Sverige behöver en politik som stimulerar till ekonomisk tillväxt. Man måste alltså främja existerande företags expansion men också etablerandet av nya företag, särskilt på småföretagarsidan. Samtidigt gäller det att motverka onödiga konkurser.
Dålig lagstiftning
I en fungerande företagsekonomi krävs naturligtvis adekvata former för avveckling av icke fungerande företag. Utomlands finns flera olika sådana former, men i Sverige har vi i princip endast en tillämpad avvecklingsform, nämligen konkurs.
Företag i ekonomiska problem avvecklas alltså genom konkurs, och många gånger är detta riktigt. Men inte sällan är konkurs fel metod. Resultatet blir då ofta oförsvarbar kapitalförstöring samtidigt som man missar företagets friska och utvecklingsbara kärna. Förutom att konkurser ibland utnyttjas vid mer eller mindre utstuderad ekonomisk brottslighet.
Otillräckligt förslag
Vi behöver nya avvecklingsmodeller som alternativ till konkurs med största möjliga konkurrensneutralitet till fungerande företag. Insolvensutredningen har framlagt sitt förslag till företagsrekonstruktion. Remissutfallet var milt uttryckt blandat och kritik framfördes bl.a. mot att förslaget var tandlöst och stelbent och inte beaktade de små företagens speciella situation. Den nödvändiga ändringen av förmånsrättsordningen är alltför liten. Riksdagens lagutskott har därför av regeringen begärt förslag som bygger inte bara på utredningsförslaget utan på allt som hittills framkommit.
Nu föreliggande proposition, som i huvudsak bygger på insolvensutred- ningens år 1992 framlagda förslag, har föregåtts av en säregen hanterings- ordning. Handläggningen har varit lång och seg. När lagrådsremissen först år 1994 överlämnades för granskning fick den omfattande kritik av lagrådet och följdes därför inte av någon proposition. Nu, ytterligare ett helt år senare, kommer föreliggande proposition som närmast får bedömas som "verknings- lös" och väl därför passerat lagrådets granskning.
Men det är inte bara den formella handläggningen som kan kritiseras utan framförallt propositionens innehåll. Förslaget är helt otillräckligt främst på de två avgörande punkterna, nämligen att det saknas dels ett förenklat rekonstruktionsförfarande för små företag, dels en ändrad förmånsrätts- ordning beträffande leverantörer och skatter. Dessutom är det olämpligt att i nu existerande skuldsaneringslag för privatpersoner införa en möjlighet till företagsrekonstruktion för vissa företagare.
Omfattande kritik
Det finns uppenbarligen behov av ett fungerande alternativ till konkurs för företag med ekonomiska problem, därom föreligger total enighet. Men propositionen tillgodoser inte detta viktiga behov.
En fungerande företagsrekonstruktion förutsätter en ändrad förmånsrättsordning. Vad först beträffar statens nu existerande förmånsrätt för skatter måste den avskaffas. Justitieministern inser visserligen problemet men väljer - med hänvisning till att det innebär en statsfinansiell vinst - att behålla skatteförmånsrätten. Detta är en felaktig slutsats som - förutom att det blir en samhällsekonomisk förlust - dessutom går tvärsemot den internationella trenden. Vad därefter gäller frågan om avsaknaden av förmånsrätt för leverantörsfordringar så hänger detta problem nära ihop med säkerhet för företagshypotek. Men även här avvisas en ändring av förmånsrättsordningen. Därmed missar man chansen att möjliggöra ett rimligt antal företagsrekonstruktioner och samtidigt minska de oacceptabla "domino- konkurserna". Denna justitieministerns negativa inställning till ändring av förmånsrättsordningen förbättras inte av att man redan nu antyder att frågorna bör bli föremål för en ny utredning, där även den s.k. finska modellen ska studeras.
Propositionen tillgodoser inte heller de mindre företagens behov av företagsrekonstruktion. Förslaget innebär att vissa företagsrekonstruktioner ska genomföras med tillämpning av skuldsaneringslagen. Justitieministern medger att det strider mot principen om att institutet är avsett för privatekonomiska förhållanden, men framlägger ändå förslaget i strid mot insolvensutredningens uppfattning och en massiv remisskritik. Dessutom är förslaget som sådant behäftat med stora nackdelar. Stora tillämpnings- svårigheter uppkommer dels inom skuldsaneringslagen vid gränsdragningen mellan privatekonomi och företagsekonomi, dels mellan skuldsaneringslagen och företagsrekonstruktionslagen. Vidare blir skuldsaneringslagens tillämp- ningsområde orimligt snävt om detta ska omfatta näringsverksamhet som närmast har karaktären av "extraknäck" och om förutom alla redan gällande krav för skuldsaneringen även ska krävas "särskilda skäl". De mindre företagens problem kommer uppenbarligen att hamna mellan stolarna och deras berättigade behov av rekonstruktion är justitieministern uppenbarligen inte beredd att tillgodose.
Lämplig grundmodell
Företag i ekonomiska svårigheter måste åtgärdas i någon form. I många fall bör man försöka med rehabilitering. Men lämpliga rehabiliteringsformer saknas och nuvarande lagstiftning är otillräcklig.
En fungerande företagsrehabiliterings rättsliga reglering ska kännetecknas av att borgenärskollektivet ges en central maktställning. Regleringen bör följa tre grundläggande allmänna riktlinjer. Regelsystemet bör ges en flexibel utformning som ger stor frihet att välja rätt form för företagets rehabilitering och även möjliggör en stegvis tillämpning från helt frivilliga till direkt domstolsstyrda förfaranden. Dessutom är det nödvändigt med ett snabbt förfarande och en billig procedur.
Mot denna bakgrund bör en ny lagstiftning utformas med två alternativ, nämligen företagsrekonstruktion eller företagssanering. Företagsrekonstruk- tion är beteckningen på de åtgärder som behövs för en omfattande företagsförändring. Företagssanering istället för företagsrekonstruktion bör användas i de fall ett företag har "enklare" ekonomiska problem främst hänförande sig till skuldbelastningen. För övrigt bör den egentliga rehabiliter- ingsregleringen kompletteras med regler som främjar målet att uppnå ekonomisk rehabilitering av fler företag än för närvarande. Så kan ske genom att fastlägga en grundrutin av innebörd att man först alltid ska pröva företagsrehabilitering i någon form och endast i sista hand tillgripa konkurs. I övrigt behövs en radikal översyn av förmånsrättsordningen med inriktning på att öka rättvisan mellan borgenärerna - exempelvis genom att minska spännvidden i förmånsrättsordningen - för att därigenom också öka intresset hos alla borgenärer av att genomföra företagsrehabilitering.
I detta sammanhang kan för närmare information hänvisas till en tidigare motion i ärendet (1994/95:L309).
Finsk förebild
Utomlands finns varierande modeller av svenskt intresse i bl.a. England, Frankrike och Australien men mest näraliggande i Finland. De finska huvuddragen är följande: en omfattande företagsrekonstruktion kompletterad med ett förenklat företagssaneringsförfarande och en radikalt ändrad förmånsrättsordning.
Nyordningen på förmånsrättssidan innebär att allmän förmånsrätt slopas bl.a. för skatter. De särskilda förmånsrätterna förändras radikalt främst beträffande företagsinteckningar. Dessa borgenärer får tillgodoräkna sig 50 % av värdet medan resten tillfaller de oprioriterade borgenärerna, men här ingår då även företagsinteckningarnas återstående fordringsbelopp. Det finns ytterligare regler men dessa berörs inte här. Den nya ordningen uppfattas allmänt som mera rättvis särskilt för hårt drabbade oprioriterade leverantörer som ofta är småföretagare. Denna ordning förebygger också s.k. dominokonkurser samtidigt som viljan och möjligheten till företagsrekon- struktion/sanering ökar.
Sammanfattande slutsats
Propositionen bör i sin helhet avslås med begäran om att justitieministern snarast ska inkomma med ett nytt förslag med beaktande av den finska modellen. Även om detta innebär en fördröjning av en sedan länge efterlyst lagstiftning så är det bättre att få en bra lag senare än en dålig lag nu, som dessutom låser rättsläget för flera år framåt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens proposition (1995/96:5) om företagsrekonstruktion, 2. att riksdagen begär att regeringen skyndsamt återkommer med nytt förslag om rehabilitering av företag.. 11F Stockholm den 26 oktober 1995
Bengt Harding Olson (fp) Sten Svensson (m) Kenth Skårvik (fp) Inga Berggren (m) Kjell Ericsson (c)