Vänsterpartiet anser att folkhögskolorna lyckats mycket väl med sin betydelsefulla roll i den arbetsmarknadspolitiska insatsen som gjorts på utbildningsområdet under nittiotalet. Denna roll bör därför fortsatt vara stark och inte minskas drastiskt till 60 % av sin tidigare omfattning. Särskilt då regeringen i den så kallade Persson-planen inför den socialdemokratiska partikongressen i vår föreslår en betydande vuxenutbildningssatsning med 70 000 nya platser inom de närmaste åren. Det är med förvåning och bestörtning som vi konstaterar att den av regeringen uttryckta viljeinriktningen inte motsvaras av reella politiska förslag i förslaget till tilläggsbudget. Signalerna är högst motsägelsefulla.
I propositionen under anslagsposten B 1. Bidrag till folkbildningen före- slår regeringen att de extra studieplatserna för arbetsmarknadspolitiska insatser som folkhögskolorna disponerar minskas från 10 000 till 6 000 fr.o.m. andra halvåret 1996. Det innebär att antalet utbildningsplatser minskas med 40 %. I ekonomiska termer blir minskningen ännu större. Anslagsposten som för läsåret 1995/96 beräknats till 409 Mkr (helår) räknas för folkhögskolornas del ned till 108 Mkr (halvår). Det innebär att anslagen nästan halveras.
Genomförs regeringens förslag innebär det att en stor del av den grupp arbetslösa som i högre grad än någonsin söker sig till folkhögskolorna ställs utan möjligheter till utbildning. Av nedanstående tabell framgår hur det särskilda bidraget för extra utbildningsplatser inom folkhögskolan respektive dess effekter utvecklats under senare år. Folkhögskolorna har nu under snart fyra år byggt ut sin kapacitet, anställt lärare och anskaffat nya lokaler. Om förslaget går igenom måste utbildningar motsvarande 26 normalstora folkhögskolor med kort varsel tas bort.
Tabell Verksamheten som bedrivits vid folkhögskolorna ser vi som mycket positiv då grupper som särskilt är i behov av utbildning nåtts av denna arbetsmarknadspolitiska satsning. Vid folkhögskolorna har kvinnorna utgjort över 60 % av de studerande, och 50 Mkr har särskilt avsatts för att nå personer med funktionshinder och invandrare. Gruppen korttidsutbildade har varit dominerande. Ca 70 % av verksamheten har avsett allmänna kurser på grundskole- och gymnasienivå. För innevarande läsår kommer bilden att vara likartad såväl vad gäller antalet studerande som gruppsammansättning och kursinnehåll. Att satsningen har ansetts vara lyckad framgick i höstas då kulturutskottet konstaterade med instämmande av finansutskottet i ett yttrande om tillväxtpropositionen (1995/96:KrU2y) "att riksdag och regering under en period med ett bekymmersamt arbetsmarknadspolitiskt läge har kunnat lita till studieförbundens och folkhögskolornas förmåga att snabbt och flexibelt kunna anordna utbildningar med särskilda arbetsmarknadsmedel. Utvärderingar har visat att utbildningarna har nått de avsedda grupperna. Den fria och frivilliga folkbildningens arbetsformer har visat sig vara väl lämpade för sådana arbetsmarknadspolitiskt motiverade utbildningsinsatser."
I tillväxtpropositionen (prop. 1995/96:25) gjordes uttalanden från rege- ringens sida om behovet av mer permanent satsningar på vuxnas möjlighet till utbildning i samband med att de konjunkturbetingade anslagen tas bort 970701. Vänsterpartiet har i en tidigare motion redovisat att vi stödjer regeringen i dess uppfattning att permanenta satsningar är att föredra framför tillfälliga. Men vi anser att det är oövertänkt att i en övergångssituation som läsåret 1996/97 utgör drastiskt minska folkhögskolornas utbildningskapa- citet. Vänsterpartiet föreslår därför att medel anslås till 10 000 extra platser inom folkhögskolan under läsåret 1996/97. Medel till detta bör anvisas på tilläggsbudget för budgetåret 1995/96. Regeringen bör återkomma i budget för budgetåret 1997 med medel för vårterminen 1997.
Som tidigare nämnts innebär regeringens förslag en minskning av de extra platserna inom folkhögskolan med 40 %. Motsvarande neddragning på komvux föreslås stanna vid 17 %. Vi föreslår att om de 4 000 extraplatserna försvinner en omfördelning sker mellan de olika vuxenutbildningsanordnar- na, eftersom den kompetens som finns på komvux och folkhögskolor skiljer sig åt.
Vänsterpartiet vill värna om vuxna människors möjlighet till valfrihet då det gäller studier. Folkhögskolan är ett mycket gott alternativ till komvux, särskilt för dem som är studieovana och har en ofullständig eller mycket kort utbildning. Den metodik som folkhögskolorna använder sig av har visat sig passa denna grupp särskilt bra.
För många har studierna vid folkhögskola inte enbart inneburit ökad kunskaper utan också personlig utveckling, stärkt självkänsla, förbättrad studieförmåga och höjd kreativitet. Folkhögskolan har också av tradition haft stor betydelse för demokratifostran - inte minst viktigt i en tid då det demokratiska systemet och dess arbetsformer ifrågasätts.
Även om propositionen endast avser andra halvåret 1996 så framgår det av skrivningen att regeringen ämnar återkomma till riksdagen med motsvarande förslag även för första halvåret 1997. Det vore värdefullt om besked om omfattningen av de extra platserna kom i god tid till folkhögskolorna. För att kunna planera och garantera en jämn och hög kvalitet krävs förutsägbarhet för både folkhögskolor och studerande. Vänsterpartiet anser att det behövs 10 000 extra platser inom folkhögskolan under hela läsåret 1996/97.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs 1. att riksdagen till Bidrag till folkbildningen på tilläggsbudget till statsbudgeten för budgetåret 1995/96 anvisar ett anslag på 255 000 000 kr, 2. att riksdagen - om yrkande 1 avslås - beslutar att anslaget till folkbildningen omfördelas så att reduceringen av antalet extra utbildningsplatser sker proportionellt mellan komvux och folkhögskolorna, 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om antalet extra folkhögskoleplatser under första halvåret 1997.
Stockholm den 6 februari 1996
Britt-Marie Danestig-Olofsson (v)
Alice Åström (v) Charlotta L Bjälkebring (v) Tanja Linderborg (v) Björn Samuelson (v) Stig Sandström (v)
16F Yrkande 2 hänvisat till UbU Gotab, Stockholm 1996