Propositionen innehåller förslag till de villkor och riktlinjer som skall gälla under kommande tillståndsperiod för den radio- och TV-verksamhet i allmänhetens tjänst som bedrivs av Sveriges Television AB, Sveriges Radio AB och Sveriges Utbildningsradio AB.
I huvudsak kan Kristdemokraterna ställa sig bakom regeringens förslag till avtal. Vi konstaterar att det i public service-utredningen har nåtts en samsyn om den allmänna utformningen i det nya medielandskapet och i de för Kristdemokraterna viktiga kraven på kvalitet, kulturansvar, mångfald och public service-företagens demokratiuppdrag. Kristdemokraterna välkomnar skrivningarna om vikten av en gemensam värdebas för en fungerande demokrati samt ett mångfaldsbegrepp som tar sikte på det samlade programutbudet. En kristdemokratisk mediepolitik vill betona att enkla marknadslösningar eller en total frihet inte automatiskt skapar kvalitet. Detta visar inte minst den ökade våldsutvecklingen i media som på sikt kan hota den frihet vi alla vill ha. Denna kan bara fungera och utvecklas i en miljö av etiskt ansvar och med de värden vi förknippar med alla människors unika och lika värde och den enskildes frihet och värdighet.
Vad gäller regeringens proposition finns det några punkter där vi vill förtydliga och stryka under vissa viktiga aspekter. Främst gäller det i avsnittet om det övergripande public service-uppdraget. Under avsnittet Opartiskhet och saklighet (i 17.1) bör det tillfogas ett förtydligande av det viktiga kravet på relevans genom att man bygger på stycket med följande mening: "Informationen skall delges i ett tillräckligt förklarande sammanhang för att göra det möjligt för publiken att förstå det skeende som skildras."
Under avsnittet Demokratiska värden (i 17.1) kan en skrivning om etikens betydelse förtydligas på ett naturligt sätt genom att en mening förs in enligt följande: "Detta innefattar bl a ett etiskt ansvar, skyldighet att i programverksamheten fördöma rasism, våld och brutalitet och att verka för jämställdhet mellan kvinnor och män." På detta sätt tydliggörs uppdraget och man vinner i klarhet.
Under avsnittet Mediets genomslagskraft (18.7) talas det om förbud mot ingående våldsskildringar eller pornografiska bilder, med undantag av när det kan finnas särskilda skäl till att kringgå förbudet i samband med t ex nyhetsförmedling. Det är av stor vikt att de våldsinslag som då förmedlas möter det relevanskrav som kristdemokraterna drivit och som innebär att information bör förmedlas i ett för publiken tillräckligt förklarande samman- hang för att öka förståelsen för de skeenden som skildras och minska risken för skadliga effekter hos framför allt minderåriga.
Ifråga om organisation vill vi avslå den liggande skrivningen i stycket Distriktsorganisationer och distriktsbaserad produktion (22.2) där det heter att redaktioner eller kvalificerade beslutsfunktioner skall utlokaliseras. Vi är positiva till spridning och decentralisering, men denna typ av beslut skall fattas av ledningen för Sveriges Television, inte genom att politiker påtvingar en viss modell. Enligt subsidiaritetens grundprincip skall beslut fattas på lägsta möjliga effektiva nivå, och på denna punkt brister regeringen i sitt förslag. Avgörande är att två självständiga nyhetsredaktioner även i fortsättningen bevaras inom Sveriges Television för att främja mångfald och saklighet.
Vad gäller teknikfrågorna säger vi nej till markbaserad digital-TV. Detta av flera skäl. Att mångfald inte alltid leder till högre kvalitet har redan visat sig i det utbud vi har idag. För det andra är det en dyr teknik som kostar för mycket i förhållande till vad den ger. För det tredje är det oklokt att bygga fast sig i en teknik som vi redan nu vet är överspelad inom några år, det är bättre att avvakta fiberoptiken. Slutligen finns det en uppenbar risk för en otillfredsställande bildkvalitet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om "opartiskhet och saklighet", 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om "demokratiska värden", 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att våldsinslag i nyhetsförmedling måste möta kds relevanskrav, 4. att riksdagen avslår regeringens förslag om att redaktioner eller kvalificerade beslutsfunktioner skall utlokaliseras, 5. att riksdagen som sin mening ger regeringens till känna vad i motionen anförts om satsning på markbaserad digital-TV.
Stockholm den 27 mars 1996
Fanny Rizell (kds)
Rolf Åbjörnsson (kds) Åke Carnerö (kds) Inger Davidson (kds) Holger Gustafsson (kds) Ingrid Näslund (kds) Chatrine Pålsson (kds) Tuve Skånberg (kds)