Antalet konkurser har varierat en hel del de senaste åren, men det är ingen tvekan om att antalet ökat sett över en längre tidsperiod. I flera fall verkar det som om konkursinstitutet har utnyttjats för att borgenärer med förmånsrätt ska säkerställa sina fordringar. För borgenärskollektivet hade det troligen i sådana fall varit bättre om företaget hade kunnat rekonstrueras. Samhällsekonomiskt torde det därför vara bättre om företag som hamnar i ett ekonomiskt utsatt läge utan konkurs kan rekonstrueras, om de bedöms ha utsikter till en fortsatt lönsam verksamhet, detta för att minska den samhälleliga kapitalförlusten.
Frågan om ett särskilt rättsligt förfarande med syfte att återställa livskraften hos i grunden lönsamma företag, som hamnat i ekonomisk kris, har därför diskuterats under lång tid och i olika sammanhang. Till grund för föreliggande proposition ligger Insolvensutredningens slutbetänkande "Lag om företagsrekonstruktion" (SOU 1992:113). Mot denna bakgrund är liggande lagförslag välkommet, även om det inte helt uppfyller de krav som man kan ställa på en lagstiftning om företagsrekonstruktion. Förslaget är inte tillräckligt långtgående för att underlätta företagsrekonstruktioner och innebär att vissa fordringsägare i framtiden kommer att missgynnas om en rekon- struktion inte lyckas. Det hade varit en fördel om lagförslaget innehållit en ändrad förmånsrättsordning och att lönegaranti utgått under företags- rekonstruktion.
I propositionens avsnitt 6.4 uppmärksammas gäldenärens avtal med olika motparter. Här föreslås, att om gäldenären har ingått ett avtal som motparten före beslutet om företagsrekonstruktion har fått rätt att häva på grund av gäldenärens dröjsmål, får motparten inte häva avtalet på grund av dröjsmål, om gäldenären med rekonstruktörens samtycke begär att avtalet fullföljs. Motparten skall emellertid inte behöva ta några risker.
Vi instämmer i regeringens bedömningar och ställningstaganden när det gäller gäldenärens rätt att hindra hävning. Däremot anser vi att gäldenären måste ges möjlighet att i vissa fall säga upp avtal. Det kan i vissa fall vara av avgörande betydelse för att en rekonstruktion skall lyckas. I propositionen pekar man t.ex. på fall när en rekonstruktion innebär att vissa verksamhetsgrenar i ett företag läggs ned och att det därmed finns ett uttalat intresse av att bli kvitt vissa hyres- och leasingavtal. Även om en regel av denna typ kan verka förmånlig för gäldenären så torde de samhällsekonomiska vinsterna överväga. Regeringen bör således återkomma med förslag i överensstämmelse med t.ex. den finska lagstiftningen inom detta område.
Under samma avsnitt uppmärksammas att lönegaranti inte utgår vid företagsrekonstruktion. Eftersom detta kan komma att innebära att arbetstagaren under förhållandevis lång tid får ligga ute med sin lönefordran så menar vi att lönegaranti bör utgå vid företagsrekonstruktion. Det innebär med all säkerhet att produktionen under en rekonstruktion kommer att fungera mera friktionsfritt.
I propositionens avsnitt 7.1 föreslås, att till rekonstruktör normalt skall utses en advokat ur konkursförvaltarkretsen eller en högre tjänsteman vid ackordscentral. Här anser vi, liksom flera remissinstanser, att tyngdpunkten i rekonstruktörens kompetens mera bör utgöras av kunskaper i företags- ekonomi och företagsledning än av juridiskt kunnande. Riksskatteverkets påpekande att rekonstruktören inte behöver ha tillgång till en kontors- organisation av samma slag som en konkursförvaltare eftersom ett företag som skall kunna komma i fråga för rekonstruktion måste förutsättas ha en välordnad bokföring, överensstämmer med vår uppfattning. Därför anser vi att som rekonstruktör i normalfallet skall utses en lämplig person. Dennes bakgrund kan vara t.ex. juristens, ekonomens, företagsledarens, revisorns eller konsultens.
I propositionens avsnitt 7.3 tas borgenärens roll upp. Vi instämmer till stora delar i regeringens förslag. Vi anser dock att statens borgenärsfunktion vid ackord bör flyttas från skattemyndigheten till kronofogdemyndigheten. Kronofogdemyndigheten är den myndighet som har klarast blick över företagets totala ekonomiska situation, och som är bäst lämpad att ur ett samhällsekonomiskt perspektiv företräda staten som borgenär. Det gäller i och för sig inte bara vid företagsrekonstruktion.
I propositionens avsnitt 7.4 föreslås att rekonstruktören skall upprätta en rekonstruktionsplan men där anges inte vad en sådan bör innehålla. Vi anser att det i motiven bör anges vad en rekonstruktionsplan bör innehålla, t.ex. en preliminär betalningsplan, förslag till finansiering av rörelsen, en enkel marknadsanalys och en budget för den närmaste tiden.
I propositionens avsnitt 7.5 föreslås att det inom ramen för en företagsrekonstruktion skall kunna komma till stånd ett offentligt ackord. Vi anser, i likhet med Riksskatteverket, att reglerna om offentligt ackord och reglerna i föreliggande förslag bör samordnas.
I propositionens avsnitt 8.2 tas lönefordringar och fordringar med säkerhet i företagshypotek upp. Här föreslår regeringen inga förändringar i förhållande till dagens regler. Utredningen har föreslagit att vissa lönefordringar, avseende s.k. produktiv lön, ges förmånsrätt framför fordringar med säkerhet i företagshypotek. Vi anser att företagshypoteksinstitutet skapar orättvisor mellan olika borgenärer på marknaden. Den bör förlora sin särställning i förmånsrättsordningen. De argument som idag anges för bibehållande av gällande förmånsrättsregler för företagshypoteken håller inte längre och strider mot ett marknadsekonomiskt tänkande. I en marknadsekonomi bör alla fordringsägare behandlas lika. Det enda rimliga undantaget från denna regel är säkerhet i fast egendom.
Argumentet att bankerna skulle bli mindre benägna att låna ut pengar till företag om förmånsrätten vid företagshypotek tas bort anser vi sakna relevans i dagens läge. I en situation där det finns god tillgång på kapital är de marknadsekonomiska incitamenten att låna ut pengar överordnat allt annat. Vi anser därför att det, i likhet med dagens situation, inte kommer att vara några problem med kapitaltillförseln för "lovande" företag. Andra "mindre lovande" företag kommer även i framtiden att ha problem med sin kapitalförsörjning. Bank- och finanskrisen visade dessutom att företagshypoteken spelade en liten roll för bankernas säkerheter. Där visade det sig till och med att säkerheter i fast egendom var tämligen osäkra.
I propositionens avsnitt 8.3 föreslås att förmånsrätten för skatter och allmänna avgifter inte bör avskaffas. Vi inser, i likhet med utredningen, att förmånsrätten för skatter och allmänna avgifter kan skapa problem för de oprioriterade fordringsägarna och att det kan uppkomma konkurser genom dominoeffekter. Detta kan i sin tur leda till stora samhälleliga kapital- förluster. Det faktum att staten vid en förändring av förmånsrättsordningen kommer att förlora inkomster, innebär att vi anser att frågan bör beredas ytterligare.
I propositionens avsnitt 8.4, nytillkomna fordringar, föreslås att fordringar som grundas på avtal, som gäldenären med rekonstruktörens samtycke träffat under en företagsrekonstruktion som föregått konkursen, skall vara förenade med bästa allmänna förmånsrätt. Vi instämmer till stora delar med regeringens ställningstaganden. Vi anser dock, som också LO-rättsskydd AB påtalat, att löner under en företagsrekonstruktion bör få förmånsrätt som nytillkomna fordringar. Vi menar att lönerna under den tid som företags- rekonstruktionen pågår bör ses som nytillkomna och därför behandlas som andra fordringar av det slaget. Vidare att starka sociala skäl talar för en sådan förmånsrätt. Arbetstagarna riskerar annars att gå miste om de ifrågavarande lönerna.
I propositionens avsnitt 8.7.3 behandlas tidigare genomförda ändringar i löneförmånsrätten och lönegarantin. Lönegarantireglerna har försämrats och det har drabbat arbetstagare som fortsatt sitt arbete hos förre arbetsgivaren efter en rekonstruktion efter konkurs. Med gällande tvåårskarensregler använder man sig av omvänd bevisföring. För närvarande skall karens inte förekomma om särskilda skäl föreligger. Vi menar att det skulle vara tvärtom, karens ska förekomma vid uppenbart missbruk och där det kan bevisas att den anställde varit i maskopi med sin arbetsgivare.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag enligt vad i motionen anförts om gäldenärens avtal, avsnitt 6.4, 2. att riksdagen antar regeringens förslag när det gäller rekonstruktör med den ändring som följer av vad i motionen anförts om avsnitt 7.1, 3. att riksdagen antar regeringens förslag när det gäller borgenärens roll med den ändring som följer av vad i motionen anförts om avsnitt 7.3, 4. att riksdagen godkänner vad i motionen anförts om upprättande av en rekonstruktionsplan, avsnitt 7.4, 5. att riksdagen hos regeringen begär förslag enligt vad i motionen anförts om ackord under företagsrekonstruktion, avsnitt 7.5, 6. att riksdagen hos regeringen begär förslag enligt vad i motionen anförts om ordningen mellan lönefordringar och fordringar med säkerhet i företagshypotek, avsnitt 8.2, 7. att riksdagen hos regeringen begär förslag enligt vad i motionen anförts om nytillkomna fordringar, avsnitt 8.4, 8. att riksdagen hos regeringen begär förslag enligt vad i motionen anförts om tidigare genomförda ändringar i löneförmånsrätten och lönegarantin, avsnitt 8.7.3.
Stockholm den 27 oktober 1995
Per Rosengren (v) Lars Bäckström (v) Johan Lönnroth (v)