Inledning
Budgetprocessen viktig för budgetutfallet
Senare tids forskning kring institutioner visar att budgetprocessens utformning påverkar budgetens utfall. Länder med en mer oreglerad budgetprocess har tenderat att uppvisa större budgetunderskott och offentlig skuldsättning. Enligt den jämförande ESO-studien "Statsskulden och budgetprocessen" (Fi Ds 1992:126) hade Sverige näst efter Italien den minst "disciplinerade" budgetprocessen i EU, vilket skulle kunna vara en förklaring till den stora offentliga skuldsättningen i Sverige.
Redan innan denna studie publicerades, hade dock den svenska budgetprocessen börjat stramas upp. Dels hade rambudgetering börjat tillämpas i regeringskansliet. Dels hade talmanskonferensen redan i oktober 1990 beslutat tillkalla en utredning med uppdrag att se över riksdagens hantering av statsbudgeten m.m, vilken lade fram sitt betänkande i juni 1993. Riksdagen fattade därefter beslut om en ny budgetprocess den 7 juni 1994 (förs. 1993/94:TK2, bet. 1993/94:KU18, rskr. 1993/94:424-427).
Den nya budgetprocessen kommer att tillämpas för första gången i arbetet på nästa års budget. Riksdagen kommer då att fatta beslut om budgeten i två steg, först ett övergripande beslut om ramar och sedan ett om enskilda anslag inom dessa ramar. Det är naturligtvis positivt att riksdagens budget- behandling stramas upp, men det har snarare varit vid regeringens fram- tagande respektive genomförande av budgeten som de stora underskotten uppstått och inte vid riksdagens behandling av densamma.
Socialdemokratisk strävan att öka de offentliga utgifterna
Under den långa tid som socialdemokraterna innehaft regeringsmakten har budgetarbetet präglats av en ideologiskt betingad strävan att öka de offentliga utgifterna, som därefter har stötts av en socialdemokratiskt ledd riksdagsmajoritet. Det har av socialdemokratiska regeringar inte upplevts särdeles problematiskt att de offentliga utgifterna vuxit på vägen från anslagsäskanden till implementering av besluten, därför att en stor offentlig sektor har ansetts eftersträvansvärd och dessutom möjlig att finansiera genom successivt höjda skatter.
Även användandet av förslagsanslag har tenderat att generera större offentliga utgifter både därför att regeringen kunnat överskrida anslaget för att uppfylla dess ändamål och därför att anslagen inte fått sparas till nästkommande år. Det är därför bra att propositionen föreslår att denna form av anslag avskaffas.
Att regeringen nu lägger en proposition om en budgetlag, som framför allt skall reglera regeringens framtagande och implementering av statsbudgeten är mot denna bakgrund mycket välkommet. Vi finner dock att förslaget till lag om statsbudgeten inte är tillräckligt långtgående i regleringen av regeringens befogenheter. En anledning till detta kan vara att den utredning som föregick propositionen (SOU 1996:14) utgått från att maktfördelningen mellan regering och riksdag vad gäller budgetfrågor skulle vara oförändrad, vilket vi anser varit alltför begränsande.
Lagförslaget
Utgiftstak och utgiftsramar bör vara obligatoriska
Enligt 40 § i lagförslaget skall regeringen, om den avser att använda tak för statens utgifter och utgiftsområden i statsbudgeten, redovisa dessa i den ekonomiska vårpropositionen. Om regeringen inte avser att lägga sådana förslag, skall den enligt 43 § i stället presentera en långsiktig beräkning av statens inkomster, utgifter och lånebehov. Vi anser emellertid att det skall vara obligatoriskt för regeringen att föreslå tak för statsbudgeten och utgiftsramar. Budgetprocessen får därmed en större stadga.
Vi har dessutom redan i vår partimotion med anledning av regeringens ekonomiska vårproposition (mot.1995/96:Fi78) vänt oss mot att regeringen utan grund i förarbetena föreslagit en budgeteringsmarginal på 15 miljarder kronor 1997 samt 18 respektive 22 miljarder kronor 1998 och 1999. Visserligen är det svårt att budgetera helt rätt flera år framöver, men vad gäller utgiftstaket för budgeten två respektive tre år framåt i tiden har regeringen möjlighet att återkomma med en reviderad bedömning. Vid ett eventuellt överskridande av utgiftstaket under pågående budgetår anser vi att regeringen skall återkomma till riksdagen för nytt beslut. Ett sådant beslut kan innebära att riksdagen godkänner överskridandet men tillfället bör tas tillvara för att pröva möjligheten av motsvarande utgiftsminskning. Av vikt är emellertid att riksdagen beslutar om åtgärder vid ett budgetöverskridande och inte regeringen.
Utgiftstak bör kompletteras med lånebemyndigande
1989 omvandlades Riksgäldskontoret från att vara ett riksdagens verk till en myndighet under Finansdepartementet. Samtidigt infördes den ordningen att riksdagen ger regeringen ett uttryckligt bemyndigande att svara för erforderlig upplåning, vilket sedan vidarebefordras till Riksgäldskontoret. Därmed skedde ett närmande till förhållandena i jämförbara länder. Men i exempelvis Danmark, Finland, Norge, Frankrike, Tyskland och USA beslutar parlamentet respektive kongressen också hur mycket staten får låna upp under en viss tidsperiod. Om dessa gränser behöver överskridas, måste berörd regering återkomma till parlamentet med begäran om nytt bemyndigande, vilket föranleder debatt och naturligtvis ökar de folkvaldas kontrollmöjligheter.
Ett ytterligare närmande till vad som gäller i andra länder har skett i och med införandet av utgiftstak. Det är dock ingen garanti för att upplåningsbehovet blir det förväntade, eftersom statens inkomster kan bli mindre än förutsett. Ett lånebemyndigande skulle utöka riksdagens kontrollmöjlighet. Blir skatteintäkterna lägre och därmed upplåningsbehovet större än beräknat - utan att utgiftstaket brutits igenom - skulle regeringen därmed ändå bli tvungen att gå till riksdagen för ett nytt beslut. Ett sådant beslut skulle kunna innebära att riksdagen ger regeringen ett utökat lånebemyndigande för att täcka skattebortfallet, men lika gärna att den beslutar om utgiftsminskningar på motsvarande belopp.
Budgetprocessen behöver utvecklas ytterligare
Övergång till kostnads- i stället för kassamässig redovisning
Förslaget till ny budgetlag innebär att den nyordning som utformats under senare år preciseras och blir lagfäst. Reformarbetet behöver dock drivas vidare. Vi skall här redovisa några uppslag till förändringar och återkommer redan till dessa frågor under allmänna motionstiden i höst.
Enligt lagförslagets 38 § skall årsredovisning för staten överlämnas av regeringen till riksdagen senast nio månader efter budgetårets slut. Denna årsredovisning skall innehålla resultaträkning, balansräkning och finansieringsanalys samt det slutliga utfallet på statsbudgetens inkomsttitlar och anslag. I den ekonomiska vårpropositionen redovisade regeringen den årsredovisning för staten som för andra året upprättats av RRV. Regeringen påpekade då att årsredovisningen saknade utfall på statsbudgetens inkomsttitlar, vilket föreslagits av Budgetlagutredningen och nu föreslås bli lag, men hänvisade till pågående utredningsarbete.
Vi ser positivt på regeringens utredningsarbete vad gäller budgetteknik och anser det viktigt att internationella erfarenheter av reformer på detta område tas tillvara. I Nya Zeeland har man helt övergått till bokföringsmässig (kostnadsmässig) i stället för kassamässig redovisning, innebärande att kostnaderna periodiseras till den period de uppstår och inte till när pengarna betalas ut. RRV:s rapport "En ny struktur för statens budget" (RRV 1995:54) föreslår att statsbudgeten skall ersättas av en förvaltningsbudget som bygger på kostnadsmässig redovisning. Denna förvaltningsbudget skall kompletteras med en finansbudget som bygger på kassamässig redovisning för att åstadkomma en koppling mellan statens budgetsaldo och upplåningsbehovet. Enligt rapporten ger kostnadsmässig redovisning "en mer jämn och rättvisande fördelning av statens kostnader för räntor på statsskulden och en bättre bild av resursförbrukningen i förvaltningen som inte påverkas av språngvisa anskaffningar av tillgångar" (sid 41). Vi anser att regeringen bör genomföra en sådan övergång till kostnadsmässig redovisning.
Övergå till budgetering "uppifrån och ned"
I Nya Zeeland bedrivs dessutom hela budgetarbetet "uppifrån och ned". Det skiljer sig därmed från den nya svenska budgetprocessen, där regeringen tar fram budgetförslaget "nerifrån och upp", medan riksdagen röstar om den i två steg "uppifrån och ned". I "Budgetsanering - ut ur skuldfällan" (Backteman m.fl., 1995) beskrivs budgetprocessen i Nya Zeeland på följande sätt: "Varje utgiftsställe vet omfattningen av sina anslag i förväg och har att rätta sig därefter. Det går inte att, som här, hävda att man inte känner till sina anslag och därmed räkna upp förra årets anslag med inflationen plus ytterligare ett antal procent. Det går heller inte att planera för ökade anslag efter hand i vetskapen om att staten alltid lägger till mellanskillnaden. Å andra sidan läggs rullande treåriga budgetar vilket ökar förutsebarheten i systemet" (sid 130). Vi förordar att regeringen utreder möjligheten att helt övergå till budgetering "uppifrån och ned" enligt den nyzeeländska modellen.
Det ankommer på utskottet att utarbeta erforderlig lagtext.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om sådana ändringar av lagförslaget att utgiftstak och utgiftsramar blir obligatoriska samt att användning av budgeteringsmarginal inte blir möjlig, i enlighet med vad som anförts i motionen, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lånebemyndigande, 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt utveckling av budgetprocessen.
Stockholm den 12 juni 1996
Lars Tobisson (m) Sonja Rembo (m) Lennart Hedquist (m) Fredrik Reinfeldt (m) Per Bill (m) Anna Åkerhielm (m) Stig Rindborg (m) Tom Heyman (m) Margit Gennser (m) Bo Lundgren (m) Margareta E Nordenvall (m) Rune Rydén (m)