Från moderat håll välkomnar vi förvaltningsstyrelsens initiativ till att skapa ett nytt ersättningssystem för riksdagsledamöternas traktamenten och resor. Förslaget genomsyras i stort av en ambition att tillgodose krav på både kostnadseffektivitet och rättvisa, vilket naturligtvis är vällovligt. Oaktat detta finns det enligt vår uppfattning anledning att i denna motion uppmärksamma några oönskade effekter av förvaltningsstyrelsens föreslag till lagändringar i ersättningssystemet.
1 Ersättning för logikostnader - nattraktamente
Enligt den beredningsgrupp som haft förvaltningsstyrelsens uppdrag att föreslå nya bestämmelser för bl.a. traktamentsersättning till riksdagsledamöterna bör en ny form av ersättning - nattraktamente - införas. Syftet med förslaget är att utjämna skillnader som uppstått i ledamöternas ekonomiska villkor till följd av nuvarande ersättningssystem för täckande av ledamöternas boendekostnader i Stockholm. Beredningsgruppen konstaterar att ett system som innebär att traktamentena i viss fall inte räcker till och i andra fall efterlämnar ett överskott när hyran betalts inte uppfyller kraven på kostnadseffektivitet och rättvisa.
1.1 Högsta ersättningsnivå för ledamöternas boendekostnader fastslås i lag
Beredningsgruppens förslag till nytt ersättningssystem innebär att riksdagen månadsvis skall utbetala nattraktamenten som täcker ledamöternas faktiska boendekostnader upp till ett fastställt högsta belopp på 4 000 kronor, vilket i princip motsvarar den högsta hyran för de bostäder som riksdagen erbjuder.
Förvaltningsstyrelsen föreslår vidare att den högsta ersättningsnivån, inledningsvis fastställd till 4 000 kronor, uttryckligen skall framgå av lagtexten, se förvaltningsstyrelsens förslag till ändringar i 5 kap. 1 § tredje stycket, 3 § samt 5 § i lagen om ändring i lagen om ekonomiska villkor för riksdagens ledamöter.
Vi ifrågasätter om detta är en ändamålsenlig reglering. Enligt vår uppfattning kan det inte anses lämpligt att ytterligare belasta en redan arbetstyngd riksdag med att fatta beslut om återkommande justering av högsta beloppsgränsen för ledamöternas nattraktamenten. Dessutom framstår det från författningsteknisk synpunkt som opraktiskt att lagstiftning fordras för varje ny justering av hyresnivån. Vi avråder således från att införa en exakt angiven högsta ersättningsnivå i lagtexten.
2 Nytt ersättningssystem för inrikes resor
I likhet med förslaget om att införa nattraktamente förestavas även förslaget till nytt ersättningssystem för riksdagsledamöternas resekostnader m.m. av en ambition att skapa ökad kostnadseffektivitet och rättvisa. Grundtanken med det nya reseersättningssystemet är att riksdagen skall ersätta samtliga kostnader som uppkommer i samband med ledamöternas resor. Traktamente föreslås dock endast utgå för de faktiska resor ledamöter gör för att fullgöra riksdagsarbetet.
En förutsättning för det nya reseersättningssystemet uppges vara att varje ledamot i samråd med förvaltningskontoret kartlägger sitt resmönster i syfte att uppnå ett ekonomiskt och effektivt resande.
I ett andra steg skall förvaltningskontoret pröva om resultatet av kartläggningen av en ledamots resmönster motiverar att ledamoten erhåller ett färdbevis, t.ex. årskort på flyg eller tåg.
2.1 Kartläggning av ledamöternas resmönster
Rent allmänt bör framhållas att all form av kartläggning eller granskning av människors beteende, såväl i tjänsten som privat, väcker viktiga frågor om integritetshänsyn. Förslaget om att kartlägga ledamöternas resmönster - som i förlängningen innebär att ett individuellt baserat ersättningssystem införs - synes inte ha föregåtts av någon djupare analys av integritetsfrågorna. Det enda som tydligt utsägs är att förvaltningens viktigaste uppgift i det nya systemet blir att i samråd med respektive ledamot och utifrån ledamotens normala resmönster ta fram lämpliga hjälpmedel för att förbilliga reskostnaderna (se s. 24). Vid en intresseavvägning mellan förvaltningens behov av att kartlägga ledamöternas resmönster och ledamöternas behov av att värna integriteten anser vi att integritetshänsynen måste väga tyngst. I annat fall kan t.ex. den framtida rekryteringen av riksdagsledamöter allvarligt komma att försvåras.
Ett annat argument mot att införa ett individuellt baserat ersättningssystem är att det ligger ett värde i att ledamöter från alla partigrupper och alla valdistrikt behandlas lika i ersättningshänseende. Det skulle också utesluta varje misstanke om att ledamöterna genom att lämna oriktiga uppgifter om sitt resande försöker uppnå en högre ersättning än vad de är berättigade till. Slutligen - och inte minst viktigt - skulle det föreslagna systemet med individuell kartläggning av ledamöternas resmönster fordra betydande arbetsinsatser och därmed kostnader för riksdagens förvaltningskontor, det merarbete som systemet förorsakar ledamöterna själva oräknat.
Med beaktande av integritetsaspekten vill vi i detta sammanhang också beröra förvaltningsstyrelsens förslag om att införa en redovisningsskyldighet för de fall riksdagens ledamöter väljer ett påtagligt dyrare resealternativ än vad som anses normalt. Vi har stor förståelse för detta förslag och instämmer i uppfattningen att de redovisningsrutiner som gäller för liknande situationer i samhället i övrigt - inom såväl privat som offentlig tjänst - rimligen bör motsvaras av liknande redovisningsrutiner för riksdagsledamöter. Vi förutsätter dock att reglerna och tillämpningen av den nu aviserade redovisningsskyldigheten utformas på ett sådant sätt att det i praktiken inte innebär att ledamöternas integritet träds för när. Redovisningsskyldigheten får alltså inte försvåra för eller i värsta fall förhindra ledamöterna från att på bästa sätt fullgöra sitt uppdrag som riksdagsledamot.
2.2 Behovsprövade årskort
Enligt förslaget skall varje ledamots behov av årskort på flyg eller tåg prövas mot ledamotens faktiska resande i sitt utövande av riksdagsuppdraget. I denna del innebär det nya systemet ett stort avsteg från den ordning som de facto gällt sedan mycket länge och som medgivit att varje riksdagsledamot erhållit ett årskort på tåg. Vidare är det ett rimligt antagande att ett bibehållande av systemet med årskort på tåg till ledamöterna utan särskild behovsprövning leder till förmånligare upphandlingsvillkor än om ett betydligt färre antal ledamöter medges rätt till årskort. Mot denna bakgrund framstår det enligt vår uppfattning som mer motiverat att behålla det nuvarande systemet med fria årskort än att införa en nyordning med behovsprövning som riskerar att motverka det grundläggande syftet med reformeringen av ledamöternas reseersättningssystem, nämligen att förbilliga resekostnaderna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs 1. att riksdagen avslår förvaltningsstyrelsens förslag att reglera den högsta ersättningsnivån för nattraktamente (4 000 kr) i lagstiftningen i enlighet med vad som anförts i motionen, 2. att riksdagen som sin mening ger förvaltningsstyrelsen till känna vad i motionen anförts om kartläggning av riksdagsledamöternas resmönster, 3. att riksdagen som sin mening uttalar att riksdagsledamöterna även fortsättningsvis skall erhålla årskort på tåg utan prövning.
Stockholm den 6 januari 1996
Anders Björck (m)
Birger Hagård (m) Jerry Martinger (m) Inger René (m) Nils Fredrik Aurelius (m) Fredrik Reinfeldt (m) Henrik S Järrel (m) Ola Karlsson (m)