte tar med i lagförslaget. Det är informationsfrågorna. Regeringen har övervägt att låta ersättningsrätten enligt patientskadelagen omfatta skador som uppkommit som en följd av bristande information till eller vid uteblivet samtycke från patienten. Man har dock funnit frågorna för komplexa för ett sådant ställningstagande nu och stannar vid att man avser följa utvecklingen och därefter överväga om frågan behöver utredas i särskild ordning.
Detta är en brist i propositionen. Informationsfrågorna och kommunika- tionen mellan patient och vårdgivare men också mellan patient och myndigheter utgör ett icke ringa problem i hälso- och sjukvården. Erfarenheterna från ansvarsnämnden, försäkringskassorna, de myndigheter som möter patientärenden och inte minst från oss politiker som kommer i kontakt med patienter som kommit i kläm i hälso- och sjukvården visar att det finns allvarliga kommunikationsbrister som kan skada människor t.o.m. för livet. Patienten har inte fått begriplig information om vad som hänt, varför en skada bedömts som den gjorts, varför en skada inte lett till ersättning eller på den nivå som blivit fallet. Mycket av detta skulle ha kunnat undvikas om informationen förmedlats på ett begripligt sätt och där informatören förvissat sig om att patienten förstått innehållet i ett beslut.
Ett annat problem som många patienter vilka skadats i hälso- och sjukvården tar upp är avsaknaden av hjälp med utformningen av skadeanmälan. Är man sjuk och har man drabbats av en patientskada är man kanske inte stark nog att klara av att skriva en anmälan på det sätt som krävs för att orsakssambandet skall kunna bedömas. Det finns remissinstanser som vill lägga bevisbördan på vårdgivaren i stället för på patienten på grund av patientens underläge i dessa situationer. Regeringen stannar dock vid att konstatera att något underlag inte finns som tyder på att den nuvarande ordningen generellt innebär sådana svårigheter för patienterna att det finns anledning att frångå den. Vi tycker dock att erfarenheterna talar för att det borde finnas någon instans för patienterna att vända sig till för hjälp med utformningen av skadeanmälan och att det behöver utredas vilken instans som är lämpligast för sådant stöd.
Därför borde propositionen om patientskadelag ha innehållit förslag både om bristande information eller uteblivet samtycke i samband med behandling och om hur kommunikation mellan patient och försäkring samt berörda myndigheter borde gå till samt hur patienter skulle kunna få hjälp att utforma sin skadeanmälan. Nu finns inte några sådana förslag. Därför bör Kommittén (S 1992:04) om hälso- och sjukvårdens finansiering och organisation (HSU 2000) få tilläggsdirektiv att utreda dessa frågor och komma med förslag till åtgärder. Detta hänger nära samman med det tilläggsdirektiv kommittén redan har om åtgärder som kan vidtas för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om information till patienten från hälso- och sjukvården, myndigheter, försäkring m.fl., 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till patienten vid utformning av skadeanmälan, 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilläggsdirektiv till Kommittén (S 1992:04) om hälso- och sjukvårdens finansiering och organisation.
Stockholm den 28 mars 1996
Barbro Westerholm (fp)
Bengt Harding Olson (fp) Kerstin Heinemann (fp)