Sammanfattning
Radio och televisionen tillhör våra viktigaste medier. Den tekniska utvecklingen har banat väg för en ny mångfald på medieområdet. Genom informationstekniken kommer denna utveckling att fortsätta. Mot bakgrund härav bör public service-begreppet ges ett nytt innehåll.
Public service-kanalerna bör inriktas på att erbjuda program som publiken/lyssnarna annars inte skulle få tillgång till. Genom en koncentration till en nationell TV-kanal och två radiokanaler kan public service- verksamheten få en central roll i det svenska kulturlivet. De resurser som en sådan koncentration innebär ger möjlighet att skapa kvalitetsprogram med såväl djup som bredd. Public service skulle därmed ges en ny innebörd som gagnar det svenska kulturlivet och samhällsdebatten.
Regeringens förslag bör avslås.
Bakgrund
Radio och television är det moderna samhällets viktigaste medier. Räckvidd och genomslagskraft ger tillsammans med omedelbarheten dessa medier en avgörande betydelse för den moderna människans tillgång till förströelse och underhållning liksom information, kunskap och insyn i samhälleliga skeenden.
För den enskilde medborgaren är radio och television avgörande för bilden av samhället, dess utveckling och de frågeställningar som möter människan.
Det är mot den bakgrunden som ett monopol på radio och television inte bara är principiellt felaktigt. Det är också begränsande för kreativitet och en dynamisk utveckling inom kulturliv liksom inom samhällslivet som sådant. Därför välkomnar vi den frihet och mångfald som idag kan utvecklas i våra etermedier. Den ger förutsättningar för ett öppet och vitalt samhällsklimat. Den skärper emellertid kraven på att definiera statens roll och public service- verksamhetens uppdrag. En ny och mångfaldig mediemiljö ställer andra krav än vad som gällde under monopoltiden. Den ger spännande möjligheter för public service-verksamhet och det svenska kulturlivet samtidigt som publiken jämsides med en växande valfrihet kan få tillgång till program med ett djup och en förankring i det svenska kultursamhället som det idag finns alltför litet av.
Fria medier
Fria medier är oundgängliga institutioner för ett öppet samhälle. Friheten i medierna är en nödvändig förutsättning för informationsfriheten liksom för mångfald och öppenhet. Frihet och mångfald i medierna är vidare avgörande för dynamik och kvalitet i utveckling och debatt. Publikens rätt att genom sina krav och sin efterfrågan styra programutbudet är något som borde vara självklart i varje demokratiskt samhälle.
Så har dock inte tidigare varit fallet i Sverige. Tvärtom har det funnits en medveten politisk strävan att inom ramen för regleringar och monopol kontrollera våra viktigaste medier - radio och TV. Detta står i fullständig kontrast till de tryckfrihetens och pressfrihetens idéer som har reglerat tryckta mediers utveckling i Sverige.
Det var bara genom en omfattande opinionsbildning för frihet i etern och genom en teknisk utveckling som gjorde socialistiskt monopol- och förbudstänkande obsolet som friheten inom radio och television kunde slå igenom i Sverige. Nu lever vi i en radikalt förändrad mediemiljö som helt skiljer sig från den som socialdemokrater hade tänkt sig skulle vara gällande.
Vi har idag en privat lokalradio som ger mångfald och konkurrens runt omkring i landet. Den fortsatta utbyggnaden hindras idag av regeringens ovilja mot privat lokalradio. Inom televisionen finns numera ett stort och omfattande utbud med drygt tio kanaler som sänds för svensk publik. Sveriges Radios och Sveriges Televisions dominans består dock trots att monopolen är avvecklade. Idag är dominansen inte längre given av någon lagstiftning utan snarare en funktion av de privilegier som staten genom frekvenstillgång och licensmedel ger dessa företag. I denna dominans utgör en av staten grundad maktkoncentration det som just därför finns skäl att se med allvar på.
Utvecklingen inom informationstekniken gör det angeläget att sätta in radio och television i ett vidare informationstekniskt sammanhang. IT- utvecklingen bidrar till en förändring som innebär att olika medier successivt flätas samman. Radio och television växer samman med varandra och med datakommunikation liksom med röst- och bildtelefoni. Den digitala tekniken påskyndar denna utveckling och innebär samtidigt för Sverige en möjlighet, inte bara i de mediala sammanhangen, utan också när det gäller att stå i förgrunden för den informationstekniska utvecklingen. För publiken innebär utvecklingen enorma möjligheter när det gäller tillgången på kunskap, information, nyheter, underhållning och kultur.
Moderata utgångspunkter
Det finns fyra grundläggande utgångspunkter som Moderata samlingspartiet vill anföra som grund för den framtida utvecklingen av Sveriges Radio och Sveriges Television. Våra utgångspunkter bygger på att det även i den framtida mediemiljön finns ett särskilt ansvar och en särskild roll för public service-verksamheten. Samtidigt utgår vi också ifrån att informationsteknikens utveckling kommer att skapa en än högre grad av föränderlighet liksom en ständigt växande öppenhet i det svenska samhället.
Yttrandefrihetens och tryckfrihetens principer skall vara styrande för utvecklingen av etermedierna och det enskilda företagets programverksamhet.
Den nya mediemiljön måste påverka public service- uppdragets framtida utformning.
En ny roll för public service-verksamheten understryker kraven på att den måste vara en institution för kvalitet och kultur i hela det svenska samhällslivet.
Statens roll gentemot public service-verksamhet och andra programverksamheter måste vara neutral samtidigt som den bör underlätta den informationstekniska utvecklingen.
Regeringens proposition lever inte upp till en ny tids krav
Den moderna mediemiljön är radikalt annorlunda än den i vilken public service-uppdraget utformades och i vilken Sveriges Radio och Sveriges Television tidigare verkade med ensamrätt att sända program över hela landet. Radio- och TV-monopolen hade inte sin grund i teknikens begränsningar. I stället var de grundade på en politisk vilja att kontrollera våra viktigaste medier.
Dessa monopol var i grunden oförenliga med krav på fria och obundna medier, de var ej förenliga med de krav som informationsfriheten ställer på medborgarnas rätt och möjlighet att välja mellan olika alternativ. Statsberoende och monopoliserade medier hör inte hemma i fria och öppna samhällen vare sig det handlar om etermedier eller tryckta medier.
Sveriges Radio och Sveriges Television är idag dominerande aktörer i den svenska mediemiljön. De intar, även efter det att monopolen har avvecklats, en särställning i förhållande till sina konkurrenter genom en omfattande statlig finansiering och genom en tillgång till frekvenser som staten garanterar företagen och som ingen annan har.
Dominansen gäller såväl underhållning, kultur, samhällsdebatt som nyhetsförmedling. I kraft av sitt genomslag har Sveriges Televisions och Sveriges Radios samhällsbevakning ett avgörande inflytande i svensk samhällsdebatt.
Det finns skäl att i ett fritt och demokratiskt samhälle ifrågasätta statens engagemang i enskilda medieföretag. Det gäller inte minst när dessa har en så central roll som Sveriges Radio och Sveriges Television. Det finns mot denna bakgrund, och mot bakgrund av de möjligheter och det utbud den moderna mediemiljön ställer, anledning att inrikta statens uppgift i mediesamhället till det som bär den licensfinansierade verksamhetens särskilda prägel och som det finns ett allmänt intresse av att staten genom sin roll bidrar med.
Den dominans som årtionden av monopolställning givit Sveriges Radio och Sveriges Television dess särställning gör det till en utomordentligt central mediepolitisk fråga hur dessa företag skall utvecklas i den nya mediemiljön. Regeringen har emellertid inte på något konkret vis angivit någon ny inriktning av public service-uppdraget.
I stället synes den mest av allt vilja slå vakt om det gamla, som om ingenting har hänt. De ord som förs fram om den nya mediemiljön, och de krav som denna ställer, leder för den socialdemokratiska regeringen uppenbarligen inte till några konkreta förslag eller konsekvenser.
Det är vår uppfattning att staten inte på något vis bör utforma en medie- politik som leder till att man på bekostnad av en fri och öppen konkurrens, valfrihet och mångfald ger en dominans åt de medieföretag man kontrollerar. Det leder till en oacceptabel maktkoncentration som enligt vår uppfattning inte är förenlig med mångfald, konkurrens och principen om fria och oberoende medier. Public service-verksamheten får inte användas för att motverka utvecklingen av fria och oberoende medier och därigenom påverka mångfald och konkurrens.
Den ovilja att se över public service-uppdraget som kommer till uttryck i propositionen är därför alarmerande. Likaså är den uppenbara viljan att öka den statliga och politiska kontrollen över programföretagens verksamhet oroande.
Vi menar att staten vad gäller Sveriges Radio och Sveriges Television bör gå den omvända vägen. Medier bör vara fria och oberoende från staten. De skäl som finns för en särskild public service-verksamhet leder till ett betydligt snävare och mer definierat public service-uppdrag i den nya tidens mediemiljö än vad monopoltiden gav utrymme för.
Dagens struktur av Sveriges Radio och Sveriges Television har liksom det nu gällande public service-uppdraget utformats under en tid då publiken hade få eller inga alternativ och då monopolsituationen ställde särskilda krav på programverksamheten vad gäller allsidighet, bredd, och inriktning. Dessa förutsättningar är idag i grunden förändrade. Den nya mediemiljöns förutsättningar bör tydligt påverka inför det nya avtal som skall träda i kraft den 1 januari 1997.
Regeringens förslag leder tvärtemot sina syften till en urholkning av public service-verksamhetens ställning i det moderna mediesamhället. Genom att någon hänsyn inte tas till den mångfald och konkurrens som publiken faktiskt möter riskerar public service-företagens programutbud att sakna en tillräckligt tydlig identitet som motsvarar licensfinansieringen. Oviljan till att ta hänsyn till en ny tids villkor leder också till att en viktig samhällelig och kulturell uppgift, som public service-verksamheten skulle kunna uppfylla i den moderna mediemiljön, försummas.
Mot denna bakgrund kan Moderata samlingspartiet inte ställa sig bakom regeringens proposition rörande nya tillstånd för perioden 1997-2001 för Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion. Vi yrkar därför avslag på regeringens proposition.
Yttrandefrihetens och tryckfrihetens principer skall vara styrande
Ett tillstånd inför den nya perioden, som ger public service- verksamheten långsiktig förankring och legitimitet, förutsätter att den relateras till den nya mediemiljön och att det är yttrande- och tryckfrihetens principer som styr utformningen av uppdraget.
Det måste vara dessa principer som läggs till grund för den framtida utvecklingen av etermedierna och därmed också de enskilda företagens programverksamhet. Därvidlag bör ingen skillnad finnas mellan public service-verksamheten och andra konkurrerande radio- och TV-företag. Lika lite för att skapa en ökad kontroll över det programutbud som publiken tar del av. Den redaktionella friheten och den programmässiga integriteten måste vara självklara utgångspunkter även för Sveriges Radios och Sveriges Televisions verksamhet.
Public service-företagen har i dag en särställning vad gäller finansiering, frekvens och distribution. Det gör det ytterligt angeläget att företagen har en fri och oberoende ställning vad gäller det redaktionella innehållet i deras sändningar. I propositionen framförs en rad olika förslag som syftar till att öka den statliga kontrollen över innehållet i programverksamheten. Mot den bakgrunden avvisar vi det förslag till de kvalitetsregler som regeringen för fram liksom förslagen om lagstiftning istället för redaktionella överväganden vad gäller visning av våldsinslag.
Det är vår uppfattning att varje medium skall stå fritt från den offentliga makten vad gäller innehållet i det som sänds. Tanken på en statlig gransk- ning, i vilken form den än anges, är främmande för fria medier.
Av motsvarande skäl avvisar vi tankarna om en politisk styrning av hur Sveriges Radios och Sveriges Televisions nyhetsförmedling skall organiseras och utformas. Nyhetsförmedlingen och dess organisation bör utformas efter vad som är redaktionellt lämpligt.
En ny mediemiljö ställer nya krav på public service- uppdraget
Det nya public service-uppdraget måste enligt vår mening bygga på en inriktning mot ett programutbud där public service-verksamheten ses som en del av det samlade utbudet som publiken idag möter. Denna inriktning står i en klar motsatsställning till dagens situation, och regeringens förslag, som synes utgå ifrån en föreställning om att public service-program bör vara det enda publiken tar del av. En sådan inställning avslöjar både en förmyndaraktig attityd och en ringaktning av mångfaldens och konkurrensens betydelse för både publik och programutveckling.
Vid prioriteringen mellan kvalitet och dominans anser vi det självklart att public service skall prioritera kvalitet. Sveriges Radio och Sveriges Televi- sion bör i sin programverksamhet ha en inriktning som tillför publiken program som andra inte sänder.
Regeringen har i sin proposition snarare lagt fler krav på public service- verksamheten än idag. Det kommer att leda till en oförmåga att leva upp till de skilda uppgifterna vilket gör det svårare för public service-företagen att finna sin roll, sin identitet och sin legitimitet i den nya mediamiljön.
Den nuvarande public service-verksamheten växte fram ur en situation där tekniken satte tydliga gränser för mångfalden och utvecklingen under en tid som präglades av monopol och total dominans över publiken. Sveriges Radio och Sveriges Television kontrollerade i princip svenskarnas radiolyssnande och TV-tittande helt och hållet. Det var enbart genom dessa företag som man kunde få ta del av nationellt sända program. De ansvarade för helheten av det samlade utbud som publiken under monopolsituationen kunde ta del av. Självklart påverkade detta utformningen av public service-uppdragen.
Nu tillhör monopoltiden historien. Sedan början av 1990-talet möter publiken en mångfald av svenska och utländska kanaler genom markbundna sändningar, kabel och satellit. Detta förändrar också publikens lyssnar- och tittarvanor. Medan man tidigare tog del av det utbud som erbjöds väljer man i dag i varje givet tillfälle själv den typ av program som man vill se. Det ställer för public service-företagens del krav på att man kan erbjuda program som aktivt leder till ett val att se på just Sveriges Televisions eller höra just Sveriges Radios program.
Detta krav kommer att förstärkas ytterligare i den mycket snabba medieutveckling som vi menar att regeringen inte har beaktat i sina överväganden om det framtida public service-uppdraget.
Av betydelse i detta sammanhang är i hög grad informationsteknikens mycket snabba utveckling som alltmer med varandra integrerar olika medier som tidigare varit skilda från varandra. Tidningar, datorer, Internet, CD-rom och digitala sändningar kommer att växa samman med radio och TV.
I det skeendet är det, för att yttrandefrihetens och tryckfrihetens principer inte skall trädas förnär, viktigt att hålla fast vid vad som är statens grund- läggande uppgifter i den nya mediemiljön, nämligen att erbjuda program som publiken annars inte möter samt en produktion och ett skapande som vitaliserar det nationella kulturlivet.
Det är mot den bakgrunden vår uppfattning att det inte kan anses vara rimligt att uppdraget för public service-verksamheten utformas i syfte att dominera programutbudet gentemot publiken. Snarare bör public service- uppdragets syfte vara att tillföra publiken ett utbud av program som den annars inte kan få tillgång till.
Därigenom möjliggörs att en statligt kontrollerad medieverksamhet inte kommer i konflikt med yttrandefrihetens och tryckfrihetens principer. Det är också inom dessa programområden som public service-verksamheten idag har sin starkaste ställning bland publiken.
Kraven på en utveckling mot ökad kvalitet och fördjupning samt en programverksamhet som bygger på att man relaterar programverksamheten till det samlade programutbud som publiken idag möter bör enligt vår mening ligga till grund för en ny avtalsperiod. Företagen bör därför i sin programverksamhet vända sig till hela svenska folket med en inriktning mot kvalitet och fördjupning. De bör vara institutioner som slår vakt om svenska språket och som skapar nya och större förutsättningar för svensk produktion och kulturellt skapande. Det gäller i i hög grad barn- och ungdomsprogram. Företagen bör ges förutsättningar att uppnå en tydlig identitet i den nya mediemiljön.
Samhällsdebatt och långsiktiga perspektiv bör prägla den allmänna sam- hällsbevakningen. Nyhetsförmedlingen skall stå i en redaktionellt fri och oberoende ställning i konkurrens med tidningar och andra mediers nyhets- förmedling.
Syn- och hörselskadade skall i verksamheten finna program som de kan ta del av. Förmedlingen av det svenska språket skall stå i centrum för de program som riktar sig till språkliga minoritetsgrupper. I en mediemiljö som präglas av allt fler utländska kanaler kommer minoritetsspråksuppgiften gradvis att övertas av nya kanaler och stationer. Vi vill dock understryka att public service-verksamheten även framgent bör ha ett särskilt ansvar för samiskan och tornedalsfinskan.
Företagen bör spegla skeenden i hela landet. Programproduktionen skall till betydande del ske utanför företaget och utanför Stockholmsområdet.
Public service-verksamheten bör ges förutsättningar för en central roll i kulturlivet
Public service-verksamheten bär inom sig betydande förutsättningar för att vara en ledande institution i det svenska kulturlivet. Företagen förfogar över resurser som är större än statens anslag till offentliga kulturinstitutioner. Det innebär att verksamheten i Sveriges Radio och Sveriges Television skulle kunna bli en nyskapande kraft i det svenska kultursamhället om företagens roll i detta perspektiv tydliggjordes.
Det ställer emellertid krav på ett uppdrag som understryker uppgiften som kulturinstitution i ett samhälleligt perspektiv. Det förutsätter en fördelning av företagens resurser som ger väsentligt större utrymme för skapande och produktion.
Till detta kommer att förutsättningar för djup och kvalitet vad gäller det övriga programutbudet som beskrivs ovan måste finnas. Det nya public service-uppdraget förutsätter därför en koncentration av resurser för att kunna uppfyllas.
En fortsatt verksamhet med två TV-kanaler och fyra radiokanaler kom- mer att splittra resurserna alltför mycket för att Sveriges Radio och Sveriges Television skall kunna tillföra publiken ett programutbud med tillräckligt stark kvalitet, djup och kulturellt skapande för att detta skall ha en tydlig profil och identitet.
Mot den bakgrunden anser vi att företagen skall koncentrera sina resurser till en TV-kanal och två nationella radiokanaler. Därigenom kan en TV-kanal - med fortsatt uppdrag att hålla sig med en självständig nyhetsredaktion - och två radiokanaler privatiseras vilket möjliggör ökad konkurrens och mångfald även i den nationella radioverksamheten.
De privatiserade kanalerna skall ha en räckvidd som ger samma möjligheter för publiken över hela landet att ta del av dem. Den TV-kanal som privatiseras skall även i fortsättningen ha kravet på sig att upprätthålla en självständig nyhetsredaktion.
Tillståndets utformning
Allmänna förutsättningar och utgångspunkter
Vad gäller regeringens synpunkter på allmänna förutsättningar och utgångspunkter för public service- uppdragets utformning hänvisar vi till den inriktning som ovan beskrivits. Vi konstaterar emellertid att regeringens ambitioner vad gäller Sveriges Radios och Sveriges Televisions kulturpolitiska ansvar samt ansvaret för ett mångsidigt utbud av program på det svenska språket inte kommer att kunna uppfyllas inom ramen för de förslag som regeringen för fram. Genom att inte låta public service- uppdraget förändras skapas inte utrymme för ökad kvalitet, ett ökat djup och en koncentration på det som i den nya mediamiljön skulle kunna vara Sveriges Radios och Sveriges Televisions främsta kännemärken.
Såväl Sveriges Radio som Sveriges Television skulle inom ramen för befintliga resurser kunna vara basen för en mycket betydelsefull och mångfacetterad del av svenskt kulturliv.
Detta gäller i hög grad dramatiseringen och produktionen av svenska verk liksom nyskapande verksamheter. Vår uppfattning är att den licensfinansie- rade verksamheten skall bidra till att vitalisera det svenska kulturlivet i hela landet. Det kan ske genom en verksamhet över hela landet och genom en omfattande utläggning av produktion utanför företagen. På det viset kan Sveriges Radio och Sveriges Television komma att spela en livgivande och förnyande roll i det svenska kultursamhället. I detta perspektiv finns det anledning att se företagen inte bara som media bland andra utan också som några av Sveriges nationalscener och som institutioner som når publiken i en omfattning som ingen annan.
Genom Sveriges Radio och Sveriges Television kan den svenska publiken möta kultur från hela landet, från alla delar av samhället, i en omfattning som saknar motsvarighet. Till detta kommer att företagen kan ge förutsättningar för skapande och tillfällen till kontakt med publiken som ingen annan kan. Det är vår uppfattning att denna möjlighet - som träder fram när utbudet av annan programverksamhet ökat genom andra kanaler - måste tas tillvara.
Nära förknippat med det kulturpolitiska ansvaret är ansvaret för det svenska språket. Sveriges Radio och Sveriges Television bör ha ett särskilt ansvar för ett mångsidigt utbud av program på det svenska språket. Det har inte bara en kulturpolitisk betydelse utan är också av vikt för en positiv och stark nationell identitet.
Regeringen försummar i sin proposition att prioritera dessa uppgifter. Istället väljer man att understryka och utveckla ansvaret för kultur, barn och ungdom, svenska språket liksom andra befintliga uppgifter. Det innebär att man i ivern att vilja låta Sveriges Radio och Sveriges Television dominera inom alla områden försummar att utveckla ett särskilt uppdrag och en tydlig identitet.
Vi menar att uppdraget till Sveriges Television måste bygga på en koncentration till företagens starka och unika programverksamheter och det som kan vara deras unika bidrag till det svenska samhället.
Barn och ungdom
Vad som sagts ovan gäller även regeringens förslag rörande program för barn och ungdom liksom kraven på en hög kvalitet. Skall en utveckling ske inom dessa områden med en prioritering av kvalitet kräver det att man utvecklar public service-uppdraget och tar hänsyn till den mångfald av program som möter publiken i dag.
Mediets genomslagskraft
Vad gäller mediets genomslagskraft vill vi understryka att det inte är förenligt med yttrandefrihet och tryckfrihetslagen att ge riktlinjer för programutbudets innehåll. Vi förutsätter att public service-verksamheten inom ramen för sin egen redaktionella verksamhet strävar efter att ge publiken ett programutbud med ett innehåll som är relevant och som bygger på en grundläggande hänsyn och respekt för publiken.
Våldsskildringar eller andra skildringar som är omskakande och kan beröra människor illa bör återges med återhållsamhet och ansvar. Det finns för public service-företag ett särskilt ansvar i denna del, både gentemot publiken och som normgivare i samhällslivet i allmänhet. Ett särskilt ansvar har man i program som riktar sig till barn eller som sänds när barn och ungdom normalt kan förväntas vara en del av publiken.
Yttrandefriheten och tryckfriheten förutsätter att den redaktionella friheten utövas under ett betydande ansvar. Lagstiftning vare sig bör eller kan ersätta detta ansvar som vi förutsätter som självklart i public service-verksamheten.
Tillståndsperiodens längd
Vår uppfattning är att tillståndsperiodens längd skall vara fyra år. Det är den längd som innevarande avtalsperiod har haft. Det innebär att ett tillstånd för Sveriges Television och Sveriges Radio skall omfatta perioden den 1 januari 1997-31 december 2000.
Nej till statlig granskning
Vi avvisar förslaget att public service-företagen årligen skall granskas av granskningsnämnden för radio och television. Självständiga medier skall inte granskas av statliga myndigheter i ett öppet samhälle. Frågan om public service- bokslut bör vara något som företagen själva får utforma. Någon uppföljning från den offentliga maktens sida skall inte ske gentemot dessa eller andra medier, vare sig det gäller tryckta medier eller etermedier.
Distriktsorganisation
Vad gäller Sveriges Radios och Sveriges Televisions distriktsorganisation och distriktsbaserade produktion hävdar vi att Sveriges Radio och Sveriges Television själva bör ha rätten att organisera sin verksamhet utifrån de krav att spegla hela Sverige som ställs i tillståndet. Däremot menar vi att man skall ställa kravet att Sveriges Radio och Sveriges Television i ökad utsträckning skall använda sig av fristående producenter och utomståendes medverkan. Så sprids förutsättningarna för skapande och produktion i samhället.
Mot den bakgrunden menar vi att kravet på att Sveriges Radio och Sveriges Television i större utsträckning använder sig av utomståendes medverkan bör skärpas.
Vi vill i detta sammanhang peka på risken för att en politiserad och formaliserad spridning av företagens produktion riskerar att leda till en konstlad utveckling som i själva verket leder till att landet i sin helhet, inom alla samhällssektorer, inte kan återspeglas i de nationella sändningarna. Ansvaret för att täcka skeendet i hela landet åvilar all programproduktion och kan inte lösas genom politiska beslut om hur enskilda enheter skall lokaliseras på olika platser i Sverige. Lokalisering av programproduktion och annan verksamhet bör vara en funktion av hur företagen organiserar sig för att uppnå målen att spegla hela Sverige.
Vi vill i detta sammanhang peka på de möjligheter som finns genom att öppna en fjärde och femte markbunden analog TV-kanal för privata koncessioner. Det skulle ge en möjlighet till regionala konstruktioner som skulle ge olika delar av Sverige sina egna TV-stationer.
Det skulle vidare ge möjligheter till en programplanering och en programutveckling som bygger på skilda regionala utgångspunkter i olika delar av Sverige. Olika TV-stationer med regionala konstruktioner skulle, så som sker i andra länder, kunna samverka i nationella nätverk. På det viset skulle t ex Malmö, Göteborg, Uppsala och Umeå, för att ta några exempel, kunna ha sina egna TV-stationer med en verksamhet som samlat utgår från den egna publiken.
Sponsring
Vi välkomnar att regeringen nu tagit steg för att begränsa möjligheterna till sponsring. Sponsring är de facto reklam och bör inte förekomma i licensfinansierad verksamhet. Mot den bakgrunden anser vi att det är nödvändigt med stramare regler även vad gäller sportprogram. Därmed renodlas den licensierade verksamheten och man undviker situationer där programinnehållet i public service-verksamheten kan utsättas för påverkan.
Digitala sändningar
Frågan om digitala sändningar har ett bredare perspektiv än just television. Regeringen hindrar i praktiken Sveriges Television från att omgående påbörja digitala satellitsändningar. Därmed försenar man den digitala utvecklingen i Sverige vilket är negativt inte bara i ett mediepolitiskt perspektiv utan också i ett bredare informationstekniskt perspektiv.
Digitala TV-sändningar skulle kunna innebära att svenskar i Europa kan ta del av den svenska televisionens program. Digitala TV-sändningar skulle också kunna medföra en snabbare introduktion av digitala mottagnings- system i Sverige. Genom att hindra Sveriges Television från att påbörja digitala satellitsändningar skapar regeringen en situation där den svenska public service-verksamheten riskerar att bli överkörd av den tekniska utveck- lingen. Det vore i så fall inte första gången som monopolsträvande och vilja till kontroll motverkar syftet att slå vakt om public service-verksamhetens legitimitet.
Under de kommande åren kommer ett hundratal digitala kanaler att kunna nå svenska mottagare. Det innebär att den svenska publiken mycket snabbt kommer att börja inrätta sig efter den typ av mottagningssystem som gör det möjligt att ta emot dessa program. Genom att fördröja möjligheten för Sveriges Television att nå publiken med digitala sändningar riskerar Sveriges Television därigenom att hamna i ett sämre läge än andra TV-kanaler.
Skälen för regeringens förslag att hindra Sveriges Television att starta de digitala TV-sändningarna är av den arten att de måste avvisas. Medvetet vill man välja en markbunden utbyggnad av digitala TV-sändningar som för- dröjer utvecklingen men som i gengäld ger staten kontroll över tillstånds- förfarande och innehåll i samtliga markdistribuerade TV-kanaler.
Genom att välja ett markbundet nät för digitala sändningar motverkar man också en utbyggnad av analoga TV-sändningar. Det sker till priset av utebliven mångfald och konkurrens inom reklamtelevisionens område. Därmed motverkar man också en utveckling med regionala TV-sändningar runt om i landet.
Regeringens strategi riskerar att urholka public service-verksamhetens ställning även på längre sikt. Genom att välja en form för digital distribution som kräver en särskild lösning försvårar man för public service-verksam- heten att vara en del i den moderna informationsteknik som i dag allt mer och mer knyts samman. Andra televisionskanaler kommer att kunna finnas inom ramen för distributionssystem som är billigare både för sändare och mottagare och som ger en betydligt större bredd vad gäller antalet kanaler liksom möjlighet till interaktiv verksamhet.
Public service-verksamheten kommer då att sändas i en form som måste beskrivas som gammalmodig redan vid den tänkta introduktionen. Vi behandlar frågan om den digitala televisionen och de markbundna sänd- ningarna även inom ramen för vår partimotion med anledning av regeringens proposition om informationsteknik (prop. 1995/96:125) men vill i det här sammanhanget understryka att det inte är acceptabelt att staten genom val av distributionsform motverkar mångfald och försöker skapa sig en kontroll över medier som skall stå fria gentemot staten. Vad som här har anförts om att Sveriges Television bör ges tillstånd att omgående starta digitala sändningar via satellit bör av riksdagen ges regeringen till känna.
Ägarformen
Enligt vår mening saknas i propositionen en analys av fördelarna med en sammanslagning av dagens tre ägarstiftelser till en. Regeringen bör återkomma med en sådan analys innan något beslut fattas.
TV-avgift
Vad gäller TV-avgiften motsätter vi oss en höjning av denna. Det finns inom ramen för det uppdrag som public service- företagen bör ha i framtiden med en koncentration till en respektive två kanaler ingen anledning att utöver redan nu beslutade höjningar ytterligare höja TV-avgiften. Det finns inför framtiden anledning att se över avgiftsuppbördssystemet och den nuvarande finansieringsmodellen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag om programföretagens public service-uppdrag, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att yttrandefrihetens och tryckfrihetens principer skall vara styrande för public service-verksamheten, 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvalitet och fördjupning i programverksamheten, 4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om organisation och utformning av Sveriges Radios och Sveriges Televisions nyhetsförmedling, 5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om public service-verksamhetens centrala roll i det svenska kulturlivet, 6. att riksdagen beslutar att inom ramen för givna resurser koncentrera public service-verksamheten till en TV-kanal och två radiokanaler i enlighet med vad som anförts i motionen, 7. att riksdagen beslutar att avtalsperioden för Sveriges Television och Sveriges Radio skall omfatta perioden den 1 januari 1997-den 31 december 2000 i enlighet med vad som anförts i motionen, 8. att riksdagen avslår regeringen förslag till granskning av public service-verksamheten i enlighet med vad som anförts i motionen, 9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges Radios och Sveriges Televisions distriktsorganisation, 10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sponsring, 11. att riksdagen hos regeringen begär att Sveriges Television skall ges rätt att inleda digitala satellitsändningar i enlighet med vad som anförts i motionen, 12. att riksdagen beslutar avslå regeringens förslag om höjd TV- avgift i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 27 mars 1996
Carl Bildt (m)
Lars Tobisson (m) Sonja Rembo (m) Anders Björck (m) Knut Billing (m) Birger Hagård (m) Gun Hellsvik (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Inger René (m) Karl-Gösta Svenson (m) Per Unckel (m) Per Westerberg (m)